Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cultura si civilizatie

istorie
Cultura si civilizatie

  • Mecanismul cultural are în centrul sau traditia. Traditia constituie componenta colectiva a psihismului individual si unul din elementele primordiale ale ordinii sociale. Prin l 12212h72m ocalizarea individului în contextul sau social trecut si prezent traditia este parte, totodata, a fundamentului personalitatii.
  • În conceptia lui Spengler, civilizatia este o cultura împlinita, dar "încremenita". Capacitatea de crestere a societatilor este definita de potentialul lor cultural. Din aceasta perspectiva cultura este potentialitatea "adânca, simbolica si mistica" a comunitatilor.
  • Cultura are un aspect material si unul nematerial. Aspectul ei material este civilizatia si se refera la componenta palpabila si material-tehnologica a vietii sociale. Cultura nemateriala cuprinde ansamblul mijloacelor sufletesti si spirituale de gestiune a obiectelor.
  • Potentialul de agresivitate creste odata cu avansul tehnologic, atunci când acesta este acompaniat de degradarea culturii nemateriale, sufletesti si spirituale.
  • Civilizatia este tehnica vietii materiale, iar cultura este tehnica vietii sufletesti, arata Nichifor Crainic. Distinctia dintre cultura si civilizatie este importanta din perspectiva întelegerii dezechilibrelor sociale. Crizele apar din momentul în care tehnicile vietii materiale "ies" de sub "acoperirea" spiritului.
  • Progresul este din aceasta perspectiva o chestiune de echilibru si de ridicare a puterilor sufletesti. Pentru a contribui cu adevarat la progres, succesele tehnologice ale omului trebuie sa conduca la o mai armonioasa situare a sa în raport cu sine si cu ceilalti.
  • Crizele prelungite din societatea occidentala au o cauza social-morala, a aratat sociologul francez Emile Durkheim. Solutia este reorganizarea relatiilor industriale dupa principiul corporativ, al diviziunii muncii dupa criteriul interdependentelor functionale din procesul productiv.
  • Forma politica de democratie întemeiata pe iubirea crestina este numita de Crainic demofilie.

Document Info


Accesari: 2218
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )