Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
DE LA GENEZA ETNICA LA GENEZA STATALA

istorie
DE LA GENEZA ETNICA LA GENEZA STATALA


1. CIVILIZATIA SI ISTORIA DACO-GETILOR


A.   Primele informatii despre autohtoni


Autohtonii geto-daci fac parte din neamul tracilor, reprezentand ramura lor nordica, individualizata dupa anul 800iHr,in timpul primei varste a fierului(HA 22422v2110w LLSTATT:1150-450iHr).Primele mentiuni referitoare la geto-daci provin din izvoare externe, grecesti si latine:

*HECATEU (sec. VI i.Hr.) - crobizi si trizi

*HERODOT (pentru anul 514 i.Hr.)

*SOFOCLE ,HELANICOS si TUCIDIDE (sec. V i.Hr.)

*MENANDRU (sec.IV-III i.Hr.)

*SALLUSTIUS si CAESAR (sec. I i.Hr.)

Izvoarele utilizeaza doua etnonime- geti si respectiv daci(despre care STRABO afirma ca vorbesc aceeasi limba) si mentioneaza o multitudine de nume regionale, corespunzatoare unor denumiri tribale- appulii, biefii, buridavensii, piefigii, ratacensii,sucii,tyragetii.

Conturarea trasaturilor civilizatiei geto-dace are loc in cursul celei de a doua epoci a fierului, LA TENE (450 i. Hr - 106.)ca urmare a evolutiei comunitatilor locale si a contactului cu alogenii- illiri (sec.VIII i. Hr.),sciti si greci (sec.VII i.Hr.), macedoneni (sec.IV-III i.Hr.) si romani (din sec.II i.Hr.).


B.   Caracteristicile civilizatiei geto-dace


Ceramica specifica (fructiera, catuiul, ceasca)

Piese de metal pretios (fibule, falere, vesela, coifuri din aur sau argint)

Constructii de cult- sanctuare patrulatere sau circulare, situate pe inaltimi (la Gradistea, Racos)

Emisiuni monetare- imitatii ale monedelor macedonene, grecesti si apoi ale denarilor de argint romani, dar si emisiuni proprii,corespunzatoare uniunilor tribale ale ratacensilor,piefigilor si siensilor.

Centre oppidane de tip DAVA- Cumidava, Argedava, Buridava, Sucidava.

Culturi specifice- Basarabi,pentru epoca Hallstatt, Ferigile si Barsesti,asociate epocii La Tene.

Limba geto-dacilor reprezenta un dialect al limbii tracice, apartinand limbilor indo-europene din grupa SATEM (la fel ca si limba illirilor, a slavilor,persana, scitica, sanscrita). S-au pastrat in limba romana doar 160-170 cuvinte dacice cu derivatele lor.Ele reprezinta nume de plante si animale (mentionate de Dioscoride), hidronime si toponime (mentionate de Ptolemeu) si antroponime pastrate in inscriptiile din epoca romana.

Religia se caracterizeaza prin politeism, dubla orientare uraniano-chtoniana si ritul funerar al incineratiei.Divinitatile mentionate in izvoarele grecesti sau latine sunt GEBELEIZIS (la Herodot),ZALMOXIS (la Herodot si Platon),GRADIVUS (zeu al vegetatiei pomenit de Vergiliu),"MARTE"(un zeu al razboiului pomenit sub acest nume de Ovidiu) si BENDIS (asimilata Dianei). Despre preotimea geto-daca aflam de la Flavius Josephus, Cassius Dio si Iordanes,care accentueza asupra sfinteniei lor dar si a vastelor lor cunostinte in domeniul scrierii si al stiintei, precum si asupra autoritatii lor morale si juridice. In epoca clasica,centul religios al lumii geto-dace este muntele sfant KOGAIONON, probabil un complex de sanctuare din Muntii Orastiei.Structura sociala se contureaza in a doua epoca a fierului prin constituirea unei puternice aristocratii tribale (aristocratie militara, clericale si funciara), cunoscuta la geto-daci sub numele de TARABOSTES sau PILEATI si a unei numeroase categorii de oameni liberi, COMATI. Existenta aristocratiei este dovedita prin aparitia cetatilor pe inaltimi (la Batca Doamnei,Polovraci,Capalna,Costesti), a mormintelor princiare (descoperite la Racatau, Popesti,Cugir) si prin atestarea unor uniuni tribale conduse de "regi" ("basilei") anterioare statului lui Burebista.

Structurile politice anterioare organizarii statale sunt reprezentate de uniuni tribale conduse de "basilei" locali,atestati prin asocierea cu emisiunile monetare,cu centrele fortificate descoperite arheologic si prin mentiuni in izvoare, referitoare la evenimente politice ale epoci:

*CHARNABON- mentionat de Sofocle pentru sec. V i.Hr.

*"REX HISTRIANORUM"-aflat in conflict cu scitii lui Atheas in sec. IV i.Hr.

*DROMICHAITES,victorios in conflictul cu Lysimachos in perioada 300-292

*ZALMODEGIKOS-mentionat intr-un decret histrian din sec. III i. Hr.

*BASILEOS MOSKON-mentionat pe legenda unor monede grecesti din Dobrogea

*RHEMAXOS-atestat ca aparator al Histriei impotriva tracilor sudici ai lui Zoltes (~200i.Hr)

*OROLES-mentionat de Trogus Pompeius pentru luptele contra bastarnilor din sec II i.Hr. In zona intracarpatica;

*RUBOBOSTES - in Transilvania, sec II i.Hr.


"Dupa indieni, semintia tracilor este cea mai numeroasa; daca ar avea o singura conducere si daca s-ar intelege intre ei,ar fi, dupa parerea mea, de neinfrant si cu mult mai puternici dintre toate semintiile pamantului. Ei poarta multe nume fiecare dupa tinutul in care locuieste, dar toti au, in toate, obiceiuri asemanatoare."

(Herodot-Istorii, vol II)


"Eu ii numesc daci pe oamenii pomeniti mai sus, cum isi spun ei insisi si cum le zic romanii, macar ca stiu prea bine ca unii dintre greci ii numesc geti, fie pe drept, fie pe nedrept. Caci eu imi dau seama ca getii locuiesc dincolo de Haemus, de-a lungul Istrului"

(Dio Cassius-Istoria Romana)


"Prin tara lor curge raul Marisos, care se varsa in Danubios. Pe acesta isi faceau romanii aprovizionarile pentru razboi. Ei numeau Danubios partea superioara a fluviului si cea dinspre izvoare pana la cataracte. Tinuturile de aici se afla, in cea mai mare parte, in stapanirea dacilor. Partea inferioara a fluviului, pana la Pontos, de-a lungul careia traiesc getii, ei o numesc Istros. Dacii au aceeasi limba ca si getii."

(Strabon-Geografia)Document Info


Accesari: 4253
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )