Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
DIVERSIUNE SOVIETICA IN ROMANIA

istorie
DIVERSIUNE SOVIETICA ÎN ROMÂNIA

Pentru Uniunea Sovietica perioada martie 1958 - octombrie 1964 prin guvernarea Hru?ciov a însemnat o noua diversiune în care Rusia doreste sa dovedeasca occidentului (de fapt Americii) vointa sa de a lasa libertate de actiune partidelor comuniste din tarile dominate de ea. Se desfiinteaza Kominternul care însa ia denumirea de Kominform.
Înca din 1960 - 1961 se preconizeaza o serie de masuri în cadrul P.C.R. de asa-zisa "destindere" care, dupa vizita Secretarului General O.N.U. Uthant în Româ 717c25h nia, vor conduce la eliberarea detinutilor politici în 1964.
În vara anului 1964 se produce un eveniment politic fara precedent în România Comunista. Întreg aparatul politic (de Partid) si administrativ (de Stat) al tarii, se deplaseaza si împânzeste fabricile si uzinele cu luari de pozitie antisovietice. Nicolae Ceausescu la Uzinele 23 August declara printre altele: Am fost crescuti si învatati sa credem ca cea mai mare broasca testoasa din lume traieste în Uniunea Sovietica (Remarca: Gheorghiu Dej traia).
În acelasi an apare cartea Însemnari: Karl Marx despre România - manuscrise inedite tiparite sub egida Academiei R.P.R. În cuprinsul ei se gasesc consideratii deosebit de interesante privind Revolutia lui Horia, Closca si Crisan, a celei de la 1848 precum si a Regulamentului Organic. Cartea a fost foarte repede retrasa de pe piata deoarece cuprindea consideratii nefavorabile rusilor.
Aceeasi aparitie "meteorica" a avut-o si brosura care prezenta Planul Valev privind împartirea României între rusi, unguri si bulgari. Toate aceste actiuni au avut un singur scop: utilizarea tuturor mijloacelor de dezinformare si implicit de manipulare a opiniei publice occidentale si transatlantice privind comunizarea lumii înainte de expirarea termenul convenit la Yalta. Desigur sutele de milioane de cetateni puteau fi indusi în eroare - mai pe româneste pacaliti - dar nu si vârfurile conducatoare ale natiunilor care cunosteau protocoalele întelegerilor pe cât de secrete, pe atât de oculte.
Aceasta cvasi "independenta" acordata de Sovietici partidelor comuniste din rasarit îsi va arata fata reala odata cu interventia brutala a rusilor care invadeaza Cehoslovacia împreuna cu trupele poloneze, ungare si bulgare. S-a scris si s-a comentat atunci, dar si dupa 1989, neparticiparea României la aceasta coalitie, fapt de neconceput într-un bloc care a actionat unitar la comanda sovietica. Mai greu de acceptat ideea ca el a fost un act de independenta cu atât mai mult cu cât consecinta lui imediata pentru România a fost lansarea lui Ceausescu în occident. Acestia - occidentalii - s-au prins în undita diversionista ruseasca crezând în falsa independenta, fiind invitat si complesit cu onoruri chiar si de catre capete încoronate. În acea perioada s-a trecut la constituirea de societati mixte cu capital român si strain.
În Bucuresti s-a început construirea fabricii de motoare de avion - la intrarea pe magistrala Bucuresti-Pitesti - în parteneriat cu Rolls-Royce. Astfel rusii au putut constata ca motoarele erau destinate Orientului Apropiat si Extremului Orient, replica fiind îndreptarea atentiei sovieticilor catre zonele respective. Singura conditie impusa de englezi era ca timp de cinci ani sa nu se aduca nici cea mai mica modificare (inovatie sau rationalizare, practicate atunci frecvent la noi) vreunui reper al motorului. - Lucram atunci ca inginer la unitatea de constructii care a executat fabrica. -
Din strainatate ni s-a facut cadou de catre I.B.M. un calculator care a fost instalat la Otopeni, si unde s-a deschis un Centru de Pregatire al Cadrelor de Conducere (CEPECA), cursurile fiind predate de profesori americani, englezi si francezi. În acest centru - patronat de Universitatea Stefan Gheorghiu - au fost scolarizate cu scoatere din productie sute poate chiar mii de cadre de conducere pâna la nivel de ministri. Dupa câtiva ani instructorii straini s-au retras lasând în loc români formati de ei. Actiunea s-a dovedit a fi destul de rodnica pentru noi, amintindu-mi de spusele lui Tito prin 1946-1947, dupa acceptarea planului Marshall: vom construi socialismul cu grâul dat de voi! Ni se oferise atunci, printre altele, si reconstructia Caii Grivita, distrusa de bombardamentele americane dar rusii nu ne-au dat voie.
Foarte repede, numai dupa câtiva ani de dezghet terminati cu scurta vizita a lui Ceausescu în China, anii '70 l-au cumintit pe dictatorul român care copiaza Revolutia Culturala Chineza, dar îsi continua ascensiunea în occident.

Document Info


Accesari: 1301
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )