Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
EXTINDEREA U.E CATRE EUROPA C SI DE E

istorie


EXTINDEREA U.E CATRE EUROPA C SI DE E- a propus indeplinirea unor conditii nu numai pt tarile candidate ci si pt vechile tari membre.Aceste cerinte aveau in vedere conceperea unor mecanisme si institutii noi care sa permita luarea deciziilor in cond. unui numar crescut de membrii.Astfel de propuneri au fost incluse in proiectul tratatului Constitutional care este in present un proiect in cel mai bun caz suspendatIn aceste conditii mecanismul de luare a deciziilor este dificil si se bazeaza mai mult pe negocieri politice

Extinderea U.E din 2004 a insemnat si aderarea unei nr mare de tari cu un nivel de dezvoltare semnificativ mai redus decat media U.E. cu 15 membrii.

Odata cu aderarea acestor tari U.E se confrunta cu probleme specifice tarilor in curs de dezvoltare pt care nu axista practic niste solutii.

In present U.E se manifesta curente de opinii care sustin limitarea extinderii dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.

In afarea aderarii a noi membrii U.E care au in vedere si o politica speciala legata de vecinii sai.Aceasta politica de vecinatate presupune eliminarea barierelor comerciale in tarile vecine de asemenea acordarea de rezistenta pt dezv. Resurselor umane si pt cresterea ec.,asistenta in solutionarea unor conflicte locale(Bazinul Mediteranei)


U.E la inceputul sec XXI:

U.E se confrunta cu o serie de probleme dificile:

- Principala problema cu care se confrunta competitia din partea statelor din Asia si in general competitia det. de procesul de globalizare.

- Problema politicii agricole care utilizeaza peste 40% din bugetul comunitar in cond. in care U.E are serioase ramaneri in urma in dom. Cercetare-dezvoltare.

-Problema somajului care este in unele tari aproape de 20% si in corelatie cu problemele somajului,probl. sustinerii nivelului ridicat la asigurarile sociale.

- Necesitatea identificarii unor solutii de corelare a politicii monetare commune cu politicile bugetare nat doar tarile cu moneda unica!)

- Extinderea U.E ridica problema privind institutiile,procedurile ,functionarea pietei interne unice.


ACORDUL DE COMERT UNIC N-AMERICAN (NAFTA):

Acesta forma de integrare SUA,Canada,Mexic) are niste obiective mail limitate in comparatie cu U.E si se refera la probleme legate de comert,investitii,forta de munca..

Acest accord NAFFTA este un precursor al unui accord mult mai cuprinzator aflat in negociere si care se cheama Free Trade Agreement of the Americans.

Acesta isi propune sa eralizeze un spatiu economic din Alaska pana in tara de Foc

Importanta NAFTA decurge in faptul cca reprezinta circa 20% din comertul mondial si reprezinta de asemenea 50% din comertul exterior al tarilor membre.NAFTA a fost semnat in 1992 si a intrat in vigoare in 1994.

El si-a propus si functioneaza pe 3 principii:

  1. Clauza natiunii celei mai favorizate:-adica trebuie sa dam si membrilor NAFTA ceea ce dam celui mai favorit partener al nostrum.
  2. Tratamentul national:-fiecare tara membra trateaza firmele din tarile partenere la fel ca firmele nat.
  3. Asigurarea transparentei in reglementarile privind mediul de afaceri:-o componenta importanta a acordului se refera la regulile de origine pt a evita abuzuri din partea unor tari.Un rezultat imediat al incheierii acordului a fost cresterea ci corca 75% a comertului intre tarile membreDocument Info


Accesari: 2170
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )