Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Expozeu despre puterea Lunii si cea a Soarelui

istorieExpozeu despre puterea Lunii si cea a SoareluiMotto: Daca cineva te intreaba care este mai important Soarele sau Luna, sa raspunzi asa: Luna, pentru ca Soarele straluceste cind e lumina, dar Luna straluceste si in intuneric.

Triada Soare-Luna-Pamint

Ce poate fi mai vizibil pentru paminteni decit Soarele si Luna? Cind abia invatam sa tinem in mina creionul si incercam sa desenam ceva, la ce ne gindim? La o casuta, o floare, un soare si o luna. Aceste elemente sint esenta universului nostru. Pamintul-Soarele-Luna alcatuiesc triada ce ne calauzeste fiecare pas al existentei noastre. Ele sint semnul microcosmosului uman. Dar ce stim de fapt despre Luna? Ce simboliza ea pentru stramosii nostri? Cum a evoluat de-a lungul secolelor influenta ei asupra omenirii si a universului?

O zeita capricioasa

De la inceputul inceputurilor Luna a tronat incontestabil in constiinta tuturor. Majoritatea popoarelor cred ca Luna, si nu Soarele, a fost prima divinitate a lumii. Ea ne arunca priviri reci si nimanui nu-si dezvaluie tainele. Astrul isi face constant aparitia pe bolta cereasca, ajutindu-i pe paminteni sa contabilizeze cu mai multa precizie scurgerea orelor, a zilelor, a lunilor, a anilor. Luminarea Pamintului nu reprezinta totul pentru aceasta zeita stralucitor de rece. Care este de fapt rolul ei? Ce rost are existenta divinitatii selenare?

Eclipsele sint adesea de rau augur

Teama oamenilor fata de eclipse este adesea inexp 12112r1713m licabila. Din punctul de vedere al oamenilor de stiinta, popoarele cred in mod nejustificat ca Selena este farul ce alunga ceata noptii. Batrinii considera ca o eclipsa totala sau partiala ar da prilejul duhurilor rele de a iesi din adincuri pentru a distruge civilizatiile Pamintului.

Fereastra spre o alta lume

Se pare ca stramosii nostri divinizau mai mult Luna decit Soarele. Cu incintare si cu teama ei urmareau metamorfozele discului alb pe bolta instelata. Uneori se dovedea a fi un cerc plin si rotund, alteori era injumatatit si plin de pete. In intunecimea trista a noptii, privit printr-un ochi de geam, astrul parea o fereastra prin care oamenii faceau cunostinta cu o noua lume, indepartata, necunoscuta, cufundata in negura rece.

Primul ceas al omenirii

Pe zi ce trecea oamenii au devenit tot mai convinsi ca schimbarea fazelor Lunii se datoreaza numai haosului ce stapineste universul intreg. In cea mai veche limba, sanscrita, cuvintul Luna se traducea prin Mas, care insemna masuratoare. Radacina mas s-a pastrat in cuvintele latinesti mensual si masura. Luna a fost primul Ceas al umanitatii si datorita ei Vremea a devenit prima notiune abstracta in constiinta muritorilor. Constientizind noua dimensiune a lumii, in scurt timp ei au ajuns sa divinizeze acest astru. De atunci, ca o zeita capricioasa, Selena insiruie margaritare pe catifeaua nocturna, fiind considerata matca tuturor religiilor.

Cultul Lunii si al Soarelui

Nu mereu cele doua culte au fost celebrate in opozitie. Deseori ele se desfasurau in aceeasi perioada, deoarece erau intelese ca fiind complementare. La popoarele din America Centrala exista notiunea de anul Lunii. Pe parcursul celor douasprezece luni se organizau cu mult fast mai multe sarbatori in cinstea Selenei. Se spunea ca anul Lunii era perioada calendaristica cea mai favorabila descifrarii tainelor de catre preoti.

Soarele Zilei si al Noptii la azteci

Antropologul William Prescott, care a studiat civilizatia mayasilor si a aztecilor, aminteste in studiile sale despre un fel de altare uriase aflate undeva la o zi distanta de Mexic, chiar in inima statului aztec. Din acel punct se puteau vedea in departare doua piramide uriase. Una era dedicata Soarelui Zilei, alta Soarelui Noptii. Constructiile colosale mentionate mai sus nu fac decit sa sublinieze si mai mult importanta celor ce sint considerate a fi primele piramide din lume, ridicate cu mult inaintea celebrelor morminte ale faraorilor egipteni.

Divinitati cu chip de om

La vechii greci Diana era zeita vinatorii, a recoltelor, a procreatiei sub semnul Lunii. Ca si Diana, zeita Astra la babilonieni sau Parvwaty si Kibella la indieni erau divinitati ce apartineau cultului Lunii. La oricare dintre popoarele mentionate reprezentarea zeitelor avea acelasi aspect vinatoresc: haine din piele de animale, cornul ce chema la lupta si atitudinea aparent razboinica.Plutarh si Tratatul de astrologie

In unele legende se vorbeste despre influenta binefacatoare a Lunii atit asupra oamenilor, cit si a naturii. Iata ce scria Plutarh: Luna prin puterea si lumina ei salveaza fecunditatea vietuitoarelor si rodul plantelor. Iar dusmanul este Tifon-Soarele, care arde cu razele-i de foc tot ceea ce are viata si face de nelocuit mari intinderi de pe Pamint. Prin aceasta descriere Plutarh nu stia cit de bine anticipa rezultatul efectului de sera din zilele noastre.

Ca multi altii, Plutarh a incercat sa identifice cele doua contururi ale discului Lunii. In urma cu aproximativ 2.000 de ani el scria un tratat complex cu titlul Despre fata nevazuta a Lunii.

Astrul protector in traditia chinezilor

In traditia chinezeasca acesta divinitate ocupa un loc privilegiat, ea fiind considerata Puterea Atotstapinitoare care cerne rinduri, rinduri pulberea vietii. Ca si la europeni, in Asia Luna simboliza fertilitatea vegetala si umana. In timpul ceremoniilor, cel mai adesea, i se aduceau ca ofrande pepene galben, rodii, struguri, mere, piersici. Semintele pepenelui galben si ale rodiilor corespundeau dorintei celui care aducea prinos de a avea numerosi urmasi, prospetimea merelor si a strugurilor promiteau o recolta bogata, iar piersicile aduceau ani indelungati.

La mijlocul lui septembrie se sarbatoreste Femeia

In a doua jumatate a lui septembrie chinezii celebreaza zeita noptii cu mult fast. Importanta acestei ceremonii e foarte mare. Pentru ca in cosmologia chinezeasca Luna personifica femininul, apa, intunericul, cu alte cuvinte Ying. De aceea sarbatoarea autumnala e un elogiu adus femeii.

Castelul Lunii

In China exista un tip de ceai verde denumit Castelul Lunii. El a fost creat in provincia Hanan, loc unde se afla o mare si cunoscuta manastire saolin. Castelul Lunii este renumit prin aroma imbatatoare, dar si prin faptul ca pliculetele de ceai sint in forma de patrar de Luna.

Nefritul - piatra semipretioasa a Selenei

Nefritul e simbolul Lunii. Nu se stie cine a hotarit asa, dar va putem da explicatia acestei alegeri. Chiar si in cele mai fierbinti zile ale anului, nefritul ramine rece ca gheata, asemeni privirilor sfredelitoare ale Selenei.

Elementul apa este legat dintotdeauna de Luna

Nu e o afirmatie intimplatoare. Ideea se regaseste in mitologia diferitelor popoare. In manuscrisele Asiei antice intilnim legenda conform careia cel ce spera sa capete intelepciunea intelepciunilor trebuia sa pescuiasca din apa imaginea Lunii. Pescuitul e plina de semnificatii, in masura in care el nu reprezinta doar un mod poetic de exprimare a dorintei de eliberare de desertaciunea celor lumesti, care zadarniceste orice efort uman. Nu numai daoistii, dar toti filozofii vremii foloseau ca termen de comparatie intre cele ceresti si cele lumesti stihia apelor. 

Motto: Tainic straluceste soarele palid al noptii, care hoinareste de unul singur pe bolta cereasca tacuta.

Iata ce scrie Camil Flamarion in lucrarea sa Astrologie populara despre acesta mare necunoscuta: Din toate timpurile si pentru toate popoarele Luna a atras cu precadere privirile oamenilor si gindurile lor.

Vasele de argint purifica apa

In Pakistan, exista obiceiul de a se bea apa din vase din argint. Se crede ca atunci cind Luna Plina se oglindeste in vasele de argint, apa capata proprietati curative. Pentru a se vindeca de orice boala, oamenii trebuie sa bea apa inchizind ochii.

Faptul ca aurul e asociat cu puterea Soarelui, numai argintul putea fi ales ca si corespondent al astrului noptii.Iar atunci cind calatoriti pe intinderile nesfirsite de apa si e Luna Plina nu uitati de drumul argintiu de la orizont, unde intunecimea cerului se imbina cu cea a oceanului.

Duhurilor rele apar sub clar de Luna

Atunci cind nori mici si desi impinzesc cerul, se spune ca ne paste un pericol. Cel putin acest motiv e des intilnit in romanele politiste. Influenta nefasta a Lunii Pline a fost la maximum exploatata de literatura si filmele de natura comerciala. Se accentueaza faptul ca majoritatea crimelor au loc in astfel de conditii. Care sa fie legatura?

O explicatie stiintifica

Cercetatorii francezi A. Liver si C. Cheran au ajuns la concluzia ca Luna interactioneaza cu miscarea oceanului planetar. Influenta celor doua elemente se rasfringe direct asupra organismului uman, el insusi un univers. In ansamblu organismul uman are aceeasi compozitie cu cea a Pamintului (80 la suta apa, 20 la suta substante organice si anorganice). Multi sustin ipoteza conform careia fortele gravitationale ale Lunii sint capabile sa se reflecte prin apa in asupra corpului uman. Prin canalul gravitational, Luna favorizeaza aspectele negative ale comportamentului uman. Fiecare flux si reflux al oceanului planetar sub clar de Luna trezeste instictele animale, care inunda toate fibrele trupului.

Securitatea sociala, totdeauna o problema

Daca Luna influenteaza direct un anumit numar de crime, atunci rezultatul ar trebui sa se obtina cu periodicitate, asa cum fluxul si refluxul se produc. De curind psihiatrii au respins posibila legatura directa intre fazele Lunii si rata criminalitatii.

In anii '70 ai secolului trecut cartea Influenta perioadelor cu Luna Plina asupra comportamentului uman si animal a facut mare vilva in Statele Unite. Printre alte idei originale, autorul sustinea: 80 de ofiteri de politie din 100 care raspundeau la reclamatiile telefonice ale cetatenilor au constatat ca solicitarile se inmultesc considerabil in noptile cu Luna Plina. Oameni normali, echilibrati, fara tulburari de comportament, manifesta o agresivitate greu de imaginat in astfel de perioade. Sa fi avut un simbure de adevar bogata imaginatie a poetilor romantici?

Cindva, Pamintul si Luna erau unul si acelasi lucru

Se spune ca Pamintul si Luna au format cindva o singura entitate. Planeta noastra si singurul ei satelit natural par sa se fi nascut din acelasi nor de gaz. Dar daca acceptam o asemenea teorie, va trebui la un moment dat sa raspundem la intrebari de genul De ce Luna nu cade pe Pamint, ca o bucata mare de cascaval din ciocul corbului?

Luna se departeaza de noi

In plus trebuie sa ne gindim si ca, intr-o buna zi, satelitul solitar se va plictisi sa se tot roteasca neobosit in jurul nostru si va zbura in necunoscut. Luna se departeaza de Pamint cu trei centimetri pe an. Cu fiece minut o pierdem mai mult. Ne va parasi oare? Conform teoriei lui sir Charles Darwin, la inceputul existentei noastre terestre, Luna era foarte aproape de Pamint. Treptat, miscarea oceanului planetar a indepartat-o. Asa face si acum. Daca vreti e si un paradox al situatiei. Luna provoaca fluxul si refluxul oceanelor, care la rindul lor implica inevitabila distantare a celor doua planete. Singurul care pierde in acest cerc vicios este Pamintul. Zi de zi energia lui scade si nu va mai avea putere sa stapineasca Luna prin forta lui gravitationala.

Luna si-a inceput voiajul cosmic acum 5 milioane de ani. Oamenii de stiinta considera ca atunci cind ea va ajunge la 80.000 de kilometri distanta, nu va mai putea fi atrasa de Pamint, planeta noastra fiind in pericol sa-si piarda satelitul natural. Omenirea fara protectia Selenei se va schimba fundamental. Va fi bine sau nu, numai generatiile viitoare vor afla.

Pina atunci, ea se roteste. alpopey@rdslink.ro


Document Info


Accesari: 3915
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )