Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Mihail I Domnitorul Tarii Romanesti (1418 - 1420). Fiul lui Mircea cel Batran.

istorie
Mihail I


Domnitorul Ţarii Românesti (1418 - 1420). Fiul lui Mircea cel Batrân.


Începuturile domniei Mihail fusese asociat la domnie de tat 858u2024i 9;l sau; îl gasim în aceasta situatie în 1413; poate ca o avea chiar din 1409. În primul an de stapânire e liniste; din acest an, 1418, ni s-au pastrat doua documente de la Mihail; prin cel dintâi el acorda "oaspetilor" adica sasilor din Cisnadie (Heltau) "si oamenilor lor anume românii" dreptul de a-si paste turmele "în muntii nostri". Cel de-al doilea document din 10 iulie, pastrat numai într-un rezumat românesc în care domnul poarta un titlu ce aminteste în parte pe acela al lui Mircea ("Mihail voievod, domnul Ţarii Rumânesti si muntilor si catra tara tatarasca si amândoua partile de dincoace si peste Dunare si pâna la Poarta de Hier si pâna la Marea Neagra"), se refera la mosnenii "de Star Chiojdul". Ceea ce înseamna ca satul - odinioara în judetul Sacuieni, azi în Prahova - era foarte vechi, de dinainte de întemeierea statului muntean.

Luptele cu turcii În al doilea an de stapânire, 1419, au loc lupte repetate cu turcii. Acestia ataca mai întâi în prima jumatate a anului, apoi a doua oara în august, fiind respinsi însa în ambele dati de Mihail care avea si ajutor unguresc. Luptele se reiau în toamna, în partile Severinului, unde, la 28 octombrie, constatam si prezenta regelui Sigismund al Ungariei care da un hrisov manastirilor Vodita si Tismana, întarindu-le posesiunile. Cu prilejul acestor noi lupte, ocupa ungurii cetatea Severinului, încadrând-o într-un sistem de aparare care, incluzând si Orsova si Mehadia, este pus sub autoritatea unui comandant de origine italiana, florentinul Pippo Spano.

Luptele continua în 1420, când are loc o mare expeditie turceasca pe un front larg, fiind atacate atât Muntenia, Banatul, Transilvania, cât si Moldova. Odata cu ostile sultanului vine si un pretendent la scaunul muntean anume Radu, alt fiu al lui Mircea cel Batrân, deci frate cu Mihail. Poreclit de contemporani Praznaglava - calificativ care poate fi tradus în doua feluri: "cap gol" adica sec, dar si "chelul" - el reuseste sa se impuna si sa fie ales domn, dupa ce în lupta cu ostile muntene si ungare, turcii înving, iar Mihail piere odata cu comandantul corpului de ajutor ungar, banul Stefan de Losoncz. În Banat sunt pradate partile Lugojului. Din Banat, ostile sultanului intra în Transilvania pe la Poarta de Fier si prada în regiunea Orastiei. În Moldova este atacata Cetatea Alba, dar fara succes, oastea lui Alexandru cel Bun reusind sa respinga pe atacatori.Primele documente pastrate de la Radu Praznaglava sunt din 17 mai 1421, când el întareste brasovenilor privilegiul lor de comert acordat de Mircea cel Batrân cu opt ani mai înainte.


Document Info


Accesari: 2870
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )