Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Mituri antice. Mituri moderne

istorie


Mituri antice. Mituri moderne

Jürgen Habermas sustinea ca lumea moderna este dezvrajita. Este posibil sa fie asa, dar ea nu este in nici un caz demitizata. Miturile sunt departe de a fi desuete sau de a nu mai avea nici un impact in societatea contemporana. Ele continua sa supravietuiasca, fie transformate si adaptate nevoilor actuale, fie dand nastere unor mituri noi, dar cu radacini identificabile in cele antice.
Miturile incorporeaza o experienta umana universala. Ele s-au nascut ca explicatii la problemele cu care se confruntau oamenii. Temele recurente au fost aproape intotdeauna sensul vietii, nenorocirea si succesul, dragostea, tradarea, moartea si viata de dupa moarte, destinul si relatia oamenilor cu puteri supranaturale. Miturile codifica perceptiile vis-a-vis de aceste probleme intr-o forma usor accesibila si transmisibila. Tocmai de aceea, un mit poate deveni perimat la un moment dat, dar miturile ca atare nu mor. Ele sufera doar transformarile impuse de schimbarile din societate, pentru a continua sa transmita valorile dezirabile, sa invete, sa inspire si sa motiveze. "Nevoia de mit a omului contemporan 24324p152y e cea care explica, in ultima instanta, pasiunea pentru filmele de aventuri gen Superman, pasiunea pentru comic strips, acele serii de benzi desenate care nareaza aventuri senzationale, intalnite mai peste tot in publicatii pentru copii si adolescenti. Cititorul participa afectiv la viata eroica a acestor personaje, incercand sa le ia drept model de comportament." Eroii mai mult sau mai putin legendari, transformati in supereroi moderni, abunda. De la regele Arthur si Robin Hood la Tarzan si Sinbad, ei au renascut in carti, filme, seriale si desene animate, ba sunt mai vii ca oricand. Ei pastreaza totusi acele trasaturi care sunt inca considerate a fi importante: curaj, integritate, loialitate, perseverenta.Serialul "Hercule", cu Kevin Sorbo in rolul principal, s-a bucurat de un real succes. Eroul grec, cu forta sa fizica supraumana, ucigator de monstri, dar deseori cuprins de o furie ucigasa vecina cu nebunia, s-a transformat intr-un personaj principal pacifist si pacificator (in ciuda celor doua-trei lupte pe episod), a carui forta este atat fizica cat si interioara.
Din aproximativ aceeasi specie face parte si printesa razboinica Xena (interpretata de Lucy Lawless). Prototipul eroului salvator al lumii ia forma unei femei, care se departeaza de tipul amazoanei razboinice care isi neaga feminitatea si care inspira o admiratie amestecata cu teama. Xena este umana, un personaj puternic si inteligent, a carei principala lupta este cea cu sine, cu propria sa parte intunecata. Partea intunecata (adica "the Dark Side") duce pe multi cu gandul la unul dintre cele mai mari succese cinematografice din lume. Este desigur vorba de trilogia Star Wars - Razboiul Stelelor (care intre timp are deja cinci parti in loc de trei, in timp ce creatorul ei, George Lucas ne promite ca vor deveni de fapt noua). Adica unul dintre cele mai elocvente exemple ca miturile in lumea moderna nu numai ca traiesc, dar o duc destul de bine. Acest lucru nu este intamplator. George Lucas a lucrat la realizarea filmului cu Joseph Cambell, cunoscut mitolog, pentru a crea personajele dupa tiparele traditionalului drum initiatic si ale cautarii eroului, la sfarsitul caruia, in cele din urma, se gaseste pe sine. Razboiul Stelelor se dorea de la bun inceput un mit arhetipal al zilelor noastre. "Nu vad Razboiul Stelelor ca fiind profund religios. Vad Razboiul Stelelor ca luand toate problemele pe care le discuta religia si incercand sa le distileze intr-un construct mai modern si mai usor accesibil - ca undeva exista un mister mai mare. (...) Am introdus Forta in film pentru a trezi o anumita spiritualitate in randul tinerilor - mai mult o credinta in Dumnezeu decat intr-un sistem religios anume. Vroiam ca tinerii sa inceapa sa-si puna intrebari in legatura cu acest mister." Impactul se pare ca a fost extrem de puternic pentru unii. La cel mai recent recensamant din Australia, exista un grup de militanti care cereau ca, pentru a fi recunoscuta in mod oficial ca religie, cat mai multi oameni sa se declare Jedi.

Este exagerat sa creezi o teologie dintr-o filosofie vituala. Cert este insa ca ea a gasit ecou la multi: filosofia din Star Wars este un hibrid de influente ale marilor religii ale lumii. Conceptele folosite in film sunt inspirate din elemente reale, care permit spectatorilor sa creeze o legatura cu propriul lor background cultural. Forta este un concept destul de abstract pentru a nu putea fi identificata cu un Dumnezeu anume. Ea se apropie de principiul Tao al lui Lao Tze: este pretutindeni, ca o forta vitala inerenta tuturor lucrurilor si fiintelor. Prin definitie, Forta este neutra; este doar Forta. Valoarea pozitiva sau negativa i-o imprima psihicul si actiunile oamenilor (mai mult sau mai putin...) care o utilizeaza. Este la latitudinea fiecaruia sa aleaga carei parti ii va oferi suprematia asupra persoanei sale, de vreme ce Binele si Raul se infrunta in fiecare dintre noi. Astfel, puterea pozitiva a Fortei este ilustrata de simpaticul Yoda, maestrul Jedi si mentorul lui Luke Skywalker. El intruchipeaza calmul, linistea si detasarea de emotiile puternice (cerintele ordinului cavalerilor Jedi): "Frica drumul spre partea intunecata este. Frica duce la furie; furia duce la ura; ura duce la suferinta". La polul opus se situeaza imparatul, intruchipare a maleficului pur, care apare mai mult ca o amenintare difuza de-a lungul trilogiei. Personajul atras de partea intunecata este Anakin Skywalker, devenit Darth Vadar. "Raul" poarta o masca. in final, cand masca este indepartata, iese la iveala un chip fara trasaturi individualizate, palid, a carui viata a fost consumata de partea sa negativa, careia i-a cedat. Joseph Cambell, in lucrarea The Hero with a Thousand Faces, se concentreaza asupra unei teme majore in mitologie - cautarea eroului, analizand in capitolele cartii secventele principale ale acesteia. Capitolul "The Call to Adventure" ("Chemarea la aventura") reprezinta intriga oricarei cautari. in cazul Razboiului Stelelor, aceasta este mesajul de S.O.S. al printesei Leia, interceptat de Luke Skywalker si intalnirea acestuia cu Obi Wan Kenobi, maestrul Jedi.

"Ajutorul supranatural", primit de tanarul si imaturul Luke, provine de la Obi Wan si de la Yoda (a nu se omite cautarea maestrului si testele la care este supus "invatacelul"). "Trecerea primului prag" este de obicei plecarea de acasa a eroului. in acest caz particular, "acasa" este planeta de bastina a lui Luke. "Burta balenei" face referire la clasicul episod din Biblie: Iona, inghitit de balena este singur cu sine si trebuie sa isi depaseasca propriile temeri pentru a merge mai departe, revizuindu-si motivatiile si credinta. Tema apare atat in timpul antrenamentului lui Luke cu Yoda pe planeta Dagobah, cat si in momentul cand Luke este singurul pilot care mai poate distruge Steaua Mortii, nava imperiala. Atunci el trebuie sa se increada in cele invatate, sa renunte la a mai gandi fiecare moment si sa il traiasca in mod spiritual. "Intalnirea cu zeita" - zeita este printesa Leia, cea care il motiveaza pe Luke. "Impacarea cu tatal" are loc in ultima parte a trilogiei. Darth Vadar este personajul negativ, simbolizeaza esenta a ceea ce de fapt combate fiul. Este necesar un act suprem de credinta din partea acestuia pentru a nu se lasa prada sentimentelor, care l-ar duce pe aceeasi cale a pierzaniei. Este credinta lui Luke, cea care il salveaza atat pe el cat si pe Darth Vadar, care reuseste in final sa restabileasca echilibrul Fortei in propria sa persoana. Privind din aceasta perspectiva seria de filme, este usor de inteles de ce a atras atatea milioane de fani. si nu in ultimul rand a contribuit faptul ca mai degraba pune intrebari (care la urma urmei se aplica fiecaruia dintre noi), decat ofera raspunsuri. Pe acestea, fiecare este liber sa le gaseasca.

O alta trilogie pe cale de a face istorie in lumea filmului este The Lord of the Rings - Stapanul Inelelor. De data aceasta este vorba despre o ecranizare, cea a romanului omonim al lui J.R.R. Tolkien. Si de aceasta data intentia de a crea mituri este prezenta de la inceput. Ba chiar mai mult de atat. Tolkien a fost profesor de lingvistica si mitologie, pasionat de folclorul celtic si scandinav, si in acelasi timp crestin practicant. El a pornit de la ideea crearii unei... mitologii si chiar a unei limbi. Asa s-a nascut limba elfica si alfabetul ei, precum si povestea Zilelor de Odinioara, o mitologie extrem de complexa a unui tinut imaginar, fara determinare spatiala sau temporala - Pamantul de Mijloc. Pamantul de Mijloc este peisajul in care se desfasoara o poveste in care pot fi identificate numeroase elemente mitologice pe parcursul, din nou, al unei cautari, elemente care se preteaza cu usurinta la variate interpretari, mai mult sau mai putin profunde. Drumul urmarit este cel al hobitului Frodo Baggins, in incercarea sa de a distruge Inelul Suprem. si drumul sau poate fi umarit utilizand etapele propuse de Joseph Cambell. "Chemarea la aventura" este din nou fortuita. Inelul pe care il mosteneste Frodo de la unchiul sau se dovedeste a fi un artefact cu puteri malefice care trebuie distrus pentru a evita perspectiva unei apocalipse. Ajutorul supranatural primit de Frodo in cautarea este reprezentat in principal de vrajitorul Gandalf, care il indruma. Cautarea nu este insa numai a lui Frodo, ci si a unei serii de alte personaje, ale caror dezvoltare este urmarita pe parcursul cartii / filmului. "Trecerea primului prag" se dovedeste din nou a fi parasirea tinuturilor natale. in sinea lui Frodo se da o adevarata lupta in acest sens, dorul de duca, spiritul de aventura si simtul datoriei infruntandu-se cu dragostea pentru tinuturile natale, care vor deveni cu timpul un adevarat paradis pierdut. Cat despe "Burta balenei"... Frodo se afla tot timpul in interiorul acesteia, ba chiar se afunda din ce in ce mai mult. Lupta "naturala" dintre Bine si Rau, care se da in interiorul sau, este ingreunata de Inel, un simbol al esentei Raului, care inrobeste mintile purtatorilor sai. Frodo trebuie sa lupte in mod constant pentru a nu se abate de la drumul sau, iar pe masura ce inainteaza, lupta devine tot mai grea. in final, eroul se apropie de nebunie si paranoia, accentuata de contactul cu forte psihice mult superioare, stare care alterneaza cu cea mai profunda apatie.
"intalnire cu zeita" se realizeaza pentru Frodo in momentul cand primeste ajutor de la regina elfa Galadriel, ea insasi purtatoare a unui Inel, care ii intelege lupta. in mod semnificativ, darul ei este un "sip cu lumina", care patrunde si in cele mai intunecate locuri - un dar de speranta pentru momentele cele mai disperate. In timp ce Galadriel si vrajitorul Gandalf intruchipeaza Binele, ca fiinte care se controleaza si nu cedeaza tentatiilor si presiunilor Puterii malefice, Raul ia diverse forme.

Raul Suprem este intruchipat de Sauron, un puternic spirit simbolizat de un ochi in flacari. El nu poarta masca, dar este lipsit de forma. Din nou, forta Raului, concentrata in Inel, este de fapt pretutindeni. Eroii intalnesc exemple la tot pasul, de fapt posibile versiuni ale propriei persoane.
Astfel, Gandalf il are ca echivalent malefic pe Saruman, un puternic si intelept vrajitor, care a fost atras de iluzia puterii. in final, el decade, devenind doar o umbra demna de mila a puternicului spirit care a fost candva.
Boromir, unul dintre insotitorii lui Frodo, este din neamul Oamenilor, a caror principal pacat este avaritia si setea de putere. El ilustreaza ce ar putea deveni Aragorn daca ar ceda puterii malefice. Desi nobil si in esenta bun, Inelul reuseste sa puna stapanire pe el. Chiar si Frodo, desi dovedeste o tarie neobisnuita, cade tot mai des prada atractiei malefice a Inelului, pe masura ce se apropie de sursa Raului. El il are insa permanent in fata ochilor pe Gollum, fostul posesor al Inelului si varianta sa decazuta. Degradat la o stare animalica care i-a schimbat si fizicul, el este Mr. Hyde-ul lui Frodo si cel mai tragic personaj. Lupta dintre Bine si Rau in interiorul sau a dus la o veritabila dedublare a personalitatii: Gollum cel rau nu doreste altceva decat Inelul, si asta cu orice pret, in timp ce Smeagol este cel care se caieste, dar nu gaseste niciodata forta sa se elibereze de mult mai puternica si urata sa dublura. Lupta dintre Bine si Rau continua. Continua si dupa iesirea din mit si revenirea in realitate, in fiecare dintre noi. Nu mai spunem mituri seara, in jurul focului, dar le descifram intelesul din carti, la cinema si la televizor. Ele continua sa puna aceleasi intrebari si sa ridice aceleasi probleme, mereu sub alte si alte forme. si cateodata sa indice un raspuns corespunzator epocii in care au fost create.
Bibliografie

1.Cotterell, A. - Die Welt der Mythen und Legenden, Droemersche Verlagsanstalt, München, 1990
2.Stanescu, G. - Miturile lumii moderne, articol disponibil in format electronic la https://www.cotidianul.ro/anterioare/2001/pre_limba_scriitorului/prelimba0208apr.htm
3.Tolkien, J.R.R. - intoarcerea regelui, Editura RAO, Bucuresti, 2001
4.Tolkien, J.R.R. - Fratia Inelului, Editura RAO, Bucuresti, 1999
5.Tolkien, J.R.R. - Cele doua turnuri, Editura RAO, Bucuresti, 2000
6.Verbeeck, Muriel - The "Star Wars religion" (trad. Sylvie Bussers), disponibil in format electronic la https://ibelgique.ifrance.com/sw-anthropo/
7.https://www.allposters.com
8.https://www.freenet.scri.fsu.edu/~kap678/theforce/index.html
9.https://www.freesoul.us/modernmyths.html
10.https://www.thelordoftherings.net


Document Info


Accesari: 6398
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )