Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Pactul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939). Izbucneste al doilea razboi mondial.
Pactul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939). Izbucneste al doilea razboi mondial.


O data cu instaurarea dictaturii regale, ne apropiam de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, pe care omenirea il vedea apropiindu-se din an in an de la venirea lui Hitler la putere, in 1933. in 1936 reocupase Renania, provincie germana de granita, pe care tratatul de la Versailles o decretase „demilitarizata'; in martie 1938 ocu­pase Austria (Anschluss), considerand-o germana; la 29 septembrie in acelasi an, dupa o incordata criza politica intre Axa Berlin-Roma pe de o parte si francezi si britani­ci pe de alta, acestia din urma acceptasera, prin acordul de la Munchen, dezmembrarea Cehoslovaciei, considerandu-se inca nepregatiti pentru o confruntare militara (Germania anexeaza cam o treime din teritoriul Cehiei, zis al Muntilor Sudeti, cu densa populatie germana, Ungaria primeste sudul Slovaciei, iar Polonia regiunea Teschen); la 15 martie 1939, Hitler invadase si restul Cehoslovaciei. Cehia devenea protectorat german, iar Slovacia, amputata de partea ei de sud si de Rutenia subcarpatica, cedate Ungariei, devenea (teoretic) inde­pendenta. Nici de data asta anglo-francezii nu reac­tioneaza.
Mica intelegere (Cehoslovacia - Romania - Iugo­slavia), care de la infiintarea ei in 1920 nu ajunsese sa fie niciodata o reala putere militara, era de-acum un vis al trecutului, iar tara noastra, in fata acestei inaintari nesta­vilite a celui de-al III-lea Reich (titlul pe care il luase Germania hitlerista, adica „al treilea imperiu'), se vazuse silita sa semneze un tratat comercial care facea din noi un client cvasiexclusiv al Germaniei.


La 23 august 1939 lumea afla cu stupefactie ca Germania si Uniunea Sovietica, pe care toti le credeau dusmani de moarte, semnasera un pact de neagresiune. (Se va afla mai tarziu ca prevedea impartirea Poloniei si autorizarea data de germani Uniunii Sovietice de a reocu­pa Basarabia.) A ramas cunoscut sub numele celor doi ministri de externe: Pactul Ribbentrop-Molotov. Nu va trece decat o saptamana, si Germania, la l septembrie 1939, invadeaza fara preaviz Polonia, cu un aparat militar for­midabil. Pretextul era recuperarea portului Danzig (Gdansk), majoritar german, si a coridorului care-l despartea de Germania. Franta si Marea Britanie, respectand tratatul de garantie ce le lega de Polonia, declara razboi Germaniei la 3 septembrie 1939. Asa a inceput al doilea razboi mondial, care va tine mai mult decat primul si va face zeci de milioane de victime.Francezii si britanicii nu sunt insa in masura sa atace imediat Germania, din cauza inferioritatii lor aeriene si a existentei unor fortificatii betonate de-a lungul intregii granite germane (Linia Siegfried). Germania poate duce un razboi-fulger in Polonia care, dupa o rezistenta eroica, atacata si de la rasarit de sovietici, e impartita la 28 sep­tembrie intre cei doi agresori.

Germania apare deodata ca o putere de neinvins. Ce ar fi trebuit sa facem noi, romanii, in aceasta configuratie politica? Primiseram si noi garantii din partea Frantei si a Marii Britanii, dar ce valoare mai aveau?

La 10 mai 1940 porneste atacul Germaniei impotriva franco-britanicilor, ocolind fortificatiile franceze (Linia Maginot) prin violarea neutralitatii olandeze si traver­sarea Belgiei de la nord spre sud. Oarecum neprevazut, Franta se prabuseste in cateva saptamani.Document Info


Accesari: 135
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )