Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
RELIGIA IN EPOCA PIETREI

istorie


RELIGIA ÎN EPOCA PIETREI. "CREDINŢA NU SE FOSILIZEAZĂ" (Mircea Eliade)


1. Aspecte preliminare:- nu a existat vreun moment istoric în care omul sa nu fie marcat de religie, ea fiind o latura existentiala, care a tinut permanent de ontologia uman 12212v218m 9;.

- omul se naste cu aplecarea spre religios, spre cautarea Infinitului, a Sacrului, în cele mai variate forme de exprimare.

- pentru cercetatorul în domeniul religios este cert ca nu poate cauta forme initiale ale religiei plecând de la un moment dat în istorie, deoarece omul se naste cu aceasta înclinatie spre Dumnezeu, iar religia nu apare ca o curbura în istoria umanitatii.

- nici fulgerele, nici celelalte intemperii naturale nu au constituit punctul de plecare în aparitia religiei, ci aceasta s-a nascut odata cu omul.

- documentele arheologice, din cele mai vechi timpuri, ne dovedesc faptul ca omul a avut religie, atunci când a aparut în istorie, atunci când i s-au descoperit urmele cele mai ancestrale.

- prin urmare, prezentarea religiei omului primitiv, din epoca paleoliticului, ne duce la concluzia ca permanent omul a fost marcat de fenomenul religios: "Teoria «non-religiozitatii» paleantropilor, spune Mircea Eliade, s-a impus în vremea evolutionismului, când tocmai se descopereau analogiile cu primatele. Dar este vorba despre o neîntelegere, deoarece în acest caz ceea ce conteaza nu este structura anatomo-osteologica a paleantropilor (similara, desigur, cu cea a primatelor), ci operele lor; si acestea demonstreaza activitatea unei inteligente, care nu poate fi decât omeneasca".

- prin epoca pietrei întelegem perioada primara, în care omul nu a ajuns la descoperirea fierului, utilizând pentru procurarea hranei sau pentru aparare, doar unelte de lemn, de piatra sau de os.

- daca urmele vietii materiale pot fi cercetate, urmele vietii spirituale însa, necesita o mare atentie, deoarece nu pot fi descoperite elementele religioase, decât cu mare dificultate.

- resturile de oase, pozitionarea craniilor, sunt singurele dovezi ale credintei religioase a omului ancestral.

- cele mai vechi marturii despre existenta religioasa a omului ni le ofera descoperirile din China, lânga Beijing, pe dealul numit Osul Dragonului, unde s-au descoperit fosile umane de peste 500.000 de ani.

- în Europa, astfel de descoperiri, care au în vedere riturile de înmormântare, dateaza de peste 200.000 de ani.

- pentru a putea analiza mai bine din punct de vedere religios aceasta perioada, o vom evalua separat, dupa cele trei mari subdiviziuni: paleolitic, mezolitic si neolitic.

- periodizarea acestor sectiuni este urmatoarea:

- Paleoliticul inferior: 1.000.000 - 100.000 î.Hr.;

- Paleoliticul mijlociu: 100.000 - 40.000 î.Hr.;

- Paleoliticul superior: 40.000 - 10.000 î. Hr.;

- Mezoliticul : 10.000 - 6.000 î. Hr.;

- Neoliticul: 6.000 - 1.700 î. Hr.;


Mircea Eliade, Istoria credintelor si a ideilor religioase, vol. 1, trad. Cezar Baltag, Bucuresti, Editura stiintifica, 1991, p.15.


Document Info


Accesari: 3537
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )