Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TRATATELE SI INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE

istorie
TRATATELE sI INSTITUŢIILE     UNIUNII EUROPENE

Tratatul de la Paris privind crearea CECO


Tratatul privind crearea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM)Tratatul privind crearea Comunitatii Economice EuropeneTratatul de la LisabonaTratatul este rezultatul negocierilor īntre statele membre, reunite īn cadrul unei conferinte interguvernamentale, la lucrarile careia au participat si membrii Cmisiei Europene si ai Parlamentului European. Tratatul a fost semnat pe 13 decembrie 2007 la Lisabona, urmānd sa intre īn vigoare dupa ce va fi ratificat de catre toate statele membre potrivit propriilor reguli constitutionale, stabilindu-se drept data probabila 1 ianuarie 2009.

Institutiile EuropeneROLUL sI FUNCŢIILE INSTITUŢIILOR EUROPENE

Institutia

Functii si rol

Comisia Europeana

(desemnata)

Initierea politicilor, implementare, "gardianul" tratatelor, elaborarea proiectului de buget, monitorizare, relatii externe.

Consiliul Uniunii Europene

(ministri)

Principalul organ legislativ si de luare a deciziilor, adoptarea bugetului, relatii externe.

Consiliul European

(sefii de stat si de guvern)

Orientare si strategii, luarea deciziilor, consimtamānt, supervizare, adoptarea bugetului, forum de discutii.

Parlamentul European

(alegeri directe)

Examinare legislativa, amendament si co-decizie.

Curtea de Justitiei a Uniunii Europene

Interpretarea si punerea in aplicare a legislatiei

Comitetul Economic si Social (desemnat)

Consultanta si reprezentare

Comitetul Regiunilor

(desemnat)

Consultanta si reprezentare

Curtea de Conturi (desemnata)

Audit financiar

Banca Europeana de Investitii (desemnata)

Proiecte de dezvoltare financiara

Banca Centrala Europeana (desemnata)

Politica monetara

Alte institutii (desemnate)


Sursa tabelului:Robert A Jones, The Politics and Economics of the European Union, Second Edition, Edward Elgar, Cheltenham, UK, pag.218;

si Tratatul de la Lisabona 2007, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 17.12.2007;


1. CONSILIUL UNIUNII EUROPENE


Fuctia de supervizare: O functie de baza a oricarui Parlament national este aceea de a urmari si superviza munca executivului. Īn cazul Uniunii Europene, Consiliul, Consiliul European si Comisia sunt institutiile care au atributii executive. Din acest considerent, rolul de supervizare a Parlamentului se īndreapta spre toate cele trei institutii, īnsa puterea cea mai mare o exercita asupra Comisiei, pe care are puterea de a o dizolva.

Functia bugetara: Alaturi de Consiliu, Parlamentul European reprezinta autoritatea bugetara a Uniunii. Īn privinta cheltuililor obligatorii ( cheltuielile agricole si cheltuielile legate de acordurile internationale) decizia finala apartine Consiliului, iar īn ce priveste cheltuileile "neobligatorii" ( alte cheltuieli) decizia finala apartine parlamentului, care hotareste īn strānsa colaborare cu Consiliul. Parlamentul European si Consiliul trebuie sa respecte limitele cheltuielilor anuale stabilite īn perspectivele financiare multianuale.
Tratatele de baza ale Uniunii nu reprezinta, īn viziunea Curtii, simple acorduri internationale ci, datorita acordului exprimat de catre statele membre semnatare de a transfera o parte din suveranitatea lor Uniunii, ele sunt baza cadrului constitutional al acesteia.

Prin exercitatea atributiunilor sale, Curtea de Justitie se asigura ca statele membre īsi īndeplinesc obligatiile legale, asa cum sunt stipulate ele īn tratate, ca institutiile comunitare opereaza īn limitele conferite de tratate si ca celelalte curti de justitie din statele membre intrepreteaza si aplica legea comunitara īn mod corect.Curtea de Justitie a Uniunii Europene cuprinde Curtea de Justitie, Tribunalul si tribunalele specializate.

Curtea opereaza pe baza a trei principii fundamentale:Curtea este formata din judecatori din fiecare stat membru, care sunt alesi dintre persoanele a caror independenta si reputatie este mai presus de orice suspiciune. Aceasta este asistata de avocati generali.


6. COMITETUL ECONOMIC sI SOCIAL


Comitetul Economic si Social reprezinta un organ consultativ, format din reprezentanti ai patronatelor, lucratorilor si a altor grupuri sociale interesate, reprezentative pentru un numar mare de sectoare industriale si sociale. A fost īnfiintat pentru a implica grupurile de interes din domeniul socio-economicīn dezvoltarea Uniunii si pentru a oferi informatii si consultanta Comisiei si Consiliului.

Īn prezent ECOSOC-ul numara 344 de membri, care sunt nominalizati de catre guvernele nationale si numiti formal de catre Consiliu, īn urma consultarii cu Comisia. Membrii sunt angajati part time, locuiesc īn tara de orgine si īsi desfasoara activitatea pe sase sectiuni, care acopera uniunea monetara si economica si coeziunea economica si sociala; piata unica, productia si consumul; transportul, energia, infrastructura si societatea informationala; ocuparea fortei de munca, probleme sociale si cetatenia; agricultura, dezvoltarea rurala si mediul, relatii externe.


7. COMITETUL REGIUNILOR


Comitetul regiunilor reprezinta un organ consultativ īnfiintat pentru a asigura o mai buna reprezentare a regiunilor la nivelul Uniunii. Competentele Comitetului Regiunilor tin de cinci domenii: educatie, cultura, sanatate publica, retele trans europene si coeziune sociala.

Comitetul regiunilor are 344 membrii si un numar egal de supleanti numiti pe o perioada de patru ani de catre Consiliul Uniunii Europene, mandat care poate fi reīnnoit, si care īsi desfasoara activitatea īn exclusivitate pe baza propunerilor primite din partea statelor membre.

Anexa 1. Presedintii Comisiei Europene


Perioada

Nume

Ţara

Pozitie


W. Hallstein

Germania

Ministru de externe


J.Rey

Belgia

Ministru de finante


F. Malfatti

Italia

Ministru al lucrarilor publice


S. Mansholt

Olanda

Ministrul Agriculturii


F. Ortoli

Franta

Ministru de finante


R. Jenkins

Marea Britanie

Ministru de finante


G. Thorn

Luxemburg

Prim ministru


J. Delors

Franta

Ministru de finante


J. Santer

Luxemburg

Prim-ministru


R.Prodi

Italia

Prim-ministru


JM D Baroso

Portugalia

Prim-ministru

Document Info


Accesari: 9452
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )