Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Vesela pentru baut

istorie
VESELA PENTRU BAUT


VASA PO(TA)TORIA


Subcapitolul include vasele utilizate atat pentru turnat lichide (urcioare si cani), cat si cele utilizate pentru baut (cesti, alaturi de unicul exemplu de cupa identificata) descoperite in sapaturile de la Capidava. Dupa cum a fost deja observat si de catre alti autori , in cazul pieselor grupate functional sub numele de vasa po(ta)toria intervin unele dezavantaje ce tin de morfologie si care le fac mai greu de identificat, in comparatie cu vesela pentru servitul mesei spre pilda, motiv pentru care am fost nevoiti sa lasam o serie de urcioare (in numar de 6, respectiv nr.cat. 289-294) la varia.

Materialul prezentat in randurile ce urmeaza cuprinde o serie consistenta de 70 de piese descoperite la Capidava (28 urcioare, 23 cani, 18 cesti si o cupa), relativ bine conservate, acoperind o larga paleta tipologica a vaselor utilizate pentru turnatul lichidelor si pentru baut in cursul secolului al VI-lea p.Chr. Din capul locului trebuie mentionat faptul ca, pentru o buna ilustrare tipologica (acolo unde piese din tipurile respective nu au putut fi surprinse in sectorul III), am recurs si la prezentarea catorva piese publicate, descoperite in sectorul V al cetatii. Utilizarea catalogului poate parea cititorului greoaie, cu toata enumerarea amanuntita a caracteristicilor morfologice pentru fiecare piesa in parte. Ca si in cazul veselei de bucatarie, ne-am vazut nevoiti sa recurgem la aceasta forma de prezentare datorita marii varietati de caracteristici morfologice secundare din interiorul aceluiasi tip. Doua grafice (graf. 6-7) prezinta repartitia pe categorii si tipuri a vaselor utilizate pentru turnatul lichidelor si pentru baut de la Capidava, asa cum au fost ele cuprinse in catalog. Fara a avea pretentia de a exprima cu mare exactitate aparitia acestor piese in interiorul sitului, graficele respective pot fi utile, in masura in care cititorul le va interpreta ca exprimand mai degraba tendinte si un anume stadiu al cercetarii.


Urcioare Pentru tipul I (nr.cat. 267) aflam analogii la Murighiol si Sadovec . Tipul II (nr.cat. 268), pentru care o varianta locala a fost descoperita la Beroe , aminteste, din punct de vedere al formei, de rafinatele urcioare ornamentale cnidiene cu doua toarte (oinophoroi), realizate cu ajutorul matritei si decorate cu scene dionysiace (sec. II-III p.Chr.)

Urmatoarele doua tipuri sunt reprezentate de urcioarele cu gura treflata (oinochoe). Tipul III (nr.cat. 269-270), cu o larga raspandire nu numai in Dobrogea, dar si tot estul Marii Mediterane in cursul secolelor IV-VI p.Chr., cunoaste numeroase analogii la Histria, Iatrus, Halmyris, dar si in Thasos sau la Salamina (Cipru) . In ceea ce priveste tipul IV, tot un urcior cu gura treflata (oinochoe, nr.cat. 271-272), o descoperire analoga provine de la Halmyris , ultima fiind considerata un import microasiatic, dat fiind faptul ca reproduce un vas metalic cu circulatie in epoca, intalnit la Sardis .

Desi din punct de vedere al formei este apropiat de tipul precedent, urciorul tip V (nr.cat. 273) se individualizeaza prin gatul sau foarte ingust , fapt caracteristic si pentru unica piesa cuprinsa la tipul VI (nr.cat. 276), in cazul careia nu dispunem, insa, de analogii). Cel mai des intalnit tip, in randul caruia se inscriu un numar de 11 piese dintre cele 28 cuprinse in catalog, este tipul VII (nr.cat. 275-285), caracterizat in general de un corp globular si doua toarte, baza pieselor putand fi de tip umbo sau plana, inelara. El este intalnit in intreaga provincie a Scythiei, incepand cu a doua jumatate a secolului al V-lea p.Chr. .

Tipul VIII (nr.cat. 286) include o singura piesa de mici dimensiuni, respectiv un urcior cu corp bitronconic continuat de un gat cilindric, foarte lung. Baza sa este una de tip umbo, atat de raspandita in sec. VI. Aceasta a fost descoperita i 747b16h n sectorul V de la Capidava si nu are deocamdata analogii in interiorul sitului sau in restul provinciei[10]. Tipurile IX si X (nr.cat. 287-288), de forma ovoidala , respectiv bitronconica, sunt si ele prezente exceptionale. In privinta urcioarelor neidentificate (nr.cat. 289-294), cu exceptia ultimei piese, cu decor sgraffitat, acestea se pastreaza in buna stare de conservare pana la nivelul gatului. De aici incep insa complicatiile tipologice, in sensul ca devine foarte neclar caruia dintre tipurile stabilite mai sus ii apartin (tipul I, III, VII ?). Motiv pentru care nu ne-am lansat in vreo atribuire hazardata, preferand a le grupa separat la coada tipurilor morfologic delimitate.

Capacitatea masurata a urcioarelor descoperite la Capidava releva unele aspecte interesante: spre pilda, nr.cat. 267 pare sa se situeze in jurul a 5 sextarii, in timp ce piesele din tipul VII oscileaza larg intre ½ sextarius si 5 sextarii. Ultima valoare reprezinta si volumul maxim intalnit la urcioare, adica cca 2,7 l.


Cani In ceea ce priveste canile, am inclus in catalogul lucrarii noastre un numar de 20 de piese, toate fiind dotate cu gura treflata (sau trilobata). Demn de remarcat in privinta acestora este tocmai faptul ca ele se grupeaza in doua ordine de marimi: cani mari, al caror diametrul maxim se masoara intre 16,6-24,8 cm, iar inaltimea intre 18,2-30 cm (nr.cat. 295-317); cani mici, cu diametrul maxim cuprins intre 9,3-12,9 cm, iar inaltimea intre 9,7-13,5 cm (nr.cat. 306-317). Analogii pentru acest tip de cani mai pot fi intalnite in Scythia, la Halmyris sau Ibida . Ceea ce merita a fi remarcat aici este tocmai faptul ca, cel putin in momentul de fata, nu dispunem din punct de vedere tipologic de vreun alt fel de cani la Capidava. In alta ordine de idei, piesele in varianta mare trebuie sa fi fost folosite nu numai pentru turnat, dar si (mai ales) pentru pastrarea temporara a lichidelor. Diferentele de volum intre piesele mici si cele mai mari ale tipului de cani cu gura treflata descoperite la Capidava sunt evidente (v. tab. 5). Cele mai mici se situeaza in jurul a 0,3 l (ceea ce inseamna cca ½ sextarius), iar cea mai mare ajunge la volumul record de 5,5 l (adica 10 sextarii). Poate fi observata si o valoare mediana, in jurul a 2 l, pentru nr.cat. 299.

Una dintre cani (nr.cat. 295) are o situatie speciala. Vasul a fost modelat cu mana, are pereti grei si grosi, de forma neregulata si purtand urmele unei neteziri finale, aspect vizibil si mai bine la suprafata interioara a piesei. Executia este stangace, gura treflata fiind realizata prin presarea peretelui vasului, in pasta inca nearsa, la baza gatului (se mai pot vedea urmele degetelor mesterului la exteriorul piesei)[13].


Cesti Cestile sunt ilustrate cu 18 piese (nr.cat. 318-335), impartite si ele in patru tipuri. Cu exceptia a patru piese, grupate in alte 3 noi tipuri (tipul II-IV, nr.cat. 332-335), marea majoritate apartin tipului I. Tuturor le sunt proprii caneluri pe corp si o unica toarta in banda (mai putin nr.cat. 331, care pare sa nu fi avut nici o toarta[14]), cat si o baza plana. Buza poate sa fie simpla sau ingrosata, marcata de caneluri la exterior, evazata sau chiar verticala. D.max. al pieselor oscileaza intre 7,2-10,9 cm iar inaltimea este cuprinsa intre 8,4-11 cm. In ceea ce priveste pasta, in cele mai multe dintre cazuri ea este una rosu-caramizie, iar in cateva dintre cazuri are o culoare alb-cenusie sau brun-deschisa. Acest tip este unul foarte raspandit, comun, pentru provincia Scythia . Volumul pieselor este destul de modest si poate oscila intre 0,15-0,4 l, adica intre ¼ sextarius si ¾ sextarius.

Ceasca de tip II (nr.cat. 332-333), cu o pasta de culoare rosu-caramizie, are un corp bitronconic si buza verticala si este, la randu-i, decorata cu incizii orizontale sau linii in val pe corp, in timp ce fata exterioara a buzei si gatul au caneluri. O buna analogie pentru acest tip este o ceasca cu doua toarte de la Halmyris, dar si alte asemenea piese descoperite in Bulgaria . Tipurile III si IV sunt reprezentate prin cate o piesa (nr.cat. 333, respectiv 334), ambele fiind descoperite in sapaturile publicate din sectorul V ale cetatii[17].


Cupe O singura cupa (nr.cat. 336), realizata dintr-o pasta de culoare roz-caramizie a putut fi descoperita cu ocazia sapaturilor noastre de la Capidava, acesteia fiindu-i propriu un corp globular, continuat de o gura cilindrica si o buza verticala, decorata cu caneluri la exterior. Pentru aceasta piesa nu cunoastem analogii directe, in afara altei descoperiri de la Capidava[18]. Avand in vedere caracteristicile morfologice si de pasta, aceasta cupa pare sa fi fost un import.

Tab. 5.

Vesela utilizata pentru baut

VASA PO(TA)TORIA

masurata pe tipuri si in ordine crescatoare a volumului)Grupa tipologica

Nr.cat.

Nr.inv.

Volum (litri)

masuratoare experimentala

Volum aproximativ (unitati de masura antice)

Cana gura treflata0,300 l

cca ½ sextarius

Cana gura treflata


2677a

0,300 l

cca ½ sextarius

Cana gura treflata0,500 l

cca 1 sextarius

Cana gura treflata0,700 l


Cana gura treflata0,900 l


Cana gura treflata2,000 l


Cana gura treflata4,50 l


Cana gura treflata4,50 l


Cana gura treflata5,50 l

cca 10 sextarii

Urcior tip I2,70 l

cca 5 sextarii

Urcior tip II0,350 l


Urcior tip IV

2,100 l


Urcior tip VI


3478b

1,200 l

1/3 congius

Urcior tip VII0,330 l

cca ½ sextarius

Urcior tip VII0,450 l


Urcior tip VII0,650 l

1/5 congius

Urcior tip VII0,680 l

1/5 congius

Urcior tip VII0,800 l

¼ congius

Urcior tip VII1,050 l

cca 2 sextarii

= 1/3 congius

Urcior tip VII1,050 l

cca 2 sextarii

= 1/3 congius

Urcior tip VII2,700 l

cca 5 sextarii

Urcior neidentif.1,750 l

½ congius

Ceasca tip I0,150 l

cca ¼ sextarius

Ceasca tip I0,175 l

cca 1/3 sextarius

Ceasca tip I0,200 l

cca 1/3 sextarius

Ceasca tip I0,200 l

cca 1/3 sextarius

Ceasca tip I0,300 l

cca 1/2 sextarius

Ceasca tip I0,300 l

cca 1/2 sextarius

Ceasca tip I0,350 l


Ceasca tip I0,400 l

¾ sextarius

Cupa tip I0,600 l

cca 1 sextariusVESELA UTILIZATA PENTRU BAUT
GRAFIC 6

Repartitia procentuala pe categorii de piese (Capidava)


VESELA UTILIZATA PENTRU BAUT
GRAFIC 7

Repartitia procentuala pe tipuri de piese (Capidava)CATALOGII.5.1 URCIOAREUrcior tip I


267. CAP 1990 III, C.g.,   V 76, -0,6 m, nr.inv. 2691. Urcior cu o singura toarta. Lut comun, pasta omogena, rosu-caramizie deschisa, nisip folosit ca degresant, angoba proprie. Ars oxidant, omogen, prezinta caneluri la nivelul gatului. Dimensiuni: i. 21,6 cm; d.max 18,4 cm; d.ext. gura 7,6 cm. Corpul este globular, gat aproape cilindric, fund de tip umbo, iar toarta este torsionata. Buza usor evazata spre exterior, prezinta o canelura ingusta. Pastrata integral.
Urcior tip II


268. CAP 1990 III, C.g.,   V-U 77, -1 m, nr.inv. 4460. Lut caolinoid, pasta alb-galbuie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ars oxidant, omogen. Pastrat integral, cu exceptia gurii, care este usor ciobita. Dimensiuni: i. 14,5 cm; d.max. 7,2 cm. Corp cilindric, gat ingust si scurt, toarta larga in banda, circulara in sectiune. Fundul inelar. Decorat cu o linie orizontala in zigzag pe umar.


Urcior tip III


269. CAP 1988 III, C.g.,   V-U 77, -0,8 m, nr.inv. 3478a. Lut comun, pasta omogena, brun-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ars oxidant, omogen. Lipsesc fragmente din gura, pantec si toarta. Dimensiuni: i. 17,6 cm; d.max. 13,6 cm. Corp globular, gatul usor palniat, gura treflata. Fund plan. Se pot observa o serie de caneluri pe umar si pe gat.

270. CAP 1991 III, C.g.,   T 77, nr.inv. 5053. Lut comun, pasta omogena, rosu-caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba rosie. Ars oxidant, omogen. Ars secundar. Lipsesc fragmente din pantec si din fundul piesei. Dimensiuni: i. 20 cm; d.max. 14,8 cm. Corp piriform/globular, gura palniata, buza taiata oblic, treflata. Fund ingust, in forma de umbo. Decor de caneluri pe pantec si gat.


Urcior tip IV


271. CAP 1993 III, Portic, T 73, nr.inv. 5007. Lut comun, pasta fina de culoare rosu-caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ars oxidant, omogen. Ars secundar. Pe corp se poate observa o crusta calcaroasa. Lipsesc unele fragmente din partea mediana si din gura. Dimensiuni: i. 24,2 cm; d.max.14 cm. Corp bitronconic, cu diametrul maxim situat in zona mediana, fundul usor concav. Gura palniata, buza treflata, usor ingrosata. Toarta larga, in banda. Decorat cu o serie de caneluri la jumatatea corpului, pe gat si in jumatatea inferioara.

272. CAP passim, nr.inv. 1661*. Lut comun, pasta fina, omogena, rosie-caramiziu deschis, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc toata jumatatea inferioara, cat si mari portiuni din pantece, gat si buza. Dimensiuni: i. pastrata 19,4 cm; d.max. 18,8 cm. Corp bitronconic, cu diametrul maxim situat in zona mediana. Gura palniata, buza treflata. Toarta larga, in banda. Decorat cu o serie de caneluri la jumatatea corpului.


Urcior tip V


273. CAP 1993 III, Portic, U 73, nr.inv. 5047. Lut caolinoid, pasta de culoare alb-galbuie, nisip fin folosit ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Dimensiuni: i. 28,6 cm; d.max. 18,8 cm. Lipsesc fragmente din pantece, gat, cat si gura vasului. Corp cilindric, umar inalt, evazat, gatul scurt si ingust, poseda o unica toarta (nepastrata). D.max. situat in partea superioara, la nivelul umarului. Fund concav, de tip umbo.


Urcior tip VI


274. CAP 1990 III, C.g.,   T 77, nr.inv. 3478b. Lut comun, pasta omogena, rosu-caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc gura si toartele. Dimensiuni: i. 16 cm; d.max. 15 cm. Corp globular, gat cilindric, scurt si foarte ingust, decorat cu doua caneluri. Fund plan.


Urcior tip VII (cu gura palniforma)


275. CAP 1992 III, C.g., V 77, nr.inv. 5018. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramiziu deschis, nisip fin folosit ca degresant, angoba. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar (la cenusiu), deformat. Lipsesc fragmente din pantece. Dimensiuni: i. 24,4 cm; d.max. 17,8 cm. Corp globular, gat arcuit, buza taiata oblic spre interior. Fund plan. Toarte cilindrice, in torsada. Decorat cu caneluri pe gura si pantece; angoba in benzi orizontale pe pantece.

276. CAP 1993 III, Portic, U 73, nr.inv. 4621. Lut comun, pasta omogena de culoare roz-caramizie, nisip fin folosit ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc unele bucati din pantece, gat si din buza, inclusiv una dintre toarte. Dimensiuni: i. 16,4 cm; d.max. 13,6 cm. Corp globular, gat scurt si arcuit, gura palniata, buza verticala, taiata drept, decorata cu caneluri. Toarta in banda. Fund plat, usor concav, inelar.

277. CAP 1991 III, C.g.,   U 76, nr.inv. 3721. Lut comun, pasta omogena de culoare caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant. Angoba rosie la nivelul pantecului, benzi pe umar. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar, deformat. Lipsesc unele bucati din pantece, gat si din buza. Dimensiuni: i. 16,4 cm; d.max. 12,7 cm. Corp globular, gat scurt si arcuit, gura palniata, buza verticala, taiata drept, decorata cu caneluri. Alte caneluri la nivelul umarului. Toarta in banda. Fund plat, inelar.

278. CAP 1988 III, C.g., W 76, nr.inv. 1661. Lut comun, pasta omogena de culoare caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Dimensiuni: i. 14,5 cm; d.max. 10,8 cm. Corp globular, gat scurt si arcuit, gura palniata, buza verticala, rotunjita, decorata cu caneluri. Alte caneluri la nivelul diametrului maxim. Toarta in banda. Fund plat, inelar.

279. CAP 1992 III, C.g.,   U 74, nr.inv. 4652. Lut comun, pasta omogena de culoare caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar. Lipseste fundul, parti din pantece si din umar. Dimensiuni: i. probabila 15 cm; d.max. 10,8 cm. Corp globular, gat scurt si arcuit, gura palniata, buza verticala, decorata cu caneluri. Toarta in banda. Fund plat, inelar.

280. CAP 1991 III, C.g.,   U 76, nr.inv. 5013. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare rosu-caramizie deschis, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena, lustruire. Ars secundar. Lipsesc mici fragmente din gura, pantece si una dintre toarte. Dimensiuni: i. 15,6 cm; d.max. 11,2 cm. Corp globular, gat scurt si arcuit, gura palniata, buza verticala, taiata oblic. Fund plat, inelar. Toarte in banda, profilate. Decor de caneluri si benzi lustruite pe pantece.

281. CAP 1988 III, C.g., W 76, nr.inv. 1644. Lut caolinoid, pasta omogena, alb-cenusie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar. Lipsesc fragmente din pantece. Dimensiuni: i. 20 cm; d.max. 14,4 cm. Corp piriform ranversat, gatul arcuit, gura palniata, buza oblica simpla, toarte in banda, santuite median. Fund plan.

282. CAP 1991 III, C.g., T 75, nr.inv. 5036. Lut comun, pasta omogena, roz-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar, deformat. Lipsesc fragmente din gat, umar, pantece si toarta. Dimensiuni: i. 18 cm; d.max. 12,8 cm. Corp ovoidal, gat scurt si arcuit, gura palniata, buza simpla. Fund plan. O serie de caneluri orizontale decoreaza piesa la nivelul diametrului maxim.

283. CAP 1993 III, Portic,   U 73, nr.inv. 5002. Lut caolinoid, pasta omogena, de culoare alb-cenusie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar. Lipsesc fragmente din pantece si gura vasului. Dimensiuni: i. 15 cm; d.max. 11,4 cm. Corp globular/bitronconic, gat scurt, arcuit. Fund plan. Toarte usor suprainaltate, in banda. Decor exterior de incizii paralele si urme de smalt verde-masliniu.

CAP 1992 III, Portic,   T 73, nr.inv. 5011. Lut comun, pasta omogena de culoare rosie-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar. Lipsesc fragmente din gat, gura si unica toarta a piesei. Dimensiuni: i. 15,6 cm; d.max. 11,2 cm. Corp globular/piriform, gat palniat, buza rotunjita, profilata. Piesa este decorata cu caneluri pe buza si pe pantece.

CAP 1992 III, Portic,   V 73, nr.inv. 5055. Lut comun, pasta omogena, rosu-caramizie, nisip fin folosit ca degresant. Ars oxidant, omogen. Urme de ardere secundara. Dimensiuni: i. 11,4 cm; d.max. 7,8 cm. Lipseste un fragment din gura. Corp globular, fund plan, gat inalt, evazat, gura palniata. Buza ingrosata, taiata drept. Toarta cilindrica, aplatizata in sectiune. Decorul consta intr-un numar de trei caneluri fine, la nivelul umarului.


Urcior tip VIII (cu gat lung cilindric)


286. CAP 1983 V, nr.inv. 32911 (cl.83369). Pasta cenusie, densa. Dimensiuni: i. 15,8 cm; d.max. 9 cm; d. baza 3,76 cm. De mici dimensiuni, piesa are o forma bitronconica, continuata de un gat inalt, cilindric. Baza este inelara, de tip umbo. Dispunea de doua toarte, prinse imediat sub buza si pe umar, deasupra d.max. Lipsesc gura si una dintre toarte.Urcior tip IX cu corp ovoidal


CAP 1988 III , C.g.,   W 76, –0,6 (NE zid), nr.inv. 12849. Lut comun, pasta cenusie, nisip fin ca degresant, ars secundar, puternic exfoliat. Angoba neagra, foarte slaba si diluata la exterior, pana la cativa cm de fundul piesei. Ars secundar. Dimensiuni: i. pastrata 27,1 cm; d.max. 20,8 cm; d. baza 8,4 cm. Lipsesc gura, o bucata din gat si toartele. Decorul consta intr-un ornament simplu, respectiv un sir de arcade liniare incizate pe umar in pasta cruda (late de 3 cm).


Urcior tip X bitronconic


CAP 1991 III, C.g.,   U 75, nr.inv. 4677. Lut comun, pasta omogena de culoare rosu-caramizie, nisip fin folosit ca degresant. Angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Dimensiuni: i. 9,6 cm; d.max. 10 cm; d. baza 4,4 cm. Lipsesc bucati din gat, gura si toartele piesei. Corp scund, pronuntat bitronconic. Gatul este scurt, gura puternic palniata, fundul plan. Toartele par sa fi fost ample, depasind nivelul d.max. Decorul consta in 4 caneluri orizontale, pornind de la nivelul d.max. inspre fundul piesei.


Urcioare de tip neprecizabil


289. CAP 1990 III, C.g.,   V 76, nr.inv. 2672. Lut comun, pasta omogena, de culoare rosu-caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Piesa se pastreaza in buna stare de conservare, cu exceptia gurii si a toartelor. Dimensiuni: i. 10,5 cm; d.max. 10,2 cm. Corp piriform/globular, gat scurt. Fund plan. O serie de benzi lustruite ornamenteaza corpul.

290. CAP 1990 III, C.g.,   V 76, nr.inv. 2678. Lut comun, pasta omogena de culoare rosu-caramiziu deschisa, nisip foarte fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc gura, gatul si toartele. Dimensiuni: i. 12,6 cm; d.max. 13,2 cm. Corp globular, fund plan. Caneluri inguste sub gat.

291. CAP passim, nr.inv. 3745. Lut comun, pasta omogena, de culoare rosu-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Piesa se pastreaza in buna stare de conservare, cu exceptia gatului, gurii si a toartei. Dimensiuni: i. 14,4 cm; d.max. 14,5 cm. Corp globular, fund de tip umbo. O serie de caneluri ornamenteaza corpul.

292. CAP 1993 III, C.g.,   T 75, nr.inv. 4064. Lut comun, pasta omogena de culoare roz-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar, deformat. Lipsesc fragmente din pantece, fund, gatul si gura vasului, alaturi de unica toarta de care dispunea. Dimensiuni: i. 18,6 cm; d.max. 16,6 cm. Corp globular, fund de tip umbo. O serie de caneluri decoreaza piesa, la nivelul diametrului maxim.

293. CAP 1989 III, C.g.,   V-U 77, -1 m, nr.inv. 4453. Lut comun, pasta omogena, de culoare rosu-caramizie, nisip fin folosit ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc fragmente din pantece, toarta, gatul si gura piesei. Dimensiuni: i. 20,6 cm; d.max. 24 cm. Corp globular, fund inelar, cu umbo. Caneluri foarte sterse pe umar.

294. CAP 1991 III, C.g.,   U 76, nr.inv. 3667. Lut comun, pasta omogena, brun-caramizie, nisip fin folosit ca degresant. Ars oxidant, omogen. Urme puternice de ardere secundara. Dimensiuni: L. 11,3 cm; i. 7,6 cm. Se pastreaza doar o bucata din portiunea mediana a piesei. Piesa a fost ornamentata in zona mediana, anterior arderii. Decorul este unul linear si sgraffitat fito-zoomorf, practicat in pasta cruda. Se pot distinge o pasare intr-un arbore si un peste (?).


II.5.2 CANI


Tip I (cu gura treflata)


295. CAP 1993 III, C.g., ¨ U 74, nr.inv. 4552. Cana cu gura treflata, lucrata cu mana. Pasta poroasa brun-caramizie, nisip si pietricele fiind folosite ca degresant. Modelata pe roata lenta, arsa oxidant, incomplet. Dimensiuni: i. 19,5 cm; d. gura 14,2 cm; d.max. 17,5 cm; d. baza 11,5 cm. Vasul este greu, cu pereti grosi, de forma neregulata si purtand urmele unei neteziri finale, element mai vizibil pe suprafata sa interioara. Forma bitronconica, d.max. situandu-se aproximativ la jumatatea inaltimii, fundul plat iar gura, larga, palniata. Dispune de o unica toarta, aproape patrulatera in sectiune orizontala, ce se uneste cu corpul in unghi drept, in partea superioara a vasului. Piesa a fost stangace executata, prin presarea peretelui vasului, la baza gatului, in pasta inca nearsa, putandu-se, de altfel, observa urmele degetelor mesterului la exterior. Forma integral reconstituibila; lipsesc, totusi, unele fragmente din pantece si buza.

296. CAP 1993 III, U 73, Portic, nr.inv. 4480. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie; nisip fin folosit ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Lipsesc fragmente la nivelul buzei. Dimensiuni: i. 30 cm; d.max. 23,8 cm. Corp globular, incheiat cu un fund ingust, de tip umbo. Gat cilindric, gura usor palniata, cu buza usor evazata. Toarta in profilata, canelata. Decorata cu alte caneluri la nivelul gatului.

297. CAP 1993 III, Portic,   U 73, nr.inv. 4478. Lut caolinoid, pasta omogena de culoare alb-cenusie, nisip foarte fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc fragmente din gat si toarta. Dimensiuni: i. 24 cm; d.max. 23,2 cm. Corp globular, gat palniat, buza simpla, ingrosata. Fund plan. Caneluri pe gat si la nivelul diametrului maxim.

298. CAP 1991 III, C.g.,   U 75, nr.inv. 5186. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare brun-caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Lipsesc fragmente din buza, din pantece si toarta piesei. Dimensiuni: i. 25,4 cm; d.max. 24,8 cm. Corp globular, gat tronconic, gura larga, buza usor ingrosata. Fund plan. Caneluri pe pantece si pe gat.

299. CAP 1992 III, Portic, T 73, nr.inv. 5050. Lut comun, pasta omogena, rosu-caramizie deschisa, nisip fin folosit drept degresant; angobata. Ardere oxidanta, omogena, caneluri la nivelul gatului. Ardere secundara. Dimensiuni: i. 19,6 cm; d.max 17 cm. Lipseste o bucata la nivelul gurii. Fundul in forma de umbo, corpul globular, gura larga si palniata. Buza este simpla, evazata, iar toarta in banda. Cinci caneluri largi, sterse, se pot observa la nivelul gatului piesei.

300. CAP 1991 III, C.g.,   U 75, nr.inv. 4693. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Dimensiuni: i. pastrata 14,6 cm; d.max. 19 cm. Pastrata fragmentar, respectiv jumatatea superioara a piesei. Corp probabil globular, gat cilindric, gura palniata. Buza simpla. Toarta in banda, profilata. Caneluri inguste, adancite la jumatatea gatului; alte caneluri decoreaza piesa la nivelul diametrului maxim.

301. CAP 1992 III, C.g.,   U-T 74-75, nr.inv. 4686. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ardere secundara. Se pastreaza fragmentar, respectiv jumatatea superioara a piesei. Dimensiuni: i. pastrata 16 cm; d.max. 20 cm. Corp globular, gat cilindric, usor arcuit, gura palniata. Buza este evazata, usor ingrosata. Se pot observa caneluri sub buza si in zona diametrului maxim al piesei.

302. CAP 1992 III, C.g.,   T 74, nr.inv. 4745. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie, nisip fin ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Se pastreaza fragmentar, respectiv bucati din jumatatea superioara a piesei. Dimensiuni: i. 19 cm; d.max. 22 cm. Corp globular, gat arcuit, gura palniata. Buza taiata oblic spre interior. Caneluri inguste la nivelul gatului si al diametrului maxim.

303. CAP 1992 III, Portic,   T 73, nr.inv. 4724. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie, nisip fin ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Se pastreaza fragmentar, respectiv bucati din jumatatea superioara a piesei. Dimensiuni: i. 15,2 cm; d.max. 22 cm. Corp globular, gat cilindric, gura palniata. Buza taiata oblic spre interior. Toarta in banda.

304. CAP 1992 III, Portic, T 73, nr.inv. 5061. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere omogena, oxidanta. Arsa secundar. Se pastreaza jumatatea superioara a piesei si incomplet toarta. Dimensiuni: i. 16 cm; d.max. 24 cm. Corp globular, gat evazat, toarta in banda, profilata.

305. CAP 1990 III, C.g.,   U 76, -0,6 m, nr.inv. 3203. Lut comun, pasta omogena, de culoare rosu-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Lipsesc bucati mari din gura si corp. Dimensiuni: i. 18,2 cm; d.max. 16,6 cm. Corp globular, gat cilindric, usor evazat, gura larga, buza evazata, putin ingrosata. Fund plan, discoidal. Toarta in banda, aplatizata. Caneluri la nivelul diametrului maxim si la baza gatului.

306. CAP 1991 III, C.g.,   U 76, nr.inv. 3671. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare rosie-caramizie deschisa, angoba proprie. Ardere oxidanta omogena. Dimensiuni: i. 10,4 cm; d.max. 9,3 cm. Lipseste un fragment din zona diametrului maxim. Corp piriform, gat cilindric, usor palniat, buza simpla, evazata. Toarta in banda, profilata. Ciocul dispus lateral fata de toarta. Caneluri pe gat, buza, cat si pe jumatatea inferioara a piesei.

307. CAP 1993 III, Portic,   U 73, nr.inv. 4497. Lut comun, pasta fina, omogena de culoare caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant. Ardere oxidanta, omogena, angoba proprie, partial pastrata. Usor deformata din fabricatie. Exfoliata. Lipsesc bucati din jumatatea superioara a piesei, inclusiv toarta. Dimensiuni: i. 9,5 cm; d.max. 8,8 cm. Corp globular, gat cilindric, fund plan. Caneluri superficiale pe gat si la nivelul diametrului maxim.

308. CAP 1990 III, C.g., V 76, -0,8 m, nr.inv. 2677a. Lut caolinoid, pasta omogena de culoare alb-crem, nisip fin folosit drept degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar (deformata), cu aderente metalice. Usor ciobita buza. Dimensiuni: i. 10,8 cm; d.max. 10,2 cm. Corp globular, gat lung si larg, gura palniata, buza evazata, usor ingrosata si taiata oblic. Fund plan. Toarta in banda. Ciocul dispus lateral fata de toarta. Caneluri pe gat si la nivelul diametrului maxim.

309. CAP 1990 III, C.g., V 76, - 0,8 m, nr.inv. 2677b. Lut caolinoid, pasta omogena, de culoare alb-crem, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar, deformata. Aderente metalice. Buza usor ciobita. Dimensiuni: i. 10,7 cm; d.max. 9,5 cm. Corp globular, gat lung, cilindric, buza simpla, taiata oblic spre interior. Toarta in banda. Fundul plan. Ciocul dispus lateral fata de toarta. Caneluri pe gat si la nivelul diametrului maxim.

310. CAP 1988 III, C.g., W 76, - 0,6 m, nr.inv. 1649. Lut caolinoid, pasta omogena de culoare alb-cenusie, nisip foarte fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Lipsesc fragmente din gura si toarta. Dimensiuni: i. 12,2 cm; d.max. 11,2 cm. Corp globular, gat lung cilindric, buza simpla, ingrosata. Fund in forma de umbo. Caneluri pe gat si la nivelul diametrului maxim.

311. CAP 1991 III, C.g., V 75, nr.inv. 4683. Lut comun, pasta fina, omogena de culoare caramizie deschisa, arsa oxidant si omogen, angoba proprie. Ardere secundara, usor deformata. Dimensiuni: i. 12,7 cm; d.max. 12,9 cm. Lipseste o bucata la nivelul gurii si al gatului, alaturi de toarta. Corpul globular, terminat cu o baza plana. Gat scurt si arcuit, continuat cu o buza treflata usor ingrosata. Se pot observa o serie de caneluri, pornind de la nivelul diametrului maxim inspre gat.

312. CAP 1992 III, Portic,   V 73, nr.inv. 5008. Lut comun, pasta fina, omogena de culoare caramizie deschisa, arsa oxidant si omogen, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Arsa secundar. Dimensiuni: i. 15 cm; d.max. 12,5 cm. Lipseste o bucata la nivelul gurii si al gatului. Corpul globular, terminat cu o baza concava, de tip umbo. Gat lung, cilindric, usor evazat in partea superioara, continuat cu o buza treflata. Gura este larga si palniata, buza simpla, usor ingrosata. Toarta in banda. Decorat cu caneluri, pornind de la nivelul diametrului maxim inspre gat.313. CAP 1993 III, Portic,   U 73, nr.inv. 5001. Lut comun, pasta omogena, de culoare roz-caramizie, nisip fin ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ardere secundara. Lipseste portiuni in partea superioara si inferioara. Dimensiuni: i. 13,5 cm; d.max. 11, 4 cm. Fund ingust, concav, de tip umbo. Corpul globular, continuat de un gat lung cilindric, usor evazat. Toarta in banda. Gura larga, palniata. Buza evazata, usor ingrosata. Prezinta caneluri, pornind de la nivelul diametrului maxim spre gat.

314. Cana cu gura treflata(?), CAP 1988 III, C.g., W 76, nr.inv. 1658. Lut comun, pasta omogena de culoare rosie caramizie, nisip fin si cuartit folosite ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Lipsesc jumatatea superioara si o bucata din toarta. Dimensiuni: i. 8,5 cm; d.max. 11,2 cm. Corpul globular, toarta aproape cilindrica, cu caneluri. Pe corp se observa caneluri la nivelul diametrului maxim.

315. CAP 1993 III, Portic,   T 73, nr.inv. 5004. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare rosie-caramizie deschisa, angoba proprie. Ardere oxidanta omogena. Arsa secundar. Dimensiuni: i. 13,5 cm; d.max. 11,8 cm. Lipseste o portiune din jumatatea superioara. Corp piriform ranversat/globular, gat cilindric, usor palniat. Fund plan. Toarta in banda, profilata. Caneluri pe gat si in zona diametrului maxim.

CAP 1993 III, Portic, U 73, nr.inv. 4491. Lut comun, pasta fina, omogena, caramiziu-deschisa. Nisip fin, cuartit folosit ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Dimensiuni: i. 11,7 cm; d.max. 10,2 cm. Desi lipsesc bucati importante din buza (inclusiv gura trilobata), gat si pantece, forma piesei a putut fi integral reconstituita. Corp globular, gura palniata, buza usor evazata. Toarta in banda, ovala in sectiune. Decorul de caneluri pe umar si la nivelul diametrului maxim, in portiunea inferioara a piesei.

CAP passim, nr.inv. 5057. Lut comun, pasta fina, omogena, caramiziu-deschisa. Nisip si pietricele, cuartit folosite ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Pe mai bine de jumatate din suprafata se observa urme verticale de ardere secundara. Dimensiuni: i. 9,7 cm; d.max. 9,3 cm. Lipseste doar toarta aplatizata, buza fiind si ea usor ciobita. Corp bitronconic, gura palniata, buza ampla si evazata. Toarta pare sa fi fost aplatizata, ovala in sectiune.II.5.3 CESTI


Cesti tip I


318. CAP 1993 III, Portic, U 73, nr.inv. 5014. Lut comun, pasta omogena, roz-caramizie, nisip folosit ca degresant, angoba proprie. Arsa oxidant, omogen. Arsa secundar. Lipsesc unele fragmente din gura si toarta. Dimensiuni: i. 10,9 cm; d.max 10,1 cm. Corpul este globular, gat aproape cilindric, fund plan. Buza ingrosata, evazata spre exterior. Decorata cu caneluri la nivelul diametrului maxim si al buzei.

319. CAP 1988 III, C.g., W 77, nr.inv. 5015. Lut comun, pasta omogena, rosu-caramizie deschisa, nisip folosit ca degresant, angoba proprie. Arsa oxidant, omogen. Arsa secundar. Dimensiuni: i. 10,8 cm; d.max 11 cm. Corpul este globular/piriform, gat cilindric, fund plan. Buza ingrosata, verticala. Toarta cilindrica, aplatizata. Decorata cu caneluri deasupra diametrului maxim si sub buza.

320. CAP 1991 III, C.g.,   U 75, nr.inv. 3722. Lut comun, pasta omogena, poroasa, de culoare brun deschis, nisip folosit ca degresant, angoba proprie. Arsa oxidant, omogen. Lipsesc doar mici bucati din buza. Dimensiuni: i. 9,5 cm; d.max 10 cm. Corpul este globular/piriform, gat arcuit, fund plan. Gura palniata, buza simpla, evazata. Toarta cilindrica, aplatizata. Decorata cu caneluri la nivelul diametrului maxim si sub buza.

321. CAP 1988 III, C.g., W 76, -0,6 m, nr.inv. 1655. Lut comun, pasta omogena, de culoare rosu-caramizie, nisip folosit ca degresant. Arsa oxidant, omogen. Arsa secundar. Lipsesc mici portiuni din buza, gat si corp. Dimensiuni: i. 8,5 cm; d.max 10 cm. Corpul este globular, gat scurt si arcuit, fund plan. Buza simpla, evazata. Toarta cilindrica, aplatizata. Decorata cu caneluri la nivelul diametrului maxim, sub buza si aproape de fund.

322. CAP 1988 III, C.g., W 76, -0,6 m, nr.inv. 1654. Lut comun, pasta omogena, de culoare rosu-caramizie, nisip folosit ca degresant. Arsa oxidant, omogen. Arsa secundar. Lipsesc mici portiuni din buza, gat si corp. Dimensiuni: i. 9,8 cm; d.max 10,6 cm. Corpul este globular, gat scurt, cilindric, fund plan. Buza ingrosata, verticala. Toarta cilindrica. Decorata cu caneluri la nivelul diametrului maxim si pe gat.

323. CAP 1993 III, Portic, T 73, nr.inv. 4492. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramiziu deschis, nisip fin si cuartit folosite ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc fragmente din buza si gatul vasului. Dimensiuni: i. 8,2 cm; d.max. 10,7 cm. Corp globular, gura larga, cilindrica, buza simpla, evazata. Toarta larga, cilindrica in sectiune. Dungi lustruite si caneluri orizontale decoreaza intreg corpul piesei la exterior.

324. CAP 1993 III, Portic,   U 73, nr.inv. 4495. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Buza usor ciobita. Dimensiuni: i. 7,2 cm; d.max. 8,4 cm. Corp globular, gura larga, buza simpla, usor evazata, decorata cu caneluri la exterior, ca si corpul, la nivelul diametrului maxim. Fund plan. Toarta larga, aproape cilindrica in sectiune.

325. CAP 1988 III, C.g., W 76, - 1 m, nr.inv. 1653. Lut caolinoid, pasta omogena, alb-cenusie inchis, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie (?). Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Lipsesc mici fragmente din buza. Dimensiuni: i. 8,4 cm; d.max. 9,4 cm. Corp globular, gat scurt si arcuit, gura palniata, buza oblica cu o nervura (ca pentru fixarea unui capac). Fund plan. Toarta cilindrica in sectiune. Decor de linii incizate deasupra diametrului maxim si sub buza, in dreptul locului unde a fost lipita partea superioara a toartei.

326. CAP 1990 III, C.g., W 75, -0,9 m, nr.inv. 3870. Lut caolinoid, pasta omogena, alburie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc mici fragmente din buza, umar, pantece si din fundul vasului. Dimensiuni: i. 8 cm; d.max. 7,8 cm. Corp globular, gat arcuit, scurt, buza simpla, usor ingrosata si ingrosata. Toarta cilindrica,caneluri pe corp si la nivelul superior al toartei.

327. CAP 1993 III, Portic,   T 73, nr.inv. 5049. Lut comun, pasta omogena, poroasa, de culoare brun deschis, nisip fin si pietris folosite ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipseste o mica portiune din buza. Dimensiuni: i. 9,3 cm; d.max. 8,8 cm. Corp globular, gat scurt, arcuit, buza simpla, evazata. Toarta cilindrica in sectiune, usor aplatizata. Caneluri la nivelul diametrului maxim.

328. CAP 1991 III, C.g.,   T 76, nr.inv. 3602. Lut comun, pasta omogena, poroasa, de culoare brun-deschisa, nisip fin si pietris folosite ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Buza usor stirbita; lipseste toarta. Dimensiuni: i. 7,8 cm; d.max. 8,6 cm. Corp globular/piriform, gat scurt, arcuit, buza evazata si usor ingrosata. Fund plan. Caneluri sub buza si pe corp.

329. CAP 1993 III, Portic, T 73, nr.inv. 4493. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramiziu deschisa, nisip fin si cuartit folosite ca degresant. Ardere oxidanta, omogena. Lipseste partea superioara. Dimensiuni: i. 7,8 cm; d.max. 8,5 cm. Corp globular, gat scurt, arcuit, fund plan. Caneluri la nivelul diametrului maxim si deasupra acestuia.

330. CAP 1993 III, Portic,   U 73, nr.inv. 4496. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare caramizie deschisa, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Usor fisurata, lipseste toarta. Dimensiuni: 7,9 cm; d.max. 8,6 cm. Corp globular/piriform, gat scurt, arcuit, buza usor ingrosata, fund plan. Caneluri superficiale la nivelul diametrului maxim si in partea superioara a piesei, inclusiv sub buza.

331. CAP 1990 III, C.g., V 75, nr.inv. 2680. Lut comun, pasta de culoare rosu-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Arsa secundar. Buza usor ciobita. Dimensiuni: i. 7,6 cm; d.max. 8,9 cm. Corp globular, gat scurt, arcuit, buza evazata, fund plan. Caneluri in benzi paralele pe corp.


Cesti tip II


332. CAP 1991 III, C.g.,   U 74, nr.inv. 4689. Lut comun, pasta omogena, fina, rosu-caramizie, nisip fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Lipsesc fragmente din gura, gatul, fundul piesei, cat si toarta. Dimensiuni: i. 8,8 cm; d.max. 8 cm. Corp bitronconic, buza verticala, taiata oblic spre interior. Incizii orizontale sub diametrul maxim si caneluri pe fata exterioara a buzei si pe gat.

333. CAP 1949, S. I, str. 3 (sapaturi vechi Grigore Florescu), nr.inv. 5003. Lut comun, pasta omogena de culoare rosu-caramiziu, nisip foarte fin folosit ca degresant, angoba. Arsa oxidant, omogen. Arsa secundar. Dimensiuni: i. pastrata 9,1 cm; d.max. 8,7 cm; d.ext. gura 6,4 cm. Lipseste portiunea inferioara. Corp globular, gat inalt cilindric, usor evazat, buza dreapta, simpla, rotunjita. Toarta aplatizata, ovala in sectiune. Decorul consta in caneluri si linii incizate, in val. Un numar de 6 caneluri sterse pot fi observate la nivelul gatului; urmeaza doua linii ondulate pe umar, pentru ca la nivelul d.max. sa mai apara inca o banda de 3 striuri drepte orizontale.


Cesti tip III


334. CAP 1984 V,   K 74, exterior C. 5, - 1,8 m, nr.inv. 34306. Pasta roz-caramizie, densa, cu nisip folosit ca degresant. Arsa oxidant, omogen. Arsa secundar. Dimensiuni: i. 10,5 cm; d.max. 10 cm; d. gura 7 cm; d. baza 5,5 cm. Lipseste toarta.


Cesti tip IV


335. CAP 1991 V,   N 75, nr.inv. 39097 (cl. 119093). Pasta crem-caramizie, densa. Dimensiuni: i. 10,5 cm; d.max. 12,5 cm (cu tot cu toarte 15,5 cm); d. gura 9,5 cm; d. baza 5 cm. Corp oval/bitronconic, buza cu marginea dreapta, concava la interior si convexa la exterior. Baza plata. Decor de 3 caneluri pe gat si un alt brau de 3 caneluri pe umar. Toartele depasesc nivelul d.max. si sunt aplatizate, profilate, cu nervuri longitudinale, ovale in sectiune.


II.5.4 CUPE


336. CAP 1990 III, C.g.,   V 76, -0,8 m, nr.inv. 2692. Lut comun, pasta fina, omogena, de culoare roz-caramizie deschisa, nisip foarte fin folosit ca degresant, angoba proprie. Ardere oxidanta, omogena. Ars secundar (la negru). Lipsesc fragmente din gura si pantece. Dimensiuni: i. 10,1 cm; d.max. 12,2 cm. Corp globular, gura larga, cilindrica, buza verticala, taiata oblic la interior. Fund plan, discoidal. Caneluri la exteriorul buzei si la nivelul diametrului maxim.TOPOLEANU 2000, p. 88.

TOPOLEANU 2000, p. 90, tip III, varianta B, nr. 193 (datat in prima jumatate a sec. VI); KUZMANOV 1992a, p. 212, pl. 69/9, 71/1-3 (pentru gat si buza); KUZMANOV 1985, p. 37, K 77, pl. 22.

OPAIT 1996, p. 120, tip VI, pl. 50/6.

HAYES 1972, p. 411-412, pl. XXIIa; HAYES 1997, p. 72, pl. 26; ATLANTE I, p. 233-234, pl. CXIX/4.

SUCEVEANU 1982a, p. 117, faza IV B, pl. 17, nr. 2; BÖTTGER 1982, tip II, III, p. 55-57, pl. 31/36, 186, 389; TOPOLEANU 2000, tip IV, varianta A, p. 90-91, pl. XXII, nr. 195-197; ABADIE-REYNAL, SODINI 1992, p. 44, CC 105, fig. 19; DIEDERICHS 1980a, p. 54, pl. 18-19/201. V. si OPAIT 1996, p. 115-116, pl. 46/2, 7 (in mod special).

OPAIT 1996, p. 116, pl. 46/1; TOPOLEANU 2000, p. 91, tip IV, varianta B, pl. XXIII, nr. 199.

OPAIT 1996, loc.cit.; CRAWFORD 1990, p. 52, M67.15, M67.29, fig. 211-214; p. 62, M. 67.16, fig. 285.

TOPOLEANU 2000, p. 90, pl. XXI, nr. 194 (forma cea mai apropiata identificata).

OPAIT 1996, p. 119, tip IV C, pl. 49/1-2, 4-11; TOPOLEANU 2000, p. 89, tip I, varianta C, pl. XXI, nr. 186-190. Pentru Capidava, v. COVACEF 1999, p. 175-179, tipurile 4 si 6, nr.inv. 39835, respectiv 39802, pl. XXI, 4, 6.

COVACEF 1999, p. 179, tip V, inv. 32911, pl. XXI, 5.

Posibila analogie la COVACEF 1999, p. 175, tip 2, urcior cu corp ovoidal si baza plata, inv. 39312, pl. XX, 2.

TOPOLEANU 2000, p. 92, variantele A-C, pl. XXIII, nr. 201-203; OPAIT 1996, cani tip I, p. 112, pl. 44/1-3. In general, pentru canile cu gura treflata, v. si KUZMANOV 1985, p. 34-36, tipurile VI-VII, pl. 20-21. Si sapaturile din sectorul V de la Capidava au putut evidentia existenta a trei tipuri (mic, mediu, mare) de cani cu gura treflata, v. COVACEF 1999, p. 172-174, pl. XIX.

Pare sa aiba analogii la Callatis si Dinogetia, in ceea ce priveste forma si tehnica de realizare utilizata: v. DIACONU P. 1959, p. 487 (pentru Callatis, autorul amintind o asemenea piesa, dar fara sa ofere ilustratie); pentru Dinogetia (?), v. OPRIS 2000, p. 124-125.

V. o analogie edita de la Capidava: COVACEF 1999, “cana-pahar” tip 1 (nr.inv. 39003), p. 166, pl. XVI.

TOPOLEANU 2000, p. 94, tipul II, pl. XXIV, nr. 209-210; OPAIT 1996, p. 123-124, tip I, pl. 51/4, 7-10, 18-19; KUZMANOV 1985, p. 46, tip V, pl. 27/13-15; v. si BASS, DOORNINCK JR. 1982, p. 172, P 32, fig. 8.14.

TOPOLEANU 2000, p. 94, tipul II, varianta, pl. XXIV, nr. 211; OPAIT 1996, cesti tip III, p. 124, pl. 52/10; KUZMANOV 1985, p. 45-46, tip IV, pl. 27/11.

COVACEF 1999, “cana” tip 1 (nr.inv. 34306), p. 168, pl. XVI, respectiv “cana” tip 4 (nr.inv. 39820), p. 172, pl. XVIII. Date fiind dimensiunile caracteristice pieselor (inaltime redusa si gura larga), am preferat sa le introducem in catalog la “cesti”.

COVACEF 1999, “cana-pahar” tip 2 (nr.inv. 39819), p. 168, pl. XVI.loading...
Document Info


Accesari: 4598
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )