Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Viata politica in U.R.S.S.

istorie


Viata politica in U.R.S.S.

In Congresul X al partidului Bolsevic, in 1921, este abandonata politica " Comunismului de razboi" si este elaborate o noua politica economica, numita NEP ( noua politica economica).

NEP a fost o politica economica numai pentru taranii rusi, care dupa achitarea cotelor de cereale catre stat, puteau vinde pe piata restul ce ramanea. De asemenea NEP-ul permitea dezvoltarea productiei artizanale, a micii productii in general ceea ce a dus la renasterea proprietatii private mici. NEP-ul a dus la imbunatatirea productiei si a vietii in general . Se formeaza un stat de tarani instariti ( cu avere, animale, utilaje agricole si bani).

Politica NEP a fost favorabila statelor si in mica masura pentru muncitori si oraseni. NEP-ul a salvat Rusia bolsevica de la foamete.

Multi conducatori sovietici, chiar si Lenin ( conducatorul Partidului Bolsevic)    se temeau totusi ca avantul economic al NEP-ului putea renaste capitalismul in Rusia.

Daca economic NEP-ul a dus la o liberalizare, pe plan politic nu s-a intamplat acelasi lucru. Au fost reduse libertatea si democratia in Partidul Bolsevic, Congresul X interzicand libertatea discutiilor si a criticilor referitoare la Partidul Unic Bolsevic. Sunt scosi din Comitetul Central al Partidului toti mensevicii, arestate peste 2000 de mensevici si deportati in Siberia.Astfel incet, incet sistemul politic sovietic se transforma in dictatura de partid, desi Rusia sovietica avea inca o Constitutie si tara era o federatie de republici conduse de soviete, care erau organisme ale muncitorilor, taranilor si soldatilor. Sovietele vor fi inlocuite de Partidul Bolsevic condus prin activisti.

Intre 1920- 1922 Republica rusa reuseste    sa se uneasca cu alte republici care se desprinsesera de ea si in care conduceau tot bolsevicii .

In 1922 in cadrul unui Congres a tuturor republicilor se declara Crearea     URSS.

In 1924 se elaboreaza o noua Constitutie care prevedea ca Partidul Bolsevic este singurul partid de conducere a URSS.

In 1924 moare Lenin, conducatorul Partidului, si incepe lupta pentru luarea locului sau, care lupta se incheie cu victoria lui Stalin un fost comisat al poporului. Stalin devine secretarul Comitetului Central, functie care ii va permite preluarea puterii sovietelor si controlul partidului.

Stalin venit la putere va declansa lupta interna in partid mai ales inpotriva lui Trotki care sustinea continuarea revolutiei bolsevice la nivel mondial.

Stalin sustinea teza victoriei socialismului, si va reusi in perioada 1924-1927 sa inlature toti opozantii din partid ( Buharin, Kamenev)

Stalin nu admitea opozanti iar la Congresul al XV-lea al Partidului Bolsevic va exclude din partid toate organizatiile opozante. Mii de opozanti in frunte cu Trotki sunt arestati si deportati. Incepe astfel in URSS o " Dictatura feroce", STALINISMUL.

Pe plan economic, Stalinismul a insemnat:

a) desfiintarea NEP-ului si trecera la o industrializare fortata pe baza de planuri cincinale

b) la colectivizarea agriculturii , mii de oameni vor intra cu forta in colhozuri, toata productia agricola va fi luata de stat

c) este desfiintata piata privata

d) sanctiunile impotriva celor ce se opuneau noii politici mergeau pana la 10 ani de inchisoare sau impuscarea


In 1929 Stalin a lichidat taranimea instarita transformand-o in tarani salariati la Colhoz. Incepe o perioada tragica pentru populatia URSS, foamete, milione de oameni vor muri. Incepe deportarea opozantilor si represiunea militiilor staliniste.

Veniturile din productia colhozurilor vor fi folosite pentru industrializare fortata, mai ales a industriilor : siderurgica, constructii de masini energie electica, si multi bani se vor cheltui pentru armata.

Pana in 1953 la moartea lui Stalin societatea sovietica va trece prin situatii dramatice in toate domeniile vietii.


Document Info


Accesari: 4658
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )