Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Etica aplicata si Etica in mass-media

jurnalism


Etica aplicata


Etica aplicata este un studio al aspectelor etice ale politicilor si practicilor collective sau ale liniilor de conduita individuala. Acest tip de etica a cunoscut o mare expansiune in lumea anglo-saxona, incepand cu anii ̉70 si poate fi considerata, in 616g62g mod legitim, o renastere a traditiei cazuistice a Evului Mediu si a inceputului epocii moderne.SARCINA DE LUCRU


Platon, Mitul lui Gyges (din dialogul Republica)


Aventura lui Gyges este povestita sub forma unui mit, cu toate elementele obisnuite ale povestilor: o atmosfera inspaimantatoare, o furtuna violenta, pamantul se despica, Gyges coboara in grota; el gaseste, intr-un cal de bronz, cadavrul unei fiinte uriase, ce poarta pe deget un inel. Gyges ia inelul care, intors inauntru, il face invizibil pe cel care-l poarta. Intors in afara, persoana respectiva redevine vizibila. Pastorul repeta experienta de mai multe ori; el este prudent si chibzuit; el efectueaza mai multe incercari, pana este foarte sigur de noua sa putere. Apoi, el se duce la palat, o seduce pe regina si il ucide pe rege, fara sa ezite, fara sa-si faca scrupule.

Iata, deci, concluzia aparenta a mitului: omul drept nu ar mai fi drept, daca ar deveni invizibil. El ar putea practica nedreptatea nepedepsit. „Asadar, daca ar exista doua astfel de inele si daca pe primul l-ar avea omul drept si pe celalalt omul nedrept, se poate crede ca nimeni nu s-ar dovedi in asemenea masura stana de piatra, incat sa se tina de calea dreptatii si sa aiba taria de a se infrana de la bunul altuia [], putand face si alte asemenea lucruri, precum un zeu printre oameni“. Prin urmare, nici un om nu este drept de bunavoie, „ci doar silnic“. Prin concluzia la care ajunge, Glaucon pune problema la nivelul esentei dreptatii.

CERINTE:

Frank Deaver, Etica in mass-media, Editura „Silex“, Bucuresti, 2004, p. 17

catharsis este un termen care provine din limba greaca si inseamna „purificare“; reprezinta o evolutie si o purificare in plan spiritual (in cazul de fata, moral).

Frank Deaver, op.cit., p. 18

Ibidem

Ibidem, p. 28

Document Info


Accesari: 10781
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )