Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Introducere in Mass-media

jurnalism


Introducere in Mass-media


IMAGINEA = (concept) aflata in studiul si atentia imagogiei si reprezinta o suma de proiectii, de reprezentari, desigur cu o componenta subiectiva, dependenta de cultura, educatie, natalitate si de formarea specifica a unei zone geo-politice (pentru ca depindem de radacinile noastre si de unde ne-am nascut)o imagine realista e buna atunci cand e foarte aproape de continutul produsului.

orice subiect poate fi supus unei analize imagologice (o tara, o regiune, un produs, o persoana)

intre componentele autorizate (in imagine, e foarte important criteriul EXPERTIZEI) ale imaginii putem nominaliza cateva mai importante si reprezentative din punct de vedere al stiintei :

 1. imaginea mediatica - e imaginea construita prin sistemul mass-media si care se face prin analize de monitorizare a presei (ei spun cine cum e privit, nu cititorii !)
 2. sondaje de opinie - realizate de institutii profesionale abilitate (eg : INSOMAR, CURS, IRSOP, METRO MEDIA TRANSILVANIA)

- ele pot fi pentru interesul institutiei (aflarea adevarului despre X doar pentru studiu) sau comandate (aflarea adevarului despre X, adica comandat de cineva)

- numarul minim de subiecti este 1000 iar paleta din care sunt delectati trebuie sa fie diversificata din punct de vedere al varstei, genului, pregatirii profesionale, etc.

 1. interviul specializat - cu persoane a caror competenta e recunoscuta national sau international intr-un domeniu.

tipurile de canale mediatice sunt : presa scrisa (cel mai riguros, pretentios), presa audiovizuala (radio = cel mai eficient, TV), presa electronica, tipuri specializate de canale media.


IN INTERIORUL UNEI ORGANIZATII MEDIA

* radioul = mediu al 'stomacului' - functioneaza in spatiul de comunicare apeland la zona emotionala a ascultatorului (vocea)

organizatia ≈ o planta = 'modelul florii'

 1. presa scrisa - cotidiene locale/regionale/nationale/internationale, rolul fundamental in are echipa redactionala, pentru ca sunt cei care creeaza cuvantul (redactori, reporteri, editori)
 2. televiziune = redactia (prezentatori, moderatori, jurnalisti si colaboratorii lor: cameramani, sunetisti, fotoreporteri)
 3. radio - toata echipa care produce sunetul, adica totul de la muzica, coloana sonora, programe (crainici, sunetisti, echipa tehnica)

pozitionarea florii - dpdv al locului (local, regional, national), dpdv al frecventei (oriunde, local)

inflorescenta = 12 sectoare de activitate:


 1. promovare si relatii publice (a propriului post) - urmareste consolidarea conexiunilor de apreciere, respect, recunoastere (= imagine) si deci organizeaza concursuri, spectacole, show-uri, actiuni umanitare, pentru a-si extinde imaginea la mai mult decat organizatia insasi (perceptia simpla)
 2. autopromovarea - se face in cadrul programelor
 3. anunturi - utile (blocaje in trafic, reparatii, meteo) sau comerciale (se platesc = publicitate, mai ieftine la radio decat la televizor)
 4. formatul si tematica - exista persoane cu experienta in media care pot gandi politica editoriala compatibila cu asteptarile publicului
 • plan tematic = pe parcursul unei zile de emisie sau pe parcursul elaborarii unui produs de presa scrisa exista o echipa de seniori editori, fiecare specializat pe un domeniu, care aleg si verifica materialele
 •  ! libertatea de exprimare se evalueaza si se raporteaza la politica editoriala
 • exista in media un tip de activitate neetica si neprofesionala numita 'sabotare tehnica' din partea echipei tehnice
 1. magazine, rubrici - sunt importante pentru ca produsul sa fie variat, creaza exercitiu pentru cititori/ascultatori, produc iesirea din monotonie
 2. departamentul de informare - materialul sa contina stiri care se petrec la maxim 100 km de consumator
 3. inserturile - spatii sonore care delimiteaza programele in structura lui interioara
 4. prezentare, programme - cine, cum, ce prezinta ; prezentatorul trebuie sa fie o persoana care sa comunice foarte bine verbal si nonverbal, nu trebuie sa intrerupa vorbitorul
 5. muzical - e foarte importanta arhivarea coloanelor sonore, din cauza legii dreptului de autor nu se mai poate folosi orice bucata muzicala ; exista compozitori ce fac piese muzicale special pentru anumite programe radio/TV
 6. tehnic - suma instrumentelor si tehnologiilor care creaza conditiile de promovare a informatiei, presupune un personl specializat
 7. productie - poate fi cumparata /proprie pentru 1 minut de TV se lucreaza aproximativ 1-3 ore)
 8. vanzare, reclama - este 'hrana radacinii' florii, exista si persoane specializate in vanzarea de spatii publicitare

Document Info


Accesari: 3813
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )