Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aci sosi pe vremuri

literatura romana


Aci sosi pe vremuri

"Aci sosi pe vremuri" de Ion Pillat este o poezie de factura traditionalista, inclusa in ciclul "Trecutul viu" care face parte impreuna cu ciclul Florica din volumul "Pe Arges in sus" aparut in 1923.

Poezia apartine traditionalismului prin idilizarea trecutului in cadrul rural dar si prin tema trimpului trecator- fugit irreparabile tempus.

Poezia este o meditatie nostalgic ape tema trecerii ireversibile a timpului, asociata cu repetabilitatea destinului uman, ciclicitatea vietii.

Compozitional poezia este alcatuita din distihuri si un vers final liber avand rolul de lait motiv al poeziei. Cele doua planuri ale poemului: trecutul si prezentul sunt redate succesiv ceea ce accentueaza idea de ciclicitate a vietii si a iubirii.

Primele doua stihuri reprezinta incipitul poeziei prin intermediul unei metafore "casa amintirii", spatiul rememorarii nostalgice a trecutului. Elementele associate casei sunt: obloane, pritvor, paienjeni, poarta , zavor: "Paienjeni zabrelira si poarta si zavor" sugereaza trecerea timpului, degradrea, starea de parasire a locuintei stramosilor.

Al treilea distih deschide planul trecutului, al evocarii iubirii bunicilor. Intalniorea bunicilor, indragostitii de alta data respecta un plan ceremonial: bunicul asteapta sosirea berlinei din care coboara o tanara imbracata dupa moda timpului "in larga crinolina".

Meditatia poetica evidenteaza ideea ca eternizarea finite umane este posibila doar prin iubire: "Dar ei in clipa asta simteau ca-o sa ramana" . Eternitaea iubirii, clipa de fericire este urmata in versul urmator de revenirea brutala la realitarea timpului care trece ireversibil: "De mult e mort bunicul, bunica e batrana".

In distihul al treisprezecelea prin intermediul unei comparatii, se realizeaza o paralela trecut - prezent si se trece la planul prezent. Ca intr-un ritual nepotii repeta gesturile bunicilor peste timp.

Versul final, lait motiv al poeziei accentueaza trecerea iremediabila a timpului.

Muzicalitatea usor de sueta e conferita atat de elementele clasice rima imprecheata, ritm iambic, masura de 13- 14 silabe dar si de elemente moderne.

O particulalitate a nivelului lexical e folosirea cuvintelor cu tenta arhaica si regionala, iar din punct de vedere stilistc se utilizeaza paralelismul, simetria, antiteza si metafora: "casa amintirii", "ochi de peruzea".

"Aci sosi pe vremuri" de Ion Pilat apartine liricii traditionaliste prin idilizarea trecutlui, a cadrului rural dar si prin tema timpului trecator, fugit irreparabile tempus.
Document Info


Accesari: 8106
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )