Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Crucea razasilor Rezumatul capitolului al XIII-lea

literatura romana


Crucea razasilor

Rezumatul capitolului al XIII-lea
Romanul istoric cu un pronuntat caracter social, "Neamul soimarestilor" evoca întâmplari dramatice din lupta ţ 14314u204o ;aranimii libere din Moldova pentru pamânt si libertate la începutul secolului al XVII-lea împotriva boierimii lacome si tradatoare.

Capitolul al XIII-lea, simbolic intitulat "Crucea Razasilor" prezinta momentul întoarcerii eroului în satul natal, dupa douazeci de ani, moment de rascruce în destinul acestuia. Acest capitol, care constituie intriga romanului, se remarca mai întâi prin faptul ca el înfatiseaza prima etapa a devenirii eroului, a evolutiei sale de la postura de "venetic", de ostean fara tara, la cea de reprezentant al neamului caruia îi apartine.

Tudor soimaru este vrajit de chipul frumos al Magdei Orheianu de care s-a îndragostit puternic în drum spre soimaresti si considera acum ca iubirea cea mare a vietii lui este mai presus de toate. Satul vazut în zi de sarbatoare, cu elementele specifice: biserica, cimitirul, casa parinteasca, care-i dau frumusete si prospetime îi desteapta lui Tudor amintiri vechi si-l emotioneaza profund. Dragostea puternica a osteanului pentru locurile natale nu este înteleasa de însotitorii sai.

Pentru ca este o zi de duminica, soimarestii se îndreapta spre biserica, îmbracati ca de sarbatoare. Satenii privesc curiosi la cei trei osteni care au intrat în sat. Când Tudor îi spune vatamanului numele sau, se stârneste zarva între razesi. Numai mos Mihu, unchiul sau, îl recunoaste ca fiind feciorul lui Ionascu si al Anisiei. Satenii se bucura de reîntoarcerea lui Tudor si îl îmbratiseaza, gest care înfierbânta pieptul osteanului. Batrânul Mihu îl duce pe Tudor în cimitir, la mormântul tatalui sau, unde toti razesii se înclina cu veneratie. Acesta afla istoria mortii tatalui sau: Ionascu soimaru a pierit ucis de buzdugan miselesc pentru ca a aparat drepturile si pamânturile soimarestilor. În acest moment amintiri cumplite din copilarie rascolesc sufletul lui Tudor, iar dintre toate în minte îi apare o alta "icoana", chipul stropit de sânge al tatalui sau. În continuare ia cunostinta si de prigonirea neamurilor lui Ionascu, si, bineînteles, si a lui.Plin de durere, Tudor, ostean animat de spirit justitiar, vrea sa afle numele ucigasului tatalui sau.

Mos Mihu îi spune ca vinovat este boierul Stroie Orheianu, care i-a saracit, i-a umilit si i-a batut de-a lungul anilor. Când Tudor afla numele ucigasului ramâne ca fulgerat, deoarece acesta este tatal Magdei de care s-a îndragostit puternic.

Acum va întelege conflictul sufletesc al eroului, lupta dintre dragostea sa pentru Magda, fiica boierului de la Murgeni si datoria fata de parintele ucis si fata de soimaresti.


Document Info


Accesari: 14796
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )