Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Expune doctrina estetica promovata de revista Dacia literara

literatura romana
49.Expune doctrina estetica promovata de revista Dacia literara

La 30 ianuarie 1840 ia fiinta la Iasi revista "Dacia literara", "intâia revista de literatur 19119v2112t 59; organizata", dupa cum afirma George Calinescu.
Revista are un caracter national-popular. In primul ei numar, Mihail Kogalniceanu publica articolul-program "Introductie", in care evidentiaza principalele idei care vor sta la baza orientarii literaturii românesti. Desi in programul "Daciei literare" nu apare cuvântul "romantic", acest articol reprezinta manifestul romantismului românesc.

Mihail Kogalniceanu militeaza pentru: crearea unei literaturi originale prin realizarea de "compuneri originale"; colaborarea cu scriitori din toate tinuturile românesti, pentru ca acestia sa contribuie fiecare cu ideile si modul propriu de exprimare; renuntarea la imitatii mediocre ale modelelor din literatura straina, considerându-se ca acestea duc la scaderea gradului de cultura si distrug specificul national ; selectarea pentru traduceri numai a operelor valoroase din literatura straina; realizarea unei limbi si literaturi unice; pastrarea specificului national in opera literara, a originalitatii creatiei prin folosirea ca izvor de inspiratie a istoriei românilor, a naturii românesti si a folclorului autohtonDe asemenea, Mihail Kogalniceanu mai recomanda promovarea unei

critici literare obiective ("vom critica cartea, iar nu persoana") si realizarea unei literaturi care sa contribuie la implinirea idealului tuturor românilor, Unirea Principatelor.
Document Info


Accesari: 2384
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )