Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Rezolvare Varianta 78 Limba romana

literatura romana


Rezolvare Varianta 78 Limba romāna

Subiectul I (40 de puncte)
(Calistrat Hogas, "Parintele Ghermanuta)

1. Antonime: "cotigita" # dreapta; "moale" # tare; imens # limitat, mic; "rasfirat" # īngramadit 353w227d
2. Īn structura "Amurgul īncepuse a se ridica din adāncuri.", punctele de suspensie au rolul de marca o īntrerupere īn fluxul lecturii, iar ca efect stilistic, sugereaza emotia puternica īn fata maretului tablou al īnserarii.
3. Cāmpul semantic al naturii: "munti", "pārāu", "salcii", "mesteacani"
4. Valoare expresiva a doua adjective din enuntul: "Un sunet prelung si jalnic de arama sunatoare". Adjectivele "prelung" si "jalnic" au valoare artistica de epitet dublu si compun o imagine auditiva ce creeaza o stare de tānguire.
5. "amurgul īncepuse a se ridica din adāncuri"- imagine vizualặ; "un sunet prelung si jalnic de o aramặ sunatoare" -imagine auditivặ
6. Perspectiva narativa se defineste prin naratorul-personaj si naratiunea la persoana I.
7. Figuri de stil: "pulberea de lumina rosietica" - metafora· ce sugereaza farmecul amurgului, imaginea vizuala a soarelui la apus emana vraja si īncāntare; "departe, foarte departe" repetitia adverbului de loc compune o imagine ampla a peisajului.
8. Folosirea frecventặ a imperfectului denotặ o actiune īnceputặ si neterminatặ, dar si o stare incertặ, de nesiguranta·.
9. Descrierea este principalul mod de expunere, care evidentiaza sentimentele de admiratie si īncāntare a naratorului-personaj pentru tabloul naturii īn amurg, construit prin:
- imagini artistice: vizuale, auditive, motorii;
- prezenta figurilor de stil: epitete, metafore, repetitii
10. Textul citat se īncadreaza īn stilul beletristic, deoarece, prin utilizarea imaginilor artistice si a cuvintelor cu sens figurat se contureaza· imagini plastice īn sufletul si constiinta cititorului. O alta calitate generala a stilului este corectitudinea, respectarea normelor literare ale limbii.Subiectul al II -lea (20 de puncte)
Text argumentativ despre constiinta de sine: "Noi suntem ceea ce faptele noastre sunt" (T. Vianu - "Jurnal")

Īn ceea ce priveste citatul din "Jurnalul" lui Tudor Vianu referitor la constiinta de sine, pot spune ca sunt īntru totul de acord, deoarece īn mod frecvent faptele vorbesc despre noi s reprezinta totodata si trairile noastre exteriorizate.
Sunt de parere ca orice reactie, atitudine, mod de a ne purta se supun analizei si comentariului celor din jur, fie dintr-un interes pentru persoana ta, fie ca banalitate a vietii. Īn general, toate faptele trebuie sa aiba o logica si nimic ar trebuie sa fie la voia īntāmplarii: subconstientul lucreaza permanent.
Faptele spun multe despre noi, despre modul nostru de a fi, de a gāndi. De exemplu, atunci cānd comportamentul cuiva este strident, zgomotos sau gesturile sunt indecente, se desprinde cu siguranta lipsa unei educatii solide ori, mai rau, incapacitatea acelei persoane de a tine cont de normele etice impuse de societate. Īn sustinerea aceleasi conceptii, libertate nu īnseamna sa faci orice, fara sa ai control si constienta, īntrucāt poti deranja multa lume din jur. De altfel, exista o maxima de care fiecare ar trebui sa tina seama, mai ales aceia care confunda libertatea cu lipsa de civilizatie: "Libertatea ta se termina acolo unde īncepe libertatea celorlalti"..
Īn concluzie, noi toti "suntem ceea ce faptele noastre sunt", cum atāt de convingator afirma Tudor Vianu.

Subiectul al III-lea (30 de puncte)

Prezentarea imaginarului poetic traditionalist īntr-o poezie studiata:
* "Īn gradina Ghetsemani" de Vasile Voiculescu
* "Aci sosi pe vremuri." de Ion Pillat
(Roxana Nadasanu)Document Info


Accesari: 10528
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )