Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TITU MAIORESCU - JUNIMEA SI CONVORBIRI LITERARE

literatura romana


TITU MAIORESCU - JUNIMEA SI CONVORBIRI LITERARE


- Titu Maiorescu este primul critic literar in adevaratul sens al cuvāntului pe care l-a avut literatura romana; el a fost totodata mentorul generatiei marilor clasici, promovānd scriitori precum Eminescu, Slavici, Creanga, Caragiale- In 1863 Titu Maiorescu pune bazele Societatii cultural - literare "Junimea" alaturi de: Petre Carp, Iacob Negruzzi, Theodor Rosetti, Vasile Pogor

- activitatile "Junimii":

- "prelectiuni populare" (sedinte publice care urmareau ridicarea -nivelului cultural al maselor populare)

- īntālniri saptamanale ale membrilor

- editarea de reviste si ziare ("Convorbiri literare")

- colaborarea la alte publicatii ale vremii

- īnfiintarea la alte publicatii ale vremii

- īnfiintarea unor tipografii sau instituite de invatamant

- ideile promovate de junimisti

lupta īmpotriva formelor fara fond

sustinerea autonomiei esteticului in fata eticului, etnicului, politicului

promovarea spiritului filozofic (prin: speculatia teoretica, gāndire abstracta, idei generale)

spiritul oratoric (dizertatia)

gustul clasic si academic

ironia

spiritul critic, promoveaza o critica de īndrumare a creatiei artistice cu scopul de a forma o literatura de valoare europeana


- etapele evolutiei Societatii "Junimea"

- sediul la Iasi, acum se elaboreaza principiile junimistilor si se desfasoara actiuni cu caracter polemic si probleme referitoare la limba, literatura si practica o critica negatoare, de descurajare a mediocrtatilor din dorinta de a forma o literatura originala

- sedii la Iasi si Bucuresti, este o etapa de consolidare a "directiei noi" acum se practica o critica de sugestie si promovare a scriitorilor tineri si talentati

- etapa cu nivel mai scazut (sediul la Bucuresti); actiunile au doar caracter universitar si politic

- revista "Convorbiri literare"    (1857) - organul de presa al "Junimii" al carei redactor-sef era Iacob Negruzzi; continua traditia "Daciei literare"; cu ajutorul acestei reviste sunt aduse la cunostiinta publicului principiile jurnalistilor; este locul unde publica numerosi scriitori de valoare ai epocii

revista "Convorbiri literare" promoveaza simtul contemporaneitatii, receptarea activa si impartiala a traditiei nationale, afirmarea unei constiinte critice, curajul punctelor de vedere proprii exprimate in numele unui ideal artistic, talentul si prestigiul colaboratorilor

- principiile fundamentale ale revistei "Convorbiri literare" (dupa A. D. Xenopol)

raspāndirea spiritului de critica adevarata

īncurajarea progresului literaturii nationale si combaterea sarlatanismului literar

sustinerea neatārnarii intelectuale a poporului, combaterea imitatiilor


- contributia lui Titu Maiorescu la dezvoltarea criticii si esteticii literare romanesti

spirit clasic, armonios, echilibrat, Titu Maiorescu are preocupari in domeniul limbii, literaturii, criticii, esteticii, filosofiei si al culturii in special

- articole de limba:"Despre scrierea limbei romane","Betia de cuvinte","Oratori, retori, limbuti","Neologisme"

- articole de critica literara si estetica: "Asupra poeziei noastre populare","O cercetare critica asupra poeziei noastre de la 1867","Directia noastra in poezia si proza romāneasca","Eminescu si poezia lui",

"Poeti si critici"

- articole de cultura: - "In contra directiei de astazi in cultura romana"Domeniile de manifestare ale spiritului critic maiorescian sunt numeroase: limba romāna, literatura, cultura, estetica, filosofia. Studiile sale sunt de o importanta majora pentru literatura romāna.

Studiul "O cercetare critica asupra poeziei romāne de la 1867" are un puternic caracter didactic, urmarind sa initieze tinerii scriitori īn problemele mai generale ale artei. Obiectivul propus de Titu Maiorescu era delimitarea raportului dintre forma si fond īn poezie, de aceea īsi īmparte cercetarea īn doua capitole: "Conditiunea materiala a poeziei" si "Conditiunea ideala a poeziei".

Īn "Conditiunea materiala a poeziei", se dovedeste ca poezia este "arta de a pune fantezia īn miscare prin cuvinte", lucru realizat prin figuri de stil, tropi, licente poetice, expresivitate, dar mai ales prin utilizarea "cuvāntului cel mai putin abstract", cuvāntul fiind "organ de comunicare", sau prin utilizarea figurilor de stil - epitete, comparatii, metafore, personificari.

Cealalta conditiune, "ideala" reprezinta exprimarea sentimentelor si pasiunilor. Criticul face o clasificare a obiectelor gāndirii omenesti, astfel īncāt "iubirea, ura, tristetea, bucuria, desperarea, mania etc. sunt obiecte poetice; īnvatatura, perceptele morale, politica etc. sunt obiecte ale stiintei niciodata ale artelor". Primele reprezinta obiectele poetice, deoarece sunt stari ce exista īn viata oricarei persoane, pot fi īntelese de toata lumea, avānd un grad mai mare de sensibilizare asemanator cu cel al artelor. Celelalte nu pot deveni niciodata arte, īntrucāt nu sensibilizeaza, nu trezesc niciun sentiment, fiind neinteresante si neīntelese de majoritate oamenilor. Obligatia poetului, spre deosebire de cea a omului de stiinta, care sustine adevarul, este de a se expune īn fata cititorului, prin intermediul limbajului figurativ.

Atāt artele frumoase, cāt si poezia sunt realizate īn urma repaosului intelectual, redānd satisfactia spiritului omenesc, pe cānd stiinta produce fenomene cu efecte nelimitate, īn continua schimbare.

Īntr-o perioada īn care cultura romāna se afla īntr-o stare instabila, Titu Maiorescu īntrevede o speranta īn ceea ce priveste evolutia literaturii romāne. Prin lucrarea sa "Directia noua īn poezia si proza romāneasca" face o selectie īntre artistii vremii, aratānd "adevaratele valori".

Īn poezie, reprezentanti de frunte erau Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu si Bodnarescu, iar īn proza sunt mentionate nume ca Odobescu, Slavici, Xenopol, P.P. Carp.Tot īn aceasta lucrare, Maiorescu aminteste si de "talentele inferioare", care aspirau fara fundament la statutul de artist.

Un alt studiu important, "Comediile d-lui Caragiale", trateaza tema moralitatii īn arta si a īnaltarii impersonale, pornind de la moralitatea īn raport cu opera comica a lui Caragiale.

Pornind de la constatarea ca tipurile si situatiile din comediile lui Caragiale sunt inspirate din realitatea sociala a timpului, criticul atrage atentia ca artistul recreeaza realitatea, generalizeaza pentru a surprinde o trasatura etern valabila a omului.

Al doilea argument īn sustinerea valorii reale a operelor lui Caragiale este acela ca o arta are efect asupra sensibilitatii umane, avānd un caracter educativ, deoarece produce un sentiment de īnaltare si purificare. Prin urmare, arta e morala prin valoarea ei, nu prin ideile moralizatoare pe care le sustine. Prin aceasta teorie, Maiorescu reuseste sa combata criticile care respingeau comediile lui Caragiale, pe motiv ca ar fi imorale.

"Eminescu si poeziile lui" este un studiu prin care Maiorescu defineste profilul geniului si personalitatea lui Eminescu, scotānd īn evidenta, pe lānga talentul īnnascut, inteligenta si memoria poetului, dar si modernitatea acestuia, prin cultura de nivel european.

Un studiu important īn cultura romāna a fost "In contra directiei de astazi īn cultura romāna", īn care, prin "teoria formelor fara fond", Maiorescu se revolta fata de situatia existenta īn epoca, tendinta de a īmprumuta forme ale culturilor occidentale si de a le adapta conditiilor existente. Acesta sustinea ca trebuie adaptate la specificul national si anticipate de crearea unui fond propriu.

Vizānd limba romāna, teoria formelor fara fond are proiectii īn studii precum: "Despre scrierea limbei romane", "Limba romāna īn jurnalele din Austria", "Betia de cuvinte", "Neologismele". Maiorescu sustine īn aceste studii alfabetul latin si principiul ortografiei fonetice, īmbogatirea vocabularului cu neologisme si combate īmprumuturile realizate īn mod fortat, ridiculizānd totodata ceea ce el numeste sugestiv "betia de cuvinte".

Filosof, critic literar, estetician, Titu Maiorescu a fost una dintre cele mai importante personalitati ale culturii romāne.

Īn istoria literaturii si culturii romāne, "Junimea" a marcat īnceputul functionarii sigure a spiritului critic, victoria ideii de valoare estetica si a dezvoltarii simtului artistic, majoritatea ideilor fiind preluate de la etapa anterioara, pasoptista, dar evoluate. Identificarea principalelor elemente definitorii ale spiritul junimist a fost realizata de Tudor Vianu; īn viziunea criticului aceste aspecte ar fi spiritul filosofic si oratoric, gustul clasic si academic, ironia si spiritul critic.Document Info


Accesari: 43171
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )