Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
El Che vive

Carti
ALTE DOCUMENTE

William Shakespeare - Cymbeline
Volver (Întoarcerea)
Forever young
CASA CRUPLUD
MORMANTUL ALB - HARRY POTTER SI PRINTUL SEMIPUR
intilnirea din paminturi
EDMOND JABES SI INTEROGATIA CARTII
Nicolai Vasilievici Gogol - MANTAUA
UN FALFAIT DE BUFNITE
Inceputul alunecarii
El Che vive


de Lazar Anamaria Andreea
Azi a murit Che. La Higuera ar trebui sa plânga. În Santa Clara oamenii ar trebui sa danseze în jurul statuii-monument, murmurându-l pe Carlos Puebla. Fidel tace azi, asa cum tace un prieten.
Îi vad chipul-simbol desenat pe peretele camerei mele, opus unui crucifix catolic. Che si Iisus se privesc peste crestetul capului meu. Un tub de "picatura", adeziv instantaneu este "made in Argentina"- zâmbesc. Cana pentru cafea, o cana rosie cu chipul lui Che. Îi ascult vocea pe Winamp. fotografiile din My Documents. discursul tinut în cadrul celei de-a 19-a sedinte a ONU. proful de stiinte politice înnebunind la auzul teoriilor despre comunismul catolic si terorismul legal. toti prietenii mei supusi unei sistematice propagande dragalase.
Dar Che nu înseamna aceasta. Cine a fost Ernesto "Che" Guevara Linch? Probabil un Iisus argentinian. Probabil o imagine-mit creata de Fidel pentru a mentine vie ideea revolutiei în mintile cubanezilor. Probabil doar un om cu un vis si o arma. De ce ar mai conta? Lupta armata pentru idealuri poate fi prea usor condamnata, dar e cu atât mai eficienta cu cât diplomatia legala nu face fata multimii. Probabil cea mai auzita voce este cea a unei arme- atunci se face tacere pentru o secunda, o secunda istorica masurata în decenii.
Che a facut doar o tacere- în ea, cineva a strigat: hasta la victoria siempre.
si azi, marsaluiesc trupe de tineri ignoranti, îmbracati în tricouri rosii, scandând o imagine plina de sarm, o executie în stil catolic, finalizata cu un fel de crucificare CIA. Aceeasi tineri arunca pietre în teroristi, aceeasi tineri cred ca se moare de foame doar în Africa- mitul american al saraciei: foame, SIDA, nici un McDonalds. Vorbesc cu un tânar "revolutionar" din New York, îmi explica teribil de înfrigurat ca exista oameni saraci în jurul lui: "sunt aici oameni care au numai o masina, chiar oameni ce nu au asigurare medicala.". La mirarea mea adauga: "dar stiu ca, spre exemplu în Africa, oamenii mor de foame". Cum sa nu zâmbesti? Acelasi tânar va milita azi în numele lui Che.
Vad un individ îmbracat în tricou rosu, arborând atât de familiara imagine a lui Che. Îi zâmbesc. Îmi zâmbeste. Apoi se apropie de mine si spune: "fuck the system, nu?" Acelasi om se va trezi azi si se va întreba ce are de facut. Ah, da, habar n-are ce zi e azi. s-a oprit undeva între adolescenta rebela si maturitate, adica a gasit un motiv pentru nemultumirile sale. si atât. Cum sa nu îl iubesti mai mult pe Che pentru asta? Da. lupta nu se va sfârsi niciodata.

Hasta siempre Comandante
Document Info


Accesari: 1850
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )