Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
GESTAPO

Carti
GESTAPO

În dimineata urmatoare, Feldwebel-ul Lindenberg fu condus la locul executiei. Mergea între Micutul si Porta: toti trei pareau linistiti.Lindenberg era in uniforma verde, cu capul descoperit, conform regulamentului. Fara centura, tot conform regulamentului. Ceilalti doi purtau casti lucitoare si pusca în banduliera. În cartusiera aveau sase gloante. Pielea, bine lustruita, stralucea, conform regulamentului. Cadea o ploaie marunta; curtea îngusta, goala si trista, era plina de baltoace; era frig.

Primul pluton, sub comanda locotenentului Ohlsen si a Batrânului, se afla deja la locul sau. Lânga zid, statea un capitan de la garnizoana, cu capelanul si cu medicul. În fund, rezemati de o piatra, doi soldati infirmieri asteptau, asezati pe o targa.

Lindenberg privi nervos în jur. Sa-i fi venit 21521m126v curajul chiar în ultimul moment?

- Ridica sus capul, camarade, scuipa-i în fata. Arata-le ca noi, ceilalti prieteni, nu ne îndoim de tine.

Lindenberg aproba cu un surâs obosit, aplecând imperceptibil capul. Pasul sau deveni mai ferm în timp ce se apropia de stâlp; se plasa chiar în fata lui, pentru ca Micutul sa poata atasa cureaua mai usor. Capitanul se apropie cu o batista în mâna si voi sa-1 lege la ochi.

-Ţineti zgarda pentru voi, striga Lindenberg, scuipându-1 pe ofiter.

Locotenentul Ohlsen ridica bratul. Lindenberg vazu tevile pustilor ridicându-se si tintind peticul alb care indica locul inimii. inima care batea cu putere. Avu senzatia ca i se vor sparge arterele. O spaima invincibila puse stapânire pe el. Deodata, crezu ca-i vine rau... iata... cadea! Apoi îsi dadu seama ca nu putea sa cada. curea strânsa în jurul pieptului îl tinea sus. Trebuia sa prinda iar puteri... Nici o slabiciune. Pentru prieteni, statea drept... Urmari cu ochii sirul care statea în front: camarazi care asasinau un camarad.

Curios era ca pentru a executa camarazi în uniforma verde erau desemnati tanchisti în negru si marinari în albastru.

- Camarade! sopti privind la Micutul, care statea putin spre dreapta, cu picioarele departate si cu patul pustii lipit de umar.

Îi întâlni ochii. Pusca se deplasa imperceptibil, teava se ridica usor. Micutul nu va trage într-un prieten. Pusca lui Porta tinti în aceeasi directie ca si a Micutului .Un sentiment de calda recunostinta umplu inima omului care statea sa moara.

- Multumesc, camarazi, murmura.

si îsi dadu seama ca era gata sa plânga.

Un soldat din pluton lesina. Avea doar paisprezece ani si purta ochelari. Cazu cu zgomot: pusca aluneca doi metri mai încolo, pe asfalt.

-Este prea mult pentru un copil, gândi condamnatul. Saracul Batrân nu ma va uita niciodata. Va uita totul, dar asta nu. Nu va mai vorbi decât despre asta.

Ultimul surâs pe care-1 vazu fu cel al Micutului, apoi lovitura. Ca un mai. Se auzi un urlet salbatic.

Locotenentul Ohlsen se apropie rapid de stâlp, cu pistolul în mâna.

- Lovitura de gratie este inutila.

O clipa privi la mort.

La un semn al medicului, cei doi infirmieri se apropiara cu targa, ridicara corpul si disparura prin portita.

Primul pluton reintra în cazarma. În ariergarda cineva vomita.

-Porta, sopti Micutul, ce placere va fi în ziua în care vom trage împotriva astora de aici.

-Da, în ziua aceea vom trage la tinta.

*****

Cinci lovituri la orologiul din turn: trecusera exact douazeci de minute de când Lindenberg fusese trezit în celula sa. La ora unsprezece, Hauptfeldwebel-ul Dorn închise cazul Lindenberg.

Hârtiile secrete erau asezate pe biroul sau: raportul asupra executiei si înhumarii; nota de cheltuieli; onorariul medicului si al preotului; totul pentru marci.

Dorn aplica stampila peste semnatura maiorului si baga totul într-un dosar de corespondenta. Cazul Lindenberg era înregistrat si depus la arhiva. Dorn se relaxa: îsi puse picioarele pe masa si apuca vesel mapa secreta continând colectia de fotografii pornografice. Dimineata era cel mai bun moment: nimeni nu ar fi avut curajul sa-1 deranjeze: risca sa atraga asupra lui furia superiorului sau. Se abandona examinarii unei serii foarte interesante: câteva momente dintr-o orgie în stil mare cu particulari, de ti se ridica parul maciuca; sunetul telefonului îi întrerupse placerea. Era Feldwebel-ul de la magazie care cerea instructiuni. Unde trebuia sa trimita efectele lui Lindenberg?

- Este ceva ce ar putea sa ne intereseze?

- Scrisorile unei femei si alte porcarii de genul asta.

- Trimite-le la Consiliul de Razboi, ca sa se stearga la fund cu ele, ordona Dorn.

Apoi, cu o voce amenintatoare, adauga:

-În afara de asta, Adam, baga-ti mintile în cap, o data pentru totdeauna; dimineata am foarte mult de lucru si nu vreau sa fiu deranjat sub nici un motiv. Daca vei mai uita înca o data, te vei trezi în batalionul de mars, directia est.

Scuipa pe jos si lua o tigara de la maior.

Dar, la scurt timp, fu deranjat pentru a doua oara în dimineata aceea. Usa care dadea în coridor se deschise. Doi oameni intrara.Pareau gemeni, dupa modul în care erau îmbracati, dar la fata, cu exceptia ochilor, erau foarte deosebiti. Ochi limpezi, patrunzatori. Pe cap o palarie pleostita, gri, cu marginea îndoita înauntru.Amândoi purtau mantale din piele gri, strânse si închise pâna la gât; în picioare aveau cizme grele care scârtâiau.

- Ce doresc domnii? întreba Dorn, fara sa-si ia picioarele de pe birou.

- Greu de zis, raspunse cel care se numea Katz.

Apoi, întors catre însotitorul sau si aratându-1 pe Dorn, întreba:

- Oare ce vrem noi, Schroder?

- Poate sa schimbam doua vorbe cu omul asta, zise cel numit Schroder.

- Ai ceva bere, Hauptfeldwebel?

Dorn, înspaimântat, îi privea pe cei doi. Nu se simtea în largul lui, dar nu voia sa cedeze. Avea mintea clara si nu se îndoia deloc ca înaintea lui se aflau indivizi de la Politia Secreta. Nu încapea nici o îndoiala; o simtise imediat. Se ridica încet, se apropie de perete si închise ochii pe jumatate.

- Aici nu avem decât apa, dar la bucatarie s-ar mai putea gasi ceva bere.

- Animal de apa dulce, spuse Schroder cu un surâs. Oricum, sa nu mai pui picioarele pe masa: acest obiect apartine Fuhrer-ului.

- Dar cine dracu' va credeti voi? striga Dorn, exasperat. Ce cauta aici civilii?

Cei doi schimbara un surâs:

-E un prost, nu-i asa, Katz? Animalul ne face sa plângem. Dorn nu se mai putu abtine: îsi schimba culoarea, îsi înghiti saliva si începu sa blesteme.

Pe Satana si pe diavol! Striga insulte si ocari, ameninta cu executia, cu închisoarea, cu batalionul de mars si cu toate relele din tara La sfârsit, facu o pauza pentru a-si trage sufletul si observa ca cei doi civili nu fusesera deloc impresionati. Râdeau veseli, bucurându-se de furia lui.
- Tu fumezi niste tigari magnifice, spuse Schroder, aratând una dintre tigarile maiorului, pe care Dorn o tinea între degete.

- Da-mi una, dar repede, sefule!

-Ce vorbesti! urla Dorn. Ajunge!

Apasa clopotelul de alarma pentru a chema garda.

-Animalul cheama garda regelui, spuse Katz, râzând. si toate astea pentru ca vroiam o tigara. Grasule, umplut cu ciorba, ne trebuie o masa, o masina de scris, trei scaune si doua lampi de 500 W. Ne mai trebuie si trei duri, dar idioti, care sa nu înteleaga nimic. Pe astia trebuie sa-i gasesti tu. si apoi ne va trebui unul foarte, foarte dur,care stranguleaza oamenii în închisoare.

Dorn nu-si crezu urechilor.

- Ce va trebuie? se bâlbâi el.

- Complet idiot, mormai Schroder, ti-am spus ca esti idiot. Fura întrerupti de garda care intra însotita de un subofiter.

- Iata-ti garda, spuse Katz, fara sa se întoarca. Ce vrei sa faci cu ea?

-Vom vedea în curând ce stii sa faci, sefule! rânji Schroder. Dorn înghiti în sec, apoi, strângând din pleoape, urla:

-Plecati, adunatura de idioti! Afara de aici, sau veti avea de-a face cu mine!

O încercare de protest din partea subofiterului care abia articula "alarma" se termina într-un "cretin" urlat de Dorn, care continua, fluturându-le prin fata perspectiva batalionului de mars.

Garda disparu cu convingerea ca Dorn înnebunise subit.

- Bine, spuse Katz. Acum trebuie sa ne stimulam putin.

-Dar unde credeti ca va aflati? mugi Dorn, împingându-si

înainte capul de taur.

Katz nu raspunse. Scoase afara din servieta o gramada de hârtii si le raspândi pe masa.

- stim foarte bine unde suntem, nu-i asa, Schroder?

-Nu aveti nimic de-a face cu mine, începu Dorn, care nu mai era însa prea sigur pe el.

Începuse sa-i fie frica, sa se teama de ce este mai rau.

- Poate te vom lua cu noi si îti vom încalzi fundul pâna vom putea fierbe ouale pe el. De unde crezi ca suntem?

- E prea prost ca sa ghiceasca. Recunoaste ca e un tont.

-Daca nu dispareti, mormai Dorn furios, chem comandantul si vedem noi atunci ce figura veti face.

Cei doi izbucnira în râs.

-Putin ne pasa de comandantul tau! În mod sigur nu doreste sa ne cunoasca.

Katz dadu ocol mesei si se aseza pe locul lui Dorn.

- Acest scaun ne trebuie, ai înteles?

Tarzan-ul cu grasimea de doua degete se tolani în fotoliul de ofiter, fara sa aiba dreptul.

-Se stie ca e un cretin ,spuse Schroder, scuipând pe jos.

Felul lor de a vorbi îl înfurie pe Dorn care, totusi, se abtinu sa protesteze. Îsi daduse seama chiar în acel moment ca mantaua de piele a vizitatorilor se umfla sinistru sub brat. Tocuri din piele,se gândi. Tineri ucigasi. Pistoale grele. Începu sa banuiasca identitatea vizitatorilor sai.

-Sunteti de la Gestapo? întreba cu o voce supusa.

Cei doi izbucnira în râs, ca si cum întrebarea ar fi fost de un umor irezistibil.

-Esti perspicace! Pe Dachau, cât esti de perspicace! Vei avea o viata lunga si frumoasa, daca ramâi în viata, desigur.   Acum, trebuie sa vedem ceva împreuna.

- Sunteti de la Gestapo? întreba iar Dorn.

- Ai nimerit-o, spuse Schroder. Katz si cu mine suntem de la RSHA 2A si vrem sa schimbam doua vorbe cu tine .Tu esti un om mare, care ai ridicat cea mai grea problema criminala a momentului: valul asasinatelor de la închisoarea militara din Torgau.

Scuipa din nou pe parchet

Dorn îl privi cu repros, gândind: "Nu e o persoana bine educata! Parchetul meu! Ce oroare!"

Katz ridica un deget:

- Cheama-l pe nebunul ala, vrem sa-l întrebam cu calm cum se stranguleaza oamenii prin partile astea.

-Cu asasinul vreti sa vorbiti? întreba Dorn, extrem de alarmat.

-Exact, aproba Katz, strâmbându-se. Chiar daca prezenta ta ne distreaza enorm; n-am facut un drum atât de lung numai tine.

Dorn îsi sterse sudoarea de pe frunte cu mâneca si simti cum i se rascolesc maruntaiele. "Va iesi scandal", se gândi.

- Imposibil ,se bâlbâi el de frica.

- Ce este imposibil?

- Nu puteti vedea criminalul. A fost împuscat în dimineata asta. Împuscat si înmormântat. Totul s-a sfârsit.

Schroder se ridica încet de pe scaunul pe care sezuse.

- Baiete, acest gen de glume nu-mi plac. Declari ca ai împuscat criminalul, deci ai sabotat ancheta noastra asupra unei crime contra statului si ai violat în mai multe rânduri paragraful din Codul Penal. stii ce vrea sa zica asta? Ca vom fi constrânsi sa te spânzuram de cârligul macelariei

din Plotenzee!

Râuri de sudoare curgeau pe fata lui Dorn.

-Ordinul nu l-am dat eu, treaba nu ma priveste. Eu m-am limitat la pregatirea actelor.

- Exact. Tu pregatesti actele.

Apuca nasturele camasii lui Dorn si îl întoarse între degete.

-Tu vei fi spânzurat de cârlig, daca nu mi-1 vei putea face pe criminal sa vorbeasca. Descurca-te! Trebuie sa fi pus cel putin douazeci de semnaturi, nu-i asa, Scherlock Holmes? gramada de minciuni. Tu ai scris, tu ai explicat, tu ai descoperit, tu ai obtinut confirmarea, dar acum tu vei cauta în mare viteza pe porcul care l-a sugrumat pe gardianul închisorii. Trebuie sa luam cu noi un asasin,putin conteaza pe cine; sa-ti intre în cap treaba asta.

Dorn deschise si închise gura. Creierul refuza sa mai gândeasca."Sunt pierdut!" gândi. Batalionul de mars, directia est.Dracu' s-o ia pe plosnita aia de Jern Gustav, un incapabil care, viu sau mort, nu stia sa faca altceva decât sa faca altceva decât sa aduca necazuri. Se schimba la fata,dându-si seama ca el ar fi trebuit sa ceara mutarea lui Jern Gustav din aceasta închisoare. frumoasa lovitura! Într-un batalion de mars ar fi trebuit sa-1 trimita. Dar acum, destul. Or sa vada ei cum se comporta un adevarat Hauptfeldwebel. Gata cu familiaritatea si cu apropierea fata de subalterni. si chiar fata de superiori. Nu se va mai lasa dominat. Va fi dur, dur ca otelul Krupp. Continua sa faca semne cu capul: luase o hotarâre.Schroder se apropie ca o fiara de prada si, împungând subofiterul cu un deget nu prea curat îi spuse:

-Acum, sa terminam repede. Nu avem timp de pierdut. Suntem aici pentru a face curatenie.Cât despre tine, soarta ta s-a hotarât. Exista o celula pregatita pentru porcul ala de condamnat al tau, în timp ce pentru ridicolul ala de sef de pavilion al lui avem o alta dispozitie.

Katz izbucni în râs, dupa care începu si Schroder. Brusc încetara sa mai râda si devenira de gheata. 

-Stai aici, ordona Katz, aratându-i taburetul din mijlocul

camerei.

Un taburet de soldat simplu. Dorn nu mai statuse pe el de optsprezece ani!

- Esti arestat, spuse politistul pe un ton sec.

Dorn simti ca inima îi înceteaza sa mai bata.

Se vedea prizonier la Glatz, spalând podelele, facând servicii umilitoare, încredintate de obicei oamenilor de nimic. Un gând crud îi trecu prin minte si îl facu sa se înfioare: si daca se va ajunge pâna acolo, încât sa-1 închida chiar la Torgau? În mijlocul detinurilor care îl cunosteau ca Hauptfedwebel? Se înfiora si mai tare.

- Numele, starea, religia, întreba Katz, care începu sa bata la masina un raport, treaba pentru care avea predilectie.

Fu un raport lung, cu cinci mari capete de acuzare: sabotaj, comportare nelegala, actiune politista ilegala, neglijenta în îndeplinirea atributiilor, falsificare de documente.

Dorn semna totul, punând înaintea numelui gradul de Hauptfeldwebel, din obisnuinta.

- Nu mai esti Hauptfeldwebel, striga Katz. Esti detinut. Esti un nimic, ai înteles?

Tocmai în acest moment patetic, usa se deschise, lasând sa treaca un ofiter marunt de statura. Totul impresiona la acel omulet. Era un colonel îmbracat în uniforma gri deschis a artileriei de asalt, cu doua teste de argint pe petlitele negre. De centura neagra era agatat un pistol mare negru P-38, bagat într-un toc maro din piele. Pistolul parea un tun pe soldul omuletului. Mâneca sinistra era goala. La gât îi spânzura "Crucea de Cavaler". Nasul era enorm. Omuletul se opri în mijlocul camerei, în asteptare. Dorn sari în sus, ca un arc iesit dintr-o cutie.

- Atentiune! striga el. Domnule colonel, Hauptfeld... Se corecta imediat.

- Arestatul Joachim Dorn semnaleaza prezenta alaturi de doi politisti.

Nici cea mai mica tresarire pe fata colonelului. Parea o statuie de gheata. Cei doi de la Gestapo se ridicasera si ei în picioare. Pentru o clipa, o tacere de moarte domni în birou.

Colonelul domina situatia doar prin prezenta sa.

Dorn începu sa tremure; avea mereu crampe la stomac în prezenta colonelului.

Acesta rupse tacerea:

- Domnii apartin Politiei Secrete, afirma el.

- Da, domnule colonel, striga Katz, caruia cuvintele ,Politia Secreta" nu-i placura.Rectifica:

-Stabscharfuhrer SS Katz însotit de Oberscharfuhrer SS Schroder în calitate de adjuntant. Însarcinati cu pregatirea unui raport asupra crimei care a avut loc în pavilionul al doilea al închisorii militare Torgau, crima facuta de un Feldwebel detinut asupra unui Stabsfeldwebel.

- Trebuie sa cred ca v-ati facut treaba, domnilor? întreba colonelul pe un ton usor amenintator. Din moment ce va gasesc în biroul secretariatului pavilionului doi, înseamna ca Dorn este complice la asasinat?

- Nu, domnule colonel, raspunse Katz.

Colonelul ridica o sprânceana. Narile îi frematau ca ale unui câine care a gasit o urma.

- Atunci, nu înteleg. Pot sa întreb ce au de facut domnii în secretariatul pavilionului doi?

Îsi scoase din buzunar un ceas de aur si compara ora cu ora pe care o arata orologiul biroului.

- Dumneavoastra, domnilor, aai trecut prin fata santinelei de la intrare la 9,37, acum este 17,14. De sapte ore si treizeci si sapte de minute domniile voastre se gasesc în localul închisori; si abia acum am placerea sa va vad. În plus, eu v-am chemat, nu pavilionul doi. Am dorit ca cercetarea sa fie condusa de niste straini de acest domeniu. V-ati prezentat poate la comandament? Este ceva neverosimil sau poate ca am uitat eu?

Pentru a treia oara în ziua aceea, usa se deschise fara sa se ciocaneasca în ea: era maiorul Divalordy. Se opri deodata ca lovit de trasnet. Închise si deschise gura de mai multe ori, apoi se decise sa vorbeasca, bâlbâindu-se:

- Nu s-a întâmplat nimic deosebit.

Nu încerca sa întrebe despre sanatatea colonelului, cum ar fi facut-o la Viena. Sfârsi fraza cu un râs scurt, din gât.Un zâmbet de superioritate ilumina fata colonelului.

-Nu exista prea multa imaginatie la Viena, maiorule. Într-adevar ,dumneata afirmi ca nu s-a întâmplat nimic deosebit si, când colo' pot sa te asigur ca s-au petrecut niste fapte catastrofale si încarcate de consecinte... neplacute.

Ultimul cuvânt îl pronunta încet, dupa o pauza, continuând sa bata în biroul lui Dorn cu mânerul cravasei.

- Este foarte neplacut, într-adevar, se simti obligat sa observe maiorul.

- Nu pentru mine, preciza sec omuletul. Pentru dumneata!

Maiorul îsi înghiti saliva. Îi era cald. Punându-si monoclul la ochi, colonelul lua, fara un cuvânt, actele din mâna lui Katz care astepta, urmarindu-1 într-o tacere de moarte.

- Ce prostie! spuse, aruncându-le pe masa.

Privi la Katz si apoi putin mai lung la Schroder.

- Dumneavoastra, domnilor, v-ati batut joc de ordinele mele care va chemau sa va prezentati la comandament, la mine. Ati gasit ca este mai interesant sa treceti pe la secretariatul pavilionului doi si sa va jucati de-a curtea de judecata cu plutonierul meu major.

Facu o pauza. Cei doi din Gestapo, perfect imobili, fixau o fotografie a lui Adolf Hitler, sperând sa capete forta si curaj.- Consider tacerea voastra ca o marturisire. Peste cinci minute, sa fiti în biroul adjutantului meu care a lamurit cazul si doreste semnaturile voastre. Veti pleca la Berlin chiar în seara asta. Mâine dimineata veti însoti batalionul de mars spre est, detasati la un corp de politie de câmp.

Cu un gest al mâinii, îi elibera pe cei doi eroi ai lui Himmler, urându-le:

- Calatorie placuta, domnilor!

Ciocnindu-si cizmele, cei doi zbiri iesira din camera. Pe coridor, respirara usurati. Katz îi spuse lui Schroder:

-Canalia! Sa fugim! Acest individ are relatii. Urasc coloneii.Zece minute dupa aceea, paraseau Torgau, afurisind pe Jern Gustav.

Micutul colonel se întoarse spre Dorn:

-Dumneata esti de multa vreme Hauptfeldwebel. Evenimentele recente mi-au demonstrat ca serviciul ti se pare greu. Dumneata esti un soldat foarte curajos, Dorn, si arzi de dorinta sa te masori personal cu dusmanii patriei si ai Fuhrer-ului. Asa este? 

- Da, domnule colonel, se bâlbâi Dorn.

- Eram sigur.

Vocea colonelului se atenua putin:

-Hârtiile dumitale sunt gata pregatite la adjutantul meu. Cred ca se afla deja în mâinile comandamentului batalionului de mars.

Într-o ora, te vei prezenta la el. La revedere si calatorie placuta! Dorn pali. Ajuns la usa, batu de doua ori din calcâie si iesi ca si cum ar fi avut febra. Universul sau se prabusise. S-a terminat! Asta era recunostinta pentru tot ce facuse. Aruncat la gunoi ca un rahat. Sa ma bat pentru Fuhrer si pentru patrie! La dracu'! si sa las aceasta închisoare... "închisoarea lui". Colonelul era diavolul în persoana. Când Dorn trase usa dupa el, micul colonel se întoarse spre maior:

- Ce încurcatura, maiorule! Cine a avut ideea trasnita sa te aduca aici?

Maiorul lasa sa-i scape un oftat.

-Dumneata te-ai lasat dus de nas, dumneata si tot pavilionul,de un Feldwebel. Eu nu tolerez asa ceva. Sau esti ofiter sau un oarecare. Dumneata, de exemplu, ce esti?

- Ofiter, domnule colonel.

Maiorul încerca sa dea vocii sale un ton afectat, dar cuvintele iesira anevoie din gât.

- Adevarat? Asta se va vedea. Lucrul acesta ma intereseaza personal, si pentru asta ti-am gasit un alt post. Regimentul de pionieri are nevoie de un sef pentru batalionul de mars si dumneata esti pionier, maiorule. Cel putin, judecând dupa uniforma pe care o porti. Colonelul pionierilor mi-a spus ca ar fi fericit sa te ia cu el.

Deoarece am retinut ca dumneata esti ofiter si nu ceea ce am spus mai înainte, vei fi desigur fericit sa te lupti pentru patrie, sacrificându-ti, la nevoie, viata.

Surâzând, scoase din buzunar o cerere de transfer si o puse sub nasul maiorului livid.

-Pentru a evita pierderea timpului, am pregatit prin serviciile mele cererea de transfer la batalionul de mars al regimentului de pionieri. Nu trebuie sa faci altceva decât sa semnezi. Noroc si calatorie placuta!

Îsi duse cravasa la viziera sepcii si îl lasa pe maior distrus.Mâneca goala a colonelului parea ca schiteaza un salut sarcastic.

- Iata ce risc! îsi spuse maiorul.

Înspaimântator! Ce vor spune femeile din Viena despre un Don Juan ciung? Se lasa sa cada greu pe taburet, taburetul soldatului din mijlocul camerei. Înspaimântator. Pentru o clipa, îi trecu prin minte, ideea sinuciderii: dar asta nu ar fi rezolvat nimic. Poate ar fi putut sa obtina un post important în spatele frontului, si cine stie? frumoasa decoratie. Ar fi fost fantastic la reîntoarcerea sa la Viena.

Prinse curaj si începu sa-si faca valiza: îsi puse înauntru, una dupa alta, douazeci si opt de camasi albe.

Transeele fura pentru el o surpriza neplacuta. Muri de dizenterie în 1948 într-un lagar de prizonieri; fu gasit mort în fata baracii numarul noua.

Toate sentintele tribunalelor de razboi treceau pentru semnatura pe la seful Justitiei Militare, generalul de infanterie von Grabach; întelegea foarte putin din ceea ce semna. A aplica o semnatura în josul paginii la un ordin de livrare a cârnatilor sau la o condamnare la moarte era exact acelasi lucru pentru el.

Îi placea sa poarte cizme scârtâitoare, la fel ca si prietenul sau, generalul de la intendenta, care era si el perfect constient de purtarea lui. Cîtteva lazi cu coniac frantuzesc reuseau uneori sa deschida grelele usi ale închisorii.

Oberleutnant-ul Brucker surâdea, observând atent pe generalul de intendenta care parea speriat.

- Relatiile sunt importante, constata generalul, facându-si pintenii sa sune.

Locotenentul se facea ca nu întelege. Generalul trebuia sa puna cartile pe masa. Brueker în sinea lui se distra.

"Iata-te în necaz, cretinule! "se gândea, ascultându-l. Batu de trei ori din calcâie.

Generalul paru mai linistit. Brucker era un ofiter adevarat, un prusac de scoala buna. Nu stia înca faptul ca statea pe vulcan.

Document Info


Accesari: 1675
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )