Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Isaac Asimov - Book of Facts

Carti
Colectia

Ilustratii pentru pastori
Isaac Asimov

Book of Facts

- selectiuni -

Caietul # 3

Asociatia Pastorala, Uniunea de Conferinte

Seria Ilustratii pentru pastori

Realitatile lui Isaac Asimov, Wings Books, 1979.

Caietul no. 3

Traducere: Cristina Ruta, secretara Asociatia Pastorala, Uniunea de Conferinte

DESPRE REGINE

1. În urma unui tur al provinciilor rusesti, efectuat în anul 1787, la vederea fetelor vesele si a satelor înfloritoare, Ecaterina cea Mare a fost convinsa de faptul ca a reusit sa-si faca supusii fericiti. Nu si-a dat seama ca totul nu era decât o mascarada pusa la cale de primul ministru, Grigore Potemkin cel chior, care avea din timp pregatite "sate Potemkin", de-a lungul itinerariului pe care avea sa-l urmeze împarateasa. Acesta poruncise oamenilor sa mature drumurile, sa varuiasca fatadele caselor, sa se îmbrace cu hainele cele mai bune si sa zâmbeasca. Împarateasa nu a întrevazut nici o clipa suferinta si mizeria din spatele fatadei.

2. Când pe la sfârsitul anilor 1840, anestezia a fost pentru prima data folosita pentru a ameliora durerile nasterii, clericii (fara exceptie barbati) s-au împotrivit argumentând ca în Biblie, în dreptul Evei se stipuleaza urmatoarele: "Cu durere vei naste copii", ca pedeapsa pentru ca a mâncat din fructul oprit. În 1853, însa, regina Victoria a acceptat sa fie anesteziata cu cloroform, la nasterea celui de-al saptelea copil, si astfel toate criticile au încetat. Nici una dintre fetele bisericesti nu a avut curajul sa o critice pe suverana.

DESPRE METALE sI PIETRE PREŢIOASE

3. Este nevoie de mai mult de 2 tone de pietris sud african pentru a obtine 30 de grame de aur.

4. În versiunea King James a Biblie se fac nu mai putin de 1.700 de referiri la pietre pretioase.

5. Pe la 1905, undeva în apropiere de Pretoria, Africa de Sud, în Mina Prem 14514p1510o ier # 2, cineva literalmente s-a împiedicat de cel mai mare diamant din lume - 3106 carate, 800 de grame, în valoare de $750.000. Diamantul a fost expediat prin serviciul postal cel mai obisnuit în Anglia, unde, vazându-l, regele Eduard VII a exclamat: "Daca l-as fi zarit jos, pe strada, l-as fi dat la o parte cu piciorul ca pe un simplu bolovan." 105 de pietre pretioase au fost taiate din acest diamant, cunoscut sub numele de Cullinan. Doua dintre cele mai mari, Steaua Africii, de 53 de carate, si Cullinan II, de 317 de carate, au fost incluse între giuvaierele coroanei britanice.

6. Aurul ocupa cea de-a 16-a pozitie în topul elementelor chimice celor mai rare. Daca s-ar topi la un loc tot aurul obtinut în ultimele 5 secole, rezultatul ar putea fi comprimat într-un cub cu latura de aproximativ 152 cm.

7. Daca alchimistii medievali ar fi reusit sa transforme plumbul în aur, aceasta ar fi însemnat un succes pentru stiinta, însa pentru economie, un veritabil esec. Cresterea masiva a resurselor de aur ar fi dus în cele din urma la deprecierea acestuia.

8. Atunci când Mansa Musa (1312-1337) a parasit Mali, imensul imperiu african în fruntea caruia se afla, pentru a merge în pelerinaj la Mecca, pe drum a generat câteva probleme iesite din comun. Pe lânga faptul ca era dificil sa asiguri hrana pentru cele 60.000 de persoane ce alcatuiau alaiul împaratesc, în Cairo, Mansa Musa a daruit si a cheltuit atâta aur, ca economia orasului a fost data peste cap din pricina inflatiei.

9. Alchimistii medievali au cautat metode de obtinere a aurului din metale nepretioase. Nu au reusit si, ca urmare, sunt amintiti cu ironie. Însa, în cursul cautarii, alchimistii au descoperit formula acizilor tari: acidul sulfuric, acidul azotic, acidul clorhidric, substante infinit mai utile în industria moderna decât ar fi putut fi aurul. si pentru acest lucru nu li se recunoaste nici un merit.

10. Egiptenii singuri si-au handicapat economia prin îngroparea faraonilor împreuna cu cantitati masive de aur si argint, care, se presupunea, aveau sa le fie de folos liderilor în viata de apoi. (Pe atunci nu existau bancnote.) Jefuitorii de morminte, indiferent de motivele lor, au ajutat la mentinerea în functiune a masinariei sociale egiptene, prin repunerea aurului si argintului în circuit.

11. În 1775, Lordul North, primul ministru al Angliei, în timpul domniei lui George III, a prezentat parlamentului britanic un numar de propuneri, în vederea concilierii în relatiile cu coloniile americane. Aceste propuneri garantau coloniilor dreptul de impozitare pentru asigurarea fondurilor necesare apararii si administratiei civile. Parlamentul a aprobat aceste propuneri, însa vestea nu a ajuns la urechile colonistilor decât pe 24 aprilie, la 5 zile dupa declansarea Revolutiei, prin batalia de la Lexington.

12. Doar unul dintre semnatarii Declaratiei de Independenta si-a mentionat si adresa: Charles Carrol, "din Carrolton", Maryland, vrând sa se asigure ca britanicii vor sti unde sa-l caute, în cazul în care ar fi dorit sa îl spânzure.

13. John Adams, unul dintre eroii revolutiei americane cei mai devotati, este avocatul care i-a aparat cu succes pe capitanul si cei 8 soldati britanici care au fost acuzati de crima, dupa Masacrul de la Boston din 1770. Chiar daca Adams era un anti-britanic inflexibil, iar Bostonul vocifera cu putere pentru executarea soldatilor, propria credinta în justitie l-a determinat sa accepte sa îi apere. Adams se astepta ca aceasta atitudine sa însemne sfârsitul carierei sale, însa nu a facut decât sa-i câstige respectul semenilor.

14. La data de 4 iulie 1776, regele George III nota în jurnalul sau: "Astazi nu s-a întâmplat nimic important." Nu avea de unde sa stie ce avusese loc în acea zi, în Philadelphia, Pennsylvania.

DESPRE AMERINDIENI

15. Multi indieni, desi nascuti în Statele Unite, nu au fost considerati cetateni pâna la adoptarea de catre Congres, în anul 1924, a unui act normativ prin care le era acordat statutul de cetateni americani. Anterior votarii acestei legi, cei care nu primisera cetatenia prin întelegeri speciale, erau considerati membri ai "etniilor bastinase independente".

16. La întoarcerea în Spania, din memorabila sa prima expeditie catre Lumea Noua, Columb a adus si 6 indieni. Din cea de-a doua calatorie, s-a întors cu 500 de indieni, cu sugestia ca acestia sa fie vânduti ca sclavi în Sevilla. Planul lui Columb a fost respins de regina Isabela care a dispus ca indienii sa fie trimisi înapoi în Haiti.

17. Nici unul dintre amerindienii precolumbieni nu avea grupa de sânge B. Amerindienii prezinta grupa de sânge A sau 0 si exclusiv grupa 0, de la marginea sudica a celui mai îndepartat ghetar si pâna la vârful sudic al Americii de Sud.DESPRE POPOARELE DIN VECHIME

18. Primul navigator care a facut ocolul Africii a fost fenicianul Hanno, pe la 500 î.Hr. acesta a observat ca la extremitatea sudica Africii, la amiaza, soarele stralucea la nord. Observatia i-a parut ridicola lui Herodot, istoricul grec, cel care a consemnat istoria. Însa chiar acest fapt ne confirma faptul ca Hanno chiar a înconjurat continentul african, pe apa, pentru ca altfel nu ar fi putut sa îsi imagineze soarele stralucind în zona siderala care nu trebuia.

19. Desi impactul civilizatiei sumeriene nu a fost deloc unul minor în regiunea ocupata în prezent de Irak, oamenii moderni nici macar nu au banuit existenta sumerienilor, pâna în urma cu circa o suta de ani, când a fost descoperit platul preotului-guvernator din Gudea. Practic sumerienii au "patentat" conceptul de civilizatie, în perioada 5000-4000 î. Hr: transportul pe roti, astronomia, matematicile, activitate comerciala, constructii la scara mare, scrisul. Dupa care sumerienii, ca popor si limbaj, au intrat într-un con de umbra. Nu au fost exterminati, nu au pierit, ci, probabil, au încetat a se mai considera sumerieni. si pâna pe la 1900 î.Hr. nu a mai ramas nici macar unul dintre ei.

Egiptenii antici consemnau numele arhitectilor care au construit marile piramide. Primul arhitect de renume, Imhotep, a trait în urma cu aproape 5000 de ani si este primul om de stiinta din istorie, cunoscut nominal. Chinezii, sumerienii si babilonienii nu consemnau numele arhitectilor lor din perioada antica.

21. Desi situati pe coasta Marii Rosii,  egiptenii nu se angajau în expeditii maritime, ci se multumeau sa navigheze pe "mama tuturor fluviilor", Nilul. În timpul domniei lui Snofru, fluviul Nil era strabatut de corabii având o lungime de 52 de metri, de doua ori mai lungi decât corabiile cu care Columb a traversat oceanul.

22. Cartografia, stiinta realizarii hartilor, este mai veche decât scrisul. Multe popoare pre-literate, printre care si eschimosii, amerindienii si locuitorii Insulelor Marshall, au cartografiat zonele familiare. Cea mai veche mapa cunoscuta, aflata cum în Muzeul Semitic de la Harvard, este o tablita de lut babiloniana, datând din jurul anului 2500 î.Hr.

23. Pe o tablita provenind din vechea Asirie, datând de pe la 2800 î.Hr., scrie: "pamântul s-a stricat în aceste zile de pe urma. Sunt semne ca lumea se apropie repede de final. Mita si coruptia sunt ceva obisnuit." Cu mai mult  de 2000 de ani mai târziu, Socrate se plângea: "Copiii din zilele noastre sunt niste tirani... N se mai ridica în picioare înaintea batrânilor... Îsi contrazic batrânii, turuie în prezenta musafirilor, înfuleca bunataturi la masa, îsi încruciseaza picioarele si îsi tiranizeaza profesorii." Iar Platon scria despre discipolii sai: "Ce se întâmpla cu tinerii nostri? Nu-i respecta pe cei în vârsta, nu asculta de parinti. Ignora legea. Fac galagie pe strada. Notiunile lor morale se degradeaza. Ce se va alege de ei?..."

DIN LUMEA ANIMALELOR

24. O anumita specie de spongieri, cunoscuta sub numele de buretele rosu, poate fi "strecurata" printr-o bucata de pânza si farâmitata în mii de bucatele minuscule. Animalul nu moare, ci toate bucatelele se reasambleaza în specimenul originar, care-si reia existenta în "formula initiala".

25. Câinii dresati sa escorteze persoane nevazatoare nu deosebesc culoarea rosie de cea verde. La traversarea strazii, un astfel de câine se orienteaza dupa trafic pentru a hotarî când se poate traversa în siguranta.

26. Metabolismul animalelor mici trebuie sa fie mult mai accelerat decât al animalelor mari pentru ca necesarul de energie sa poata fi refacut în timp util. Metabolismul unui organism este determinat de dimensiunea acestuia. Pasarile mici si sobolanul de câmp, de exemplu, trebuie sa manânce continuu, altfel risca sa moara în interval de câteva ore. În schimb, animalele mari pot rezista perioade îndelungate, fara nici un pic de hrana.

27. Desi aligatorul îsi poate închide falcile cu o forta suficient de mare sa fractureze bratul unui om, muschii cu ajutorul carora îsi deschide falcile sunt atât de slabi ca oricine poate tine închisa gura unui aligator matur, cu o singura mâna.

28. Animalele mari, în general, traiesc mai mult decât animalele mici înscrise în aceeasi clasa. Exceptie face fiinta omeneasca. Durata de viata a omului este  mai mare decât cea a mamiferelor mai mari decât el, cum ar fi gorila, elefantul si balena. De fapt, dintre toate mamiferele ce exista în prezent, fiinta omeneasca are durata de viata cea mai lunga. Nimeni nu cunoaste motivul exact, însa, în orice caz, lucrul acesta nu se datoreaza progresului medical. Chiar si în timpurile stravechi, au fost oameni care au trait mai mult de 100 de ani, fapt neîntâlnit la alte mamifere.

29. Toate animalele domestice cunoscute în zilele noastre au fost domesticite de omul primitiv. Timp de 4000 de ani, nici un membru nou nu a mai fost adaugat grupului de animale domestice. 

DIN UNIVERSUL ARTELOR

30. Din punctul de vedere al artistilor, culorile principale sunt rosu, galben si albastru. Din punctul de vedere al oamenilor de stiinta, culorile principale sunt rosu, verde si albastru. Nici o combinatie de pigmenti rosii, verzi si albastri nu va avea ca rezultat culoarea galbena. Însa prin suprapunerea unui fascicul de lumina rosie cu unul de lumina verde se obtine un fascicul de lumina galbena. Cheia acestei enigme sta în modalitatea complet diferita de obtinere a culorilor din pigmenti sau lumina.

31. Un covor persan de calitate, care, pe o suprafata de 1 m2 prezinta nu mai putin de 3 milioane de noduri, poate rezista chiar 500 de ani fara ca tesatura sa i se uzeze.

32. Despre Vincent van Gogh se cunoaste ca personal nu ar fi vândut decât un tablou!

33. La moartea sa, în 1973, Picasso a lasat în patru depozite din sudul Frantei urmatoarele: 1876 de tablouri, 1355 de sculpturi, 2880 piese de ceramica, mai mult de 11000 de desene si schite, si vreo 27000 de gravuri si litografii, mai mult sau mai putin finalizate. Bunurile sale au fost evaluate ca valorând 1.251.673.200 de franci francezi (aproximativ $ 250 milioane).

34. La începutul carierei sale, Picasso s-a încalzit dând foc la câteva din desenele sale.

35. Picasso si poetul Max Jacob au dormit cu rândul în acelasi pat, într-o perioada deloc roz pentru nici unul dintre ei. Jacob dormea noaptea, când Picasso lucra, iar Picasso dormea ziua, când Jacob pleca la slujba sa de vânzator într-un magazin de suveniruri din Paris. Nu de putine ori se întâmpla ca la ridicarea din pat, Jacob sa fie nevoit sa calce pe podeaua împânzita cu desene. Ulterior, urmele picioarelor lui Jacob au fost îndepartate de experti.

36. Fratii Gertrude si Leo Stein au achizitionat primul lor Picasso, "Fata cu cosul de flori", cu $ 30, si timp de trei ani de zile, între 1906 - 1909, au cumparat lucrarile lui Picasso pentru simplul motiv ca nimeni nu le dadea nici o atentie. Dar când nu si-au mai putut permite sa cumpere tablouri de Picasso, le-au primit cadou de la acesta.

ESTE MAI FERICE SĂ DAI

37. Ernest Hemingway a donat bisericii care adaposteste Altarul Fecioarei, undeva în estul Cubei, banii primiti în urma decernarii premiului Nobel pentru romanul "Batrânul si marea". Hemingway spunea: "Nici un lucru nu este al tau decât dupa ce îl daruiesti."

38. Pierre si Marie Curie au refuzat patentarea metodei de obtinere a radiului care, spuneau ei, apartinea lumii si nimeni nu avea dreptul sa profite de pe urma lui.

39. John D. Rockefeller a facut prima donatie pentru o cauza filantropica, la vârsta de 16 ani (1855). Pâna la sfârsitul vietii, adica 82 de ani mai târziu, magnatul petrolului a daruit $531.326.842.

40. Fizicianul german Wilhelm Knorad Roentgen, cel care în 1895 descoperea razele X, a refuzat sa solicite patentarea descoperirii sale sau sa obtina vreun profit financiar de pe urma acesteia. Însa uneori virtutea nu este doar propria sa rasplata, ci si singura, caci Roentgen, desi câstigator al premiului Nobel pentru realizarea sa, a murit sarac.

COMERCIALE

41. În apropiere de Eufrat, pe locul unde se gasea odinioara cetatea sumeriana Ur, au fost descoperite zeci de mii de tablite de lut pline de inscriptii care se spera ca vor furniza însemnate informatii politice si culturale. Într-un fel, asteptarile nu au fost deloc înselate, tinând cont ca inscriptiile contineau însemnari comerciale si contabile.

42. Cecurile, ca modalitate de plata, dateaza dinaintea monezilor. Cu un mileniu înainte de a fi batute primele monede din lume, cecurile scrijelate pe tablite de lut erau deja folosite în Babilonul antic.

43. Pe masura ce acumula bogatii si ani, Carnegie, unul dintre cei mai bogati americani din toate timpurile, a devenit alergic la bani. Era asa de iritat de vederea si atingerea lor, ca refuza categoric sa poarte bani asupra sa. Din cauza ca nu avea cu ce sa îsi achite calatoria, Carnegie a fost dat jos dintr-un tramvai londonez.

44. Împreuna cu seceratoarea pe care tocmai o inventase în 1831, Cyrus McCormick propunea lumii si sistemul de cumparare în rate, idee revolutionara pentru vinderea masinilor agricole la fermieri si care avea sa aiba o influenta mult mai mare decât seceratoarea asupra vietii majoritatii americanilor.

45. La data la care Jacob A Riis îsi publica cartea de acum de referinta, How the Other Half Lives? (1890), totalul posesiunilor a aproximativ un procent din populatia Statelor Unite depasea totalul posesiunilor restului de 99%. Situatia nu s-a schimbat cine stie ce, între timp. Astazi, totalul a aproximativ 8% din populatia Statelor Unite este mai mare decât suma averilor celorlalti 92%.46. Cea de-a patra cruciada, lansata de papa Inocentiu III în 1202, sub pretextul eliberarii Sfântului Mormânt, a fost cea mai profitabila afacere din istoria Venetiei. Venetienii urmau sa primeasca echivalentul a circa 3 milioane de dolari si jumatate din prada de razboi provenind din toate cuceririle, repurtate pe apa sau pe uscat. Venetienii si alti cruciati au cucerit mai întâi Dalmatia care, recent, se razvratise împotriva Venetiei, În 1204 au jefuit Constantinopolul, plecând de acolo cu vasele încarcate cu matase, sculpturi, aur, nestemate si relicve sfinte.

CATASTROFE

47. În scursul sec. XX, în 1908 si, respectiv, 1947, doua obiecte din spatiu au lovit pamântul cu o forta suficienta pentru a distruge un oras întreg. Fiecare dintre cele doua obiecte din spatiu au cazut în regiuni nelocuite din Siberia, astfel ca nici una dintre cele doua coliziuni nu s-a soldat cu victime omenesti.

48. Forta primei bombe cu hidrogen, testata în 1952, a fost echivalenta cu forta tuturor bombelor aruncate în timpul celui de-al doilea razboi mondial asupra Germaniei si Japoniei, inclusiv bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki.

49. Cutremurul de pamânt care a zdruncinat localitatea Tangshan din China, la data de 28 iulie 1976, a ucis aproximativ un sfert de milion de oameni. În momentul producerii cutremurului, la 3:43 dimineata, cei 10 mii de mineri care lucrau în schimbul de noapte se aflau în subterana.  Unii dintre acestia nu au fost scosi la suprafata decât dupa 2 saptamâni. Cu 420 de ani mai înainte, China fusese lovita de cel mai teribil cutremur din istoria omenirii. În ianuarie 1556, aproximativ 830 mii de oameni si-au pierdut viata în provinciile Shensi, Shansi si Honan.

DESPRE COPII

50. Pâna în ianuarie 1978 nu au avut loc nasteri pe toate continentele lumii, ultimul din cele 7 fiind Antarctica, unde, la data mentionata, în incinta unei baze militare argentiniene, s-a nascut Emilio Marco Palma.

51. În 1852, politia estima ca 10 mii de copii orfani, abandonati sau fugiti de acasa vagabondau pe strazile orasului New York.

52. La data la care deja era presedinte al Statelor Unite ale Americii, iar mama sa trecuse de vârsta de 80 de ani, Franklin Roosevelt (1882-1945) marturisea ca niciodata în viata sa nu i se întâmplase sa iasa din casa fara sa-si auda mama întrebându-l din urma: "Franklin! Esti sigur ca te-ai îmbracat suficient de gros?"

DESPRE ORAsE

53. Nu cu mult timp în urma, mai exact în 1977, în orasul cu 8 milioane de locuitori, Cairo, se gaseau numai 208 mii de telefoane si nici o carte de telefoane. Se considera ca sistemul de telefonie era nici mai mult, nici mai putin decât inutil în timpul orelor de lucru. Oamenii de afaceri din Cairo deseori zburau la Atena pentru a-si efectua convorbirile telefonice de la hotelurile de acolo. 

54. Orasul cu cei mai multi locuitori de culoare din lume este New York, cu un numar de 1.666.636 de negri, conform recensamântului din 1970. Cel de-al doilea "oras negru" este Kinshasa, Zair, cu o populatie de 1.623.760.

55. Central Park din inima Manhattanului, New York, este asa de frumos proiectat, iar liniile sale sunt asa de delicat accentuate ca mai-mai ca ai zice ca însasi natura a fost designerul. Ei bine, nu chiar. Suprafata de circa 3,5 km2 era o zona mlastinoasa, plina de gunoaie si presarata cu cocioabe, pâna în anul 1857, când Frederick Law Olmsted si Calvert Vaux au întreprins reconditionarea terenului, transformându-l într-un parc ce astazi serveste ca model pentru alte zone publice din Statele Unite.

56. Folosirea facliilor pentru iluminatul locurilor publice din orasele europene a început în ultima parte a sec. 17. Regele Neapolelui a reusit sa introduca iluminatul stradal numai dupa plasarea la colturi de strada, strategic alese, a unor altare sub care locuitorii au fost convinsi sa mentina aprinse candelele. Aceasta a fost singura forma de iluminat public cunoscuta de Neapole din 1750 si pâna în 1806, când au aparut felinarele stradale.

REALITĂŢI GLACIALE

57. Vârfurile a trei dintre cei mai înalti munti din Africa, cel mai torid dintre continente, sunt acoperite de ghetari ce, la un loc, acopera o suprafata de 13 km2. Dintre toate continentele, doar în Australia nu exista nici o urma de ghetar, si aceasta din cauza reliefului, aproape fara prezenta montana. (În Noua Guinee si Noua Zeelanda, situate în vecinatate, ghetarii sunt prezenti.)

58. Prima mentiune a unui ghetar în literatura universala dateaza de pe la anul 800 d.Hr. când a aparut o relatare a calatoriilor unui calugar irlandez, Sf. Brendan, în regiunea nord atlantica, cu trei secole în urma, si în care se mentioneaza ca acesta vazuse un "castel de cristal plutitor". Ce altceva ar fi putut fi, daca nu un ghetar?

59. Clima africana nu este fara exceptie torida. Nilul a înghetat cel putin de doua ori, în 829 si 1010, d.Hr.

60. În timpul construirii sale, Palatul de iarna din Rusia s-a dovedit a fi un adevarat locas al mortii. Mii de oameni lucrau în încaperi încalzite pâna la 300C, pentru ca la sfârsitul zilei sa iasa în frigul de afara de - 70C. Marchizul de Cuisine remarca în 1839 ca "un numar considerabil de oameni mureau în fiecare zi, însa, cum victimele erau imediat înlocuite de alti viteji care le luau locul doar pentru a pieri la rândul lor, în aceasta maniera lipsita de glorie, pierderile nu erau atât de evidente... si cu toate acestea, suveranul era numit "Tatuca" de catre oamenii sacrificati în asa mare numar, chiar sub ochii lui."

61. Mici iceberguri cu suprafata plata au fost dotate cu pânze si cârmite pe o distanta de mai mult de 4000 de km, din Antarctica si pâna în Chile, la Valparaiso, si Peru, la Cakkaiub.

62. În estul Siberiei, temperatura poate coborî atât de mult, ca aburul ce însoteste expiratia poate îngheta în aer, cazând apoi pe pamânt, cu un zgomot usor.

63. Orasele Paris si Vancouver se gasesc la 490 latitudine nordica. La aceeasi latitudine, la sud de ecuator, în Oceanul Indian se gaseste o insula, denumita atât Kerguelen, dupa cel care a descoperit-o, cât si Insula pustiului, dupa caracteristicile sale. Cu un climat semi-polar, rece, furtunos, cu un peisaj înzapezit, brazdat de ghetari, insula reflecta efectul colosal al calotei glaciale din emisfera sudica a planetei.

64. Pentru declansarea unei noi glaciatiuni nu este nevoie de o scadere catastrofala a temperaturii, ci numai de atât cât sa permita o iarna nitel mai geroasa, cu caderi de zapada nitel mai mari decât s-ar putea topi în timpul unei veri nitel mai racoroase.

65. Un aisberg contine mai multa caldura decât un chibrit. Energia calorica totala a unui aisberg (energia cinetica totala a moleculelor sale) este mai mare decât energia calorica a unui chibrit. Doar temperatura chibritului este mai mare.

66. Surprinzator nu este faptul ca 90% din ghetar se afla sub apa. Surprinzator este faptul ca 10% dintr-un aisberg pluteste la suprafata. Gheata pluteste din cauza ca apa, atunci când îngheata, se dilata - si nu multe sunt substantele care se comporta astfel, atunci când îngheata. Contractarea la frig este o proprietate aproape universala.

67. Duritatea ghetii este similara duritatii betonului.

68. Suprafata Antarcticii, aproape de 1,5 ori mai mare decât a Americii, este uimitor de variata. Polul Sud este plat, acoperit cu gheata. În rest, se pot vedea versanti muntosi, un lac cu suprafata înghetata, iar la adâncime cu o temperatura de 300, plus un crater vulcanic fumegând.

69. Cu ajutorul unui radar montat la bordul unui avion s-au descoperit  munti, lacuri - unele cu o lungime mai mari de câteva sute de kilometri - si depresiuni adânci, îngropate sub gheata Antarcticii.

70. Apa îngheata mult mai repede daca este racita rapid de la o temperatura relativ calda, decât daca este racita la fel de repede, însa de la o temperatura mai coborâta.

71. Organisme endolitice, cum ar fi molustele sau coralii care traiesc în roci, au fost descoperite în roci înghetate stravechi si care au fost dezgropate în Antarctica. Despre aceste organisme se spune ca sunt la fel de vii ca o petunie din vitrina unei florarii.

COMUNICAŢII

72. Vasul de calatori Californian, apartinând companiei Leyland, cu o capacitate de 47 de locuri si care în aprilie 1912, facea legatura între Londra si Boston, însa fara nici un pasager la bord, era suficient de aproape pentru a receptiona mesajele telegrafice transmise de vasul Titanic si a-i veni în ajutor. Însa operatorul radio de la bordul vasului Californian nu era de serviciu în acele momente. Nu avea nici un înlocuitor si, om fiind, din când în când trebuia si el sa doarma.

73. Când Apollo 11 se apropia de luna, computerul de la bord a intrat în panica, avertizând în mod repetat ca nu poate procesa datele. Atunci astronautii au preluat executarea procedurii de aterizare.

74. Ţinând cont de rata de crestere a cunostintelor, se poate face calculul speculativ ca pâna data la care un copil din zilele noastre va ajunge la vârsta de 50 de ani, 97% din tot ceea ce se va cunoaste în lume la acea data va fi fost acumulat în perioada de timp scursa de la nasterea lui.

75. Cablurile de fibra optica pot transmite pâna la 800 de milioane de unitati de informatie pe secunda. Aceste cabluri de sticla sunt mai usoare, mai ieftine  si mult mai eficiente decât cablurile de cupru pe care, de altfel, le înlocuiesc cu repeziciune.76. Au trebuit cinci luni de zile pentru ca noutatile despre calatoria lui Columb sa ajunga la regina Isabela, doua saptamâni pentru ca Europa sa afle de asasinarea lui Lincoln si nu mai mult de 1,3 secunde pentru ca Neil Armstrong sa fie auzit anuntând Pamântul ca omul a pasit pe luna.

77. Din pricina ca viteza undelor radio este de 299 337,984 km/sec, în timp ce undele sonore colinda cu viteza de 1126, 5408 km/sec, o voce radiodifuzata poate fi auzita la 20 km departare mult mai repede decât dincolo de usa încaperii din care a fost emisa.

78. În 1909, cel mai cunoscut monument parizian, Turnul Eiffel, a scapat nedemolat datorita antenei, de mare importanta pentru radiotelegrafia franceza, care se afla în vârful constructiei de aproape 300 m înaltime.

La mijlocul secolului 19, sistemul francez de semnalizare tip "semafor" acoperea o raza de 5 km, cu un numar de 556 de "statii" distincte. Pe culmile a 556 de dealuri, turnuri din lemn cu brate mobile transmiteau mesaje codificate. Mesajele oficiale putea fi transmise în întreaga Franta, într-un interval de timp foarte scurt.

DESPRE ELEMENTE sI COMPUsI CHIMICI

80. Carbunele si diamantul sunt compuse din acelasi element chimic: carbonul.

81. Compusii organici sunt acei compusi care contin carbon. Compusii anorganici pot contine oricare dintre celelalte 104 de elemente, în afara de carbon. În orice comparatie a carbonului cu toate celelalte elemente, carbonul câstiga. Sunt de mii de ori mai multi compusi organici decât compusi anorganici.

82. O caramida si un geam au acelasi ingredient principal: nisipul!

83. Daca se captureaza si se cântareste tot ceea ce rezulta în urma arderii unei substante - fum, cenusa, funingine, gaz - suma maselor acestora va fi mai mare decât masa originara a substantei, si aceasta pentru ca s-au combinat cu oxigenul.

84. Compusul chimic cel mai banal din univers este apa. Molecula de apa este alcatuita din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen. Hidrogenul este atomul cel mai des întâlnit din univers, iar oxigenul ocupa pozitia a treia în acest top, astfel ca apa trebuie sa fie compusul chimic no. 1. Dupa hidrogen, urmeaza heliul care nu formeaza compusi chimici.

85. Un exemplu de termen chimic deosebit de lung este numele unui amino-acid care înglobeaza în jur de 3600 de litere.

DESPRE INSECTE

86. Cresterea prea îndelungata a Bombyx mori, fluturele unui vierme de matase s-a soldat cu urmarea ca acesta nu poate supravietui fara îngrijire umana. Din pricina ca a fost domesticit, si-a pierdut capacitatea de zbor.

87. Anumite insecte pot trai pâna la un an de zile dupa ce le-a fost detasat capul. Acestea continua sa reactioneze normal la lumina, temperatura, umiditate, chimicale si alti stimuli.

88. Unele lacuste, odata ajunse la maturitate, au o durata de viata de numai câteva saptamâni, si aceasta dupa ce au trait în pamânt, ca larve, timp de 15 ani!

89. Dintre ouale fecundate, depuse de matca, din care urmeaza sa iasa viitoarele matci, numai una dintre proaspat zamislitele regine va supravietui. Prima regina care iese din ou le nimiceste pe celelalte, aflate înca în ou, asigurându-si astfel suveranitatea absoluta.

90. Louis Pasteur a salvat industria matasii naturale din Franta. Când productia de matase a fost grav afectata de o boala ce ucidea viermii de matase, fabricantii au apelat la Louis Pasteur. Solutia acestuia - în urma identificarii unui parazit minuscul ce infesta viermii de matase si frunzele de dud cu care erau hraniti - a fost una drastica, dar rationala:distrugerea tuturor viermilor infestati si a frunzelor infestate, deopotriva. Ceea ce s-a si facut. Cu rezultate. Industria matasii naturale a fost salvata.

DE GUSTIBUS

91. În trecut, ciocolata era considerata o ispita a diavolului. În sec. 18, în satele montane din America Centrala, doar persoanele cu vârsta peste 16 ani aveau voie sa bea ciocolata, iar enoriasii care încalcau regula riscau excomunicarea.

92. Otetul era acidul cel mai puternic, cunoscut în antichitate.

93. Presedintele Grover Cleveland, desi ura mâncarurile pretentioase, nu a renuntat la serviciile bucatarului francez pe care-l angajase predecesorul sau, Chester Arthur. La un moment dat, Cleveland nota în jurnalul sau: "Trebuie sa merg la masa... As fi preferat sa manânc un hering cu muraturi, niste cascaval si un cotlet la birtul lui Louis, decât chestiile alea frantuzesti care ma asteapta..."

94. Bauturile carbogazoase au câstigat popularitate pe la 1832, dupa ce John Mathews a inventat un aparat prin care apa era îmbogatita cu dioxid de carbon. Se crede ca prima bautura carbogazoasa a fost preparata în Philadelphia, în 1807, când dr. Philip Syng Physick ("parintele chirurgiei americane") l-a rugat pe un chimist sa îi prepare niste apa carbonatata pentru un pacient. Pentru ca bautura sa fie mai placuta la gust, a fost adaugata si putina aroma.

95. Majoritatea adultilor sanatosi pot trai fara sa manânce nimic,pâna la o luna sau chiar mai mult. Însa trebuie sa bea cel putin 2 litri de apa pe zi.

96. Din pricina alimentelor nesanatoase oferite de turisti, o turma de oi montane din Alberta, provincie canadiana, a fost în pericol de disparitie. Turma a început sa-si renege profilul erbivor, cedând tentatiei dulciurilor si a altor alimente nesanatoase. Animalele scadeau în greutate, iar femelele nu mai produceau un lapte de calitate.

97. Intoxicatia cu plumb a fost acuzata ca ar fi contribuit la caderea Imperiului Roman. Femeile au ajuns sterile în urma consumului de vin din vase în a caror compozitie intra si plumbul care se  dizolva în vin, si toate acestea cu consecinta extinctiei nobilimii romane, în decurs de câteva secole. Paradoxal, romanii foloseau plumbul ca îndulcitor si leac pentru diaree.

98. Convins fiind de faptul ca armatele marsaluiau cu stomacul, în 1795, Napoleon a oferit un premiu celui care avea sa vina cu cea mai practica metoda de pastrare a alimentelor. Câstigatorul a fost Nicola Appert, inventator francez, care a pus la  punct o tehnica de conservare în recipiente închise ermetic. Inovatia lui Appert a marcat începutul industriei masive de conservare a alimentelor.

99. În general, laptele nu le prieste persoanelor adulte orientale sau de origine africana, din cauza ca le lipsesc enzimele necesare pentru a digera glucidele din lapte.

100. Multe au fost spuse despre valoarea aurului incas, însa una dintre cele mai mari mosteniri primite de la incasi sunt plantele comestibile. Cartoful, dovleacul si ananasul provin din America de Sud, ulterior raspândindu-se în întreaga lume. Alte daruri ale civilizatiei peruviene sunt coca, din care se obtine cocaina, si arborele de chinina, din care se extrage substanta cu acelasi nume.


Document Info


Accesari: 1446
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )