Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Sarpele de arama - Viata se poate lua de la capat!

Carti


sarpele de arama

Viata se poate lua de la capat!Sa începi viata de la capat! Ce veste buna! Dar cum se poate asa ceva? Studiul de mai jos îsi propune sa ofere câteva puncte cardinale, care sa ne încurajeze sa ne însusim aceasta perspectiva optimista 16116b12q .

Biblia are o metoda originala, diferita de manualele scolare, pentru a ne ajuta sa întelegem adevarurile eterne. În Sfintele Scripturi, marile adevaruri sunt trecute prin experienta omului, facându-ne sa întrezarim motivatia launtrica ce determina aspectele lor vizibile; si, în plus, dându-ne încrederea de a le înfaptui si noi.

Minunea nasterii din nou nu are în vedere parti ale fiintei noastre. Ea trebuie sa cuprinda întreaga noastra viata, ea având de a face cu întreaga fiinta. Repararea sau peticirea vietii nu este o solutie. Cicatricele trecutului ar fi mereu vizibile. E necesara si posibila o nastere din nou.

Un prim semn al renasterii este reconsiderarea gradului nostru de vinovatie. În general, consideram ca altii sunt mult mai vinovati decât noi si reusim mereu sa ne dezvinovatim, dând vina pe circumstante sau presiunea altora. Asemenea lui Pavel, cel renascut va recunoaste ca: "cel dintâi [dintre pacatosi] sunt eu" (1 Tim. 1,15). Aceasta declaratie pare o exagerare la prima vedere. Dar, daca ne gândim ca nici Satana nu poate fi o piedica absoluta în calea mântuirii noastre, si nimeni altcineva, ci doar propriile noastre pacate, atunci vom ajunge la aceeasi concluzie. si aceasta concluzie ne va convinge ca nu este suficienta doar o ajustare de suprafata a vietii noastre, ci e necesara o renastere.

Dar, de fapt, în ce consta noul în renasterea despre care vorbeste Biblia? Regenerarea este un proces care începe cu o schimbare în forul nostru interior. Biblia o numeste schimbarea inimii.

"Pentru ca cineva sa fie constrâns de dragostea de Hristos, sa nu mai traiasca pentru sine, ci pentru Dumnezeu; pentru ca el sa nu mai judece pe semeni dupa aparente, ci dupa omul launtric; si ca sa-L cunoasca pe Hristos în mod duhovnicesc, si nu în felul lumii, el trebuie sa fie nascut din nou.

Transformarea unui pacatos pierdut într-o 'faptura noua' cere aceeasi energie creatoare ca si nasterea lui initiala.

Aceasta este o lucrare supranaturala, cu totul straina de experienta omeneasca obisnuita.

Aceasta natura noua nu este produsul virtutii morale considerate de unii ca inerenta naturii omului, care n-ar avea nevoie decât de o dezvoltare si manifestare naturala. Exista mii de asa-numiti oameni morali, care marturisesc ca nu sunt crestini si care nu sunt deloc 'fapturi noi'.

Natura noua nu este doar produsul dorintei omului si nici chiar a determinarii lui de a face ce este drept, nici nu este  acceptarea teoretica a unor doctrine sau schimbarea unui complex de opinii si simtaminte fata de altcineva, ba nici chiar regretul pentru pacat.

Ea este rezultatul prezentei unui element supranatural, care patrunde în om, ce va avea ca rezultat moartea acestuia fata de pacat si nasterea lui din nou.

În acest fel suntem noi creati din nou, în asemanarea lui Hristos, si suntem adoptati ca fii si fiice ale lui Dumnezeu, umblând pe o cale noua.

... Asa suntem noi facuti partasi de fire dumnezeiasca si intram în posesia vietii vesnice.

Noul credincios nu este nascut la stadiul unui crestin complet matur, cu procesul de crestere încheiat. La început, el este lipsit de experienta spirituala si are imaturitatea copilariei. Dar, ca fiu de Dumnezeu, el are privilegiul si ocazia sa creasca, pâna la statura plinatatii lui Hristos."

E. G. White, 6 T 868, 869

Ioan 3,3.5: "Adevarat, adevarat îti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Împaratia lui Dumnezeu. Adevarat, adevarat îti spun ca, daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre în Împaratia lui Dumnezeu."

Col. 3,9.10: "Voi... v-ati dezbracat de omul cel vechi, cu faptele lui, si v-ati îmbracat cu omul cel nou, care se înnoieste spre cunostinta, dupa chipul Celui ce l-a facut."

Efeseni 2,10: "Caci noi suntem lucrarea Lui, si am fost ziditi în Hristos Iisus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam în ele."

Ezechiel 36,26: "Va voi da o inima noua, si voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra, si va voi da o inima de carne. Voi pune Duhul Meu în voi, si va voi face sa urmati poruncile Mele si sa paziti si sa împliniti legile Mele."

Ioan 1,12.13: "Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; nascuti nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu."

Ieremia 13,23: "Poate un Etiopian sa-si schimbe pielea sau un pardos sa-si schimbe petele? Tot asa, ati putea voi sa faceti binele, voi, care sunteti deprinsi sa faceti raul?"

Efeseni 2,1: "Voi erati morti în greselile si în pacatele voastre."

1 Ioan 5,11.12: "...Viata vesnica este în Fiul Sau. Cine are pe Fiul, are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viata."

Romani 7,15-18: "Caci nu stiu ce fac: nu fac ce vreau, ci fac ce urasc. Acum, daca fac ce nu vreau, marturisesc prin aceasta ca Legea este buna. si atunci, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci pacatul care locuieste în mine. stiu, în adevar, ca nimic bun nu locuieste în mine, adica în firea mea pamânteasca, pentru ca, ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac."

Isaia 64,6: "Toti suntem ca niste necurati, si toate faptele noastre bune sunt ca o haina mânjita."

1 Petru 1,23: "Ati fost nascuti din nou... dintr-o samânta care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu si care ramâne în veac."

Romani 6,6: "... Omul nostru cel vechi a fost rastignit împreuna cu El, pentru ca trupul pacatului sa fie dezbracat de puterea lui, ca sa nu mai fim robi ai pacatului."

Tit 3,5: "El ne-a mântuit... pentru îndurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin înnoirea facuta de Duhul Sfânt."

2 Petru 1,4: "El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeiesti, dupa ce ati fugit de stricaciunea, care este în lume prin pofte."

2 Corinteni 5,17: "Daca este cineva în Hristos, este o faptura noua. Cele vechi au trecut, iata ca toate s-au facut noi!"

Efeseni 4,14-15: "Sa nu mai fim copii, plutind încoace si încolo... ci, credinciosi adevarului, în dragoste, sa crestem în toate privintele, ca sa ajungem la Cel ce este Capul, Hristos."

2 Petru 3,18: "Sa cresteti în harul si în cunostinta Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos."

Matei 5,48: "Voi fiti, deci, desavârsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavârsit."

De fapt, prin nasterea din nou se rezolva o problema de justitie fundamentala. La nasterea noastra n-am fost întrebati când, unde, în ce tara si în ce familie sa ne nastem. Nici nu am fost întrebati cu privire la aspectele noastre fizice, la talentele si înzestrarile noastre intelectuale pe care sa le avem sau nu. Nu-i asa ca e nedrept? Unii se nasc în palate, altii pe strazi. Tocmai nasterea din nou ne da posibilitatea sa alegem în mod deliberat de a ne naste în familia lui Dumnezeu, si în final sa fim asemenea lui Iisus.

Faptul ca Iisus a vorbit lui Nicodim despre necesitatea imperioasa a nasterii din nou arata ca nici vârsta (Nicodim era batrân), nici pozitia sociala (era un fruntas), nici pozitia sau experienta în biserica (era în cel mai înalt for bisericesc) nu-ti pot fi nici scutiri, nici scuze fata de acest clar "trebuie sa va nasteti din nou".

Material realizat în colaborare cu pastorul Emilian Niculescu.


Document Info


Accesari: 2052
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )