Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Singur pe lume (?)

Carti


ALTE DOCUMENTE

ELIXIRUL DE VIAŢĂ LUNGĂ - HONORE DE BALZAC
Portretul lui dorian gray
SITUAŢIUNEA
Sven Hassel - Moarte si viscol - BLITZFREEZE
Vlad Zografi - Oedip la delphi
volumul 2
CEL CE DĂVIZIUNEA - BRUCE WILKINSON
Leopold von Sacher-Masoch - Venus în Blana
CAPITOLUL XXXIII
HARRY POTTER SI PRINTUL SEMIPUR - FELiX FELICIS

Singur pe lume (?)

Introducere:

Bun venit! Când profesorul a intrat în clasa, a luat o lumânare, a aprins-o si a pus-o pe catedra. Toti copii se uitau nelinistiti la ea. Încetul cu încetul, aruncând nori de fum înspre tavan, lumânarea se consuma. Dupa o lunga asteptare, profesorul spuse:

- Vedeti cum se consuma aceasta lumânare? Un proces de ardere, de oxidare, la fel ca si viata noastra.Profesorul a crezut ca a explicat bine procesul oxidarii, dar deodata se ridica un copil de 13 ani si fara sa fie întrebat spune:

- Domnule profesor, daca viata noastra s-ar consuma ca o lumânare, ce rost ar avea?

Pentru ce traiesti? Care este rostul nostru pe acest pamânt? Iata unul dintre raspunsuri care încearca sa ne linisteasca:

1.Moartea

-ilustratie în Cimitirul Bellu- foarte multe personalitati ale poporului nostr 10510j93k u sunt înmormântate aici: daca o iei la stânga dupa câteva cruci îti apare Statuia lui Toma Caragiu, mort la cutremurul din 1977, putin mai înainte, sunt mormintele actorilor români, Gr.Vasiliu Birlic, Anda Calugareanu, Amza Pellea, apoi a cântaretilor: Ioana Radu (1917-1990), pe crucea careia scrie: "Frunzele vietii îngalbenesc, si nu-i deloc usor sa spui c-a venit si rândul tau" , Maria Tanase 1913-1963, si profesorul Ioan Luchian Mihalea (1951-1993), pe crucea caruia scrie: ucis. " Sora frate, frate spine, Faceti-ma si pe mine, Sa nu simt, sa nu ma doara, Sa învat de la izvoara, Sa tot cânt si sa tot curg, De din zori pâna-n amurg, de din zori pâna-n chindie, Din vecie în vecie". Profule, nu te vom uita niciodata!, Minisong . Un altul scrise: Ivirea mea n-aduse nici un adaos lumii, Iar moartea n-o sa-i scada rotundul si splendoarea

si nimeni nu-i sami spuna, ascunsul tâlc al spumii:

Ce rost avu venirea? si-acum ce sens, Plecarea?

În partea dreapta a cimitirului, sunt înmormântati poetii nostri: Mihai Eminescu, George Cosbuc, Ion Luca Caragiale, Zaharia Stancu, pe crucea caruia scrie:

Ca si voi sunt legat de pamânt

În pamânt ca si voi m-oi întoarce,

Am cu tarâna un legamânt,

Pe care nimeni nu-l poate desface., iar Sofia Mavrodin spune: "nu de moarte ma cutremur ci de vesnicia ei."

Nici o speranta, totul merge în mormânt. Moartea este scopul existentei, pentru aceasta am venit pe lume. Totul se termina aici. Excelent!

"Fiecare clipa a vietii este un pas catre moarte" Corneille- "Tit et Berenice"

"Când viata e mizerabila, moartea e refugiul cel mai preferabil pentru om" Herodot- parintele istoriei

Emil Cioran în "Sfârtecare" pag83, Capitolul Schite de ratacire spune:

" A exista este un fenomen colosal care nu are nici un sens. Astfel as defini stupoarea în care traissc zi dupa zi"- multi tineri s-au sinucis din cauza asta. "Daca moartea este telul existentei, nu înteleg de ce sa mai traim, sa murim acum" au spus tinerii.

Ernest Hemingway

" Existenta este viata fara rost a omului. Niciodata nu-si atinge telul. Tot de face este fara valoare si moartea este pecetea acestei lipse de sens"

Pascal- Pensee

" Când vad orbirea si mizeria omului , când privesc întregul univers mut si pe om fara lumina, lasat în voia lui, si ca ratacit în acest ungher al Universului, fara a sti cine l-a asezat si ce avenit sa faca acolo, ce va deveni la moartea sa, incapabil de orice cunoastere, eu ma înspaimânt ca un om care ar fi fost adus adormit într-o insula pustie si groaznica si care s-ar trezi fara putinta de a iesi din ea."

Asta este valoarea noastra.

2. Contopirea cu natura -unii poeti o spun mai frumos, nu moartea este scopul vietii ci contopirea cu natura

Balada populara Miorita spune: "în dosul stânii sa-mi aud câinii"

Cosbuc spune: Cât de frumoasa te-ai gatit naturo, tu, ca o virgina.

În ea o sa ma-ngrop si eu.

- am vazut o dezhumare la Cimitirul Bellu, de o doamna nu mai ramasese decât scheletul si ciorapii.

Psihologii au calculat ca un om mijlociu da

- grasime pentru a fabrica 6 bucati de sapun

-fier pentru a confectiona un cui

- 2,5kg de calcar pentru a vopsi un grajd de vaci

- 100 g fosfor pentru câteva chibrituri

Pentru asta ne-am nascut, ca sa îngrasam pamântul?

3. Munca

- De dimineata si pâna seara muncim si iar muncim. si pe la Curtici e asa?

La o înmormântare spunea preotul: "Ai fost un muncitor. Ai muncit ca sa-ti cresti copii, nepotii, din zori si pâna-n seara. Când ai terminat, ailuat-o de la început. Munca a fost viata ta." Cineva din auditoriu auzind acest necrolog, a spus unei alte persoane, asa, pe soptite: " Auzi draga, n-ar fi fost mai potrivit necrologul acesta pentru un cal?".

4. Familia

- Unii spun: familia mea este scopul vietii mele. Pentru ea traisc. Copii, pentru ei. Eu nu mai contez, dar pentru ei. Da-mi voie sa te întreb. Daca printr-un accident sau întâmplare nefericita familia, ti-ar fi luata, ti-ar mai ramânea pentru ce sa traiesti?

5. Cariera, profesia

- un tânar a spus : traiesc pentru cariera mea. Din profesia mea izvorasc idealurile mele. Daca ai fi concediat sau daca ai fi dat afara din scoala, facultate ti-ar mai ramâne pentru ce sa traiesti?

6. Datoria

- traiesc pentru ca sa-mi fac datoria în aceasta viata. În timpul razboiului datoria oamenilor era sa-si ucida semenii. În fata tribunalului raspundeau: "Ni s-a poruncit!"Ce este datoria? Nu se poate raspunde la aceasta întrebare.

7. Distractia

- multi tineri spun : " E viata mea si fac ce vreau cu ea! Ma distrez, ma destrabalez, nu conteaza. Traim clipa. Acum este valabil. Mâine nu stim. Celebra actrita Sharon Stone spune: " Motivul pentru care ne aflam pe lume e sexul. Sexul face trandafirii sa înfloreasca, Sexul are puterea naturii si natura este mai puternica decât oricine. Nu ne putem opune lui si avem nevoie de sex asa cum avem nevoie de aer, apa si hrana." Culmea e ca Sharon este Presedinte el Fundatiei americane pentru cercetari legate de SIDA. -ilustratie- Freddy Mercury- Magic Johnson

- multi tineri sunt scârbiti de viata si nu gasesc nici o placere în ea. Fumeaza tot timpul. Altii beau pâna la autodistrugere. Am avut un coleg de banca.

Ernest Sanz spunea:"Vrem sa ne distram în viata, sa mâncam, sa bem, sa conducem masina, sa calatorim, sex, droguri, bani etc. Pâna la voma, pâna la autodistrugere. Oare acesta este sensul vietii noastre?"

Pentru ce traiesti? Îti mai ramâne ceva? Drumul duce la cimitir. Flori albastre si un bulgar de tarâna.Clopotele bat, si încet peste oras se asterne linistea. Pentru cine bat clopotele? Pentru tine! Da, pentru tine! Când cuiele sunt batute în sicriu, sau când primii bulgari de tarâna cad cu zgomot surd.la ce va gânditi? În inima noastra e un dor pe care nici Darwin nici Lenin, nici Ceausescu nici nimeni altcineva nu ni-l poate lua. E un dor de ceva mai bun decât aceasta viata plina de lipsuri si mizerie. E un dor pe care orice inima omeneasca îl simte si-l doreste. Noi nu am aparut la întâmplare. Nu suntem singuri pe lume! Este dorul de o tinerete fara batrânete si o viata fara de moarte. Este dorinta de singuranta si faptul ca nu ne simtim singur în acest Univers. Nu este un sentiment dominat de subiectivism ci de certitudine. Exista Cineva care era înainte de toate. Cineva care ne-a plasmuit cineva care ne-a dat un sens în viata.Cartea pe care majoritatea oamenilor o considera sfânta, si despre care vom vorbi mâine seara spune în Eclesiastul 3:10-11, cum ca în inima noastra exista acest gând al vesniciei. Exista cineva care nu crede în existenta reala a lui Dumnezeu ? Pot sa-l vad?

Ilustratie cu telecomanda-nici undele electromagnetice nu se vad si totusi exista!

Doar câteva argumente:

Natura: - animalele, plantele si omul, perfectiunea Universului

Biblia, cartea care transforma vietile oamenilor si care a ajuns pâna la noi!

Isus Hristos, cel mai frumos personaj al istoriei

Experienta personala: nimeni nu poate lua aceasta: Experienta în tren.Fiecare dintre d-voastra a avut cel putin o experienta, cu Dumnezeu

Existenta fortei malefice, pe care oamenii de stinta n-o pot explica.

Sunt patru categorii de oameni care cred în Dumnezeu:

Cred despre Dumnezeu, El are probleme mari cu Universul etc.

Cred într-un Dumnezeu ascuns care nu se descopera: "Crede si nu cerceta"

Cred în Dumnezeu doar din când în când, atunci când au nevoie. Se prind tare de El atunci.

Cred într-un Dumnezeu personal, Creatorul tuturor lucrurilor si comunica prin rugaciune cu El tot timpul. Sunt constienti de prezenta lui întotdeauna.

Din care categorie faci parte?


Document Info


Accesari: 2764
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )