Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Anca Borza -" Managemenrul Resurselor Umane in Context European"

management

Anca Borza -" Managemenrul Resurselor Umane în Context European"

Sunt prezentate principalele probleme ale MRU în tarile europene, bazate pe informatii oferite de proiectul Price Waterhouse Cranfield.

Prin modelele europene ale resurselor umane s-a ajuns la concluzia ca nu poate fi acceptat un singur model care sa fie transpus dintr-o & 838b16i #355;ara în alta, si astfel se analizeaza felul în care managerii si angajatii diferitelor tari europene înteleg problematica MRU.

Sunt analizate 4 tendinte în MRU european care sprijina examinarea similitudinilor si diferentelor din tarile europene, facându-se si exemplificari pentru aceasta.

Se face referire la anumite aspecte ale MRU din tarile Europei de Est, înainte de 90 si dupa 90, precum si o analiza comparativa a sistemului valorilor din estul si vestul Europei. Se pune un tot mai mare accent pe pregatirea în domeniu a managerilor, în special în Europa de Est, aflata în perioada de tranzitie la economia de piata. Este studiat si modul de pregatire a managerilor din tarile vestice, observându-se la acestia o competenta manageriala mult mai ridicata, chiar daca fiecare tara adopta un stil propriu. O tendinta a acestui deceniu o reprezinta transferul de responsabilitati catre managerii de la nivelurile inferioare, obtinându-se o colaborare mai buna cu angajatii.

O alta problema revine în recrutarea si selectia personalului, facându-se diferentieri între tarile Europei din punct de vedere al organizarii, al recrutarii externe, a metodelor folosite pentru recrutare.

În firmele europene se constata o folosire a practicilor de munca flexibile, acestea generând avantaje, dar si dezavantaje. De la tara la tara se folosesc diferite variante ale muncii flexibile în functie de perspectivele considerate.

Exista presiuni reale pentru schimbarea sistemului de salarizare în Europa. Tendinta este clara spre individualizarea salariului, adica legarea lui de performantele fiecaruia. Se constata existenta unor diferente de salarizare între tarile Europei, fiind influentate de impozite si de contributiile patronilor si angajatilor.Se pune un tot mai mare accent pe extinderea comunicarii cu angajatii, remarcându-se în tarile europene o tendinta de crestere a acesteia, axata mai ales pe comunicarea directa, precum si cresterea volumului de informatii care sunt oferite angajatilor.

Se acorda o atentie mare pregatirii si perfectionarii profesionale a angajatilor, determinata de dezvoltarea rapida a tehnologiilor, dar se constata existenta unor diferente mari în tarile europene privind gradul în care se face analiza sistematica a nevoilor de pregatire si a metodelor folosite în acest scop. Pentru eficienta pregatirii un rol important le revine managerilor de la nivelurile inferioare.

Referitor la oportunitatile egale de munca în Europa, se constata iarasi mari diferentieri între tari, dar în general se încearca adoptarea anumitor politici pentru îndepartarea discriminarilor bazate pe sex, etnie sau invaliditate.

Pe parcursul acestei lucrari sunt prezentate principalele probleme ale MRU în câteva tari europene, iar evidentierea comparativa a particularitatilor abordarilor specifice firmelor din fiecare tara ajuta foarte mult la formarea unei imagini cu privire la dezvoltarea fiecarei tari din acest punct de vedere.

De asemenea este prezentat un set de studii de caz prin care se poate întelege pozitia managerilor în rezolvarea unor probleme legate de resursele umane din firmele europene, precum si practicile aplicate de acestea.

În ultima parte sunt prezentate studii de caz ale unor firme europene.Document Info


Accesari: 2229
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )