Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CONTROLUL, ATRIBUT AL CALITATII LA S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A.

management


ALTE DOCUMENTE

Sistemul informational al managementului
ANALIZA TEHNICA
Lucrare de diploma - DIAGNOSTICAREA VIABILITATII ECONOMICE SI MANAGERIALE A SOCIETATII DIRECTIA APELOR SIRET
Managementul investitiilor
MANAGEMENTUL CALITATII IN EDUCATIE
TESTE GRILA - MANAGEMENT GENERAL
LUCRARE DE DIPLOMA - COMPETIVITATEA INTREPRINDERII
MANAGEMENTUL CREATIVITATII SI INOVARII
LUCRARE DE DIPLOMA - COMPETIVITATEA INTREPRINDERII
Managementul intreprinderilor mici si mijlocii


CONTROLUL, ATRIBUT AL CALITĂŢII LA S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A.

1.PREZENTAREA SOCIETĂŢII

1.1.INFORMAŢII GENERALE

Denumire: S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A.

Forma juridica: Societate comerciala pe actiuni.

Īnfiintarea Societatii Comerciale:

Īnfiintarea īntreprinderii de stat din care provine societatea comerciala:

Īn anul 1972 a fost īnfiintata īntreprinderea de Avioane Craiova.

Temeiul juridic de constituire a societatii comerciale:

S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A. Craiova s-a constituit īn baza Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea īntreprinderilor de stat īn societati comerciale si a Hotarārii Guvernului nr. 242/29.03.1991 privind īnfiintarea unor societati comerciale pe actiuni īn domeniul industriei de aparare, prin preluarea integrala a patrimoniului īntreprinderii de Avioane Craiova.

Activitatea principala: Cod CAEN 3530 - Constructii si reparatii de aeronave si nave.

Prezentarea societatii comerciale: Scurt istoric al societatii comerciale.

S.C AVIOANE CRAIOVA S.A. a fost īnfiintata īn anul 1972, ca investitie noua sub numele de īntreprinderea de Avioane Craiova, avānd ca scop principal fabricarea de avioane militare de vānatoare-bombardament, precum si de scoala si antrenament, subansamble si echipamente din domeniul aviatic.

Prin HG 242 din 29.03.1991 privind īnfiintarea unor societati comerciale pe actiuni īn domeniul industriei de aparare, societatea s-a reorganizat sub denumirea de S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A.

Primul produs al īntreprinderii a fost avionul de vānatoare-bombardament IAR 93, produs īn perioada 1976 - 1990 īn colaborare cu R.S.F. Iugoslavia. Din acest tip de avion, īn diferite variante, s-au produs, numai pentru Romānia, aproximativ 100 de aeronave.

Dupa anul 1992, ca urmare a aplicarii embargoului asupra fostei Iugoslavii, precum si a lipsei de cerere din partea armatei romane, programul de fabricatie pentru avionul IAR 93 a fost sistat.

Principalul produs oferit īn prezent de societate, fabricat īncepānd cu anul 1986, este avionul de scoala si antrenament IAR 99 īn variantele STANDARD si MODERNIZAT, compatibil cu noile generatii de avioane militare.

Īn paralel cu constructia de avioane, īn cadrul S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A. se efectueaza reparatii la avioanele IAR 93 si IAR 99, dar acestea acopera īn mica masura capacitatile de productie ale societatii.

Pe parcursul anilor, si mai ales dupa 1990, societatea si-a diversificat nomenclatorul de produse si servicii, oferind clientilor, pe lānga fabricatia si reparatia de aeronave militare, produse industr 323i84d iale si servicii.

De mentionat īn acest caz ar fi productia de mobilier si echipamente necesare modernizarii vagoanelor de transport calatori. Aceste produse au fost executate pe capacitatile de productie militara, īn societate neexistānd capacitati distincte pentru productia civila.

De asemenea, societatea poate executa si avioane usoare de colectie, un exemplu fiind IAK 11, precum si componente de aeronave (fuselaj, aripa, deriva, feruri, cadre, etc);

Pe lānga executia reperelor traditionale necesare avioanelor produse pe baza experientei, a calitatii recunoscute a produselor manufacturate, a īnaltei calificari a fortei de munca si nu īn ultimul rānd, a capacitatii tehnice a corpului de specialisti, s-a trecut la executia de repere pentru alte firme cu activitate īn domeniul aeronautic.

Astfel, īncepānd cu anul 2004, societatea este autorizata conform PART-21, pentru fabricatia de componente si subansamble structurale destinate aviatiei civile. Societatea este a doua organizatie de productie pentru aviatia civila autorizata conform PART-21.

Noua orientare, introdusa īn strategia societatii, catre fabricatia de componente structurale si subansamble de aviatie civila pentru care societatea este relativ mai bine adaptata tehnologic, a avut succesul demonstrat prin programele FOKKER si SABCA care au introdus-o īn programele civile pentru avioanele Gulfstream, respectiv AIRBUS.

Printre produsele industriale fabricate īn S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A. putem enumera:

componente si subansamble destinate aviatiei civile;

mobilier pentru modernizarea/reabilitarea vagoanelor de calatori (fotolii, usi de acces si intercomunicatie, portbagaje, broaste, etc);

constructii metalice din aliaje de aluminiu (scari, pupitre de dirijare a zborului, platforme, etc); piese si subansamble prelucrate mecanic de complexitate si precizie ridicate;

articole din cauciuc si mase plastice;

scule, dispozitive diverse, verificatoare si gabarite speciale.

Serviciile ce pot fi asigurate de S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A. sunt urmatoarele: reparatie si īntretinere avioane militare; reparatii echipamente mecanice, electrice si electronice;

proiectare asistata CAD-CAM (modelare si manufacturare);

tratamente termice pentru oteluri si aliaje de aluminiu;

acoperiri de protectie (cadmieri, brunari, eloxari, zincari, vopsiri etc.).

Principalele procese tehnologice ce se desfasoara īn īntreprindere sunt:

prelucrari ale metalelor prin aschiere (strunjire, frezare, rectificare,etc);

prelucrari ale metalelor prin deformare plastica (ambutisari, īndoiri, stantari, etc);

tratamente termice pentru oteluri si aliaje de aluminiu;

prelucrarea cauciucului si a maselor plastice (vulcanizare, extrudare si injectare);

sudarea metalelor (electric si īn mediu protector de argon);

acoperiri de protectie (cadmiere, zincare, brunare, eloxare, vopsire, etc);

īncercari de laborator (mecanice, analize chimice, spectrale, la temperatura, īn mediu coroziv) si pe bancuri de proba pentru echipamente mecanice, electrice si electronice.

Īn anul 2004, īn baza H.G. nr. 727/14.05.2004 privind divizarea partiala a S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A. si aprobarea unor masuri prealabile īn vederea constituirii unui parc industrial, s-a efectuat divizarea partiala a S.C. AVIOANE CRAIOVA SA, o parte din elementele aflate īn patrimoniul sau (mijloace fixe si teren) fiind transferate, pe baza de protocol, īn patrimoniul Consiliului Judetean Dolj, capitalul social al societatii reducāndu-se corespunzator.


Managementul calitatii:

Societatea detine urmatoarele autorizatii si certificari:

CERTIFICARE AEROQ: Certificatul sistemului calitatii conform ISO 9001/2000 si EN 9100/2003, emis de Autoritatea Aeronautica Romāna AEROQ-organism acreditat pentru certificarea sistemelor calitatii SR EN 45012, pentru domeniul "Proiectare, fabricare, montaj, reparatii, service pentru produsele aeronautice si pentru produse din alte domenii, conform statutului societatii."

Autorizatie PART 21/2007 pentru piese si subansamble structurate destinate aviatiei civile

S-a īnceput autorizarea statiei de reparatie PART 145 pentru Avioane de tip MD 80.


1.2. Politica īn domeniul calitatii

Avioane Craiova S.A. este recunoscuta ca organizatie aprobata īn domeniul industriei aeronautice. Satisfacerea cerintelor clientilor precum si a celor legate si de reglementare īn domeniul aeronautioc este cheia sucesului organizatiei.

Prin politica adoptata īn domeniul calitatii se urmareste furnizarea de produse pentru aviatia militara si civila conforme cu cerintele clientilor si care sa ofere un grad īnalt de siguranta si fiabilitate īn exploatare.

Managementul la toate nivelele raspunde pentru cunoasterea, implementarea, dezvoltarea si īmbunatatirea continua a sistemului de management al calitatii astfel īncāt acesta sa devina efectiv si eficient īn īntreaga organizatie.

Constientizarea si implicarea tuturor angajatilor pentru realizarea performantei īn domeniul calitatii, constituie obiective primordiale ale managementului organizatiei.

Directorul General al Avioane Craiova S.A. are sarcina de a duce la īmplinirea politici īn domeniul calitatii si a obiectivelor stabilite, asigurānd īn acest scop disponibilitatea resurselor umane si financiare si mentinerea infrastructurii necesare.


1.3.Obiectivele īn domeniul calitatii pentru anul 2007

Autorizarea Avioane Craiova S.A. ca organizatie de īntretinere, īn conformitate cu cerintele PART 145 , de catre Autoritatea Aeronautica Romāna.Prelungirea certificarii Sistemului de Management al Calitatii īn conformitate cu SREN ISO 9001:2001 si SREN 9100:2004.

Documentarea, implementarea si certificarea Sistemului de Management de Mediu īn conformitate cu cerintele SREN ISO 14004:2005.

Mentinerea aprobarilor Avioane Craiova SA ca furnizor de piese si subansamle pentru clientii din aviatia civila.

Īmbunatatirea functionarii Sistemului de Management al Calitatii īn scopul cresterii satisfactiei clientilor.


2. Controlul calitatii la S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A.

2.1. Controlul documentelor

Scopul si domeniul de aplicare

Manualul Calitatii prezinta Sistemul de Managamant al Calitatii (QMS) al Avioane Craiova SA, structura organizatorica, procesele QMS si interactiunile dintre acestea, responsabilitatile si autoritatile, precum si structura documentelor utilizate, pentru a asigura implementarea politicii si obiectivelor īn domeniul calitatii, stabilite de managementul de la nivelul cel mai īnalt al organizatiei.

Cerintele si reglementarile Manualui Calitatii trebuie cunoscute, aplicate si respectate de catre toti angajatii si pentru toate activitatiile desfasurate īn cadrul domeniilor de activitate urmatoare:

Proiectare, fabricatie, montaj, reparatii, service pentru produse aeronautice si pentru produse din alte domenii conform statutului societatii.

Prin aplicarea efectiva a QMS, descris īn acest manual si prin īmbunatatirea continua a acestuia, organizatia are īn vedere mentinerea si demonstrarea capacitatii de a furniza īn mod consecvent produse ce īndeplinesc cerintele clientilor, precum si pe cele de reglementare aplicabile, astfel ca īn final sa obtina satisfactia clientilor sai.

Documente de referinta

SR EN ISO 9000: 2001-Sisteme de management al calitatii

-Principii fundamentale si vocabular

SR EN ISO 9001: 2001 - Sisteme de management al calitatii

-cerinte

SR EN ISO 9004:2001 -Sisteme de management al linii directoare pentru īmbunatatirea performantei

SR EN ISO 10.005:1999-Ghid pentru planurile calitatii

SR EN ISO 9100:2004-Serie pentru auditarea sistemelor calitatii.

-cerinte (bazate pe ISO 9001)

SR EN ISO 19011:2003-Ghid pentru auditarea calitatii si/sau de management de mediu .

PART 21 -Proceduri de certificare pentru oarecare, produse si piese asociate .

Definitii si abrevieri

Definitii

Principalele definitii utilizate īn Manualul Calitatii sunt cele din standardul SREN ISO 9000:2001

Abrevieri

QM-Manualul Calitatii

MQ-Managementul Calitatii

QMS-Sistemul de management al calitatii

PC-Procedura calitate

Po-Procedura operationala

P/I-Proceduri/ Instructiuni

IP-Instructiune de proces

IT-Instructiune tehnologica

IC-Instructiune de control

MP-Manual de procedeu

MPC-Manual de procedeu de control

IGC-Instructiune generate de control

IQ-Inspectia calitatii

2.2. Analiza planificari

Planificarea realizarii produsului

Īn cadrul planificarii sunt determinate, dupa caz, urmatoarele:

obiectivele privind calitatea si cerintele pentru produs,

necesitatea de a stabilii procesele, documentele si de a aloca resurse specifice produsului,

activitatile de verificare, monitorizare, inspectie si īncercari specifice produsului si criteriile de acceptare a produsului,

īnregistrarile necesare pentru a furniza dovezi ca procesele de realizare si produsele rezultate satisfac cerintele,

resursele pentru a sprijini functionarea si īntretinerea produsului.

Datele de iesiri ale planificarii realizarii produsului sunt (dupa caz): note de comanda interna, fire tehnologice, grafice de urmarire a fabricatiei, planuri de inspectii, procese ale calitatii (numai īn conditii contractuale).

Organizarea ia īn considerare elemente de iesire din planificarea proceselor si se asigura ca aceste procese sunt realizate īn conditii controlate si ca elementele de iesire raspund la cerintele clientului.

Documente aplicabile

QM -Manualul Calitatii

PC 13- Managementul Proceselor

Procese referitoare la relatia cu clientul

Determinarea cerintelor referitoare la produs

cerinte specificate de catre client, inclusiv cerinte referitoare la activitatea de livrarea si postlivrare,

cerinte nespecificate de catre client dar necesare pentru utilizarea specifica sau intentionata, atunci cānd este cunoscuta,

cerinte legate si de reglementare referitoare la produs,

orice alte cerinte suplimentare identificate de organizatie.2.3 Analiza cerintelor referitoare la productie

Īn cadrul organizatiei Avioane Craiova S.A. īnaintea angajamentului de a livra un produs clientul (transmiterea unei oferte, acceptarea unui contract sau a unei comenzi), sunt analizate cerintele referitoare la produs. Aceasta analiza ia īn considerare urmatoarele:

- cerinte specificate de catre client inclusive cerintele referitoare la activitatile de livrare si post-livrare;

- cerintele referitoare la produs sunt definite;

- cerintele din contract sau comanda care difera de cele expirate anterior sunt rezolvate;

oraganizatia are capabilitatea de a īndeplini cerintele definite;

- evaluarea riscurilor (de ex.: tehnologia noua, termen de livrare scurt).

2.3.2. Atunci cānd clientul nu furnizeaza o formulare scrisa a cerintelor (cazul comenzilor verbale), cerintele clientului sunt confirmate de catre organizatie īnainte de a fi acceptate.

Comunicarea cu clientul

Organizatia a stabilit modalitati eficace pentru comunicarea cu clientii referitoare la:

informatii despre produs;

tratarea cererilor de oferta, a contractelor sau a comenzilor;

inclusiv a amendamentelor la acestea;

feedback-ul de la clienti inclusiv reclamatiile clientilor.

Documente aplicabile:

QM. -Manualul calitatii

PC.13 -Managementul proceselor

PO.3002 -Analiza contractului
2.4. Controlul Proiectarii si dezvoltarii

Planificarea proiectari si dezvoltari

De exemplu organizatia tine seama de ciclu de viata, capacitatea de a īncerca, capacitatea de utilizare, dependabilitatea, ergonomia, eliminarea produsului, mediu, etc.

Organizatia planifica si tine sub control conceptia si dezvoltarea produselor.

Organizatia tine sub control interfetele dintre diferite compartimente implicat īn proiectare si dezvoltarea produsului pentru a se asigura o comunicare eficace si o desemnare clara a responsabilitatilor.

Analiza proiectarii si dezvoltarii.

Īn cadrul organizatiei este desemnat personal adecvat care sa conduca si sa realizeze analize sistematice pentru a determina daca obiectivele proiectarii si dezvoltarii sunt realizate.

Verificarea proiectarii si dezvoltarii.

Verificarea proiectelor se face de catre personal investit cu autoritatea necesara, pe baza competentei si experientei acumulate.

compararea cerintelor elementelor de intrare cu elemetele de iesire ale procesului,

efectuarea de calcule alternative,

compararea noului proiect cu unul similar verificat, cānd e disponibil,

analizarea documentelor etapei de proiectare īnainte de a fi emise.

Validarea proiectarii si dezvoltarii.

Validarea se face īnaintea livrarii produsului.

Controlul modificarilor proiectarii si dezvoltarii.

Modificarile īn proiectare si dezvoltare sunt analizate, verificate si aprobate īnainte de implementarea lor.

partilor componente si produsului deja livrat;

necesitatile efectuarii de revalidarii īnainte de aplicare;

costurile privind aplicarea, īn raport cu efectul asupra calitatii produsului.

Cānd sunt cerinte impuse prin contact sau cerinte de reglementare, organizatia prevede aprobarea modificarilor de client si /sau autoritate de reglementare.

Documente aplicabile:

QM;

PC13;

PO4412 -Mangementul proiectarii si dezvoltarii;

PO4404-Omologarea produselor;

PO4504-Omologarea pregatirii de fabricatie.2.5. Controlul produsului aprovizionat.

Procesul de aprovizionare.

Strategia aprovizionarii identifica scopurile si obiectivele activitatii de aprovizionare, inclusive calificarea, comanda, verificarea produsului aprovizionat si evolutia performantelor furnizorilor pentru a fi asigurata o aliniere cu politica si obiectivele īn domeniul calitatii ale organizatiei.

Īn cadrul org. Avioane Craiova S.A, procesul de aprovizionare include:

evaluarea si selectarea furnizorilor;

achizitionarea materialelor;

verificarea produsului aprovizionat.

Procesul de aprovizionare este controlat pentru a asigura conformitatea produselor si serviciilor cu cerintele. Tipul si dimensionarea controlului depinde de efectul produsului sau serviciului achizitionat asupra produsului sau serviciului final.

Organizatia Avioane Craiova este responsabila pentru calitatea produselor aprovizionate de la furnizor inclusiv de la sursele de aprovizionare stabilite de client.

Informatiile pentru aprovizionare.

Documentele de aprovizionare, īnainte de a fi emise, sunt verificate sa contina informatii despre ce descriu produsele comandate, iar unde este necesar sunt incluse:

cerinte pentru aprobarea produselor, procedurilor, proceselor si echipamentelor;

cerinte pentru calificarea personalului;

cerinte pentru sisteme de management al calitatii;

cerinte referitoare la anuntarea organizatiei de catre furnizor despre produsul neuniform si acorduri cu furnizorul referitoare la produsul necomform etc.

Verificarea produsului aprovizionat

Pentru a se asigura ca produsul aproviziont īndeplineste cerintele de aprovizionare specifice, organizatia Craiova Avioane SA dezvolta acorduri cu furnizorii, bazate pe urmatoarele practice:

obtinerea dovezii obiective ale calitatii produsului de la furnizor (de exemplu documentatia de īnsotire, certificate de conformitate, rapoarte de testare);

inspectie si audit la sectiile furnizorului (spatiile de productie);

analiza documentatiei impuse;

inspectia produselor la primire;

delegarea furnizorului pentru efectuarea verificarii, sau certificarea furnizorului).

Cānd Avioane Craiova SA sau clientul acestuia intentioneaza sa desfasoare verificarea la furnizor, sunt specificate, īn informatii pentru aprovizionare, īntelegerile avute īn vedere la verificarea si metoda de eliberare a produsului.

Cānd se specifica īn contract, clientul (sau reprezentetul acestuia) are dreptul de a verifica īn spatiile de productie ale furnizorului si īn cele ale organizatiei ca produsul contractat este conform cu cerintele specificate.

Verificarea de catre client nu trebuie sa fie folosita de organizatie ca dovada a unui control eficient al calitatii exercitat de catre furnizor si nu absolva organizatia de responsabilitatea de a furniza un produs acceptabil si nici nu elimina posibilitatea unei respingeri ulterioare a produsului de catre client.

Documente aplicabile:

QM-Managementul Calitatii;

PC 10 -Evaluarea si selectionarea furnizorilor;

PC 11 -Inspectie si īncercari la primire;

PO 3505- Aprovizionare;


2.6. Controlul productiei

Controlul productiei si al furnizarii serviciului

Procesul de productie, montaj si service care influenteaza direct calitatea produsului, sunt identificate si planificate astfel īncāt organizatia sa se asigure ca acestea se desfasoara īn conditii controlate. Planificarea are īn vedere, dupa caz:

stabilirea controalelor proceselor si dezvoltarii planurilor de control acolo unde au fost identificate caracteristicile cheie;

identificarea punctelor de verificare pe flux daca o verificare adecvata a conformitatii nu se poate efectua īntr-o etapa ulterioara a realizarii produsului;

proiectarea, fabricatia si utilizarea SDV-urilor, astfel īncāt sa se poata face masurarea variabilelor, īn special pentru caracteristicile cheie;

procesele speciale.

disponibilitatea informatiilor care descriu caracteristicile produsului;

disponibilitatea conditiilor de lucru, atunci cānd sunt necesare;

utilizarea echipamentului adecvat;

disponibilitatea si utilizarea dispozitivelor de masurare si monitorizare;

implementarea activitatii de monitorizare si masurare;

implementarea activitatii de eliberare (acceptarea continuarii), livrare si a activitatii de post-livrare;cuantificarea pentru toate produsele īn timpul fabricatiei (de ex. nr. de piese, comenzi decalate, produsul neconform);

dovada ca toate operatiile de fabricatie si de inspectie au fost finalizate conform planificarii lor sau conform modului īn care au fost documentate si autorizate;

reglementari pentru prevenirea, detectarea si de īndepartarea obiectivelor straine;

monitorizarea si controlul utilitatilor si furniturilor cum sunt apa, aerul comprimat, electricitatea si produselor chimice īn masura īn care acestea afecteaza calitatea produsului.

criterii pentru calitatea executarii, care sunt stipulate īn cea mai clara si practica maniera (de ex. standarde scrise, esantioane reprezentative, sau ilustratii).

Operatiile de productie sunt efectuate īn conformitate cu documentele aprobate.

Aceste documente contin ca fiind necesare:

desene, liste de piese, diagrame de proces care includ si operatii de inspectie, documente de productie (de ex. Planuri de fabricatie, fise tehnologice, planuri de operatii, comenzi de lucru) si documente de inspectie;

o lista cu scule specifice sau nespecifice si cu programele pentru masinile cu comanda numerica (NC) necesare si orice instructiuni specifice asociate cu utilizarea lor.

desemnarea persoanelor autorizate sa aprobe modificarile proceselor de productie;

obtinerea aprobarii modificarilor de la client si de la autoritatea de reglementare īn conformitate cu contractul sau cu cerintele de reglementare;

modificariile care afecteaza procesele, echipamentele de productie, scule, si programele sunt documentate īn conformitate cu procedurile care reglementeaza desfasurarea proceselor;

rezultatele modificarilor proceselor de productie sunt evaluate pentru a confirma ca efectul dorit a fost realizat fara efecte negative asupra calitatii produsului.

echipamentele de productie, scule si programele sunt validate īnainte de a fi folosite si īntretinute si inspectate periodic īn conformitate cu proceduri documentate. Validarea īnainte de folosirea īn productie include verificarea primului articol produs conform datelor, specificatiilor din proiect;

pentru echipamentele de productie, sau sculele aflate īn depozitare, sunt stabilite prin proceduri cerintele de stocare, inclusiv conservarile\verificarile periodice.

Atunci cānd service-ul este o cerinta specifica, tinerea sub control a acestui proces se realizeaza prin:

utilizarea unei metode specifice de colectare si analiza a datelor activitatii service;

documentarea modului de tratare a defectelor produsului dupa livrare, inclusiv investigarea, activitatile de raportare si actiuni asupra informatiilor despre service conforme cu cerintele contractuale si/sau reglementare;

controlul si actualizarea documentatiei tehnice;

aprobarea, controlul si utilizarea schemelor de reparatie;

stabilirea controalelor necesare pentru lucru īn exterior (de ex. Lucrarile executate la sediul clientului).

Documente aplicabile:

QM;

PC 13;

PC 20-Regimul SDV-urilor;

PO 4500-Calificare procese speciale;

PO 4501-Omologarea pregatirii de fabricatie;

PO 3100-Service pentru produse aeronautice.


2.7. Controlul dispozitivelor de monitorizare si masurare

Organizatia a determinat activitati de monitorizare si de masurare care trebuie efectuate si a stabilit dispozitivele de monitorizare si masurare necesare pentru a furniza dovada conformitatii produsului cu cerintele determinate.

Procesele de monitorizare si masurare, pentru a furniza īncredere īn datele rezultate, include confirmarea ca dispozitivele de monitorizare si masurare sunt apte pentru utilizare si sunt mentinute la o exactitate adecvata īn raport cu etaloane recunoscute precum si mijloace de identificare a starii acestora.

Dupa verificarea metrologica initiala a dispozitivelor de masurare, se introduce īn banca de date a compartimentului Metrologic. Informatii referitoare la acestea:-numarul fisei de evidenta, tipul DM, an iventar, denumirea, serie, an fabricatie, furnizor, clasa de precizie, interval de masurare, unitate de masura, data īnregistrarii, reglementat/ nereglementat, pozitia īn LO, frecventa verificarilor metrologice (īn luni), data expirarii verificarii metrologice, matricol metrolog verificator, loc de utilizare a dispozitivului de masurare.

etalonarea sau verificarea la intervale specificate sau īnainte de utilizarea īn raport cu etaloane de masura racordate la etaloane de masura internationale sau nationale; atunci cānd nu exista astfel de etaloane, referinta utilizata pentru etalonarea sau verificare este īnregistrata;

ajustate sau neajustate, atunci cānd este necesar;

identificate pentru a putea si determina stadiul referirii;

asigurate īmpotriva ajustarilor care ar putea invalida rezultatul masurarii;

protejate īmpotriva degradarii deteriorarii īn timpul manipularii, īntretinerii si depozitarii;

rechemate printr-o metoda documentata, atunci cānd necesita etalonare.

Suplimentar, organizatia evalueaza si īnregistreaza validitatea rezultatelor masurilor anterioare atunci cānd un echipament a fost gasit neconform cu cerintele. Organizatia īntreprinde actiuni adecvate asupra echipamentului si a oricarui produs afectat.

Documente aplicabile

PC15-Controlul dispozitivelor de masurare si monitorizare.


2.8. Controlul produsului neconform

Organizatia Avioane Craiova SA asigura controlul produsului care nu este conform cu cerintele pentru a preveni utilizarea sau livrarea neintentionata a acestuia.

Ţinerea sub control a produsului neconform este documentata si implica urmatoarele etape:

stabilirea responsabilitatilor pentru analiza produsului neconform si autoritatea pentru tratarea acestuia;

identificarea produselor neconforme;

oprirea executiei si izolarea produselor neconforme;

documentarea si descrierea neconformitatilor;

analiza si tratarea neconformitatilor;

actiunea corectiva;

prelucrarea datelor si furnizarea de informatii pentru luarea de masuri preventive.

Analiza produsului neconform se face de catre o comisie de analiza a produsului neconform (CAN) care se īntruneste īn atelierul de productie unde a fost identificat produsul neconform.

Ca urmare a deciziei CAN, tratarea produsului neconform poate sa fie una din actiunile:

acceptarea ca atare;

reprelucrare;

reparare;

rebutare.

Īn conditii contractuale raportul de neconformitate este transmis clientului/reprezentantului acestuia sau autoritatii de reglementare pentru aprobare.

Īn cazul īn care produsul este realizat dupa proiectul clientului sau neconformitatea conduce la o abatere de la cerintele contractului, Avioane Craiova SA poate sa adopte decizii de utilizare a produsului neconform asa cum este, sau reparatie numai daca a fost (aprobata) autorizata de client īn acest sens. Īn cazul īn care produsul este proiectat de SC Avioane Craiova SA si controlat īn conformitate cu specificatia clientului, iar neconformitatea nu conduce la o abatere de la cerintele stabilite de client, Avioane Craiova SA poate sa decida utilizarea ca atare sau cu reparatie daca nu este precizat astfel īn contract.

Comisia analizeaza si posibilitatea afectarii loturilor anterioare si chiar a celor livrate. Īn cazul produsului neconform livrat care poate sa afecteze nivelul de īncredere, sau nivelul de securitate, Directorul Departamentului Calitate ia masuri curente de anuntare a clientului, furnizorului, distribuitorilor, autoritatii de reglementare, īn functie de caz, precizāndu-se clar neconformitatea, identificarea pieselor, cantitatea si data livrarii.

Atunci cānd produsul neconform este detectat dupa livrare sau dupa ce utilizarea sa a īnceput, organizatia analizeaza potentialele efecte ale neconformitatii pentru lotul livrat si adopta masuri adecvate.

Documente aplicabile

QM-Manualul Calitatii

PC 2-Controlul Inregistrarii Calitatii

PC 3-Controlul Produsului Neconform

PC 13-Managementul Proceselor

PO 5108-Analiza efectuata de management.Document Info


Accesari: 3545
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )