Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Elaborarea si implementarea sistemelor calitatii - Managementul Calitatii

management


Elaborarea si implementarea sistemelor calitatii - Managementul Calitatii


Sistemul de calitate reprezinta modalitatea de implementare, conducere si asigurare a calitatii la nivel microeconomic. Sistemul este format dintr-un set de proceduri, actiuni si resurse care sunt ultilizate intr-o anumita structura organizatorica si care conduce la un nivel de calitate al produsului sau serviciului in conformitate cu 717j96h standardele ISO 9000.Tipul sistemului de calitate trebuie structurat si adaptat specificului de activitate ca mijloc prin care se realizeaza politica si obiectivele declarate de conducerea firmei orientate spre clienti si spre piata.

Demersurile de implementare a calitatii se fac in scop initial de certificate ale sistemului care aduce avantaje pentru firma pe termen lung.

Aceste demersuri pot fi abordate din propria initiativa sau la solicitarea expresa a unui beneficiar major.

Pentru ca sa fie implementat si certificat sistemul calitatii trebuie sa ocupe un loc prioritar in strategia de dezvoltare a firmei. Introducerea acestui sistem trebuie motivata si inteleasa de toti angajatii firmei, pentru ca acest demers presupune un efort pentru firma (mai ales financiar).

Prin politica in domeniul calitatii, firma trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:

Angajarea conducerii (modalitatea de exprimare a angajarii managementului de varf (central), fata de politica firmei in domeniul calitatii. Managerul trebuie sa isi asume aceasta responsabilitate, precum si sa asigure realizarea proiectului cu resurse financiare, umane, de timp, s.a. Acest sistem al calitatii trebuie inteles ca o noua cultura organizationala si trebuie transmis ca atare tuturor angajatiilor. Punctele cheie in conducerea sistemul calitatii constau in definirea clara, inteligenta a politicii privind cantitatea. Indicarea precisa a domeniului de activitate si urmarirea atenta a pregresului realizat si comunicarea catre proprii salariati.)

Evaluarea situatiei in care se afla firma (poate fi facuta de un organism specializat, si presupune analiza si evaluarea structurii organizatorice, structura productiei, existenta documentelor si a unor echipamente si aparatura de determinare a calitatii. Aceasta evaloare este necesara si sa se incheie cu un raport de evaluare.)

Alegerea referientatului (standard ISO 9000) Modelul de standardizare avut in vedere presupune stabilirea clara a obiectivelor care conduc o anumita finalitate a proiectului (constand in operatiunea certificarii ISO 9000 si mentinerea acesteia, spre exemplu: cap. 1 Responsabilitatea managerului; cap. 12 Categorii de documente si date).

Elaborarea documentelor sistemului (se face pornind de la practica curenta, potrivit conceptului "scrie ce faci si fa ce scrii". Elaborarea acestor documente presupune trei faze:

a)      reprezinta elaborarea manualului calitatii (care serveste ca referinta permanenta in implementarea si mentinerea firmei) rolul manualului este de suport managerial fundamental al firmei in relatia cu clientii. Redactarea acestora se poate realiza in mai multe variante in functie de domeniul de activitate si poate sa fie un catalog de produse sau o prezentare sintetica a sistemului calitatii cu orientare spre client. Manualul include politica promovarii calitatii si se refera la modul in care este legata fiecare cerinta din standardul de calitate de activitate a firmei.

b)      Manualul procedurilor (care stabileste relatia dintre compartimentele firmei si responsabilitatea conform ierarhiei).

c)      Instructiunile operationale (care cuprind modul concret de lucru prin care se efectueaza fiecare operatie individual; ele trebuie sa fie afisate vizibil la locul de munca).

d)      Alte documente (care sprijina ca sistem, formulare, rapoarte de inspectie, liste cu furnizori, standarde europene, legi, specificatii, cataloage s.a.).

Planurile calitatii (deoarece implementarea sistemul calitatii e un proiect pe termen lung, planurile calitatii sunt elaborate in urma unor analize si discutii purtate cu toti cei interesati (clienti, beneficiari, relatii interne si externe) redactate si comunicate din nou portiilor interesate.

Aceste planuri trebuie sa defineasca biectivele calitatii ce urmeaza a fi realizate, o anumita abordare specifica a responsabilitatilor si a autoritatii pe diferite faze.


Document Info


Accesari: 3952
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )