Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
POLITICI PE PIATA MUNCII

management
POLITICI PE PIAŢA MUNCII


2.1. POLITICI DE OCUPARE

legislatia muncii sau toate politicile care reglementeaza conditiile de ocupare ale indivizilor cum ar fi salariul minim, programul de munca, durata si conditiile concediului annual, ale concediului de maternitate, regulamente referitoare la angajari si concedieri, protectia muncii si conditiile de sanatate, etc).

politici care īncearca sa creasca participarea persoanelor īn cadrul fortei de munca (promovarea formarii continue, pensionare anticipata, munca cu program redus, etc.).

politicile "active" pentru piata muncii si serviciile de mediere/plasare, de informare si consiliere privind cariera, de formare profesionala, subventiile pentru angajare, de instruire īn tehnici de cautare a unui loc de munca, de promovare a initiativei private, etc.

politicile "pasive" pentru piata muncii care īnlocuiesc salariile pentru cei care au devenit involuntar someri sau pe timpul participarii la masuri "active" pentru piata muncii.

Politicile de piata muncii au de obicei un impact mai direct asupra deciziilor referitoare la ocupare ale participantilor la piata muncii decāt politicile de ocupare) si de aceea au un impact mai direct asupra volumului si/sau asupra structurii ocuparii si/sau somajului, īn special pe termen scurt.

2.3.MĂSURI "ACTIVE" PENTRU PIAŢA MUNCII (MAPM)

Masurile active pentru piata muncii sunt de obicei micro-politici, care īncearca sa faca somerii mai atractivi pentru angajatori. Aceste masuri mentin competitivitatea existenta si īncetinesc orice scadere a competitivitatii. Se adreseaza de asemenea persoanelor amenintate de concedieri. Sunt denumite "active" deoarece se presupune ca au un efect mai mare decāt de a plati "pasiv" somerilor o indemnizatie care sa īnlocuiasca lipsa veniturilor.

Masurile active pentru piata muncii include urmatoarele masuri (sau instrumente de politica) si servicii:

serviciile de mediere/plasare (corelare/potrivire īntre cererea si oferta de forta de munca)

servicii de informare si consiliere privind cariera

servicii de informare pe piata muncii

promovarea formarii profesionale (inclusiv formarea continua)

promovarea mobilitatii (geografice) pe piata muncii

promovarea instruirii īn tehnici de cautare a unui loc de munca (Job club)

promovarea dezvoltarii de afaceri pe cont propriu

subventionarea temporara a anumitor grupuri dezavantajatesubventionarea temporara a ocuparii īn sectoare economice speciale (constructii, agricultura)

subventionarea temporara a ocuparii īn situatii economice speciale (de exemplu pe perioada de tranzitie la economia de piata subventionarea asa-numitelor "societati de ocupare" cu scopul de a pregati īntreprinderea si/sau infrastructura publica respectiva pentru potentialii investitori particulari) de exemplu subventionarea programului redus pe perioada reducerii temporare a cererii).

daca serviciile de mediere/plasare prin actiunea lor ocupa un loc de munca vacant mai repede decāt īn lipsa acestor servicii, ocuparea creste si somajul scade mai repede decāt īn absenta acestor servicii

daca somerii care participa la cursuri de formare profesionala nu sunt luati īn calculele statistice ca fiind someri, somajul scade cu numarul corespunzator de someri care au īnceput cursurile

daca somerii sunt cuprinsi īn programe subventionate de munca īn folosul comunitatii, somajul scade iar ocuparea creste cu numarul respectiv de persoane cuprinse īn program.

2.4.MĂSURI "PASIVE" PE PIAŢA MUNCII (MPPM)


2.5. FUNCŢIILE SERVICIULUI PUBLIC DE OCUPARE


Pāna la momentul de fata, nu exista definitii unanim acceptate referitoare la politicile sau masurile pentru piata muncii. Īn special schimbul international de informatii si experiente continua sa sufere din cauza problemelor de "limbaj".

De aceea, un grup de experti de la

Organizatia Internationala a Muncii - International Labour Organisation (ILO),

Asociatia Mondiala a Serviciilor Publice de Ocupare - World Association of Public Employment Services (WAPES),

Comisia Europeana - European Commission si de la

Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare - Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)

mediere/plasare (sau corelare īntre cererea si oferta de forta de munca)

informare si consiliere profesionala

programe sau masuri active de piata muncii

servicii de acordare de sprijin financiar (pentru someri si participanti la masuri active de piata muncii)

contribuire la formularea politicilor de ocupare si de piata muncii

- Clasificarea oricarei corelari de candidati pentru locuri de ucenici sau pentru pozitii de īncepatori ca fiind un serviciu de mediere/plasare, atāt timp cāt se face doar o corelare īntre cerere si oferta fara nici o modificare sau subventionare a vreuneia dintre acestea.

2.Informare si consiliere profesionala(Vocational Guidance)

S-a propus utilizarea termenului de informare si consiliere profesionala (sau ocupationala sau privind cariera) ca termen general pentru orice informatii sau sfaturi privind

alegerea,

pregatirea pentru,intrarea īntr-o

progresarea īn cadrul,

sau schimbarea unei ocupatii, cariere, a locului de munca sau a ocuparii īn general

fie acest lucru datorita dorintei individului, fie datorita conditiilor de piata muncii.

Datorita asemanarii procedurilor, nu s-a facut nici o diferenta īn acordarea acestor servicii pentru adulti sau pentru tineri (care au absolvit o forma de īnvatamānt sau nu) care īncearca sa gaseasca un loc de munca sau sa urmeze o forma de pregatire pentru prima data dupa iesirea din cadrul sistemului educational.

Ca termen general, informarea si consilierea profesionala este alcatuita din doua sub-functii majore, anume

consilierea profesionala - vocational counselling

si

informarea profesionala - vocational information

S-a propus ca termenul de consiliere profesionala sa defineasca procesul (desfasurat īn ambele sensuri) care se bazeaza pe interactiunea intensa īntre consilieri si clientii individuali sau īn grupuri (omogene), proces care include o identificare īn amanunt a capacitatii si intereselor clientilor, īnainte de a fi oferite informatiile care fac parte din cadrul pachetului mai larg de consiliere.

Spre deosebire de consiliere, informarea profesionala reprezinta un proces care se desfasoara mai mult īntr-un singur sens, prin care se ofera informatii sau sfaturi fara a evalua īn detaliu capacitatile si interesele clientilor. Oricum, acest lucru nu se poate face fara a stabili si evalua īnainte care sunt nevoile de informatii ale grupurilor tinta urmānd a se furniza informatiile conform acestor evaluari anterioare. Īn plus, informarea profesionala se limiteaza mai mult sau mai putin la furnizarea de informatii, pe cānd consilierea include un volum substantial de sfaturi.

Serviciile de informare profesionala pot fi acordate prin intermediul centrelor de informare si documentare privind cariera, prin īmpartirea de publicatii (brosuri, reviste, etc), prin discutii de informare, prin educatie privind cariera īn scoli, tārguri īn domeniul carierei, sau informatii difuzate prin radio, televiziune, baze de date, etc.

Informarea si consilierea profesionala - īn oricare din aceste forme, de informare sau de consiliere - este propusa ca o functie separata a SPO, deoarece reprezinta de multe ori un serviciu complet. Este oricum parte a serviciilor de mediere/plasare si a serviciilor de implementare a masurilor active de piata muncii.

3.Programe active de piata muncii

Programele active de piata muncii - ca o functie SPO - cuprind toate activitatile care au ca obiectiv īmbunatatirea competitivitatii (!) pe piata muncii a indivizilor sau sansele de recrutare ale īntreprinderilor. Chiar daca obiectivul final al acestor masuri este de a face participantii sa fie īn masura sa īsi gaseasca un loc de munca "normal" (adica nesubventionat) dupa participarea la astfel de masuri (sau set de masuri), aceste programe active nu pot garanta angajarea (ocuparea).

MAPM include

toate tipurile de subventii acordate angajatorilor pentru a recruta, forma sau de a mentine angajate anumite persoane sau grupuri tinta

toate serviciile care faciliteaza acceptarea unor anumite oferte de locuri vacante, cum ar fi acordarea de sprijin financiar pentru mutarea īn alta localitate, etc.

toate serviciile care īmbunatatesc calificarile/abilitatile (īn cel mai larg sens posibil) solicitantilor de locuri de munca (sau ale persoanelor angajate) adica inclusiv a cunostintelor, deprinderilor, calitatilor personale sau sociale, experienta īn munca, etc.

Astfel de activitati include toate tipurile de formare si instruire (calificare, recalificare, policalificare, specializare, perfectionare, initiere, formare continua, instruire īn tehnici de cautare a unui loc de munca, etc.).

Ele includ de asemenea toate tipurile de subventionare a ocuparii, fie īn cadrul unei īntreprinderi din sectorul privat, fie un program de ocupare īn servicii publice (īn folosul comunitatii), fie "Job club", fie o īntreprindere speciala subventionata de tipul "societate de ocupare" sau "fundatie de ocupare", fie un atelier special sau o īntreprindere speciala pentru persoane cu handicap, sau altele asemanatoare.

Masurile si programele active de piata muncii sunt de obicei strāns corelate cu serviciile de mediere/plasare si cele de informare si consiliere profesionala. Pentru someri, astfel de programe si masuri sunt concepute īn cazul īn care eforturile de plasare esueaza sau se presupune ca vor esua īn lipsa unei alte actiuni suplimentare (cresterea competitivitatii persoanei aflate īn cautarea unui loc de munca sau subventionarea angajatorului).

Serviciile de informare si consiliere profesionala reprezinta parte integranta a majoritatii masurilor active pentru someri. Pentru clientii care au un loc de munca si care doresc sa-si schimbe locul de munca sau calificarile, masurile active se pot limita exclusiv la informare si consiliere profesionala, deoarece cei care solicita doar sfaturi īntreprind deseori aceste actiuni de cautarea unui loc de munca singuri (fara interventia ulterioara a Serviciului Public de Ocupare, sau cu sprijin limitat la sponsorizarea financiara din partea SPO a anumitor cursuri de formare profesionala).4.Servicii de acordare de sprijin financiar

Serviciile de acordare de sprijin financiar pot fi descrise ca fiind toate activitatile care au legatura cu problema sprijinului financiar pentru someri, fie ca acest sprijin este conceput de tip asigurare (se acorda tuturor celor care au contribuit la constituirea unui fond special pentru somaj) fie de tip "dupa nevoi" (dupa verificarea veniturilor somerului). Chiar daca acest sprijin este foarte asemanator cu cel de ajutor social, anumite beneficii de tipul ajutoarelor sociale nu contin elemente legate de piata muncii. Chiar daca si ajutoarele sociale sunt de tipul "dupa nevoi", pentru obtinerea acestora nu se pun tuturor beneficiarilor lor conditii de a fi "activi" īn cautarea unui loc de munca, sau de a participa la masuri active. Din acest motiv, al elementelor de piata muncii pe care le contin, serviciile de acordare de sprijin financiar ne sugereaza sa le clasificam ca functie a SPO.

Serviciile de acordare de sprijin financiar asa cum sunt ele prezentate īn clasificarea pe care o propunem ar include toate serviciile de acordare de beneficii care se bazeaza pe faptul ca o persoana, din motive independente de aceasta, este somera sau lucreaza cu program redus (chomage partiel, Kurzabeit), indiferent daca aceste beneficii sunt platite direct somerului sau sunt platite acestuia prin intermediul angajatorului.

5.Contributii la ocupare si formularea de politici pentru piata muncii

Grupul considera ca

monitorizarea situatiei si tendintelor de pe piata muncii,

cercetarea (si evaluarea) pietei muncii si a rolului si impactul SPO,

si rolul formal asumat īn formularea (si revizuirea) politicii de piata muncii

ca o alta functie SPO.

Chiar daca aceasta functie pare a fi mai mult a celor care formuleaza politicile, este de asemenea o functie care sprijina SPO prin ea īnsasi: rezultatele acestei functii sunt esentiale pentru administrarea serviciilor si pentru cei care furnizeaza medierea/plasarea, informarea si consilierea profesionala, sau serviciilor legate de programe si masuri active pentru piata muncii.

Aceasta formulare de politici se poate limita la a contribui cu informatii la procesul politic.

Furnizarea de informatii poate īnsemna de la simpla colectare si publicare de informatii statistice referitoare la operatii desfasurate īn cadrul SPO, pāna la cercetari complicate bazate pe o sfera larga de date si informatii din diferite surse. Functia de formulare a politicilor poate include de asemenea - pentru unele servicii de ocupare - un rol oficial īn formularea sau revizuirea de legi, norme, metodologii si alte prevederi legale similare.

Formularea de politici este legata de cadrul mai larg al strategiei nationale. Dezvoltarea unor anumite programe sau masuri la nivel regional, local sau individual (la nivel de persoana aflata īn cautarea unui loc de munca sau agent economic) -- care pot fi denumite ca fiind "formulare de micropolitici" īn cadrul unei strategii (legislative) cadru la nivel national - sunt privite ca fiind parte a procesului de implementare si de aceea reprezinta alte functii ale SPO.Document Info


Accesari: 5141
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )