Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Esantionarea

Marketing


Esantionarea

Aceasta cercetare de marketing isi propune studierea ,,atitudinilor, opiniilor si intentiilor cetatenilor din zona Hoghiz cu privire la functionarea combinatului de ciment Lafarge-Romcim si impactul acestuia asupra mediului inconjurator" si urmareste sa obtina informatii despre impactul combinatului de ciment Lafarge-Romcim asupra mediului inconjurator: care este procentul de populatie la nivelul Hoghiz considera favorabila prelua 555b12f rea combinatului de ciment de catre Grupul francez Lafarge; cati cunosc si considera importanta protejarea mediului; cati cunosc mijloacele de diminuare a poluarii rezultate in urma functionarii combinatului Lafarge si multe altele. La nivelul zonei Hoghiz dorim sa cunoastem ce segmente de populatie constientizeaza influenta desfasurarii activitatii combinatului de ciment asupra mediului inconjurator si masura in care varsta, sexul, venitul, profesia, gradul de educatie influenteaza aceasta activitate.



4.1 Stabilirea populatiei cercetate

Foarte importanta pentru determinarea esantionului este stabilirea corecta a populatiei statistice asupra careia se va realiza cercetarea, daca esantionul se doreste a fi reprezentativ.

Tinand cont de faptul ca pe cei care traiesc in zona Hoghiz nu-i putem categorisi ca fiind doar barbati sau femei, sau ca fiind numai persoane tinere, vom spune ca populatia cercetata va fi populatia zonei Hoghiz in varsta de peste 18 ani. Marimea acesteia este de aproximativ 3.783 locuitori.

In definirea populatiei am avut grija sa evitam fie tendinta de a alege o populatie nejustificat de mare, fie tendinta de a alege o populatie nejustificat de restransa.

Din aceasta populatie cadru va fi ales un esantion de la care vom obtine informatiile primare.

4.2 Alegerea metodei de esantionare

Pentru tema aleasa, "atitudini, opinii si intentii ale cetatenilor din zona Hoghiz cu privire la functionarea combinatului de ciment Lafarge-Romcim si impactul acestuia asupra mediului inconjurator", metoda de esantionare aleasa este esantionarea sistematica.

Din lista obtinuta de la Primaria localitatii Hoghiz cu numele tuturor cetatenilor de pe raza acestei localitati, se vor extrage pe baza unui pas mecanic elementele ce vor constitui esantionul. Fiecarui cetatean i se atribuie un numar de ordine.

Pasul mecanic se determina dupa formula:

unde, N - reprezinta marimea populatiei cercetate;

n - reprezinta marimea esantionului.

Din primele 50 locuri din lista cetatenilor se va alege aleator unul, sa spunem 3. cetateanul situat la locul 3 in lista va fi prima componenta e esantionului. Se va adauga apoi la cifra 3 pasul mecanic si se va obtine a doua componenta 3+63. La noua cifra obtinuta, 66 se va adauga pasul si se va obtine a treia componenta, iar modelul de obtinere a tuturor comonentelor este similar.

4.3 Stabilirea marimii esantionului

Esantionul reprezinta o subcolectivitate constituita dupa criterii bine stabilite, extrasa din colectivitatea generala, de la care se preiau informatiile pentru a determina caracteristicile colectivitatii generale.

Pentru determinarea marimii esantionului in cazul unei esantionari aleatoare am considerat atat nivelul de prezicere al estimarii (eroarea admisa) cat si intervalul de incredere.

Am avut in vedere un nivel al erorii admise de ±5%, pentru un nivel de incredere de 95% caruia, conform tabelului distributiei z, ii corespunde valoarea 1,96.

Deoarece nu beneficiez de informatii anterioare despre p (procentul celor care au raspuns "Da"), acesta va fi de 50%.

Marimea esantionului va fi:

unde, Z2- patratul coeficientului z corespunzator nivelului de incredere;

p - estimarea procentului in caz de succes;

q - estimarea procentului in caz de insucces;

q=1-p

E - nivelul erorii admise.

Astfel:

Datorita faptului ca aceasta cercetare are un caracter didactic si din motive financiare, nu am putut respecta marimea esantionului, cercetarea reala efectuandu-se pe un esantion de 60 de persoane.

Eroarea va fi data de rezultatul obtinut in urma aplicarii formulei:

Deci,

4.4 Alegerea unitatii de esantionare

Unitatea de esantionare este reprezentata de un element sau un grup de elemente ce pot fi selectate pentru a forma esantionul. Am ales ca unitate de esantionare, individul (persoana). De la unitatile esantionului se obtin informatii pe baza carora se vor trage concluziile valabile pentru intreaga populatie avuta in vedere.

4.5 Asigurarea reprezentativitatii esantionului

Reprezentativitatea esantionului este asigurata prin faptul ca fiecare persoana are aceeasi sansa ca si celelalte de a fi inclusa in esantion, elementele subiective ale favorizarii unor persoane in operatiile de selectionare fiind reduse la minimum, prin alegerea intamplatoare dupa principiul tragerii la sorti.

O limita a erorii admise de 5% ar fi asigurat mai bine reprezentativitatea esantionului. Reducand esantionul la 60 de persoane garantez astfel reprezentativitatea esantionului cu o eroare ±12,65% si cu un nivel de incredere de 95%.

4.6 Planificarea activitatii de teren

Procesul obtinerii datelor primare are un caracter complex si se desfasoara in timp. Cea mai utilizata metoda de obtinere a datelor primare este ancheta. Anchetele urmaresc sa descrie comportamentul, sa cunoasca motivele care stau la baza unor actiuni de marketing, sa afle opiniile si preferintele consumatorilor. Anchetele presupun existenta unui chestionar si a unui esantion reprezentativ pentru populatia avuta in vedere in cadrul cercetarii.

Pentru elaborarea acestei lucrari s-au folosit anchetele ,,fata in fata" pentru a se obtine un control mai bun asupra conditiilor de desfasurare a interviurilor. In acest sens operatorul a putut clarifica o serie de intrebari cu un grad mai mare de complexitate, oferindu-le subiectilor explicatii si indrumari privind aspectele avute in vedere, fara a le influenta insa opiniile, obtinandu-se astfel raspunsuri corecte. In timpul intervievarii, intrebarile au fost citite rar, clar, respectandu-se regulile privind modul de punere a intrebarilor. Putem spune ca subiectii au fost binevoitori facandu-le placere colaborarea in realizarea acestei cercetari, fiind asigurati de importanta raspunsurilor date, precum si de confidentialitatea acestora.

4.7 Masuri preconizate menite sa conduca la reducerea erorii aleatoare si a erorilor sistematice

Eroarea aleatoare se datoreaza variabilitatii sanselor de a face parte din esantion. Asemenea erori sunt de neinlaturat atata timp cat nu se recurge la marirea esantionului. Erorile aleatoare sunt de neinlaturat mai ales atata timp cat avem un esantion relativ redus, de 60 de persoane.

Eroarea sistematica, in schimb, este generata de factori legati de imperfectiunea procesului de esantionare. Eroarea sistematica legata de raspuns se manifesta atunci cand unii subiecti dau raspunsuri care nu corespund cu realitatea. Au putut apare erori de consimtamant (atunci cand respondentul raspunde ,,da" la orice intrebare), precum si erori de reprezentare sociala (cand subiectii au dorit crearea unei impresii favorabile pentru pastrarea prestigiului).


Document Info


Accesari: 5382
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )