Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MARKETING GRILA

Marketing


MARKETING

Care dintre urmatoarele trasaturi este caracteristica unei firme cu orientare de marketing? = cunoasterea riguroasa a cerintelor pietei.



Care dintre urmatoarele elemente nu face parte din grupul de concepte cheie ale marketingului definite de Philip Kotler? = clientii, furnizorii si organismele publice.

Ca functie a marketingului, satisfacerea in conditii superioare a nevoilor de consum asigura finalitatea activitatii firmei si consta in: = distribuirea in conditii optime a produselor si serviciilor.

Marketingul reprezinta: = toate variantele sunt adevarate (un ansamblu de activitati practice, un instrumentar stiintific, atitudine)

Functiile marketingului sunt: = investigarea pietei, a necesitatilor de consum, conectarea dinamica a intreprinderii la mediu, satisfacerea in conditii superioare a nevoilor consumatorilor, maximizarea profitului.

Prima definitie a marketingului a fost formulata de: = asociatia americana de marketing.

Orice lucru care poate fi oferit pe o piata pentru a satisface o nevoie sau o dorinta reprezinta: = produsul.

Cel mai bun avantaj oferit de un produs in raport cu pretul platit reprezinta: = valoarea.

Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa: = satisfacerea nevoilor si a dorintelor publicului vizat reprezinta prima faza a activitatilor de marketing.

Termenul de marketing a aparut pentru prima data in anul: = 1902.

Dinamismul economico-social nu presupune: = reducerea decalajelor economice intre state.

Aparitia marketingului 121u2023b si dezvoltarea lui ulterioara este rezultatul: = dinamismului social-economic.

Unul dintre argumentele care sustine universalitatea marketingului este: = afirmarea lui in orice tip de economie.

Specializarea marketingului in micromarketing si macromarketing s-a realizat in functie de criteriul: = nivelul de organizare.

Unul dintre criteriile de specializare a marketingului este reprezentat de: = nivelul de organizare economica.

Unul dintre cei mai importanti factori care au favorizat aparitia si promovarea marketingului a fost reprezentat de: = revolutia industriala.

Dupa Manfred Bruhn orientarea spre vanzari a activitatii organizatiei este caracteristica: = anilor “60.

In tara noastra, marketingul a inceput sa se bucure de un interes tot mai larg, incepand cu anii: = “60.

Care dintre urmatoarele forme ale marketingului prezinta cel mai larg camp de afirmare, constituind si elementul de raportare a particularitatilor celorlalte domenii de specializare a marketingului: = marketingul bunurilor de consum.

Cel mai dinamic domeniu de specializare al marketingului este: = marketingul serviciilor.

Specializarea marketingului care vizeaza organizarea si functionarea intreprinderilor in cadrul economiei, poarta denumirea de: = macromarketing.

Dupa modul in care actioneaza si evolueaza fenomenele in cadrul sau, mediul extern, cunoaste mai multe forme, intre care: = mediul stabil.

Care dintre urmatoarele elemente nu reprezinta o componenta a micromediului firmei: = fortele politice.

Componenta macromediului firmei care cuprinde structurile societatii, clasele sociale, fortele politice si raporturile dintre ele, gradul de implicare al statului reprezinta: = mediul politic.

Relatiile de piata ale firmei pot fi grupate dupa: = gradul de concentrare.

Calea de dezvoltare a activitatii de piata a unei firme, prin cresterea cumpararilor medii efectuate de o unitate de consum se numeste: = calea intensiva.

Fluctuatiile inregistrate de cerere si oferta intr-o anumita perioada de timp, raporturile dintre ele si tendintele pe care le genereaza pe o anumita piata se refera la: = conjunctura pietei.

Care este criteriul potrivit caruia, relatiile intreprinderii cu piata se clasifica in relatii de vanzare-cumparare si relatii de transmitere (receptie) de informatii si mesaje: = obiectul relatiilor.

Trei conditii necesare manifestarii concurentei perfecte: = atomicitate, omogenitatea produselor, transparenta.

Unul dintre indicatorii care exprima capacitatea pietei este: = cota de piata.

Incalcarea legilor, in special a celor fiscale si obtinerea pe aceasta cale a unor costuri mai reduse si posibilitatea practicarii unor preturi joase, reprezinta: = concurenta ilicita.

Nu reprezinta o dimensiune a pietei intreprinderii: = intensitatea consumului.

Ponderea detinuta de o firma pe piata produsului sau produselor pe care le fabrica reprezinta: = cota de piata.

O firma ocupa pozitia de lider unic, in situatia in care: = marimea cotei relative de piata este mai mare sau egala cu 2.

Potentialul uman face parte din categoria factorilor: = endogeni.

Intensitatea consumului bunurilor si serviciilor face parte din categoria factorilor: = exogeni.

Dintre criteriile care structureaza relatiile de piata ale intreprinderii nu face parte: = intensitatea relatiilor.

Dupa Philip Kotler din organismele publice, componente ale micromediului firmei, se fac parte: = mijloace de informare in masa.

Starea economiei care caracterizeaza situatia economica existenta, la un moment dat, intr-o tara, grup de tari sau chiar la nivelul economiei mondiale, se refera la: = conjunctura economica.

Abaterea temporara a pietei de la tendintele proprii este reprezentata de: = factorii intamplatori.

Unul dintre indicatorii macroeconomici ce masoara, in expresie baneasca, rezultatele activitatii agentilor economici autohtoni, care activeaza in interiorul tarii si in afara teritoriului national, este: = produsul national brut.

Una dintre variantele urmatoare nu face parte din componentele strategiei complete: = strategia efectelor imediate.

Strategia activa, adaptiva sau pasiva poate fi adoptata in functie de: = pozitia intreprinderii fata de schimbarile pietei.

Unul dintre factorii de care depinde reusita strategiei de piata este: = realismul strategiei de piata.

Care dintre urmatoarele elemente nu este un criteriu relevant in tipologia strategiilor de piata? = eficienta personalului.

Strategia activa reprezinta o alternativa strategica a strategiei de piata in functie de: = ritmul schimbarilor.

Creatorul conceptului de marketing mix este: = Neil Borden.

Din procesul de adoptare a strategiei de piata nu face parte: = formularea programului de marketing.

Modul in care intreprinderea concepe dezvoltarea activitatii sale, directiile de perspectiva si actiunile practice, concrete, vizand valorificarea potentialului sau in concordanta cu cerintele pietei, caracterizeaza: = politica de marketing.

Strategia nediferentiata, diferentiata sau concentrata poate fi adoptata in functie de: = structurile pietei.

In cazul in care firma se confrunta cu o cerere inxistenta, datorata fie necunoasterii produselor si serviciilor de catre consumatori, fie lipsei de interes a acestora pentru acestea, se impune adoptarea: = strategiei de stimulare.

In cazul unei cereri in declin, care necesita revitalizarea prin actiuni specifice de marketing (ambalaj, prezentare, program promotional) se impune adoptarea: = strategiei de remarketing.

In cazul existentei unei cereri indezirabile din anumite considerente se impune adoptarea: = strategiei de antimarketing.

Mixul de marketing presupune imbinarea urmatoarelor elemente: = plasamentul, promovarea, pretul si produsul.

Diversificarea orizontala a gamei de produse se realizeaza prin: = marirea numarului liniilor de fabricatie.

Combinatia de produse si servicii independente constituind un sistem care sa satisfaca o cerere complexa poarta denumirea de: = oferta - pachet.

Innoirea sortimentala necesita: = introducerea de noi tehnologii.

Alternativa strategica de mentinere a gradului de noutate, tine seama de unul dintre urmatoarele criterii: = gradul de innoire a gamei.

Strategia stabilitatii calitative a gamei de produse, tine seama de unul dintre urmatoarele criterii: = adaptarea structurii gamei.

Michael Porter, considera ca in situatia in care strategiile de diversificare a gamei esueaza, diversificarea se poate realiza prin intermediul: = achizitiei unei alte companii.

Totalitatea ameliorarilor si transformarilor unui produs formeaza: = produsul potential.

Care dintre variantele de mai jos corespunde articolelor din cadrul unei game reprezentative pentru o anumita forma de produs: = tipul de produs.

Care dintre treptele ierarhice ale unui produs regrupeaza toate produsele, cu o anumita legatura functionala, ale aceleiasi familii: = categoria de produse.

Tipul de nevoie caracterizeaza: = nevoia fundamentala pe care se grefeaza produsul.

Unul dintre urmatoarele tipuri de produse prezinta proprietati functionale apropriate, dar inregistreaza diferente atat calitative, cat si de pret: = produsele omogene.

Calitatea produsului este o componenta a: = componentelor corporale.

Care dintre urmatoarele elemente reprezinta un garant pentru client, mai ales in domeniul serviciilor: = marca.

Diversificarea laterala se realizeaza prin: = dezvoltarea gamei in directii conexe.

In cazul in care pretul produsului de baza este scazut, in timp ce preturile articolelor auxiliare sunt mult mai ridicate, se practica un pret denumit: = pret captiv.

Clasificarea preturilor in preturi cu ridicata si preturi cu amanuntul are la baza drept criteriu: = stadiul realizarii schimbului.

Rabaturile de natura functionala fac parte din urmatoarea categorie de preturi: = cu stimulente si bonificatii.

Stabilirea unui pret moderat la un produs si plasarea lui langa un model sau o marca mult mai scumpa, clientul percepand in acest fel pretul primului produs ca fiind mai atractiv, reprezinta o strategie a pretului: = psihologic.

Unul dintre factorii care permite fixarea unui pret ridicat este: = loialitatea clientilor.

Pretul reprezinta un instrument de recuperare a cheltuielilor efectuate si de cuantificare a profitului incorporat in valoarea produsului, in situatia in care este privit din perspectiva: = intreprinderii

Nu reprezinta un obiectiv al politicii de preturi: = realizarea de investitii internationale.

Stabilirea preturilor astfel incat firma sa-si recupereze banii investiti cat mai repede posibil are ca scop: = optimizarea fluxurilor financiare.

Nu reprezinta o functie a preturilor: = functia de recuperare a costurilor consumatorului.

Preturile care se formeaza pe piata principala a unui produs reprezinta: = preturi directoare.

Strategia preturilor inalte poate fi adoptata in faza: = de lansare a produsului pe piata.

Strategia de exceptie presupune: = calitate ridicata si pret ridicat.

Strategia falsei economii presupune: = calitate scazuta si pret mediu.

Canalul de distributie reprezinta: = combinatie de utilitati si functiuni prin care se asigura realizarea actelor de vanzare - cumparare.

Latimea canalului de distributie se refera la: = numarul unitatilor prin care se asigura distribuirea unui produs in cadrul fiecarei faze a rutei de distributie.

Cuprinderea de catre o firma, in cadrul unei secvente sau verigi a distributiei, a unui numar mai mare de unitati, ajungand, in unele cazuri, pana la monopolizarea verigii respective intr-o anumita tara, zona, etc., reprezinta: = integrare orizontala.

In cazul strategiei de distributie, in functie de pozitia intreprinderii fata de amploarea distributiei, se disting urmatoarele alternative strategice: = distributie extensiva, distributie selectiva, distributie exclusiva.

Atributiile intermediarilor referitoare la cumpararea de produse, vanzarea produselor si asumarea de riscuri, fac parte din categoria: = functiilor tranzactionale.

Doua dintre dimensiunile canalelor de distributie sunt: = adancimea si latimea.

Care dintre urmatoarele tipuri de canale de distributie este specific deopotriva bunurilor industriale si de consum, dar in masuri diferite? = canalul producator-intermediar-consumator.

Nu reprezinta o functie a canalului de distributie: = lansarea unor produse.

Functia de comunicare a informatiilor de piata partenerilor din canalul de marketing este o componenta a: = functiei de facilitare.

Strategia promotionala nediferentiata presupune: = indreptarea eforturilor promotionale catre un singur segment de piata.

Strategia promotionala ofensiva are in vedere: = utilizarea tuturor mijloacelor promotionale, precum si un buget considerabil.

Publicitatea care are rolul de a intari efectul unor actiuni promotionale anterioare este o publicitate: = de reamintire.

In functie de rolul activitatii promotionale, firma poate opta pentru o strategie promotionala: = ofensiva sau defensiva.

In functie de structura pietei, firma poate opta pentru o strategie promotionala: = concentrata sau diferentiata.

Eficienta participarii intreprinderii la manifestari expozitionale nu este conditionata de modul de desfasurare a: = activitatii de merchandising.

Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa: = comunicarea poate determina cele mai eficiente schimbari de atitudine in cazul in care se refera la chestiuni cu care receptorul este familiarizat dar pe care le considera neimportante sau nu-l afecteaza in plan emotional.

Publicitatea de natura emotionala are drept criteriu de delimitare: = tipul mesajului difuzat.

Nu reprezinta o functie a activitatii promotionale: = asigurarea unei comunicari permanente intre consumatori.

Costul redus al informarii publicului, operativitatea transmiterii mesajelor si flexibilitatea mesajelor transmise sunt caracteristici ale: = presei.

COMERT INTERNATIONAL

In conditiile in care pretul de tranzactie al unui produs in conditia de livrare FOB este de 9660 euro, cheltuielile de incarcare a marfii pe mijlocul de transport sunt de 40 euro, cheltuielile de transport si de asigurare pe parcurs extern sunt de 140 euro si respectiv 200 euro, sa se stabileasca suma in lei (RON) ce trebuie platita de importatorul roman stiind ca: taxa vamala este de 9,5 %, comisionul vamal este de 0,5 %, suprataxa vamala este de 40%, acciza 100%, TVA-ul 20%, cursul zilei 3,40 lei (RON)/euro, iar coeficientul de evaluare vamala 3,50 lei (RON)/euro. = 91000 RON.

Pretul de tranzactie al unui produs suspectat a face obiectul unei practici de dumping este de 1000 USD/tona; marja de profit considerata rezonabila este de 20%, pretul practicat de exportator pe propria piata este de 1380$/tona. Conform codului antidumping, marja maxima de dumping va fi de: = 380 USD/tona.

Printre motivele pentru care aderarea la OMC este mai complexa decat era la GATT regasim: = sfera de cuprindere a GATT era mai restransa decat a OMC.

Pentru amendarea prevederilor OMC referitoare la alte aspecte decat principiile generale se foloseste ca procedura decizionala: = majoritatea de 2/3.

Printre directiile pe care pot fi grupate prevederile specifice ale OMC referitoare la tarile in curs de dezvoltare regasim: = tratamentul mai favorabil acordat tarilor in dezvoltare.

Cu privire la sistemul decizional al OMC nu este corecta urmatoarea afirmatie: = in cazul in care se impune adoptarea prin vot a unei anumite decizii, majoritatea se raporteaza la numarul de membrii prezenti si nu la numarul total de membri.

Printre ratiunile pentru care principiul nediscriminarii este un pivot de baza al sistemului comercial multilateral regasim: = reducerea costurilor si a duratei negocierilor.

Principiul angajamentului unic presupune: = rezultatele negocierilor puteau fi asumate doar in integralitatea lor.

Printre functiile sistemului comercial international regasim: = creator de coduri de consuita in planul politicilor comerciale.

Care dintre urmatoarele afirmatii este adevarata: = negocierile tarifare sunt considerate un joc cu suma pozitiva.

Conform Preambului GATT printre obiectivele vizate de acest Acord regasim: = crearea premiselor pentru utilizarea deplina a resurselor existente la nivel global.

Obiectivul vizat de SUA si Franta prin declansarea tratativelor referitoare la introducerea unei asa numite clauze sociale urmarea: = impunerea unor standarde minime in acest domeniu, ca o preconditie a accesului la piete.

Nu reprezinta un principiu al Sistemului comercial multilateral: = solidaritatea.

Se considera a fi taxe vamale cu nivel predeterminat: = taxele compensatorii

Nu este o caracteristica definitorie a negocierilor comerciale multilaterale: = guvernele participante sunt structuri monolitice.

Tehnica de negociere a armonizarii disparitatilor tarifare s-a folosit la Runda Tokio si a constat in asa numita: = formula elvetiana.

Care dintre urmatoarele afirmatii este adevarata: disparitatea tarifara este diferenta intre taxele vamale la acelasi produs, in doua tarife vamale diferite.

Principiul gradualizarii presupunea: = posibilitatea tarilor donatoare de a retrage treptat preferintele vamale acordate, atunci cand nivelul de dezvoltare al tarilor beneficiare s-a imbunatatit.

Rata protectiei efective variaza invers proportional cu: = taxele vamale nominale la materia prima incorporata in produsul finit.

Unul dintre indicatorii de masurare a protectionismului netarifar este: = indicele de frecventa.

Printre aspectele ce sunt reprosate Sistemului Comercial International regasim: = tarile mai mici sunt fortate practic sa participe la SCI.

Este corecta una dintre urmatoarele afirmatii: = GATT a fost in mare masura o structura orientata pe sporirea accesului la piete, functia sa de baza fiind sa mentina dinamismul reciprocitatii.

Nu este o caracteristica sistemica a mecanismului OMC de solutionare a diferendelor: = prin consultari bilaterale se rezolva putine dintre diferendele aparute intre membrii.

Care dintre urmatoarele afirmatii nu este adevarata: = liniile de credit sunt o forma speciala a creditelor consortiale.

Printre principiile Acordului cu privire la servicii, negociat la Runda Uruguay nu regasim: = tratamentul national se aplica in ce priveste toate categoriile de servicii comercializate de tarile semnatare ale Acordului.

Reprezinta forme de restrangere a teritoriului vamal: = zonele economice speciale.

In conformitate cu prevederile Acordului privind textilele convenit in cadrul Rundei Uruguay este adevarata urmatoarea afirmatie: = pentru situatii determinate pot fi mentinute restrictii temporare.

Fac parte din categoria restrictiilor cantitative: = licentele.

Reprezinta o caracteristica a politicii de liber-schimb: = printre cei mai frecventi critici ai liberului schimb se afla aparatorii mediului ambiant.

In functie de modul de percepere sau de aplicare taxele vamale sunt: = ad-valorem, specifice, mixte.

Printre masurile de stimulare a exporturilor de natura fiscala regasim: = reducerea bazei de impozitare, amanarea platii impozitelor.

Asa numita Carta de la Havana a urmarit sa puna bazele: = Organizatiei Internationale a Comertului.

Nu este corecta una dintre urmatoarele afirmatii: = licentele de import sunt considerate obstacole tehnice.

In conditiile in care pretul unui produs finit este de 1000 unitati monetare, ponderea manoperei incorporate in prodului respectiv este de 75%, taxa vamala nominala perceputa la materia prima este de 10% dispersia tarifara este de 15 puncte procentuale, rata protectiei efective va fi de: = 30 %

Declansarea unei noi runde negocieri comerciale multilaterale, dupa finalizarea Rundei uruguay a avut loc: = in 2001, la conferinta Ministeriala de la Doha, ocazie cu care China si Taiwan-ul devin membri OMC.

In conformitate cu prevederile codului antidumping, un pret se considera a fi sub valoarea normala putandu-se declansa masurile de retorsiune atunci cand: = se situeaza sub nivelul preturilor practicate de exportator pe o piata terta reprezentativa pentru el.

Acordurile multilaterale negociate la Runda Uruguay sunt: = obligatorii pentru toate tarile membre ale OMC

Care dintre urmatoarele actiuni reprezinta una dintre imbunatatirile aduse mecanismului de solutionare a diferendelor in cadrul OMC; comparativ cu GATT: = aprobarea automata a masurilor de retorsiune in cazul ignorarii recomandarilor facute de experti.

A ramas acord plurilateral, la finele Rundei Uruguay: = acordul privind achizitiile guvernamentale.

In conformitate ci prevederile Acordului privind agricultura negociat la Runda Uruguay, clauza de salvgardare speciala presupune: =posibilitatea semnatarilor de a institui suprataxe vamale daca importurile se fac la preturi sub o valoare normala.

Printre acordurile/codurile OMC, incheiate cu ocazia Rundei Uruguay, care contin prevederi cu privire la reglementarile din domeniul concurentei nu regasim: = codul antidumping.

La finele Rundei Uruguay s-a stabilit continuarea negocierilor privind serviciile in domeniul: = serviciilor financiare.

Clauza stand-still conform Declaratiei de lansare a Rundey Uruguay nu prevedea: = toate masurile cu efect restrictiv vor fi eliminate treptat pana la incheierea negocierilor.

Acordul numit clauza de abilitare se refera la: = permanentizarea tratamentului comercial preferential reciproc si nereciproc.

Propunerea privind sprijinirea unei conduite internationale in domeniul concurentei a fost facuta initial in cadrul GATT7OMC de catre: = Statele Unite ale Americii.

Nu reprezinta o trasatura caracteristica a protectiei economiei nationale prin intermediul instrumentelor de politica comerciala: = protectia comerciala nu trebuie sa aiba un caracter limitat in timp.

Deturnarea de comert presupune: = inlocuirea unor surse de furnizare mai avantajoase ca si costuri de productie situate in afara unei uniuni vamale cu surse mai putin eficiente din cadrul acesteia.

Veniturile OMC se compun din cotizatii ale tarilor membre calculate astfel: = cotizatia tarilor membre se calculeaza in baza ponderii fiecarei tari membre in comertul mondial, ca medie a ultimilor 3 ani.

Conform Codului Antidumping adoptat la Runda Uruguay este adevarata urmatoarea afirmatie: = acest cod stabilea standarde specifice privind solutionarea diferendelor si constituirea panelelor de experti care sa analizeze situatiile.

Logrolling-ul reprezinta: = asa numitul "comert cu voturi"

Functiile impunerii vamale sunt: = fiscala, protectionista, de negociere.

Este corecta una din urmatoarele asertiuni: = una dintre motivatiile utilizarii taxelor vamale de import este diversificarea structurii industriale.

Nu este corecta una dintre urmatoarele afirmatii: = licentele de import sunt considerate bariere paratarifare.

Fac parte din zona gri a protectionismului urmatoarele instrumente de politica comerciala: = limitarile voluntare la export, prelevarile variabile la import, taxele de retorsiune.

In cazul unui produs exportat din China in Germania, la un pret de 9000 EURO si care este considerat a fi de dumping, daca pretul aceluiasi produs practicat pe o alta piata terta reprezentativa este de 10060 EURO, iar pretul unui produs similar autohton (din Germania) este de 10010 EURO, taxa antidumping ce trebuie utilizata, pentru a fi eficienta este: = intre 110 si 160 EURO.

In conditiile in care valoarea materiilor prime este de 100 unitati monetare si reprezinta 20% din pretul produsului, iar taxa vamala nominala perceputa la materia prima este de 10%, dispersia tarifara de 10 puncte procentuale, rata protectiei efective va fi de: = 22,5 %.

Nu este adevarata una dintre urmatoarele afirmatii: = obstacolele tehnice sunt bariere din "zona gri" a protectionismului.

In conformitate cu principiile fundamentale ale GATT singurele instrumente permise pentru protejarea economiei nationale de concurenta externa erau: = tarifele vamale cu nivel neprohibitiv.

Printre barierele netarifare care limiteaza indirect importurile prin mecanismul preturilor nu regasim: = limitarile voluntare la export.

Asa numitul protectionism procedural presupune: = adaptarea normelor care guverneaza recurgerea la bariere netarifare "clasice", aplicate la frontiera, de o maniera care sa usureze grupurilor interne de interese, accesul la protectia conferita prin intermediul acestori masuri.

Sunset clause este acea clauza adoptata la Runda Uruguay care prevedea ca: = orice actiune de salvgardare trebuie sa fie limitata in timp.

Care dintre afirmatiile de mai jos nu este adevarata: = protectia oferita de taxele vamale specifice variaza direct proportional in raport cu preturile produselor.

Nu este corecta una dintre urmatoarele afirmatii: = indicele de frecventa se calculeaza ca raport intre volumul importurilor vizate de bariere netarifare si volumul total al importurilor.

Este corecta doar afirmatia urmatoare: = acordul privind achizitiile guvernamentale incheiat la Runda Uruguay este un acord plurilateral.

Printre particularitatile limitarilor voluntare la export regasim: = cea mai mare parte din responsabilitatea administrarii acordului revine tarii exportatoare.

Printre avantajele cumpararilor on-line, din perspectiva consumatorilor, regasim: = posibilitatea obtinerii de servicii personalizate.

Nu reprezinta o caracteristica a comertului electronic una dintre urmatoarele asertiuni: = presupune o complexitate mai ridicata a procedurilor de tranzactionare.

Printre principalele directii si actiuni avute in vedere de UE prin intermediul conceptului de eEurope nu regasim: = folosirea la o scara mica (restransa) a cardurilor inteligente - Smart Card - pentru evitarea fraudelor aparute in sistem.

Printre trasaturile caracteristice ale protectiei economiei nationale prin intermediul instrumentelor de politica comerciala nu regasim: = nu presupune in mod obligatoriu existenta unui parteneriat international.

Printre caracteristicile barierelor netarifare ce implica o limitare indirecta a importurilor prin pret regasim: = intareste ideea ca protectia nu este o concesie facuta unor sectoare neeficiente, ci un drept cuvenit acestora.

Reprezinta o masura promotionala folosita pentru cresterea exporturilor: = incheierea de acorduri comerciale si de plati.

Printre scopurile avute in vedere in cadrul operatiunii de impunere vamala intalnim: = plata taxelor vamale.

Este corecta una dintre urmatoarele afirmatii: = unul dintre efectele generate de simplificarea procedurilor vamale il reprezinta cresterea profitabilitatii firmelor importatoare.

Deprecierea monedei nationale este o masura de stimulare a exporturilor: = care produce efecte favorabile pe termen scurt.

Contingentele tarifare reprezinta: = o modalitate de punere in aplicare a unui regim comercial preferential.

Licentele devin bariere comerciale atunci cand: = acordarea licentelor este conditionata de detinerea unor sume in valuta de catre solicitantii acestora.

Printre numeroasele limite/nise existente in cadrul reglementarilor OMC si care fac posibil un comportament anticoncurential regasim: = practicile de afaceri pur private, care restrictioneaza accesul la piete si care nu sunt sustinute de stat nu pot fi atacate cu prevederile GATT sau GATS.

Printre aspectele semnificative ale activitatii OMC in prezent nu regasim: = controlul eficient al OMC asupra activitatilor desfasurate de societatile transnationale.

In categoria subventiilor indirecte de export putem regasi: = subventiile pentru stimularea ajustarilor structurale.

Nu este corecta una dintre urmatoarele afirmatii: = depunerile valutare prealabile la import sunt restrictii cantitative.

Printre costurile implicate de protectionism regasim: = cresterea preturilor (in special pe termen scurt) la produsele caracterizate de o relativa inelasticitate a cererii.

Nu fac parte, in mod obisnuit dintre purtatorii cererii de protectionism: = companiile transnationale.

Printre costurile pe care le presupun normele tehnice divergente nu regasim: = costurile implicate de actiunile de lobby necesare pentru inlaturarea acestor norme.

Printre factorii care au contribuit la includerea problemelor ecologice pe agenda OMC nu regasim: = temerea ca politicile nationale in domeniu vor creste competitivitatea companiilor autohtone.

Sunt considerate bariere comerciale cu dubla natura, tarifara si netarifara: = prelevarile variabile la import.

Acordarea de facilitati bugetare unor sectoare din amonte reprezinta: = o subventionare indirecta a exporturilor.

Discriminarea impotriva produselor straine in procedurile de achizitii guvernamentale se poate manifesta sub urmatoarea forma: = oferirea de tratament comercial si financiar preferential unor companii care se angajeaza sa utilizeze cantitati insemnate de produse indigene, in procesul de executare a contractelor guvernamentale.

Dupa obiect taxele vamale se calsifica in: = de import, de export, de tranzit.

Dispersia tarifara reprezinta: = diferenta intre taxele vamale la doua produse cu grade de prelucrare diferite, din interiorul aceluiasi tarif vamal.

Nu fac parte din categoria barierelor comerciale incadrate la documente si formalitati vamale suplimentare solicitate la import: = solicitarea de licente de import.

Printre efectele pe care induce practicarea masurilor de retorsiune asupra tarii care le practica regasim: = reorientarea consumului anumitor categorii de produse.

Printre particularitatile barierelor comerciale netarifare nu regasim: = sunt masuri comerciale cu un grad de transparenta ridicat.

Cea mai sensibila problema a gestionarii corelatiei comert-mediu de catre OMC este: = masura in care politicile ambientale si efectele lor adverse pot fi adecvat gestionate in cadrul organizatiei.

Care dintre urmatoarele afirmatii este adevarata: = cererea de protectie depinde de localizarea regionala a industriei respective.

Reprezinta un argument micro sau mezoeconomic de sustinere a oportunitatii folosirii instrumentelor de politica comerciala: = mentinerea locurilor de munca.

Referitor la protectia efectiva se apreciaza ca: = vizeaza nivelul impunerii vamale asupra valorii nou create incorporate in produs.

Care dintre urmatoarele afirmatii este adevarata, tinand cont de relatia contingente - taxe vamale: = contingentele incurajeaza actiunile de lobby.

In categoria subventiilor tratate de Acordul privind Agricultura incheiat cu ocazia  Rundei Uruguay regasim: = subventiile directe acordate in functie de performantele inregistrate la export.

Ultima conferinta ministeriala a OMC a avut loc in decembrie 2005 la: = Hong Kong.

Care dintre urmatoarele afirmatii este incorecta in conformitate cu mecanismul de examinare a politicilor comerciale nationale administrat de OMC: = prin acest mecanism se incearca inclinarea raportului de forte in favoarea tarilor dezvoltate.

ECONOMIA UNIUNII EUROPENE

Conform tratatului constitutional al UE in categoria competentelor exclusive ale gruparii regasim: = politica monetara

Tara care a aderat la 1 ianuarie 2007 la UME este: = Slovenia

Nu este specific neofunctionalismului ca filozofie integrationista: = suveranitatea apartine statului-natiune, chiar daca acesta opteaza sa o exercite in comun

Este specifica interguvernamentalismului ca filozofie integrationista: = suveranitatea apartine statului-natiune, chiar daca acesta opteaza sa o exercite in comun

Printre deciziile care se adopta in Consiliul Ministerial cu majoritate calificata se includ: = cele care vizeaza masurile legate de functionarea pietei unice interne.

Pentru mentinerea paritatilor monetare in cadrul SME s-a folosit ca mecanism de interventie: = facilitatea de finantare pe termen foarte scurt.

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = presedintele comisiei europene este ales prin vot universal.

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = aranjamentele care limiteaza productia si vanzarile fac obiectul exceptiilor individuale.

In vederea asigurarii si acceptarii publice a lansarii uniunii monetare si a monedei unice, in perioada 1994 - 1998, a fost aplicat principiul: = introducerea monedei unice europene este un proces cu caracter ireversibil.

Se regasesc printre circumstantele agravante prevazute de politica in domeniul concurentei: = practicarea unor masuri de sanctionare asupra companiilor care nu doresc sa participe la intelegerile de tip anticoncurential.

Nu este corecta una din urmatoarele afirmatii: = deciziile care privesc derogari de la textele tratatelor se adopta cu majoritate calificata.

Nu este ceruta unanimitatea ca procedura decizionala in cazul deciziilor: = in domeniul taxelor si securitatii sociale care sunt cerute de functionarea adecvata a Pietei Unice.

Printre rolurile care au revenit comisiei europene nu regasim: = elaborarea si aplicarea politicilor monetare si fiscale comune.

Dezideratul de stabilitate urmarit de banca centrala europeana nu presupune: = realizarea unor ritmuri identice de crestere economica.

O concentrare economica (o fuziune) are o dimensiune comunitara fiind obligatorie notificarea sa prealabila comisiei atunci cand: = cel putin 2 firme care realizeaza concentrarea, au o cifra de afaceri, in cadrul comunitatii de cel putin 250 milioane euro.

Este corecta urmatoarea afirmatie: = procedura de codecizie a fost introdusa prin tratatul de la Maastricht.

In legatura cu uniunea europeana ca entitate statala, nu este corecta afirmatia: = gestioneaza integral afacerile interne, justitia si apararea.

Printre aspectele majore aflate pe agenda consiliului european nu regasim: = repartizarea fondurilor intre diferite institutii comunitare.

Nu este o conditie necesara pentru ca un aranjament, in principiu interzis sa beneficieze de o exceptie individuala: = aranjamentul sa fie notificat comisiei cu cel putin o luna inainte de a se incheia.

Este corecta urmatoarea afirmatie: = integrarea economica se refera la diviziunea muncii si la specializarea intra si internationala.

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = interguvernamentalismul presupune ca integrarea sa inceapa in sectoarele din zona low politics.

Nu este corecta urmatoarea asertiune: = integrarea pozitiva presupune dereglementarea structurala si eliminarea obstacolelor comerciale.

Printre functiile parlamentului european nu regasim: = controlul politic asupra activitatilor comisiei europene.

Nu se afla printre dezideratele noii arhitecturi institutionale la nivelul uniunii europene: = reprezentarea egalitara a tarilor membre in structurile decizionale comune.

Nu este o axa a reformei activitatilor comisiei europene: = preluarea unor abilitati legislative in materie de concurenta

Unul dintre procedentele create de aderarea spaniei si portugaliei la UE a fost reprezentat de: = importanta diplomatiei.

Printre valorile dominante ale directoratului general pentru concurenta nu regasim: = atitudinea favorabila fata de actiunile marilor corporatii.

Nu este considerata practica restrictiva si nu este interzisa conform reglementarilor comunitare: = practicarea de restrictii considerate necesare pentru atingerea obiectivelor specifice ale companiei respective.

Uniunea europeana a platilor nu s-a caracterizat prin: = la aceasta au participat doar tarile care au constituit ulterior comunitatile europene.

Printre ancorele sistemului monetar european nu regasim: = folosirea ECU ca moneda comuna efectiva

Nu este corecta urmatoarea asertiune: = pentru mentinerea cursurilor valutare in marja convenita de variatie era obligatorie apelarea la imprumuturi de la FMI

Nu se afla printre principalele responsabilitati ale SEBC: = aprobarea strategiilor valutare ale bancilor comerciale.

Printre atributiile principale ale bancii centrale europene nu regasim: = administrarea instrumentelor de politica sectoriala si fiscala comune

Rolul concret al grupurilor de interese in influentarea deciziilor comunitare nu depinde de: = reprezentativitatea la nivel international

Procedura decizionala de cooperare a fost introdusa prin: = actul unic european

Procedura decizionala de codecizie a fost introdusa prin: = tratatul de la maastricht

Printre organismele cu rol pur consultativ in arhitectura decizionala a uniunii europene regasim: = comitetul economic si social si comitetul regiunilor

Printre criteriile de convergenta stabilite prin tratatul de la Maastricht nu regasim: = agregatele financiare ale institutiilor financiare

O fuziune are o dimensiune comunitara fiind necesara notificarea sa comisiei atunci cand: = cel putin o firma nu realizeaza doua treimi din cifra de afaceri realizata la nivel comunitar intr-o singura tara membra a UE

Integrarea negativa nu se defineste prin: = crearea de institutii comune

Parlamentul european are cel mai important rol in cadrul procedurii decizionale de: = codecizie

Parlamentul european are cel mai redus rol in cadrul procedurii decizionale de: = consultare

Aranjamentele de integrare verticala: = au loc intre firme situate in stadii diferite ale procesului creator de valoare

Ajutoarele de stat pot distorsiona concurenta pentru ca: = realizeaza o redistribuire distorsionata a veniturilor in economie

Printre aspectele majore aflate pe agenda consiliului european nu regasim: = alegerea prin vot a comisiei

Nu reprezinta o caracteristica definitorie a consiliului european: = a fost institutionalizat prin tratatul de la Maastricht

Reprezinta o caracteristica definitorie a consiliului ministerial: = adopta deciziile prin majoritate calificata

Reprezinta o caracteristica definitorie a comisiei europene: = indeplineste un rol similar cu cel al unui guvern national

Reforma activitatilor comisiei nu vizeaza: = reprezentarea UE la ONU

Printre particularitatile parlamentului european nu regasim: = are 27 de comitete si 15 grupuri politice

Nu figureaza printre regulile procedurale de care trebuie sa tina seama grupurile de interese: = trebuie sa fie reprezentative si recunoscute la nivel international

Nu figureaza printre factorii care au sustinut aprobarea proactiva a politicii in domeniul concurentei: = aprofundarea analizei de tip ex ante

In legatura cu structura institutionala a SEBC nu este corecta urmatoarea afirmatie: = membrii comitetului executiv sunt desemnati pe criterii politice

Trecerea la moneda unica nu s-a bazat pe: = obligativitatea sectorului privat de a face decontarile in euro

In legatura cu ECU nu este corecta afirmatia: = a fost principalul activ de rezerva al bancilor comerciale

Printre facilitatile de finantare folosite in cadrul SME nu regasim: = imprumuturile de la banca europeana de investitii

Nu era obligatorie folosirea euro in perioada 1999 - 2002 pentru: = decontarea tranzactiilor efectuate de companii

Printre elementele asupra carora nu s-a intrunit consensul intre specialistii in problematica integrarii economice regasim: = integrarea este un fenomen autentic global

Care din urmatoarele afirmatii este adevarata: = in cadrul procesului de extindere a UE, tarile care doresc sa adere, nu pot obtine derogare permanenta de la nici un aspect al aquis-ului comunitar

Integrarea pozitiva nu presupune: = decizii permanente ale unei infrastructuri decizionale

Actuala uniune europeana nu a trecut prin stadiul de: = zona de liber schimb

In ierarhia politicilor de conlucrare specifice procesului de integrare economica nu regasim: = convergenta

Crearea sau extinderea unei grupari integrationiste nu depinde semnificativ de: = prevederile statutelor organizatiilor internationale

Nu este o caracteristica a UE ca subiect atipic de drept international: = dispune de curte de justitie si de curte de conturi

Nu este un deziderat al noii arhitecturi institutionale a UE: = inlocuirea comisiei si a consiliului ministerial

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = consiliu ministerial este cel mai inalt for de decizie politica

Printre deciziile care se iau in continuare cu unanimitate in consiliul ministerial nu regasim: = deciziile in domeniul fiscal si cel al securitatii sociale cerute de realizarea pietei unice interne

Nu este un element definitoriu pentru majoritatea calificata conform tratatului de la nisa: = prezenta obligatorie la vot a tuturor tarilor membre si candidate

Nu este corecta afirmatia: = in structura actuala comisia are 22 de comisari

Nu se afla printre rolurile comisiei europene: = stabilirea politicilor fiscale si economice comune

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = cazurile de incalcare a regulilor concurentei corecte sunt supuse analizei parlamentului european

Unul dintre domeniile sensibile de negocieri, care poate sa fie regasit in cazul tuturor extinderilor uniunii europene este: = agricultura

In determinarea pietei relevante comisia nu trebuie sa ia obligatoriu in considerare: = perceptia clientilor si a concurentilor

Nu se poate aplica o procedura de analiza simplificata a concentrarilor economice atunci cand: = cifra de afaceri a concentrarii depaseste 5 miliarde de euro

Nu este o provocare cu care se confrunta politica UE in domeniu concurentei: = nu este necesara uniformizarea reglementarilor la nivel international

Obiectivul central vizat de programul privind realizarea pietei unice interne a fost: = realizarea unui spatiu fara frontiere in care circulatia bunurilor, serviciilor, capitalurilor si fortei de munca sa fie asigurata

Printre obiectivele prevazute in cartea alba vizand realizarea pietei unice interne nu regasim: = pastrarea generala a votului cu unanimitate in cadrul consiliului ministerial

Piata unica definita prin actul unic european nu presupunea: = pastrarea unor reglementari nationale diferite in materie de standardizare

In ce priveste uniformizarea normelor tehnice, printre pilonii pe care se bazeaza procesul de realizare a pietei unice interne nu regasim: = adoptarea obligatorie, la nivel comunitar, a standardelor internationale adoptate de catre organisme la care gruparea este parte contractanta

Printre principiile cuprinse in carta comunitara a drepturilor sociale fundamentale ale lucratorilor nu regasim: = dreptul la protectie sociala in conformitate cu prevederile legislatiei internationale

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = libertatea de circulatie a serviciilor presupune necesitatea obtinerii licentei de functionare in cel putin 3 tari membre

In ce priveste libera circulatie a serviciilor financiare, nu se justifica masuri nationale cu caracter protectionist pentru urmatorul motiv: = sprijinirea unor banci in competitia internationala

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = pentru asigurarile de viata, daca asiguratorul preia initiativa pentru o tranzactie se aplica prevederile legale din tara sa

Referitor la extinderea UE, cea mai scurta durata a procesului de aderare (perioada scursa intre data inaintarii cererii de aderare si cea a aderarii propriu-zise) s-a inregistrat in cazul: = Finlandei

Nu este un factor esential de care depinde extinderea uniunii europene: = pozitia organismelor economice si financiare internationale

Printre principiile metodei clasice de extindere nu regasim: = problemele care apar din caracterul mai divers al gruparii sunt rezolvate printr-o reforma fundamentala

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = criticiile pentru aderarea tarilor din europa centrala si de est au fost adoptate cu ocazia consiliului european de la Luxemburg din 1997

Printre criteriile de aderare la uniunea europeana nu regasim: = criteriul social

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = programul ISPA finanteaza dezvoltarea institutionala si investitiile pentru alinierea infrastructurii la standardele UE

Printre principiile extinderii uniunii europene spre est nu regasim: = principiul subsidiaritatii

Este corecta doar afirmatia: = Romania a fost prima tara care a depus cerere de aderare la uniunea europeana

Potrivit teoriei economice standard, efectele liberalizarii pietelor, ca urmare a aderarii la UE nu cuprind: = efecte de invatare

Pentru asigurarea realizarii obiectivelor pietei unice interne, actul unic european nu prevedea a face parte din sistemul de decizie: = programele strategice pentru un orizont de timp de 15 - 20 de ani, revizuibile la fiecare 2 ani

Obiectivul fundamental al sistemului monetar european a fost: = crearea unei zone de stabilitate monetara in europa

Primul pas in directia integrarii monetare pe continentul european a fost: = institutionalizarea uniunii europene a platilor

Conform prevederilor tratatelor, printre rolurile care nu au revenit comisiei europene nu regasim: = elaborarea politicilor monetara si fiscala comuna

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = curtea europeana de conturi verifica actiunile intreprinse de catre consiliul ministerial

Nu este corecta urmatoarea afirmatie: = curtea europeana de prima instanta se ocupa de respectarea drepturilor omului in UE

In ce priveste ajutoarele de stat, nu se regaseste printre prioritatile organelor comunitare, la inceputul anilor 80: = tratarea ajutoarelor de stat ca si cele de crestere a competitivitatii la nivel international

Notiunea de spatiu fara frontiere. Concept mai larg si mai profund decat cel de piata comuna a fost introdus la nivelul UE prin: = actul unic european

MANAGEMENTUL AFACERILOR

Garantia de participare la licitatii (bid bond) asigura faptul ca firma castigatoare: = va incheia contractul

In faza de postnegociere se rezolva urmatoarele probleme: = greutati aparute in derularea contractului si rezolvarea lor

Cine pregateste si lanseaza oferta ca document precontractual de comert exterior? = exportatorul

Care este una dintre conditiile ca o marfa sa poata face obiectul unui contract de comert exterior? = exportul/importul acesteia nu trebuie sa fie interzise de nici una dintre legislatiile nationale ale partilor care sunt pe cale sa semneze contractul

Care este una dintre functiile indeplinite de licenta de export? = reprezinta documentul prin care statul caruia ii apartine exportatorul autorizeaza efectuarea tranzactiei

Clauza vazut si placut inseamna ca: = importatorul accepta marfa fara sa fie nevoie de o descriere tehnica, dupa vizionare

Clauza netto inseamna ca: = vanzatorul nu pretinde nimic pentru ambalaj, costul acestuia fiind inclus in pretul marfii

In cazul conditiei de livrare FOB (free on board) transferul marfii, al cheltuielilor, al formalitatilor si al riscurilor de la vanzator la cumparator are loc: = odata cu trecerea marfurilor de balustrada vasului, in portul de incarcare

Care din mentiunile de mai jos apar in cazul unui conosament murdar? = toate variantele (marfa umeda la cereale, saci rupti, butoaie care curg)

Care sunt obligatiile exportatorului, conform conditiei de livrare DAF (delivered at frontier)? = pune, pe cheltuiala si pe riscul sau, marfa la dispozitia importatorului, la frontiera stabilita prin contract

Care este obligatia importatorului, conform conditiei de livrare FOB (free on bord)? = angajeaza nava si o aduce in portul de incarcare, la termenul convenit prin contract

Poate fi modificat sau anulat de catre banca emitenta in orice moment si fara avizarea prealabila a beneficiarului: = acreditivul revocabil

Acreditivul, spre deosebire de incasso: = este mai sigur

Factorul de care depinde puterea de negociere in tranzactiile internationale nu este: = solutionarea litigiilor prin arbitraj

Cine pregateste si lanseaza cererea de oferta ca document precontractual de comert exterior? = importatorul

Oferta, ca document, poate fi definita ca: = o propunere de incheiere a unui contract

Cine semneaza certificatul de origine? = un organism de specialitate (de obicei camera de comert) din tara exportatorului

Care este factura proforma? = documentul care poate fi solicitat exportatorului de catre importator pentru a-i servi acestuia la indeplinirea unor formalitati prealabile efectuarii importului

Tipul sau dimensiunea uzuala reprezinta: = o notiune abstracta de care trebuie sa se aproprie calitatea marfii

In clauza netto plus ambalajul, vanzatorul: = calculeaza separat costul ambalajului

Conditiile de livrare INCOTERMS au un caracter: = facultativ

Exemplarul scrisorii de trasura internationala tip CIM care insoteste transportul pe tot parcursul si se elibereaza destinatarului odata cu marfa este: = originalul

In cazul conditiei de livrare DES (delivered ex ship) transferul marfii, al cheltuielilor, al formalitatilor si al riscurilor de la vanzator la cumparator are loc: = in momentul in care marfa, nevamuita la import, este pusa la dispozitia importatorului, la bordul navei, in portul de destinatie convenit

Care sunt obligatiile exportatorului, conform conditiei de livrare CIF (cost, insurance and freight)? = alege compania maritima, rezerva nava, incarca marfa pe nava si suporta costul transportului maritim si al asigurarii marfii pe parcursul transportului

Incasso-ul documentar este: = nici una din cele de mai sus (dispozitie de incasare data de importator bancii sale, dispozitie de plata data de importator bancii sale, dispozitie de plata data de exportator bancii sale)

Acreditivul back to back: = este acreditivul ce consta dintr-un acreditiv de import al unei marfi si un altul de export al aceleiasi marfi, ambele domiciliate la aceeasi banca

Mandatul de negociere stabileste: = perioada de desfasurare si finalizare a negocierilor

Care este una dintre functiile indeplinite de o oferta cu caracter general? = propunere orientativa de vanzare

Factura esterna este un inscris intocmit de: = exportator

Care este institutia oficiala care autentifica factura consulara? = consulatul tarii importatorului in tara exportatorului

Clauza rye terms inseamna ca: = importatorul accepta marfa chiar daca aceasta prezinta anumite degradari calitative, dar primeste in schimb bonificatie de pret

In conformitate cu normele INCOTERMS ambalajul unei marfi de export este intotdeauna in sarcina: = exportatorului

Care este obligatia importatorului, conform conditiei de livrare EXW (ex works)? = sa preia marfa la locul convenit prin contract din uzina producatorului, sa o incarce pe cheltuiala sa si sa o transporte la destinatie pe cheltuiala si pe riscul sau

Conventia care reglementeaza transporturile rutiere este: = conventia CMR (Geneva 1956)

Care sunt obligatiile exportatorului, conform conditiei de livrare DES (delivered ex ship)? = suporta toate cheltuielile, inclusiv costul asigurarii, si riscurile aferente transportului marfii pana in portul de destinatie convenit si indeplineste toate formalitatile necesare, exclusiv vamuirea la import

In cazul conditiei de livrare CIF (cost, insurance and freight) transferul marfii, al cheltuielilor, altele decat cele aferente transportului si al riscurilor de la vanzator la cumparator are loc: = in momentul in care marfa a trecut de balustrada navei in portul de incarcare

Acreditivul revolving: = este deschis pentru o anumita valoare (transa), urmand ca banca sa-l reintregeasca automat pentru fiecare noua transa

Acreditivul, documentar transferabil si divizibil: = permite beneficiarului sa ceara bancii platitoare sa transfere acreditivul, in totalitate sau partial, catre unul sau mai multi terti (beneficiari secundari)

Care este o trasatura caracteristica a operatiunii de compensare ca forma de realizare a tranzactiei internationale? = schimbul de marfuri intre parteneri (export si import) nu se face simultan ci intr-o anumita perioada de timp statuara prin contract

Alegerea locului de desfasurare si constituirea echipei de negociere fac parte din: = logistica negocierilor

Care este elementul ce nu face parte din continutul unei oferte ferme? = clauza lingvistica

Care este unul dintre elementele continute de factura externa? = valoarea totala a tranzactiei cu indicarea pretului unitar pe articole

Care este una dintre principalele functii ale facturii consulare? = faciliteaza si simplifica formalitatile vamale in tara importatorului

Care este unul dintre elementele clauzei referitoare la controlul si receptia marfurilor pe care partile trebuie sa-l introduca in contract? = definirea organului imputernicit de importator cu problema efectuarii controlului marfii, in cazul in care acesta nu actioneaza direct prin proprii sai specialisti

In operatiunile de export/import, marcarea marfurilor indeplineste una din functiile: = individualizarea marfii

In cazul conditiei de livrare FCA (free carrier) transferul marfii, al cheltuielilor, al formalitatilor si al riscurilor de la vanzator la cumparator are loc: = in momentul livrarii marfurilor catre transportatorul sau expeditorul international desemnat de importator, la locul convenit de parti prin contract

Conventiile care reglementeaza transporturile aeriene sunt: = Varsovia 12 octombrie 1929, protocolul incheiat la haga 12 septembrie 1929, conventia complementara la conventia de la varsovia 1961, conventia de la montreal 1999

Care sunt obligatile importatorului conform conditiei de livrare DES (delivered ex ship)? = descarcarea si vamuirea marfurilor in portul de destinatie convenit

Care este specificul operatiunii de asigurare a marfii pe parcursul transportului extern in cazul conditiei de livrare CIF (cost, insurance and freight)? = exportatorul incheie polita de asigurare pe cheltuiala sa insa in numele importatorului

Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa? = cecul este utilizat pentru obtinerea de numerar de la debitori

Obligatiile principale ale licentiatului sunt urmatoarele: = obligatia de a exporta licenta si de plata a pretului

Garantia de buna executare (performance bond) la licitatiile de import: = asigura indeplinirea obligatiilor contractuale de catre furnizorul selectat in urma licitatiei

Spatiul de negociere reprezinta: = exagerarea intereselor proprii

Intr-o oferta potrivit conventiei de la viena din 1980, este obligatorieprecizarea urmatoarelor elemente: = cantitatea si pretul

Ce reprezinta factura externa? = documentul primar de evidenta, identificare si evaluare in vama a marfurilor care fac obiectul operatiunilor de comert exterior

La ce serveste factura vamala? = constituie un element de referinta pentru calcului taxelor vamale de import

In operatiunile de export/import una din functiile ambalajului o constituie: = promovarea vanzarii marfii

Care este elementul care nu face parte din clauza contractuala privind pretul marfii? = data si locul efectuarii platii

In cazul conditiei de livrare FAS (free alongside ship) transferul marfii, al cheltuielilor si al riscurilor de la vanzator la cumparator are loc: = pe chei in portul de imbarcare convenit prin contract

Conventiile care reglementeaza transporturile feroviare sunt: = COTIF/CIM; R.I.V

Pentru ce modalitate de transport se utilizeaza conditia de livrare DEQ (delivered ex quay)? = maritim si pe ape interioare

Ce este cambia? = ordin scris si neconditionat dat de o persoana (tragator) unei alte persoane (tras) de a plati o suma de bani la vedere sau la o anumita scadenta unui beneficiar

Pretul licentei de brevet si plata acestuia poate imbraca una din urmatoarele forme: = sub forma de redevente periodice sau sume forfetare

Dintre documentele aferente pregatirii negocierii fac parte: = agenda de lucru

Care este suportul juridic al unei tranzactii internationale? = contractul de vanzare - cumparare internationala de marfuri

Care este una dintre principalele functii ale facturii externe? = atesta ca marfa face obiectul unui contract valabil de vanzare internationala

Lista de colisaj cuprinde: = numarul coletelor in ordinea marcarii lor

Ce semnifica prevederea brutto/neto dintr-un contract de comert exterior? = pretul ambalajului este cuprins in pretul unitar al marfii

Ce se intelege prin forta majora intr-un contract de comert exterior? = evenimente imprevizibile la data incheierii contractului, independente de vointa partilor, care sunt provocate de fenomene ale naturii

Care sunt obligatiile exportatorului, conform conditiei de livrare CFR (cost and freight)? = alege compania maritima, rezerva nava, incarca marfa pe nava si suporta costul transportului maritim

Expeditorii pot asigura comerciantilor: = toate variantele corecte (asigurarea calculatiilor tarifare de transport si a cheltuielilor accesorii; stabilirea rutelor optime; intocmirea formelor si formalitatilor de expediere)

Care sunt obligatiile exportatorului conform conditiei de livrare DEQ (delivered ex quay)? = transporta marfa, pe cheltuiala si pe riscul sau, pana la cheiul portului de destinatie convenit prin contract. Suporta inclusiv cheltuielile de descarcare a marfii si de depunere a acesteia nevamuita, pe chei

In cazul platii prin acreditiv documentar, banca emitenta: = este banca care, la solicitarea ordonatorului, isi asuma in scris angajamentul de plata in conformitate cu prevederile contractuale

Alegeti afirmatia falsa: = importurile de completrare intrate in componenta exportului, dupa ce au fost supuse unor modificari, reprezinta o forma de reexport

In practica tratativelor compromisul reprezinta: = acordarea de concesii reciproce pentru a realiza acordul de vointa

In ce consta caracterul sinalagmatic al unui contract de vanzare - cumparare internationala? = da nastere la prestatiuni reciproce intre parti, obligatiunile astfel create servindu-si una alteia drept cauza

Care este unul dintre elementele continute de certificatul de origine a marfurilor de export? = declaratie expresa prin care se precizeaza tara de origine a marfii

Data livrarii in expeditia internationala se considera din punct de vedere al bancii, data: = inscrisa in contractul de transport intern

Atunci cand ambalajul poarta marca producatorului avem de-a face cu un marcaj: = originar

Ce se intelege prin rezilierea unui contract de comert exterior? = anularea tuturor operatiunilor decurgand din executarea contractului, ulterioare momentului respectiv

Cine suporta riscurile pe timpul transportului maritim, din momentul in care marfa a trecut de balustrada navei in portul de incarcare, conform conditiei de livrare CFR (cost and freight)? = importatorul

Expeditorii nu pot asigura comerciantilor: = toate variantele corecte (depozitarea temporara a marfurilor pe cheltuiala expeditorului in vederea obtinerii unui pret de transport mai bun datorita modificarii conjuncturii pietei; plata cheltuielilor legate de transport si decontarea acestora in mod centralizat beneficiarilor de transport; efectuarea de studii si informarea celor interesati cu privire la dezvoltarea diferitelor ramuri de transport si posibilitatile de utilizare a mijloacelor de transport)

In cazul conditiei de livrare DEQ (delivered ex quay) transferul marfii, al cheltuielilor, al formalitatilor si al riscurilor de la vanzator la cumparator are loc: = in momentul in care marfa este pusa la dispozitia importatorului, pe chei, nevamuita, in portul de destinatie convenit

Biletul la ordin: = este un ordin scris dat de o persoana unei banci la care persoana respectiva are un disponibil in cont de a plati o suma de bani determinata unui tert

In cazul barterului: = schimbul de marfa se realizeaza pe baza unui singur contract care contine prevederi referitoare la ambele fluxuri de marfuri

In cadrul negocierilor comerciale strategia deciziei rapide se ia in una din urmatoarele situatii: = contractarea imediata a produsului cand asteptarea ar duce la conditii dezavantajoase (preturi in crestere pe piata)

Care este o particularitate a contractului de vanzare internationala? = elementul de extraneitate

Care este una dintre functiile indeplinite de certificatul de origine? = permite importatorului sa obtina facilitati vamale, in cazul in care intre tara exportatorului si cea a importatorului exista acorduri bilaterale in acest sens

Documentul care mijloceste transferul de proprietate de la exportator la importator este: = factura externa

Pentru marfurile care necesita o manipulare atenta se utilizeaza marcajul: = special

Ce se intelege prin rezolutiunea unui contract de comert exterior? = anularea contractului cu efect retroactiv

Bancile nu accepta la plata conosamentul: = toate variantele de mai sus (murdar facil; supus clauzelor unui charter party; care mentioneaza ca marfurile vor fi incarcate pe punte)

Care este o trasatura caracteristica a operatiunii de barter, ca forma de realizare a tranzactiei internationale? = valorile celor doua partizi de marfuri care fac obiectul tranzactiei sunt egale, iar schimbul de marfuri se face simultan sau la intervale scurte de timp

Dintre tehnicile de baza de negociere nu face parte: = tehnica renegocierii

Care este una dintre clauzele esentiale ale contractului de vanzare comerciala internationala? = obiectul contractului

Printre metodele de determinare a calitatii marfii nu se numara: = analiza tehnica

Exemplarul scrisorii de trasura internationala tip CIM care ramane la predator, servindu-i la incasarea marfii, este: = duplicatul

Clauza contractuala privind conditiile de livrare se refera la: = determinarea locului si momentului in care odata cu trecerea proprietatii marfii de la exportator la importator are loc si transferul cheltuielilor si al riscurilor ulterioare

Fazele procesului de prenegociere nu sunt: = oferte si contraoferte

Obiectivele negocierilor in cadrul acordurilor valutare sunt: = negocierile de delegati ai ministerelor de finante in numele guvernelor si reglementeaza raporturile intre banci.


Document Info


Accesari: 8431
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )