Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Plan de afaceri - firma edesign

PLAN DE AFACERI

FIRMA eDesign
CUPRINS


I.Afacerea

1.1.        Firma

1.2.        Domeniul de activitate

1.3.        Obiectivele

II. Piata

2.1. Clientii
2.2. Produsul/serviciul

2.3. Segmentul de piata

2.4. Concurenta

III. Organizare si conducere

3.1. Produsul de furnizare a serviciilor

3.2. Conducerea

3.3. Personalil

IV. Previziuni financiare

4.1. Considerente generale

4.2. Estimari financiare
SINTEZA PLANULUI DE AFACERIScopul efectuarii acestui plan de afaceri este de a evalua o idee de afacere, iar in cazul unei evaluari favorabile, estimandu-se o rentabilitate ridicata, acest act va servi ca un instrument de implementare a planului realizat in cadrul acestei lucrari.

Firma Edesign se va ocupa cu efectuare de lucrari atat persoanelor juridice, cat si celor fizice. Se va ocupa cu designul paginilor de web pentru organizatii, contribuind asftel la o mai buna marketizare a serviciilor si bunurilor oferite de acestea, designul prezentarilor electronice, brosuri si pliante, postere, carti de vizita si de abtibilde.

Ca forma juridica al afacerii viitoare s-a ales societate cu raspundere limitata cu unic asociat, avand in vedere ca prefer asumarea tuturor riscurilor si succeselor afenete acestuia. Este vorba despre o microintreprindere, avand un numar de personal de sub limita prevazuta de lege (9 persoane). Modalitatea de impozitare pe care aceasta forma juridica o presupune este favorabila obiectului de activitate al afacerii avand in vedere diferenta mare al venitului si cheltuielilor efective. Astfel o rata de impozitare de 1.5% asupra veniturilor toatale va insemna o presiune fiscala mai mica.

Constituirea organizatiei va avea loc pe baza Legii nr.31 din 1990.

Afacerea propusa spre a fi fundamentata este pozitionata in domeniul prestarii serviciilor, subdomeniul serviciilor de comunicatii prin calculator (ISP). Conform clasificarii activitatilor economice nationale (CAEN) activitatea pe care intreprinderea o va desfasura in viitor se incadreaza in categoria „Tranzactiilor imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor” (categoria M), subcategoria de „Informatica si activitati conexe” (subcategoria 72), „Alte activitati legate de informatica” (726).

Efortul investitional estimat pentru a incepe activities este de 280000000 lei din care 170000000 vor fi acoperite din surse proprii, iar restul de 110000000 prin contractarea unui credit de investitii.

Obiectivele principale al firmei sunt de:

- a facilita desfasurarea mai facila a afacerilor prin imbunatatirea calitatii comunicatiei dintre agentii economici din Romania,

- crearea unei imagini mai bune a agentilor economici,

- cresterea vitezei si inlargirea accesibilitatii la iformatii referitoare la serviciile si bunurile oferite de diverse agenti economici din toata tara.

De asemenea se urmareste:

obtinerea pozitiei de lider pe piata locala in trei ani de activitate

extinderea activitatii in Bucuresti, si apoi in toata tara

extinderea gamei sortimentale a lucrarilor efectuate si serviciilor prestate de firma

Notorietatea foarte ridicata pe plan national a marcii eDesign.

Domeniul afacerii este unul inca practic neexplorat si prezinta un grad mare de noutate. La aceasta ora in Timisoara numarandu-se aproximativ 3-4 prestatori de servicii de design electronic. Insa numarul clientilor potentiali fiind mare si in continua crestere, precum si ritmul in care internetul si caculatoarele devin din ce in ce mai mult o necesitate pentru desfasurarea activitatilor a diferitelor firme, nu se inregistreaza o concurenta intensa pe acest segment.

Cererea pe acest segment este elastica in functie de pret, in sensul ca niste conditii mai avantajoase din punct de vedere a pretului ar atrage potentialii clienti, deci crearea unuia stfel de tip de avantaj trebuie sa constituie o preocupare cel putin pentru prima perioada de activitate, in scopul cresterii numarului de clienti si fidelizarii celor deja existenti.

Crearea avantajelor concurentiale nu trebuie sa se bazeze numai pe preturi mai mici, ci si pe avantajele oferite de o calitate superioara a serviciilor.

Estimarea veniturilor financiare s-a efectuat pe baza studiului de piata realizat prin chestionarea a 100 de agenti economici, pe baza rezultatelor furnizate a avut loc estimarea cererii si a preturilor optime. Consultandu-se cu specialisti in domeniu si efectuaand analize de studii asupra firmelor existente pe piata cu acelasi profil de ctivitate a avut loc estimarea atat a veniturilor, cheltuielilor si implicit a rezultatelor. Graficul de mai jos prezinta evolutia fluxului de numerar, o variabila potrivita pentru a estima viabilitatea ideii de afaceri. Dupa cum se poate observa acesta  inregistreaza valori pozitive pe intreaga perioada, caracterizandu-se de asemenea printr-o tendinta crescatoare.Atat evolutia favorabila a fluxului de numerar, cat si indicatorii de performanta analizati in lucrare arata faptul ca merita ca activities sa fie demarata chiar si cu costul asumarii creditului de 110 milioane lei.


I. Afacerea


Planul de afaceri, in principiu, poate fi realizat in doua mari scopuri. In primul caz pentru infiintarea unei afaceri noi, pentru care trebuie creata si o societate comerciala noua (parcurgand toate etapele prevazute de lege in acest sens). In cel de-al doilea caz planul de afaceri se realizeaza pe structura unei societati comerciale deja existente, fie pentru cresterea volumului de activitate a intreprinderii, fie pentru schimbarea sau largirea obiectului de activitate, fie pentru reorganizarea radicala a intreprinderii.

In cazul prezent voi elabora un plan de afaceri cu scopul principal de a evalua o ideea mea de afacere, in cazul in care se estimeaza sanse de succes ale acesteia prezentul act va servi ca un instrument pentru desfasurarea unei afaceri mai viabile si mai rentabile, printr-o conducere mai buna a afacerii si fundamentarea mai eficienta a deciziilor.


1.1. Firma


Asigurandu-ma ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a deveni membru fondator[1], luand in considerare specificul domeniului de activitate, obiectivele urmarite pe termen scurt si pe termen lung, conditiile impuse de fiecare tip de societate comerciala in parte, etc am ajuns la concluzia ca forma juridica cea mai potrivita pentru dezvoltarea ideii de afaceri care a fi discutat in cadrul acestei lucrari este cea de Societate cu Raspundere Limitata (SRL). Motivul cel mai convingator a constat in posibilitatea existentei unui singur fondator-asociat cu raspundere limitata, avand in vedere ca dorinta mea este de a incepe o afacere pe propriul meu risc si pe propriul meu castig. Capitalul necesar relativ redus necesar pentru constituirea unei SRL (de 2 milioane) a fost un alt motiv pentru care am ales aceasta forma.

Dupa cum prevede Legea nr. 31 din 1990, republicata in Monitorul Oficial nr.33 din 29 Ianuarie, 1998, actul constitutiv in cazul unui SRL cu un singur asociat consta printr-un singur act de vointa, cu rolul de statut, care va cuprinde urmatoarele subparagrafe prevazute de lege:


Capitolul I. Denumirea, forma juridica, sediul si durata societatii

Art. 1. Se adopta prezentul statut pentru constituirea si functionarea societatii cu raspundere limitata, in conformitate cu prevederile legii nr.31 din 1991, avand ca fondator pe: Pal Timea Ottilia, de cetatenie romana, posesoare al buletinului de identitate cu seria GN.472733, eliberat de Pol. Targu-Mures la 14 Octombrie 1994, domiciliata in Targu-Mures str. B-dul 1848 25/35.

Art.2. Forma juridica a societatii

Societatea comerciala care se constituie prin prezentul act este persoana juridica romana, avand forma juridica de SOCIETATE CU RASPUNDERE LIMITATA, conform reglementarilor prevazute in Legea nr.31/1990 potrivit careia isi desfasoara activittatea.

Societatea dobandeste personalitate juridica odata cu inmatricularea ei la Registrul Comertului.

Art.3. Denumirea societatii

Denumirea societatii comerciale este „eDesign”, astfel ca in toate actele, inscrisurile, scrisorile emise de societate se va consemna aceasta denumire, insotita de precizarea formei juridice (societate cu raspundere limitata) sau de prscurtarea acesteia (SRL), sediul social, capitalul social al societatii, numarul si anul inmatricularii acestuia la Registrul Comertului.

Art.4. Sediul social al societatii comerciale

Sediul social isi are sediul in Romania, judetul Timis, localitatea Timisoara, strada Vasile Parvan nr.5.

Sediul social al societatii comerciale va putea fi schimbat prin vointa asociatilor, cu respectarea prevederilor de forma si de publicitate prevazute de lege.

Societate comerciala nu are sucursale si filiale, insa poate infiinta filiale, sucursale, puncte de lucru si de desfacere in late localitati din tara si din strainatate respectand cerintele de procedura.

Art.5. Durata de functionare a societatii

Durata de functionare a societatii este nelimitata, astfel ca, prin hotararea asociatilor si cu respectarea procedurii stabilite de lege, aceasta se poate dizolva la orice data. Durata de functionare a societatii incepe cu data inmatricularii acesteia la Registrul Comertului.


Capitolul II. Obiectul de activitate

Art.6. Obiectul de activitate consta in prestarea de servicii de design electornic, sub forma de design pagini de web, prezentari electronice, brosuri, pliante, postere, carti de vizita, abtibilde si inscriptii pe usa.

Art.7. Obiectul de activitate al societatii se face la sediul unitatii, in magazine proprii sau inchiriate, prin reprezentante, sucursale, filiale in tara sau strainatate, participarea la targuri si expozitii nationale si internationale, sau in orice alte locuri unde legea permite.


Capitolul III. Capitalul social subsris

Art.8. Capitalul social subscris al societatii a fost stabilit la suma totala de 20000000 lei, constituit prin aportul asociatului unic Pal Timea Ottilia si va fi varsat in contul si pe seama societatii pana la introducerea cererii de autorizare in instanta.

Art.9. Capitalul social subscris este ampartit in 50 de parti sociale, fiecare cu o valoare nominala de 400000 lei.

Art.10. Aportul la capitalul social este atat in natura, cat si in numerar cu posibilitatea de modificare ulterioara a acestuia prin decizia asociatului.

Art.11. Capitalul social poate fi majorat, in baza hotararii asociatului, prin crearea de noi parti sociale, constituite fie prin aport in numerar fie in natura, respectand legea romana in vigoare.

Reducerea capitalului social se poate face, de asemenea, prin hotararea asociatului, respectand procedura stabilita de lege cu privire la publicitate si cu privire la respectarea minimului legal de 2000000 lei. Decizia de reducere a capitalului trebuie sa arate motivele pentru care se face si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei. Orice creditor poate face opozitie hotararii de reducere a capitalului in instanta in termen de doua luni in publicarea hotararii de reducere in Monitorul Oficial. Reducerea se face dupa trecerea a doua luni de la publicarea hotararii de reducere in Monitorul Oficial.


Capitolul IV. Participarea la beneficii si pierderi

Art.12. Cota parte din beneficii se va plati numai din beneficiile reale, rezultate din bilantul aprobat in conditiile legii. Plata dividendelor se va face numai dupa achitarea tuturor datoriilor legale si retinerea cotei de 5% din beneficii in vederea constituirii fondului de rezerva, pana la atingerea cotei de 20% din capitalul social.

Avand in vedere faptul ca o singura persoana participa la constituirea capitalului social toate beneficiile se repartizeaza la asociatul unic al societatii. In cazul inregistrarii de pierderi, aceastea urmeaza sa se recupereze conform prevederilor legale.


Capitolul V. Activitatea economica

Art.13. Anul economico-financiar incepe la data inmatricularii la Registrul Comertului pentru primul an de activitate si la 1 Ianuarie a fiecarui an calendaristic, pentru urmatorii ani, terminandu-se la 31 Decembrie. 


Capitolul VI. Conducerea si administrarea societatii

Art.14. Societatea cu raspundere limitata eDesign SRL este condsa de asociatul Pal Timea Ottilia cu puteri depline de administrare si reprezentare.

Persona care decide in toate situatiile este de asemenea Pal Timea Ottilia, luand in considerara aspectele stabilite de lege in competenta si atributiile sale.

Art.19. Controlul asupra gestiunii si activitatii societatii comerciale se face de catre administrator, iar in raport de sitautie, de catre organele de stat competente.

Art. 20. Gestiunea personalului societatii se face de asemenea de catre administratorul acesteia, pe baza contractului individual de munca sau in alte forme permise de legea in vigoare. Contractele de munca se vor inregistra la Camera de Munca si Protectiei Sociale.


Capitolul VII. Durata societatii si lichidarea acesteia

Art.21. Durata de dunctionare a societatii este nelimitata.

Art.22. Lichidarea societatii comerciale se face la dizolvarea acesteia si se va supune intocmai reglementarilor legale in materie.

Lichidarea societatii comerciale se face la dizolvarea acesteia si se va supune intocmai reglementarilor legale in materie. Lichidarea se face de catre persoane desemnate ca lichidatori. Actul de numire al lichidatorilor trebuie depus prin grija acestora la Registrul Comertului pentru a fi scris si publicat in Monitorul Oficial. Dupa indeplinitea formalitatilor, lichidatorii vor depune semnatura lor in Registrul Comertului si vor intra in functiune.

In urma efectului prevazut de lege, nici o actiune nu se poate exercita pentru societate, decat in numele lichidatorilor sau impotriva acestora.

Toate actele ce emana de la societate trebuie sa arate ca ea este in lichidare.

Lichidatorii au aceleasi raspunderi ca si administratorul. Ei sunt datori ca impreuna  sa intocmeasca inventarul, sa incheie un bilant care sa constate situatia exacta a activului si pasivului societatii si sa le semneze.

Bilantul de lichidare, ca si propunerile de distribuire a mijloacelor rezultate din lichidare, vor fi supuse aprobarii asociatilor. Lichidatorii vor cere, de asemenea, radierea societatii din Registrul Comertului. Lichidarea se va efectua in conformitate cu prevedetile legislatiei in vigoare.


Capitolul VIII. Dispozitii finale

Art.23. Toate cheltuielile ocazionate de constituirea societatii se retin in sarcina acesteia. Prevederile prezentului statut intra in vigoare in momentul autentificarii sale.Semnatura:


Autentificarea acestui act constitutiv se face pe baza certificatului elaborat de catre Reegistrul Comertului prin care se face dovada disponibilitatii denumirii firmei. Odata ce aceasta autentificare a avut loc, se va trece la inregistrarea intreprinderii la Registrul Comertului.

Constituirea organizatiei va avea loc pe baza Legii nr.31 din 1990, deoarece se doreste angajarea de personal salariat, de asemenea se preconizeaza solicitarea unor crdite de la banci pentru extinderea activitatii in viitor, ceea ce este imposibil sau mai greu de realizat in cazul in care organizatia se infiinteaza pe baza Decretului Lege nr.54 din 1990.


Firma Edesign se va ocupa cu efectuare de lucrari atat persoanelor juridice, cat si celor fizice. Se va ocupa cu designul paginilor de web pentru organizatii, contribuind asftel la o mai buna marketizare a serviciilor si bunurilor oferite de acestea, designul prezentarilor electronice, brosuri si pliante, postere, carti de vizita si de abtibilde.


In zilele noastre Internetul a devenit o utilitate la fel de necesara ca si telefonul, contribuind la buna desfasurare al afacerilor. Comertul-electronic, foarte dezvoltat in tarile mai dezvoltate. Si in proces de lansare in Romania, devine un facilitator important a desfasurarii afacerilor intr-un timp mai scurt, ciar daca partenerii se afla la o mare distanta unul de la celalalt. Avantajele contsruirii de pagini de web de catre intreprinderi sunt numeroase, din care va voi aminte pe cele mai importante:

Paginile de web realizate de eDesign pentru clientii acesteia va asigura inlargirea accesului agentilor economici la informatiile referitoare la intreprindere, serviciile si bunurile oferite, politica de pret, etc.

Cu ajutorul facilitatilor create de intreprinderea noastra se vor putea lansa comenzi prin intermediul paginii de web, contribuind astfel la o viteza mai crescuta aferenta realizarii afacerilor

Economisire de timp si de personal pentru clientii nostrii care acum pot oferi informatiile necesare fara sa fie nevoie de personal pregatit special in acest sens.

De asemenea, prezentarile electronice pregatite de eDesign pentru cei care ne solicita serviciile vor contribui la o mai buna publicitate a intreprinderilor, creand o imagine mai buna prin calitatea produselor oferite de noi. Aceste prezentari vor facilita comunicarea dintre agentii economici de la diverse conferinte, expozitii, si vor oferi informatii intr-un mod mai structurat si mai usor de procesat.

Cartile de vizita pregatite de intreprinderea noastra se vor distinge prin calitatea si designul distinct al acestora, contribuind astfel la crearea unei mai bune imagini a persoanelor care solicita serviciile noastre in acest sens.

Brosurile, pliantele, posterele sunt de asemenea mijloace de comunicare si de publicitate foarte importante, folosite cu mare frecventa in zilele noastre, calitatea buna a acaestora fiind o alta emblema a seriozitatii si succesului intreprinderii noastre.

Firma in discutie se va ocupa si de designul si producerea de abtibilde, despre care preconizam ca se vor bucura de un mare succes avand in vedere caracterul personalizat, flexibil al acestora.


Avand in vedere ca in momentul de fata nu exista intreprinderi prea multe pe piata nationala cu acest profil de activitate, vom incerca de-a lungul timpului de a ne extinde activities si pe nivel national. Calitatea distincta a produselor noastre se vor putea realiza cu ajutorul echipamentului si programelor celor mai performante, a fortei de munca bine pregatite, a conducerii eficiente, precum si prin buna calitate a hartiilor si materialelor folosite pentru producerea pliantelor, brosurilor, posterelor si abtibildelor.  


1.2.        Domeniul de activitate


Afacerea propusa spre a fi fundamentata este pozitionata in domeniul prestarii serviciilor, subdomeniul serviciilor de comunicatii prin calculator (ISP). Conform clasificarii activitatilor economice nationale (CAEN) activitatea pe care intreprinderea o va desfasura in viitor se incadreaza in categoria „Tranzactiilor imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor” (categoria M), subcategoria de „Informatica si activitati conexe” (subcategoria 72), „Alte activitati legate de informatica” (726).

Serviciile furnizate si lucrarile efectuate de firma sunt de domeniul viitorului fiind una dintre cele mai de perspectiva afaceri la ora actuala, calculatorul si internetul devenind indispensabil majoritatii oamenilor avand in vedere ca reprezinta cea mai mare viteza de culegere si prelucrare a afacerilor. Domeniul aferent construirii de pagini de web, prezentari electronice, design de brosuri, postere, pliante, abtibilde este un domeniu in crestere, in plina dezvoltare in tara noastra, care se bucura de un mare succes in tarile mai dezvoltate, si despre care revistele de specialitate, precum InfoMania spun ca va deveni foarte dezvoltate in viitor, cu rate de crestere anuale mult peste media generala. Este un domeniu relativ nou care ofera mari oportunitati firmelor care actioneaza in cadrul acesteia.

Sediul firmei va fi intr-un spatiu inchiriat destul de apropape de Centrul orasului pentru a asigura astfel o accesibilitate mai larga.

Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 290 mil. lei, din care: 180 mil lei vor fi asigurate din surse proprii a intreprinzatorului, iar celelalte 110 mil vor constitui surse imprumutate (credit bancar pentru investitii). Pentru rambursarea creditului se va utiliza un regim liniar de amortizare.

Penrtu o mai buna estimare a veniturilor, cheltuielilor, reyultatului net pe primii ani de activitate a intreprinderii s-au efectuat urmatoareale estimari :

se considera ca un programator poate realiza trei pagini de web de o dimensiune medie, 3 prezentari electronice, 6 postere, o brosura si 8 pliante  pe luna.

O sa lucreze trei designeri pe taota perioada analizata.

Serviciile de design si productie de carti de vizita si de abtibilde prezinta proportii ignorabile in totalul veniturilor.


1.3.        Obiectivele


Obiectivul principal al firmei este de:

- a facilita desfasurarea mai facila a afacerilor prin imbunatatirea calitatii comunicatiei dintre agentii economici din Romania,

- crearea unei imagini mai bune a agentilor economici,

- cresterea vitezei si inlargirea accesibilitatii la iformatii referitoare la serviciile si bunurile oferite de diverse agenti economici din toata tara.

De asemenea se urmareste:

obtinerea pozitiei de lider pe piata locala in trei ani de activitate

extinderea activitatii in Bucuresti, si apoi in toata tara

extinderea gamei sortimentale a lucrarilor efectuate si serviciilor prestate de firma

Notorietatea foarte ridicata pe plan national a marcii eDesign.

Pe termen scurt, perioada de 3 ani, activitatile firmei se vor limita la judetul Timis scopul principal fiind aceea de consolidare a pozitiei ocupate pe piata locala pirn dezvoltarea si cresterea continua a afacerii. Pe termen mai lung, dupa 3 ani de activitate, se doreste o extindere a activitatii acesteia in special prin imbunatatirea calitatii aferente serviciilor oferite, imbunatatirea imaginii prin intermediul unei activitati de publicitate adecvata si prin reinvestirea sistematica a profiturilor realizate. Intr-o prima faza, va avea loc patrunderea pe pieta din Bucuresti, odata cu trecerea acestui test care dupa estimarile efectuate va dura cam 3 ani, se va incerca crearea unei clientele si pe pietele din alte judete din Romania. 


II. Piata


Avand in vedere importanta cunoasterii pietei pe care urmeaza sa actioneze piata si pentru a fi posibila o estimare cat mai corecta a vanzarilor si cheltuielilor din perioadele viitoare pe baza carora vom putea determina daca afacerea este rentabila sau nu, am hotarat efectuarea unei studii de piata efectuat asupra unui esantion de 100 de agenti economici din Timisoara, precum si o analiza a principalilor concurenti in acest domeniu. In cele ce urmeaza, voi incerca o prezentare structurata a informatiilor obtinute in urma acestor analize.


2.1. Clientii


In conditiile in care tehnica de calcul si modalitatile de comunicare facilitate de acestea se dezvolta vertiginos, si pe masura ce se dezvolta, populatia Romaniei se reorienteaza intr-o proportie insemnata de la modalitatile dvenite conventionale de comunicare catre aceste mijloace, ceea ce deschide o noua posibilitate pentru afacerile din acest domeniu.

In urma studiului de piata efectuat la comanda fondatorului intreprinderii, asupra unui esantion de 100 de persoane juridice din judetul Timis selectate in mod aleator, s-a aplicat un chestionar prin intermediul internetului persoanelor cu putere de decizie din cadrul acestor organizatii. 

Numai 17% din respondentii intervievati au spus ca dispun deja de pagini de web proprii, din restul de 83%, 67% au de gand sa dispuna de o pagina de web proprie in urmatorii doi ani. Consideram ca acest rezultat este unul incurajator pentru afacerea noastra. Dintre agentii economici care s-au declarat dispusi sa detina in viitor o pagina de web, 2% sunt organizatii guvernamentale, 19% organizatii neguvernamenatle, iar restul de 79% agenti economici, producatori, comercianti de bunuri sau prestatori de servicii.

Cand aceste organizatii au fost intrebati despre scopul pentru care ar dori sa aiba o pagina de web, 56% au raspuns pentru publicitate, 27% pentru desfasurarea mai rapida a relatiilor de afaceri, 5,6% pentru o mai buna informare a oamenilor despre activitatile desfasurate (optiune aleasa in special de agentii independente non-guvernamentale, non-nonprofit  si agentii guvernamentale).

Pretul pe care ar fi dispusi sa plateasca pentru constructie de pagini de web poate fi observata pe graficul prezentat mai jos (graficul nr. 1). Acest grafic ne indica faptul ca in viziunea clientilor potentiali (cererea) s-ar afla undeva in jurul pretului de 500 de $, acest pret incluyand insa si costurile ce trebuiesc platite providerilor de servicii internet, valoarea efectiva destinata numai construirii paginii de web fiind de aproximativ 350$.

In ceea ce priveste prezentarile electronice, posterele, pliantele si brosurile efectuate la comanda am constat ca organizatiile care ar fi cei mai interesati de aceste servicii sunt agentiile non-guvernamentale, care au afirmat aproape in integralitate ca ar solicita astfel de servicii daca pretul nu ar fi prea mare.

Clientii potentiali ai firmei pot fi incadrati deci in trei grupe principale:

intreprinderile din judetul Timis, care sunt interesati in principal de contsruirea de pagini de web pentru a contribui astfel la o mai buna publicitate a serviciilor si bunurilor oferite de acestea, precum si pentru a putea face cunoscut preturile practicate, economisind asftel timpul necesar elaborarii ofertelor pentru solicitanti. De asemenea, prezentarile electronice au devenit o necesitate absoluta pentru conferinte si expozitii organizate, o prezentare de calitate si din punct de vedere tehnic contribuind in mare masura la crearea unei mai bune imagini ale acestora. Pliantele si brosurile ar servi aceasi scop, de publicitate a acestor firme, iar cartile de vizita au devenit un element indispensabil pentru desfasurarea relatiilor de afaceri.

Organizatiile non-guvernamentale, precum si cele guvernamentale considera pagina de web ca un instrument de a face cunoscut identitatea lor unui segment ct mai mare de oameni, precum si o modalitate de a face cunoscute activitatile desfasurate si serviciile prestate diferitelor categorii de oameni.

Pe baza celor spuse mai sus consideram ca aceasta afacere ar avea un mare succes, cererea pentru acest tip de servicii fiind in continua crestere, odata cu familiarizarea clientilor cu posbilitatile oferite de cele mai noi tehnologii, fapt ce conditioneaza o dezvoltare ulterioara a intreprinderii in sensul cresterii si largirii gamei de servicii oferite.

Clientii afacerii vor fi toate organizatiile care realizeaza importanta folosirii de modalitati moderne, rapide si interactive de comunicare.

2.2. Produsul/serviciul


Paginile de Web pentru clienti vor fi construite cu ajutorul softului Dreamweaver care este una dintre cele mai folosite si binecunsocute programe de creare a paginilor de web si in tarile occidentale. Pentru prezentarile electronice se va folosi programul Power Point, iar pentru cartile de vizita ultima versiune a programului Page Maker Pro, pentru brosuri, pliante si postere CorelDraw si ZonerDraw, pentru prelucrarea imaginilor PhotoShopEditor, aceste programe oferind toate optiunile necesare realizarii unor produse finale de foarte buna calitate.

Odata ce designul posterelor, pliantelor si brosurilor a fost facuta, materializarea acestora va avea loc cu ajutorul unei imprimante digitale performante japoneze importate din Germania care face posibil imprimarea imaginilor atat pe hartie cat si pe alte tipuri de materiale plastice.

Produsele realizate vor fi personalizate in functie de preferintele clientilor, pentru a putea efectua o estimare a vanzarilor si a cheltuielilor ne vom limita la analiza unor produse etalon, preturile acestora fiind stabilite in functie de suma pe care organizatiile chestionate s-au declarat a fi dispusi sa plateasca, in functie de estimarea cheltuielilor implicate, precum si ca urmare a confruntarii cu preturile practicate de principalii concurenti:

Construire de pagini de web: 400

Design prezentari electornice: 35

Design brosuri (cu 20 de pagini): 55

Design pliante, postere (fata-verso): 10

Materializarea brosurilor, pliantelor si cartilor de vizita se va putea face pe hartii de diferite tipuri, alegerea unora din acestea fiind in functie de preferintele solicitantilor, costul aferent acestora se estimeaza pe baya analizei efectuate asupra altor agenti economci cu profil de activitate asemanator.

Avand in vedere caracterul unic al acestor produse, vanzarea lor va avea loc pe baza de comanda. In urma negocierilor purtate cu reprezentantii firmei va avea loc stabilirea caracteristicilor principale, a pretului si a cantitatii livrate (daca este cazul).

Succesul afacerii este influentata in mare masura de publicitatea efectuata, astfel se va pune mare accent asupra acestui aspect, incercand o familiarizare a potentialilor clienti cu serviciile oferite de eDesign prin pagina de web a firmei, mailuri trimise pe adrese de grupuri electronice, publicitate prin radio si ziare precum si prin participare la expozitii. De asemenea, pe produsele realizate se va trece si numele firmei, adresa, numarul de telefon al fimei si adresa de internet a paginii de web, servind astfel cresterea notorietatii marcii eDesign.

Principalele categorii de costuri in realizarea acestor servicii si produse vor fi cele cu forta de munca, si cu amortizarea softurilor si echipamentului folosit, la care se mai adauga costurile cu materialele folosite pentru materializarea brosurilor, pliantelor si cartilor de vizita. O prezentare mai detaliata a acestora va avea loc in ultimul capitol care se ocupa in special de aspectele financiare implicate de afacerea pe care urmeaza sa o desfasuram.


2.3. Segmentul de piata


Piata aferenta afacerii pe care urmeaza sa o desfasuram este unul tanar si fara prea mare concurenta, dar, cu o rata mare de crestere datorita generailzarii tehnicilor de prelucrare a informatiilor cu ajutorul calculatoarelor. Segmentul tinta sunt persoanele juridice de toate tipurile care isi au sediul in judetul Timis. Din acest punct de vedere judetul Timis ofera avantajul de a fi  gazda unui numar ridcat de agenti economici in comparatie cu alte judete, in luna Mai 2000 fiind inregistrate 25890 de firme la Registrul Comertului din Timis, la care se mai adauga numeroasele ofnaizatii non-guvernamentale si guvernamentale care activeaza in aceasta zona. Tendintele pietei, cum arata si experiensa tarilor occidentale este in continua crestere, oferind posibilitatea afacerii noastre de a se dezvolta prin cresterea gamelor sortimentale a serviciilor oferite si prin extinderea zonei geografice.

La inceput, primii trei ani, aria georgrafica cuprinsa va fi judetul Timis, ca pe urma sa se incerce o extindere in Bucuresti, iar pe urma si in alte judete din Romania.  Piata din judetul Timis se mai caracterizeaza prin faptul ca nu exista multe firme oferind servicii asemanatoare, cele existente neavand inca o pozitie consolidata pe piata locala nu va fi foarte greu de a intra pe piata si de a atinge o cota de piata de aproximativ 30% in primul an de activitate, urman ca aceasta sa creasca in urmatorii ani.


2.4. Concurenta


Cu toate ca domeniul afacerii este unul inca practic neexplorat si prezinta un grad mare de noutate, exista deja un numar de concurenti pe piata. La aceasta ora in Timisoara numarandu-se aproximativ 3-4 prestatori de servicii de design electronic. Insa numarul clientilor potentiali fiind mare si in continua crestere, precum si ritmul in care internetul si caculatoarele devin din ce in ce mai mult o necesitate pentru desfasurarea activitatilor a diferitelor firme, nu se inregistreaza o concurenta intensa pe acest segment.

Cererea pe acest segment este elastica in functie de pret, in sensul ca niste conditii mai avantajoase din punct de vedere a pretului ar atrage potentialii clienti, deci crearea unuia stfel de tip de avantaj trebuie sa constituie o preocupare cel putin pentru prima perioada de activitate, in scopul cresterii numarului de clienti si fidelizarii celor deja existenti.

Crearea avantajelor concurentiale nu trebuie sa se bazeze numai pe preturi mai mici, ci si pe avantajele oferite de o calitate superioara a serviciilor.

In urma analizei efectuate asupra concurentilor deja exitestenti a rezultat faptul ca concurentul principal este firma LTHD Timisoara, pretul solicitat insa de acestia fiind mult peste cel preconizat de afacerea noastra. Calitatea serviciilor oferite de eDesign, prin profesionalismul fortei de munca, precum si prin calitatea echipamentleor, softurilor, imprimantei si materialelor folosite va contribui de asemenea pentru o consolidare cat mai rapida a pozitiei pe firma.

O alta incercare in sensul crearii unei clientele cat mai vaste este de a reinvesti rezultatele obtinute in primul an de activitate intr-un videoproiector care va fi imprumutata pe urma clientilor pentru a putea proiecta prezentprile electronice realizate tot de intreprinderea noastra.


III. Organizare si conducere


3.1. Procesul de furnizare a serviciilor


Afacerea se bazeaza pe achizitionarea echipamentului necesar, de performanta inalta, dupa cum urmeaza:

Calculatoare Pentium III si Pentium II

imprimanta digitala

scanner

aparat de taiat

precum si pe angajrea de personal calificat si  inchirierea unui spatiu pentru amplasarea afacerii.

Echipamentele vor fi achizitionate cu plata pe loc, prin finantare partiala din surse proprii si imprumutate. Softurile de specialitate care se vor achizitiona sunt: DreamWeaver, Page Maker Pro, Zoner Draw, Corel Draw, Photo Shop Editor, etc.

Personalul va fi angajat pe urma unui proces de selectie bazat pe depunere de CV-uri si realizarea unor interviuri cu fondatorul afacerii. Accentul se va pune in mod special pe cursurile urmate atat in cadrul procesului educational universitar cat si in afara acestuia.

Spatiul inchiriat reprezinta un spatiu cu trei camere aflate la parterul unei cladiri, care va fi reamenajat corespunzator necesitatilor afacerii luate in considerare. Astfel, una dintre camere va constitui biroul managerului, una spatiu de expunere a mostrelor de produs si de purtare a discutiilor cu potentialii clienti, iar cealalta camera va fi spatiul de lucru pentru personalul angajat sa lucreze la designul produselor si la materializarea acestora.

Fiecare lucrare avand un caracter unic, realizarea acestora va avea loc pe baza de comenzi. Principalele etape al procesului de prestare a serviciilor vor fi urmatoarele:

lansarea comenzilor de catre potentialii clienti

estimarea pretului de catre reprezentantul de vanzari al firmei

trimiterea ofertei celor care au solicitat

in cazul in care pretul specificat in oferta ii convine clientilor potentiali, ar eloc plata in avans (de40%) a pretului total

are loc realizarea designului grafic cu ajutorul programelor de specialitate

daca este cazul, are loc materializare produselor finite (carti de vizita, pliante, brosuri, postere), proces ce include imprimarea, taierea, capsarea.

are loc controlul respectarii cerintelor lansate de client, atat de catre managerul firmei, cat si de client

se efectuaza plata a 60% din costul total

are loc predarea produsului final. 

Materialele folosite in cadrul afacerii este hartia folosita pentru realizarea brosurilor, pliantelor, posterelor si a cartilor de vizita, care va fi achizitionata de la un comerciant din Timisoara, tara de origine a acestora fiind Germania, fiind de o calitate superioara.


3.2. Conducerea


Conducerea executiva a firmei va fi realizata de intreprinzator, D-ra Pal Timea, asociat unic, absolventa a Facultatii de Stiinte Economice, Universitatea de Vest Timisoara, specialitatea de Managementul Firmei, absolventa a cursurilor de calculatoare realizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, fosta coordonatoare a Centrului de Cercetare in Stiinte Economice si Sociale, dispunand astfel atat de o calificare corespunzatoare cat si de o vasta experinta in domeniul managementului, precum si in design electronic. Ea va coordona intreaga activitate, angaja si controla personalul, va lua decizii in toate domeniile de administrare a afacerii.

Avantajele pe care le prezinta afacerea cu proprietar unic sunt urmatoarele:

usurinta demararii si incheierii afacerii;

intreprinzatorul este propriul sau sef;

mandria si satisfactia personala de a fi patron;

inexistenta problemei deseori complicate a distribuirii profiturilor intre parteneri etc.

Dezavantajele afacerii cu proprietar unic sunt:

riscul afacerii este suportat de doar de proprietar;

munca intensa pe tot parcursul zilei;

girarea afacerii cu proprietatea personala;

cresterea limitata a firmei etc.

Deci, directorul executiv al intreprinderii va avea de facut fata tuturor problemelor de gestionare a afacerii, inclusiv contabilitate, deoarece acesta are pregatire economica superioara.

Afacerea va necesita un numar redus de personal, dintre care majoritatea va fi personal direct productiv, acest fapt usurand mult procesul de managerizare a intreprinderii.

Se vor anagaja trei designeri de grafica, cu o vasta pregatire profesionala in domeniu, sarcinile lor cuprinzand munca de design, de construire pagini de web. Unul dintre ei va fi si administratorul de retea din cadrul firmei.

Se va angaja un reprezentant vanzari, care va lucra mai mult in domeniul de Public Relations, responsabilitatea ei fiind aceea de a discuta cu potentialii clienti, de a primi comenzile si a lansa ofertele, dupa ce a consultat si managerul firmei in ceea ce priveste pretul aferent serviciilor oferite.

O persoana se va ocupa de gestiunea materialelor, cu imprimarea brosurilor, posterelor, cartilor de vizita si a pliantelor, cu taierea si capsarea acestora, precum si de impachetarea lor. 

Structura organizatorica a firmei este prezentata pe graficul nr. 2


Avand in vedere ca este vorba despre o microintreprindere cu un numar redus de angajati, comunicarea dintre membrii acesteia va avea loc pe baza discutiilor in persoana sau prin telefon.
3.2. Personalul


Firma va avea nevoie de urmatorul personal angajat:

3 designeri de grafica

reprezentant vanzari

personal ajutator

contabil

care va fi angajat pe baza de contract individual de munca. Curatenia spatiului ocupat se va efectua de femeia de serviciu al cladirii, costul serviciului fiind inclus in chiria platita lunar.

Pentru recrutarea personalului mentionat mai spus, se va face publicitate posturilor vacante prin publicarea unor anunturi in principalele ziare din Timisoara. Selectarea personalului va avea loc ca urmare a consultarii CV-urilor depuse si a interviului realizat cu directorul firmei. Accentul se va pune pe formarea profesionala a candidatilor, de asemnea se va incerca angajarea unor persoane tinere, dinamice care sa tina pasul cu evolutiile tehnologiei si a softurilor.

Fiind vorba de o comunitate destul de mica, nu previzionam greutati in formarea unei echipe unite care sa insuseasca obiectivele firmei pe termen scurt si pe termen lung. Se va incerca aplicarea unui management particiaativ, si nu autoritar, pentru ca membrii organizatiei sa se simta implicati si responsabili pentru succesul firmei.

Programul de lucru va avea loc intre orele 9-17 in cursul saptamanii, si de la 9 la 13 Sambata.


IV. Previziuni financiare


4.1. Considerente generale


Efectuarea analizei financiare al afacerii are la baza urmatoarele premise:

- afacerea are caracter de continuitate;

- capacitatea afacerii de-a genera profit in perioada de prognoza;

Posibilitatea efectuarii analizei financiare presupune:

avand in vedere caracterul unic al lucrarilor efectuate a fost nevoie de a numite simplificare a planului de activitate pentru a putea estima veniturile si cheltuielile viitoare. Acest lucru a avut loc pe baza analizelor efectuate luand in considerare rezultatele studiului de piata efectuat, experienta economica al afacerilor cu profil similar precum consutandu-se cu specialisti care lucreaza in domeniul designului electronic. Astfe, s-au ajuns la urmatoarele concluzii:

un designer are nevoie de doua luni ca sa finalizeze trei pagini de web de o dimensiune medie, asta insemnand 1.5 pagini de web pe luna

cererea in medie pe luna pentru celelalte lucrari sunt cam trei prezentari electronice, sase postere, o brosura si opt pliante pentru un designer.

- evolutia normala a activitatii de efectuare a lucrarilor pe baza concluziilor reiesite din cele prezentate anterior;

nu vor avea loc schimbari ale profilului de activitate, sau alte schimbari radicale in evolutia afacerii;

- cunoasterea indicatorilor economici la afacerile cu profil similar, avand in vedere particularitatile prezentei afaceri.

Limitele analizei financiare sunt date de:

relevanta informatiilor obtinute din cercetarea pietei si a altor domenii;

caracterul destul de aproximativ al estimarilor efectuate cu privire la stabilirea cantitatii medii de lucru pentru un designer pe luna,

- posibilitatea surprinderii variabilelor relevante de catre analist.

Vom presupune urmatoarele particularitati:

- dupa demararea afacerii nu vor avea loc mariri de capital social prin aportul asociatului unic legate de afacerea analizata;

- nu vor avea loc reevaluari;

- nu vor avea loc contractari suplimentare de credite pe termen lung.


Consider ca inainte de a efectua orice fel de previziune a cheltuielilor si a veniturilor, consider ca este important sa estimam efortul investisional necesar de efectuat pentru denararea afacerii. In tabelul urmator am incercat o defalcare a principalelor componente a investitiei:


Specificatie

Valoare

Cheltuieli de constituire a afacerii

4000000

Cheltuieli cu studiul de piata

5500000

Cheltuieli cu publicitate

11500000

Cheltuieli pentru software (Dreamweaver, PageMakerPro, CorelDraw, ZonerDraw, etc)

28950000

Calculatoare Pentium III (3 bucati)

71832750

Calculator Pentium II

17000000

Calculator Pentium II (second hand)

9000000

Scanner

5700000

Imprimanta digitala

22786000

Mobilier de birou

13720000

Stoc materiale (hartie)

12000000

Obiecte de inventar (inclusiv taietarul)

5000000

Costuri chirie (avans patru luni+garantie)

46193000

Cheltuieli de reamenajare a spatiului inchiriat

17000000

Alte cheltuieli

18600000

TOTAL INVESTITIE

288781750

SURSE NECESARE

288781750

SURSE IMPRUMUTATE

178781750

SURSE ATRASE

110000000


Se poate observa deci faptul ca cea mai insemnata parte al efortului investitional este cea aferenta echipamentului achizitionat (calculatore, imprimante, scanner) si mobilierului, care constituie imobilizarile corporale. De mentionat faptul ca in costurile aferente calculatoarelor sunt incluse si cele cu conectarea la Internet precum si cheltuielile anexe (cablare, etc). O alta parte esentiala a investitiei consta in cheltuielile efectuate cu inchirierea spatiului pentru care trebuie platit in avans chiria pe patru luni (300$/luna*4ori, garantie 200$) precum si pentru reamenajarea spatiului. Celelalte categorii de cheltuieli sunt necesare pentru demararea in bune conditii a afacerii.

Astfel, necesarul de investitii se estimeaza a fi aproximativ 288781750 de lei (8752$ la un cursul de schimb oficial din data de 8 Aprilie 2002), din care 1787881750 de lei se vor finanta din resursele proprii ale intreprinzatorului, iar celelalte 110000000 de lei se vor acoperi cu ajutorul unui credit bacar de investitii pe termen lung (3 ani), cu o dobanda anuala de 39,9% si cu ramburasre liniara lunara. Intreprinzatorul a decis deci rambursarea creditului pe o perioada cat mai scurta, de trei ani, pentru a evita riscurile aferente modificarii ratelor dobanzii practicate pe piata valutara.

Graficul de rambursare a creditului va arata in felul urmator:


Perioada

Sold Initial

Suma Ramasa

Rata de Rambursare

Dobanda

Total Rambursari

2003 Ian

110000000.00

106944444.44

3055555.56

3657500.00

6713055.56

Feb

106944444.44

103888888.89

3055555.56

3555902.78

6611458.33

Mar

103888888.89

100833333.33

3055555.56

3454305.56

6509861.11

Apr

100833333.33

97777777.78

3055555.56

3352708.33

6408263.89

Mai

97777777.78

94722222.223055555.56

3251111.11

6306666.67

Iun

94722222.22

91666666.67

3055555.56

3149513.89

6205069.44

Iul

91666666.67

88611111.11

3055555.56

3047916.67

6103472.22

Aug

88611111.11

85555555.56

3055555.56

2946319.44

6001875.00

Sept

85555555.56

82500000.00

3055555.56

2844722.22

5900277.78

Oct

82500000.00

79444444.44

3055555.56

2743125.00

5798680.56

Noi

79444444.44

76388888.89

3055555.56

2641527.78

5697083.33

Dec

76388888.89

73333333.33

3055555.56

2539930.56

5595486.11

2004 Ian

73333333.33

70277777.78

3055555.56

2438333.33

5493888.89

Feb

70277777.78

67222222.22

3055555.56

2336736.11

5392291.67

Mar

67222222.22

64166666.67

3055555.56

2235138.89

5290694.44

Apr

64166666.67

61111111.11

3055555.56

2133541.67

5189097.22

Mai

61111111.11

58055555.56

3055555.56

2031944.44

5087500.00

Iun

58055555.56

55000000.00

3055555.56

1930347.22

4985902.78

Iul

55000000.00

51944444.44

3055555.56

1828750.00

4884305.56

Aug

51944444.44

48888888.89

3055555.56

1727152.78

4782708.33

Sept

48888888.89

45833333.33

3055555.56

1625555.56

4681111.11

Oct

45833333.33

42777777.78

3055555.56

1523958.33

4579513.89

Noi

42777777.78

39722222.22

3055555.56

1422361.11

4477916.67

Dec

39722222.22

36666666.67

3055555.56

1320763.89

4376319.44

2005 Ian

36666666.67

33611111.11

3055555.56

1219166.67

4274722.22

Feb

33611111.11

30555555.56

3055555.56

1117569.44

4173125.00

Mar

30555555.56

27500000.00

3055555.56

1015972.22

4071527.78

Apr

27500000.00

24444444.44

3055555.56

914375.00

3969930.56

Mai

24444444.44

21388888.89

3055555.56

812777.78

3868333.33

Iun

21388888.89

18333333.33

3055555.56

711180.56

3766736.11

Iul

18333333.33

15277777.78

3055555.56

609583.33

3665138.89

Aug

15277777.78

12222222.22

3055555.56

507986.11

3563541.67

Sept

12222222.22

9166666.67

3055555.56

406388.89

3461944.44

Oct

9166666.67

6111111.11

3055555.56

304791.67

3360347.22

Noi

6111111.11

3055555.56

3055555.56

203194.44

3258750.00

Dec

3055555.56

0.00

3055555.56

101597.22

3157152.78Bilantul initial al intreprinderii reprezinta situatia patrimoniului noii intreprinderi inainte de inceperea activitatii. Astfel bilantul initial pentru firma eDesign va arata in felul urmator:


BILANT – ACTIV


Cheltuieli de constituire

21000000

Cheltuieli de cercetare-dezvoltare

5500000

Software (Dreamweaver, PageMakerPro, CorelDraw, ZonerDraw, etc)

28950000

IMOBILIZARI NECORPORALE

55450000

Calculatoare Pentium III (3 bucati)

71832750

Calculator Pentium II

17000000

Calculator Pentium II (second hand)

9000000

Scanner

5700000

Imprimanta digitala

22786000

Mobilier de birou

13720000

IMOBILIZARI CORPORALE

140038750

ACTIVE IMOBILIZATE

195488750

Materiale

12000000

Obiecte de inventar

5000000

Cont in banca

57693000

Disponibilitati

18600000

ACTIVE CIRCULANTE

93293000

TOTAL ACTIVE

288781750


BILANT-PASIV


CAPITAL PROPRIU

178787150

Capital social

20000000

Contul intreprinzatorului

158787150

CAPITAL STRAIN

110000000

Datorii pe termen lung

110000000

TOTAL PASIV

288787150


Inainte da a incepe estimarea cheltuielilor pe primul an de activitate este important se schitez planul de amortizare al activelor imobilizate. Regimul de amortizare este cea liniara, astfel pornind de la valoarea lor initiala ti durata lor de functionare s-a calculat amortizarea lunara, dupa cum este prezentat in tabelul de mai jos:


Elemente de active imobilizate

Valoare initiala

Durata de amortizare

Amorizare lunara

Cheltuieli de constituire

21000000

5

350000

Cheltuieli de cercetare-dezvoltare

5500000

5

91666.66667

Software (Dreamweaver, PageMakerPro, CorelDraw, ZonerDraw, etc)

28950000

3

804166.6667

IMOBILIZARI NECORPORALE

55450000


1245833.333

Calculatoare Pentium III (3 bucati)

71832750

3

1995354.167

Calculator Pentium II

17000000

3

472222.2222

Calculator Pentium II (second hand)

9000000

3

250000

Scanner

5700000

3

158333.3333

Imprimanta digitala

22786000

3

632944.4444

Mobilier de birou

13720000

5

228666.6667

IMOBILIZARI CORPORALE

140038750


3737520.833

ACTIVE IMOBILIZATE

195488750


4983354.167


ESTIMAREA CHELTUIELILOR LUNARE PE PRIMUL AN DE ACTIVITATE

VALORI NOMINALE


Principalele categorii de cheltuieli vor fi urmatoarele:

1)     Amortizarea:

Cheltuielile cu amortizarea sunt cheltuieli fixe care sunt redate in tabelul prezentat mai sus, in planul cheltuielilor de amortizare. Fiid o cheltuiala fixa ea ramane neschimbata pe toata perioada analizata.

2)     Cheltuielile cu chirii

Chiria lunara este contravaloarea a 300 de $. Plata chiriilor aferente primelor patru luni de activitate au fost achitate in avans, deci va figura suma 0. Moneda nationala se estimeaza a se deprecia cu o rata lunara de 3%, astfel, din a cincea luna cheltuielile cu chirii se vor calcula cu noul curs depreciat. Contravaloarea in dolari ramane neschimbata pe intrega perioada, singurul element care se schimba este cursul valutar, acesta influentand la randul ei si costul chiriilor.

3)     Cheltuielile administrative (cu energie electrica, energie termica, apa, telefon)

Costul acestor utilitati se estimeaza a se modifica in functie de variatia vremurilor, in timpul verii consumandu-se mai putina energie termica si electrica decat in timpul iernii, se caracterizeaza deci prin sezonalitate. De asemenea, valoare aferenta acestei categorii mai variaza si sub influenta deprecierii cursului valutar.

4)     Cheltuieli cu personalul

Cheltuielile cu personalul includ:

cheltuieli pentru renumerarea personalului

cheltuieli cu asigurarile si protecta de baza a personalului care au ca baza cheltuielile pentru remunerarea personalului, dupa cum urmaza:

Pentru angajator:

CAS 23,67%

Sanatate .. 7%

Fondul de risc si accidente . 3%

Fondul de invatamant .2%

Ajutor de somaj 5%

Pentru angajat:

CAS . 11,33%

Sanatate 7%

Ajutor de somaj .. 1%

Pentru a simplifica estimarea rezultatelor financiare, am hotarat sa lucrez doar cu salariile brute. Avand in vedere faptul ca sursa crearii de profit se bazeaza in mare masura pe folosirea fortei de munca, nivelul salariilor acordate designerilor este destul de ridicata, de asemenea pentru a folosi remunerarea pecuniara ca un instrument de motivare, dupa luna a cincea, incepad din luna Iunie, are loc o crestere a salariilor pentru designeri si pentru manager.

5)     Cheltuieli de materiale

Aceasta categorie de cheltuieli s-a estimat pe baza analizei efectuate asupra altor firme cu aceasi profil de activitate si cam cu aceasi marime. Se refera in principal asupra cheltuielilor cu achizitonarea de hartie de calitate superioara. Valoarea aferenta creste de la o luna la alta cu 5%, depasind rata de depreciere a leului deoarece se estimeaza si o extindere a activitatii de imprimare a matrialelor, in special datorita investirii puternice in imaginea firmei (cheltuieli ublicitare).

6)     Cheltuieli cu asigurarea

Este i categorie de cost fix datorita faptului ca se bazeaza pe un contracts semnat la inceputul anului.

7)     Total rambursare a creditelor-cheltuieli financiare

Acest cost este stabilit in cadrul graficului de rambursare a creditului contractat la inceputul anului si cuprinde atat rata de rambursare cat si dobanda aferenta.

8)     Cheltuielile de publicitate

Se preconizeaza cheltuirea a 400 de pe luna pentru publicitate, avand in vedere constientizarea de catre conducere a impactului mare pe care o publicitate adecvata care sa contribuie la crerea unei imagini cat mai bune, cat mai profesioniste a firmei, este esntiala pentru atingerea obiectivelor stabilite al afacerii.

9)     Alte cheltuieli

Se refera la cheltuieli cu transportul, la cheltuieli de protocol, etc.

Pentru o mai buna vizualizare a cheltuielilor estimate pe luna le voi prezenta cu ajutorul graficului de mai jos, nu inainte insa de a pregati un tablou si cu cheltuielile cu personalul. Aici se estimeaza o crestere de 8% de la o luna la alta, avand in vedere faptul ca odata cu extinderea clienteli vor fi necesare chltuieli de transport si de protocol suplimentare.

~ lei~

Salar brut - lei
Salar brut - $

1

2

3

4

5

Manager

400

13198000

13593940

14001758.2

14421810.95

14854465.27

Designer 1, adm. de retea

325

10723375

11045076.25

11376428.54

11717721.39

12069253.04

Designer 2

275

9073625

9345833.75

9626208.763

9914995.025

10212444.88

Designer 3

275

9073625

9345833.75

9626208.763

9914995.025

10212444.88

Contabil

200

6599000

6796970

7000879.1

7210905.473

7427232.637

Reprezentant vanzari

180

5939100

6117273

6300791.19

6489814.926

6684509.373

Personal ajutator

140

4619300

4757879

4900615.37

5047633.831

5199062.846

Cursul valutar


32995

33984.85

35004.3955

36054.52737

37136.16319 Salar brut
Salar brut - lei

6

7

8

9

10

11

12

Manager

425

16256355

16744046

17246367

17763758

18296671

18845571

19410938

Designer 1, adm. de retea

375

14343843

14774158

15217383

15673904

16144121

16628445

17127298

Designer 2

325

12431330

12804270

13188398

13584050

13991572

14411319

14843658

Designer 3

325

12431330

12804270

13188398

13584050

13991572

14411319

14843658

Contabil

200

7650049

7879551

8115937

8359415

8610198

8868504

9134559

Reprezentant vanzari

180

6885044

7091595

7304343

7523474

7749178

7981653

8221103

Personal ajutator

140

5355034

5515685

5681156

5851591

6027138

6207952

6394191

Cursul valutar


38250

39397

40579

41797

43050

44342

45672


CHELTUIELI TOTALE:

~lei~


1

2

3

4

5

6

Amortizare

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

Chiria

0

0

0

0

11140848

11475074

Utilitati (telefon, apa, energie)

7600000

7600000

7600000

7200000

7000000

7000000

Cheltuieli cu personal

59226025

61002805

62832889

64717876

66659412

22528624

Materiale

11548250

12356627

13221591

14147102

15137400

16197018

Asigurare

5800000

5800000

5800000

5800000

5800000

5800000

Total rambursari

6713056

6611458

6509861

6408264

6306667

6205069

Cheltuieli cu publicitate

13198000

13593940

14001758.2

14421810

14854465

15300099

Alte cheltuieli

7500000

8100000

8748000

9447840

10203667.2

11019960

TOTAL CHELTUIELI

116568685

120048186

123697455

127126248

142085815

1005092007

8

9

10

11

12

Amortizare

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

Chiria

12663564

13043471

13434775.34

13837818

14252953

14680541Utilitati (telefon, apa, energie)

7000000

7000000

7400000

7800000

7900000

8200000

Cheltuieli cu personal

23899220

24466697

18418138.51

18821182

19236318

19663907

Materiale

17330809

18543965

19842043.55

21230986

22717155

24307356

Asigurare

5800000

5800000

5800000

5800000

5800000

5800000

Total rambursari

6103472

6001875

5900278

5798681

5697083

5595486

Cheltuieli cu publicitate

15759102

16231875

16718831.53

17220396

17737008

18269118

Alte cheltuieli

11901557

12853682

13881976.58

14992534

16191937

17487292

TOTAL CHELTUIELI

105441080

108924921

106379397

110484954

114515810

118987058


Tabelele de mai jos vor prezenta evolutia previzionata a cheltuielilor in urmatorii doi ani de activitate:


ANUL 2004 (al doilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Amortizare

14950062.5

14950062.5

14950062.5

14950062.5

Chiria

43621544.49

31305727.16

50569325.61

55258467.47

Utilitati (telefon, apa, energie)

25654470

26416410

26680574.1

28874332

Cheltuieli cu personal

322799429.2

370455756.9

441866339

482839279

Materiale

76628941.55

88707578.46

102690110.5

118876639.2

Asigurare

17400000

17400000

17400000

17400000

Total rambursari

16176875

15262500

14348125

13433750

Cheltuieli cu publicitate

58162059.32

41740969.55

67425767.48

73677956.62

Alte cheltuieli

56770746.3

71514790.36

90088039.6

113484984.5

TOTAL CHELTUIELI

632164128.4

677753794.9

826018343.8

918795471.3


ANUL 2005 (al treilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Amortizare

14950063

14950063

14950063

14950063

Chiria

60382419

65981500

72099767

78785362

Utilitati (telefon, apa, energie)

31551762

32488852

32813741

35511786

Cheltuieli cu personal

559543753

626526601

716191014

782601258

Materiale

131061495

151720063

175634938

203319395

Asigurare

17400000

17400000

17400000

17400000

Total rambursari

12519375

11605000

10690625

9776250

Cheltuieli cu publicitate

80509893

87975333

96133022

105047149

Alte cheltuieli

132107932

132107932

132107932

132107932

TOTAL CHELTUIELI

1040026691

1140755344

1268021101

1379499194


De retinut faptul ca aceste valori sunt valori nominale, adica ele includ si rata estimata medie al inflatiei. Ele nu sunt deci exprimate in valori comparabile.


ESTIMAREA VENITURILOR LUNARE PE PRIMUL AN DE ACTIVITATE:

VAlORI NOMINALE


Estimarea veniturilor incepe de la identificarea tuturor activitatilor care vor produce venit, estimarea cantitatii acestora si ponderarea lor cu tariful unitar aferent fiecareia dintre ele. Primul pas in determinarea veniturilor este de obicei capacitatea de productie (efectuare lucrari) a factorilor de productie implicati in activitate. De asemenea, trebuie luata in considerare si cererea existenta pe piata. Atsfel, in urma estimarii cererii pentru lucrarile efectuate de firma eDesign, in principal apeland la informatiile furnizate de studiul de piata efectuate, precum si de analizele realizate pe alte firme cu profil de activitate asemanator, iar pu urma discutarii cu specialisti din domeniu (designerii angajati) cu privire la capacitatea lor de a raspunde la cererea lansata s-au ajuns la urmatoarele rezultate:
Nr. De lucrari

1

2

3

4


Pret unitar-$

pe o luna

Construire pagina de web

400

4.5

59391000

61172730

63007911

64898149.26

Design prezentari electronice

35

9

10393425

10705227

11026384

11357176

Design postere

10

18

5939100

6117273

6300791

6489814

Design brosuri

55

3

5444175

5607500

5775725

5948997

Design pliante

10

24

7918800

8156364

8401054

8653086

Imprimare brosuri, pliante, postere34644750

38109225

41920147

46112162

TOTAL VENITURI123731250

129868320

136432015

143459386


Se estimeaza ca un designer poate construi 3 pagini de web in doua luni, la un cost unitar de 400 de $, acesta fiind costul mediu al unei pagini de web de o dimensiune medie. De asemenea, se estimeaza ca un designer poate realiza trei prezentari electronice pe luna, clientii potentiali fiind disponibili sa o achizitioneze la un pret de 35 de $. Restul cantitatilor a fost previzionat in mod asemanator, clientii dovedindu-se disponibili de a o achizitiona la un pret de cele prezentate in tabelul de mai sus. In ceea ce priveste imprimarea de brosuri, pliante si postere se preconizeaza o crestere lunara de 10%, avand in vedere ca exista comenzi suplimentare, care la randul lor se datoreaza publicitatii facute pentru firma.
Nr. De lucrari

5

6

7

8


Pret unitar-$

pe luna

Construire pagina de web

400

4.5

66845093.73

68850446

70915959

73043438

Design prezentari electronice

35

9

11697891.4

12048828

12410292

12782601

Design postere

10

21

7798594.269

8032552

8273528

8521734

Design brosuri

55

3

6127466.926

6311290

6500629

6695648

Design pliante

10

27

10026764.06

10327566

10637393

10956515

Imprimare brosuri, pliante, postere50723378.48

55795716

61375287

67512816

TOTAL VENITURI153219188.9

161366401

170113093

179512756

Nr. De lucrari

9

10

11

12


Pret unitar-$

pe luna

Construire pagina de web

400

4.5

75234741

77491784

79816537

82211033.82

Design prezentari electronice

35

9

13166079

13561062

13967894

14386930.92

Design postere

10

24

10031298

10332237

10642205

10961471.18

Design brosuri

55

3

6896518

7103413

7316515

7536011.433

Design pliante

10

30

12539123

12915297

13302756

13701838.97

Imprimare brosuri, pliante, postere74264098

81690508

89859559

98845515

TOTAL VENITURI192131860

203094303

214905468

227642801.3


Urmand acelasi rationament, in cele ce urmeaza va voi prezenta estimarile efctuate in ceea ce priveste evolutia veniturilor nominale trimestriale aferente urmatoarelor doi ani de activitate. Astfel:


ANUL 2004 (al doilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Construire pagina de web

261729267

285998636.7

312518432.3

341497328.9

Design prezentari electronice

45802621.72

50049761.42

54690725.65

59762032.57

Design postere

26172926.7

28599863.67

34827401.64

45532977.19

Design brosuri

23991849.47

26216541.7

28647522.96

31303921.82

Design pliante

34897235.59

38133151.56

45244682.71

56916221.49

Imprimare brosuri, pliante, postere

359896520.1

479022268.3

637578639.1

848617168.6

TOTAL VENITURI

752490420.6

908020223.3

1113507404

1383629651


ANUL 2005 (al treilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Construire pagina de web

362294516.3

395888999.9

432598599.2

472712169.5

Design prezentari electronice

63401540.35

69280574.98

75704754.86

82724629.66

Design postere

36229451.63

39588899.99

43259859.92

47271216.95

Design brosuri

33210330.66

36289824.99

39654871.59

43331948.87

Design pliante

48305935.5

52785199.99

57679813.22

63028289.27

Imprimare brosuri, pliante, postere

1026826774

1366706436

1819086267

2421203821

TOTAL VENITURI

1570268548

1960539936

2467984165

3130272075


ESTIMAREA PROFITULUI BRUT, AL IMPOZITULUI PE VENIT SI A IMPOZITULUI BRUT – VALORI NOMINALE


Estimarea rezultatului brut s-a efectuat pe baza estimarilor aferente vaniturilor si cheltuielilor totale. Fiind vorba de o microintreprindere impozitul se calculeaza pe venit, si nu pe profitul brut. Rata de impozitare este de 1,5%. Aceasta metoda de impozitare este una avantajoasa avand in vedere faptul ca este specific domeniului valoarea ridicata de craere de valoare (profit) avand in vedere noutatea afacerii si disponibilitatea relativ redusa a personalului de specialitate.1

2

3

4

5

6

TOTAL VENITURI

123731250

129868320

136432015.4

143459386.1

153219188.9

161366401

TOTAL CHELTUIELI

116568685

120048186

123697455

127126248

142085815

100509200

REZULTATUL BRUT

7162565

9820134

12734561

16333138

11133374

60857201

IMPOZITUL PE VENIT

1855968.75

1948024.8

2046480.23

2151890.792

2298287.833

2420496.015

REZULTATUL NET

5306597

7872109

10688080

14181247

8835086

584367057

8

9

10

11

12

TOTAL VENITURI

170113093.2

179512756.2

192131860.7

203094303.5

214905468.1

227642801.3

TOTAL CHELTUIELI

105441080

108924921

106379397

110484954

114515810

118987058

REZULTATUL BRUT

64672013

70587835

85752463

92609350

100389658

108655744

IMPOZITUL PE VENIT

2551696.398

2692691.342

2881977.911

3046414.552

3223582.022

3414642.02

REZULTATUL NET

62120316

67895144

82870485

89562935

97166076

105241102


Pentru urmatorii ani de activitate:

Anul 2004 (al doilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Venituri Totale

752490420.6

908020223.3

1113507404

1383629651

Cheltuieli Totale

632164128.4

677753794.9

826018343.8

918795471.3

Rezultatul brut

120326292.2

230266428.4

287489060.6

464834179.4

Impozitul pe Venit

11287356.31

13620303.35

16702611.07

20754444.76

Rezultatul net

109038935.8

216646125

270786449.5

444079734.6


Anul 2005 (al treilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Venituri Totale

1570268548

1960539936

2467984165

3130272075

Cheltuieli Totale

1040026691

1140755344

1268021101

1379499194

Rezultatul brut

530241857.3

819784592

1199963065

1750772881

Impozitul pe Venit

23554028.23

29408099.04

37019762.48

46954081.13

Rezultatul net

506687829

790376492.9

1162943302

1703818800


Trebuie mentionat inca odata faptul ca aceste rezultate sunt estimari in valori nominale si nu in preturi comparabile. Pentru a fi exprimat in preturi comparabile, ar trebui deflatat cu rata lunara estimata de inflatie de 3%.


ESTIMAREA FLUXULUI DE NUMERAR

VALORI NOMINALE12

3

4

5

6

TOTAL INTRARI

123731250

129868320

136432015.4

143459386.1

153219188.9

161366401

Amortizari

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

Impozitul pe Venit

0

0

5850473.78

0

0

6870674.64

Total Cheltuieli

116568685

120048186

123697455

127126248

142085815

100509200

TOTAL IESIRI

111585331

115064832

112863627

122142894

137102461

88655171

FLUX DE NUMERAR

12145919

14803488

23568388

21316492

16116728

72711230


Avand in vedere ca afacerea noastra lucreaza direct cu clientii, plata are loc odata cu predarea lucrarii, deci toate veniturile reprezinta in acelasi timp si incasari. In ceea ce priveste cheltuielilr, nu reprezinta iesiri de numerar, si astfel se scad din total cheltuieli amortizarile aferente perioadei. De asemenea, avand in vedere faptul ca impozitul se plateste in fiecare a treia luna si ele constituie o iesire de numerar.7

8

9

10

11

12

TOTAL INTRARI

170113093.2

179512756.2

192131860.7

203094303.5

214905468.1

227642801.3

Amortizari

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

4983354

Impozitul pe Venit

0

0

8126365.651

0

0

9684638.594

Total Cheltuieli

105441080

108924921

106379397

110484954

114515810

118987058

TOTAL IESIRI

100457726

103941567

93269678

105501600

109532456

104319065

FLUX DE NUMERAR

69655367

75571189

98862183

97592704

105373012

123323736


Urman acelasi rationament, s-a estimat si evolutia fluxului de numerar pe urmatorii ani de activitate, de retinut ca acesta este efectuate in preturi curente, deci nu pot fi comparate. Valori sunt inflatate lunar cu o rata generala de depreciere a monedei cu 3%.


ANUL 2004 (al doilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Total Intrari

752490420.6

908020223.3

1113507404

1383629651

Cheltuieli Totale

632164128.4

677753794.9

826018343.8

918795471.3

Amortizari

14950062.5

14950062.5

14950062.5

14950062.5

Impozitul pe Venit

11287356.31

13620303.35

16702611.07

20754444.76

Total Iesiri

628501422.2

676424035.8

827770892.3

924599853.6

Flux de Numerar

123988998.3

231596187.5

285736512

459029797.1ANUL 2005 (al treilea an de activitate)Trimestrul I

Trimestrul II

Trimestrul III

Trimestrul IV

Total Intrari

1570268548

1960539936

2467984165

3130272075

Cheltuieli totale

1040026691

1140755344

1268021101

1379499194

Amortizari

14950062.5

14950062.5

14950062.5

14950062.5

Impozitul pe Venit

23554028.23

29408099.04

37019762.48

46954081.13

Total Iesiri

1048630657

1155213381

1290090801

1411503213

Fluxul de Numerar

521637891.5

805326555.4

1177893365

1718768862


Graficul de mai jos prezinta evolutia rezultatului net si a fluxului de numerar net actualizat, evolutia permanent pozitiva si puternic crescatoare reflecta viabilitatea activitatilor desfasurata, fiind o dovada clara a viabilitatii acestuia. Pentru a calcula aceste valori actualizate, adica exprimate in valori comparabile, si nu la valoarea curenta, am calculat un indice de deflatare (de 3% lunara) pe baza cresterii procentuale a deprecierii valutare, rata folosita in previzionarea veniturilor si rezultatelor.Pe urmatorii doi ani de activitate se observa evolutia aproape integral identica a celor doua variabile, depasirea decalajului existent intre cele doua marimi din primul an de activitate se explica prin evolutia mai rapida a veniturilor. Si evolutiile din aceasta perioada dovedesc o activitate absolut renatbila, care merita sa fie demarata suportand chaltuielile investitionale necesare, si prevesteste cu optimism posibilitatea realizarii obiectivelor stabilite, acelea de extindere pe plan geografic si condolidarea pozitiei pe piata.
BILANTUL PREVIZIONAT LA SFARSITUL PRIMULUI AN DE ACTIVITATE


ACTIV - 2003


Cheltuieli de constituire

16800000

Cheltuieli de cercetare-dezvoltare

4400000

Software (Dreamweaver, PageMakerPro, CorelDraw, ZonerDraw, etc)

19300000

IMOBILIZARI NECORPORALE

40500000

Calculatoare Pentium III (3 bucati)

47888500

Calculator Pentium II

11333333.33

Calculator Pentium II (second hand)

6000000

Scanner

3800000

Imprimanta digitala

15190666.67

Mobilier de birou

10976000

IMOBILIZARI CORPORALE

95188500

ACTIVE IMOBILIZATE

135688500

Materiale

12000000

Obiecte de inventar

5000000

Titluri de plasament

223410202.6

Cont in banca in valuta

353504662

Cont in banca in lei

62693000

Disponibilitati

75000000

ACTIVE CIRCULANTE

731607864.7

TOTAL ACTIVE

867296364.7


Se poate observa faptul ca valoarea activelor imobilizate a scazut cu valoarea anuala a amortizarii, in rest neavandu-se loc achizitii in acest sens. Au crescut insa in masura foarte mare activele circlante in special pe seama depunerilor in conturi bancare in valuta si pe seama titlurilor de plasament. Firma a adoptat aceasta strategie fiind interesat de investiri mai suplimentare in viitorul apropiat, conturile bancare in valuta reprezentand un modalitate de a conserva puterea de cumparara a acestoa si de a pastra si un grad ridicat de lichiditate, ambele aspecte importante pentru firma.


PASIV TOTAL – 2003


CAPITAL PROPRIU

788963031.3

Capital social

20000000

Contul intreprinzatorului

158787150

Rezultatul exercitiului

610175881.3

Repartizarea rezultatului

530853016.8

Fonduri

366105528.8

Rezerve

164747488

CAPITAL STRAIN

78333333.33

Datorii pe termen lung

73333333.33

Datorii pe termen scurt

5000000

TOTAL PASIV

867296364.7


Capitalul propriu a crescut intr-o masura apreciabila, pe seama rezultatului net anual ridicat inregistrat in cursul anului. Acest rezultat s-a repartizat in cea mai mare parte la rezerva si la founduri, urmand ca sa se decida de destinatia restului de valoare in cursul al celui de al doilea an de activitate.

Capitalul strain include acum o noua subcategorie, aceea a datoriilor pe termen scurt cu o valoare insignificanta, scaderea valorii pe ansamblu a capitalului strain se explica pe seama rambursarii a creditului contractat la inceputul activitatii.


Urmarind aceasi logica, am efectuat o previziune a bilantului si de la sarfsitul urmatorilor doi ani care sunt prezentate mai jos:


ACTIV -ANUL 2004


Cheltuieli de constituire

12600000

Cheltuieli de cercetare-dezvoltare

3300000

Software (Dreamweaver, PageMakerPro, CorelDraw, ZonerDraw, etc)

9650000

IMOBILIZARI NECORPORALE

25550000

Calculatoare Pentium III (3 bucati)

23944250

Calculator Pentium II

5666666.667

Calculator Pentium II (second hand)

3000000

Scanner

1900000

Imprimanta digitala

7595333.333

Mobilier de birou

8232000

IMOBILIZARI CORPORALE

50338250

ACTIVE IMOBILIZATE

75888250

Materiale

36000000

Obiecte de inventar

17000000

Titluri de plasament

599850410.5

Cont in banca in lei

899775615.8

Cont in banca

176000000

Disponibilitati

46000000

ACTIVE CIRCULANTE

1774626026

TOTAL ACTIVE

1850514276


PASIV -ANUL 2004


CAPITAL PROPRIU

1829514276

Capital social

20000000

Contul intreprinzatorului

158787150

Rezultatul exercitiului

1040551245

Repartizarea rezultatului

624330747

Fonduri

803137051.7

Rezerve

431369576.6

CAPITAL STRAIN

57666666.67

Datorii pe termen lung

36666666.67

Datorii pe termen scurt

21000000

TOTAL PASIV

1850514276


ACTIV -ANUL 2005


Cheltuieli de constituire

8400000

Cheltuieli de cercetare-dezvoltare

2200000

Software (Dreamweaver, PageMakerPro, CorelDraw, ZonerDraw, etc)

0

IMOBILIZARI NECORPORALE

10600000

Calculatoare Pentium III (3 bucati)

0

Calculator Pentium II

0

Calculator Pentium II (second hand)

0

Scanner

0

Imprimanta digitala

0

Mobilier de birou

5488000

IMOBILIZARI CORPORALE

5488000

ACTIVE IMOBILIZATE

16088000

Materiale

43000000

Obiecte de inventar

35000000

Titluri de plasament

3158238985

Cont in banca in lei

2584013715

Cont in banca

176000000

Disponibilitati

23000000

ACTIVE CIRCULANTE

6019252700

TOTAL ACTIVE

6035340700


PASIV -ANUL 2005


CAPITAL PROPRIU

5993340700

Capital social

20000000

Contul intreprinzatorului

158787150

Rezultatul exercitiului

4163826424

Repartizarea rezultatului

0

Fonduri

1011247301

Rezerve

639479825.6

CAPITAL STRAIN

42000000

Datorii pe termen lung

0

Datorii pe termen scurt

42000000

TOTAL PASIV

6035340700


INDICATORI ANALIZATI PE BAZA REZULTATELOR SI BILANTELOR ESTIMATE


1)     Rata profitabilitatii resurselor consumate arata profitul brut al exercitiului care revine pe unitatea de cheltuieli totale (care masoara consumul de resurse), masoara capacitatea tuturor resurselor de a genera prin consum profit brut.


Rprc=Rezultatul brut al exercitiului/Cheltuieli totale


2)     Rata profitabilitatii venirturilot exprima eficienta generala activitatii firmei masurata prin profitul brut al exercitiului ce revine veniturilor totale ale exercitiului; reflecta eficienta intregii activitatii (de exploatare, financiara si exceptionala).


Rpv = Rezultatul brut al exercitiului/Venituri totale


3)     Rata rentabilitatii comerciale arata rezultatul brut din exploatare aferent cifrei de afaceri. Indicatorul exprima eficienta valorificarii produselor societatii si caracterizeaza eficienta politicii comerciale si a politicii de preturi a firmei.


Rrc=Rezultatul brut al exploatarii/Cifra de afaceri


4)     Rata rentabilitatii economice reprezinta remunerarea bruta a capitalurilor investite, atat proprii cat si imprumutate (capitalul investit=capital propriu+imprumuturi pe termen lung+imprumuturi pe termen scurt) si arata cat profit brut revine unei unitati de capital investit.


Rre=Rezultatul brut al exercitiului/capitaluri investite


5)     Rata rentabilitatii economice brute reprezinta remunerarea in termeni de acumulare bruta a capitalurilor investite, atat proprii cat si imprumutate (capital investit = active fixe brute + necesar de fond de rulment + disponibilitati = capital propriu + imprumuturi pe termen mediu si lung + credite bancare pe termen scurt). Rata arata cat excedent brut de exploatare revine unei unitati de capital investit.


Rreb = Excedentul brut al exploatarii /Capitaluri investite


6)     Rata solvabilitatii generale arata masura in care activele totale ale firmei pot acoperi datoriile totale ale firmei. Practic, arata masura in care datoriile pot fi acoperite pe seama activelor.


Isg = Total activ/Datorii totale


7)     Lichiditatea curenta arata masura in care datoriile curente pot fi acoperite pe seama activelor curente. Compara ansamblul lichiditatilor potentiale, asociate activelor circulante, cu ansamblul datoriilor scadente sub un an.


Lc=Active curente/Pasive curente


8)     Rata autonomiei financiare arata cat din patrimoniul firmei este finantat pe baza resurselor proprii.


Rafg = Capital propriu/Pasiv total


9)     Rata indatorarii globale masoara ponderea datoriilor totale in patrimoniul firmei. Arata in ce masura sursele imprumutate si atrase participa la finantarea activitatii.


Rig = Datorii totale/Pasiv total


10)  Rata activelor imobilizate reflecta ponderea pe care o detin activele imobilizate ale intreprinderii in totale active.


Rac = Active imobilizate / Total active


1

Rata profitabilitatii a resurselor consumate

0.459

0.361

0.891

2

Rata profitabilitatii veniturilor

0.315

0.265

0.471

3

Rata rentabilitatii comerciale

0.351

0.280

0.476

4

Rata rentabilitatii economice

0.739

0.596

0.713

5

Rata rentabilitatii economice brute

0.893

0.660

0.730

6

Rata solvabilitatii generale

11.072

32.090

44.572

7

Rata lichiditatii generale

14.400

19.400

37.600

8

Rata autonomiei financiare

0.910

0.989

0.987

9

Rata indatorarii financiare

0.090

0.011

0.013

10

Rata activelor imobilizate

15.645

4.101

1.060


Dupa cum se poate observa din tabelul prezentat mai sus aceasta activitate se caracterizeaza printr-o rentabilitate ridicata, rata profitabilitatii cheltuielilor si veniturilor fiind foarte ridicate, un venit de cehltuieli generand 0.45 de lei rezultat brut, respectiv o unitate monetara de venit generand 0.315 unitati monetare rezultat, in primul an de activitate. Tendinta acestor doua indicatori este de scadere in al doilea an de activitate, fapt ce se explica prin cresterile salariale major din acest an pentru motivarea personalului, ca pe urma se aiba loc o noua crestere semnificativa.

Rentabilitatea comerciala atinge si ea valori destul de ridicate, fiind foarte aproape de profitabilitatea veniturilor generale, avand in vedere faptul ca cifra de afaceri in cazul acestei intreprinderi este acelasi cu veniturile totale realizate. Rata rentabilitatii economice si rata rentabilitatii economice brute inregistreaza de asemenea valori ridicate indicand faptul ca investitia efectuate a afost una eficienta.

Rata solvabilitatii generale indica un mare grad de siguranta in ceea ce priveste solvabilitatea firmei, avand in vedere faptul ca o mare parte a resurselor totale (pasive totale) este finantate din resurse proprii (rezultatul exercitiului), deci implicit datoriile au o pondere destul de scazuta (dupa cum indica si rata indatorarii globale). Lichiditatea generala a intreprinderii este de asemenea una foarte ridicata avand in vedere faptul ca pe termen scurt, activele circulante acopera chiar de 37 de ori datoriile curente. Aceasta valoare ridicata se explica prin strategia firmei, acea ce a plasa rezultatele realizate in conturi la banca in valuta si in plasamente, iar datoriile curente reprezinta o sursa de finantare la care firma discutata nu prea solicita.

Dupa cum am mentionat mai sus, firma se caracterizeaza printr-o autonomie finnaciara ridicata, gradul indatorarii fiind una foarte mica.

Ponderea scazuta si in scadere al activelor imobilizate se explica prin faptul ca activele circulante au o pondere ridicata (si implicit cele imobilizate una mai mica) pentru ca profiturile realizate se pastreaza in conturi la banci in valuta (acesta reprezentand un element de activ), precum si datorita amortizarii activelor exixtente. Se preconizeaza ins aca de la inceputul al patrulea an de activitate sa creasca ponderea lor pe baza investitiilor efectuate in imobile, odata cu extinderea activitatii firmei.

[1] L31/1990 – Articolul 6 - (2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege.


Document Info


Accesari: 120
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )