Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ALERGIILE

medicina


ALERGIILE



Reactia corpului: în mod normal, sistemul imunitar ne protejeaza împotriva unor agenti patogeni cum ar fi bacteriile sau virusurile. Dar daca cineva este alergic, organismul lui reactioneaza în mod exagerat la un alergen inofensiv ca si când ar fi o invazie serioasa. De fapt, sistemul imunitar este raspunzator pentru aceasta alarma falsa.

Sistemul imunitar crede ca îl protejeaza pe individ producând un mare numar de anticorpi specifici unui anumit alergen. Acesti anticorpi se ataseaza anumitor celule din corp. Data viitoare când organismul vine în contact cu un alergen, alergenii se ataseaza anticorpilor asemenea unei chei. Aceasta alaturare genereaza eliberarea unor substante în organism. Aceste substante, incluzând histaminele, se mobilizeaza spre anumite parti ale corpului, cum ar fi de exemplu sistemul respirator, cauzând simptome alergice: stranuturi, coriza, mâncarimi ale ochilor, etc.

Expunerea la alergeni atunci când sistemul imunitar este slabit (cum ar fi infe 16516o149q ctiile virale, perioada sarcinii, sau a pubertatii) pot contribui la dezvoltarea alergiilor. Femeile sunt mai predispuse la alergii. Simptomele alergice se pot diminua odata cu înaintarea în vârsta, însa rareori dispar în mod complet.


Alergenii: la unii oameni, polenul, parul de animale, anumite substante chimice, praful, anumite medicamente, veninul de insecte, cauciucul sau unele alimente pot cauza reactii alergice. Alti oameni  pot manifesta reactii alergice în anumite situatii cum ar fi evenimente neplacute, stresul, factori fizici (frigul, caldura), etc.


Principalele cauze ale alergiilor cutanate


Alergiile alimentare


Alergiile alimentare sau intoleranta la anumite alimente afecteaza pe aproape oricine la un moment dat. Când cineva are o reactie neplacuta dupa ingerarea unui anumit aliment, adesea se gândeste ca are alergie alimentara. Unul din trei oameni spun ca unii membri ai familiilor lor au trebuit sa faca schimbari în dieta din cauza alergiilor alimentare. În orice caz 1% dintre adulti si 3% dintre copii au fost diagnosticati clinic cu alergii alimentare.
Intoleranta alimentara este de asemenea un raspuns anormal la anumite alimente si simptomele pot fi asemanatoare cu acelea ale alergiilor alimentare. În orice caz, intoleranta alimentara este mult mai raspândita decât alergiile alimentare, se manifesta într-o diversitate de afectiuni si este declansata de mai multe mecanisme distincte, diferite de reactia imunologica   responsabila de alergiile alimentare.


Câteva lucruri despre alergiile alimentare:


Exista opt tipuri de alimente care sunt raspunzatoare de 90% din totalul alergiilor alimentare.Alimentele care pot cauza soc anafilactic (numite alimente alergenice) sunt:


Simptomele alergiilor alimentare pot varia de la iritatie usoara pâna la simptome care ameninta viata. Cele mai întâlnite simptome sunt:

Medicamentele alergenice

Medicamentele care cauzeaza cel mai frecvent alergie (numite medicamente alergenice) sunt:

Penicilina

Sulfamidele  

Alopurinol

Medicamente anti-aritmice

Antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi aspirina si ibuprofenul) Mio-relaxante



Simptomele comune alergiilor cauzate de medicamente:

Mâncarime

Acestea includ:

Simptomele alergiei la cauciuc sunt:

Prevenirea: prevenirea este un element important în apararea de sensibilitatea crescuta si reactiile alergice la cauciuc. Persoanele care au dezvoltat simptome alergice la cauciuc trebuie sa foloseasca acasa si la locul de munca produse care nu contin cauciuc si sa anunte furnizorii de servicii medicale sa foloseasca echipament medical fara cauciuc.



socul anafilactic



socul anafilactic este o reactie alergica severa, care apare în urma raspunsului organismului la un anumit alergen. Cele mai frecvent întâlnite alergene implicate în socul anafilactic sunt:

Anumite substante alergene precum polenul pot cauza dilatarea vaselor sanguine din conjunctiva (membrana care acopera ochiul). Rezultatul este înrosirea ochilor, numita conjunctivita alergica si însotita n mod uzual de mâncarime si lacrimare.
Substantele alergene determina anumite celule din ochi sa elibereze histamina si alte substante care dilata vasele de sânge, iar ochii încep sa manânce si sa lacrimeze.



Febra fânului


Febra fânului, astmul si eczema sunt afectiuni alergice apropiate si exista tendinta de a se dezvolta în aceeasi familie. Persoanele care sufera de febra fânului au adesea o ruda care sufera de asemenea de una sau mai multe afectiuni alergice. Când cineva vine în contact cu polenul, corpul produce o cantitate crescuta de imunoglobulina E (IgE), un fel de anticorpi. Aceasta imunoglobulina E se ataseaza de anumite celule din corp, cum ar fi cele ale sistemului respirator si le determina sa elibereze histamina. Histamina este aceea care induce simptome precum stranuturi, nas înfundat si mâncarimi ale ochilor si ale gâtului. Majoritatea persoanelor alergice sufera doar pentru câteva saptamâni, având un discomfort usor, dar pentru altii simptomele pot fi severe si pot dura luni de zile. Febra fânului poate agrava astmul, sau poate determina aparitia lui la persoanele care nu erau astmatice. Majoritatea persoanelor alergice sunt sensibile la polenul plantelor ierboase, care înfloresc în fiecare an între lunile aprilie si august. Persoanele care sunt sensibile la polen de alun, tisa, ulm si anin pot avea simptomele febrei fânului din ianuarie pâna în aprilie, iar cei sensibili la urzici si alte buruieni pot avea febra fânului din aprilie pâna la jumatatea lunii septembrie.



Rinita alergica


Daca aveti simptomele febrei fânului dar acestea sunt prezente si dupa ce s-a încheiat sezonul polenului, aceasta înseamna ca sunteti sensibil la un alergen care este prezent tot timpul anului. Simptomele predominante sunt nasul înfundat sau care curge si stranuturile, de aici si numele de rinita alergica. Acarienii din praful de casa sunt cea mai frecventa cauza a rinitelor alergice, dar sunt si alte cauze cum ar fi alergenii de la animale (pisici, câini, cai). Anumite alimente, medicamente si substante chimice pot fi de asemenea implicate.



Alergiile sezoniere si perene


Alergiile induse de exercitii fizice


Raspunsul este da: alergiile la lapte sau la produsele din soia, pot fi întâlnite la sugari si la copiii mici. Aceste alergii adesea nu implica urticaria sau astmul, dar pot cauza adesa colici abdominale, scaune cu sânge si crestere încetinita.



Document Info


Accesari: 7771
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )