Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Acufene

medicina


Acufene

21 de modalitati de a combate zgomotul din urechi



'-f*;

Zgomotul lumii moderne este deosebit de agresiv, însa persoanele suferind de acufene suporta si chinul unor zgomote pe care le aud în propriile cape­te- Aceasta afectiune extrem de deranjanta îi face pe oameni sa auda pocni­turi, uruituri, tiuituri sau bâzâituri, care de fapt nu exista în mediul extern.


Acufene

Medicii si audiologii considera ca acufenele (tinnitus) sunt produse de lezarea perilor microscopici din celulele auditive ale urechii interne. Cauza principala a acufenelor este expunerea prelungita la muzica hard si la alte zgomote puternice. Au fost asociate si cu pierderea auzului, probleme cir­culatorii si cu probleme ale urechii medii. Acufenele sunt însotite adesea de o sensibilitate crescuta la sunete, numita hiperacuzie.

Exista ideea preconceputa, larg raspândita, ca acufenele sunt limitate doar la vârsta a treia, însa studiile au aratat ca pot surveni la orice vârsta, chiar si la copiii mici. Acufenele de severitate minora sunt o suferinta des­tul de obisnuita. Abordarea terapeutica principala este ajutarea persoanelor sa faca fata zgomotului interior persistent si sa-1 împiedice sa devi 15215t1911p na mai agresiv. Iata ce va sfatuiesc medicii.

Evitati zgomotele puternice. Ferastraiele mecanice, motoarele de mare putere si muzica asurzitoare din cluburile dance si rock sunt doar câtiva fac­tori care pot vatama celulele auditive si înrautati acufenele.

"Daca stati la 2 m de cineva si trebuie sa ridicati vocea ca sa va faceti auzit, probabil ca zgomotul din jur este prea puternic", spune chirurgul ORL Douglas Mattox.

Reduceti galagia. Milioane de tineri par sa fie la club oriunde s-ar gasi - explozia de sisteme stereo personale si a sistemelor audio de mare putere din automobile ameninta cu o epidemie generationala de surditate si acufe-ne premature, spune medicul de familie Stephen Amiel. "Am asteptat ade­sea la stop, iar masina mea se clatina literalmente de zgomotul ce venea din masina din spatele meu. M-am cutremurat - la propriu - cu gândul la ceea ce le putea provoca zgomotul urechilor persoanelor din jur." Sistemele ste­reo personale cu casti sunt la fel de daunatoare. "Reducerea volumului voua va va salva urechile, iar babalâcilor încuiati (ca mine) din preajma voastra, sanatatea."

Cumparati-va dopuri pentru urechi. Când stiti ca veti fi expusi la zgo­mote asurzitoare - de la o cladire în constructie, de exemplu - cumpa-rati-va dopuri pentru urechi. Cele disponibile în farmacii sunt eficiente, însa mai bune sunt cele comercializate în magazinele de muzica: va permit sa au­ziti clar muzica sau vocile, dar la un volum mult mai redus, spune cerceta­torul în audiologie Marshall Chasin.

"Dopurile pe care le cumparati fara prescriptie nu se potrivesc niciodata cum trebuie", adauga Chasin. "Dopurile adaptate clientului, care se potri­vesc perfect urechilor, sunt mult mai bune. Se potrivesc ca o pereche buna


A c u f e n e

de pantofi - probabil ca nici nu va veti da seama ca le purtati." Sunt dis-nonibile mai multe tipuri, în functie de utilizatori: muzicienii, pasionatii de tir pilotii sau partenerii unor persoane care sforaie au nevoie de tipuri dife­rite de dopuri. Aceste dopuri adaptate clientului sunt disponibile în unele magazine cu tehnica medicala.

Sau purtati aparatori de urechi. Daca va displace senzatia produsa de dopurile de urechi, cautati la magazinele cu tehnica medicala mansoane umplute cu spuma polimerica, asemanatoare castilor audio, si care functio­neaza ca un învelis protector al urechilor. "S-ar putea sa va fie cald din cau­za lor sau sa transpirati, însa sunt foarte eficiente", spune dr. Mattox. Pro­babil ca nu le veti purta în public - sa zicem la un concert al lui Robbie Williams -, dar sunt utile când veti folosi bormasina pentru a monta raf­turi. Daca locul de munca implica utilizarea frecventa a uneltelor electrice sau a masinilor grele, angajatorul ar trebui sa va asigure aparatori de urechi, dar nu mai depinde de el daca le veti purta sau nu.

Fredonati pentru a îndeparta zgomotul. Una dintre primele lectii pe care le învata bateristii este ca fredonarea câteva secunde, pe durata partii celei mai zgomotoase a cântecului, ajuta la acoperirea sunetului asurzitor al talgerelor. Puteti folosi acelasi truc arunci când anticipati iminenta unui zgo­mot puternic - un sofer care îsi încearca ambreiajul, de exemplu, sau o scu­la electrica în actiune.

Fredonatul activeaza un muschi din urechea interna, care face oscioare­le sa se apropie, barând penetrarea anumitor unde sonore, spune Chasin. "în termeni evolutivi, muschiul poate împiedica vocile noastre sa se auda prea tare", explica el. si astfel va protejeaza de acufene, deoarece expunerea pre­lungita la zgomote puternice este una dintre cauzele acufenelor.

Lasati-va parul sa creasca. "Daca aveti un par bogat, o tunsoare cu el peste urechi va ofera o protectie de 3^4- decibeli", spune Chasin. "Poate pa­rea nesemnificativ, însa reducerea sunetului cu 3 decibeli înseamna ca pu­teti fi expus aceluiasi zgomot un timp dublu, fara a fi vatamat." Solutia aceasta poate opri înrautatirea acufenelor si probabil ca a salvat multi inter­preti de rock de la probleme mai grave.

°aihniti-va urechile. Teoretic, si numai un singur sunet de intensitate ri­dicata ar putea sa produca acufene, însa mai degraba zgomotele intense per­sistente sunt problema. Este foarte important sa va lasati urechile sa se «odihneasca" vreo 16 ore dupa expunerea la sunete de intensitate mare.


Acufene

Daca v-ati petrecut dimineata dând cu aspiratorul, de exemplu, nu mai por­niti dupa-amiaza masina de tuns iarba, spune Chasin.

Folositi aparate auditive daca este necesar. Aproximativ 90 la suta din­tre persoanele cu acufene severe prezinta un grad avansat de pierdere a au­zului. Utilizarea unui aparat auditiv contribuie adesea la rezolvarea ambe­lor probleme în acelasi timp,

"Cât timp calea auditiva este ocupata de sunete externe, este mai putin probabil sa auziti acufenele", explica Dhyan Cassie, audiolog. Cereti medi­cului o recomandare în vederea obtinerii aparatului.

Dormiti cu zgomot de fond. Noaptea, acufenele nu sunt atât de inten­se pe cât par în linistea relativa din jur. Crearea unui zgomot de fond dis­cret - bâzâitul radioului între posturi sau fâsâitul unui ventilator, de exemplu - contribuie la mascarea acufenelor si va fac odihna mai usoa­ra, spune dr. Cassie.

Purtati un generator de sunet. Disponibil în cabinetele de audiologie, generatorul de sunet este un dispozitiv auditiv care genereaza în ureche su­nete de intensitate joasa. "Cât timp calea auditiva este ocupata, creierul nu se mai poate concentra asupra zgomotului de acufene, si în cele din urma va învata sa le ignore", explica dr. Cassie.

încercati sa "reeducati" acufenele. Unele studii arata ca la persoanele afectate de acufene expuse la sunete de intensitate mica - zumzetul unui

Distrageti-va singuri atentia. Poate fi dificil sa ignorati acufenele, dar merita efortul. Cu cât va concentrati mai mult asupra sunetelor, cu atât este mai probabil sa se dezvolte în creier noi cai neuronale care sa va faca ascultarea mai eficienta. Cu alte cuvinte, veti sfârsi prin a auzi sunetele deranjante si mai bine, spune orelistul Douglas Mattox.

"Este important sa tineti sistemul auditiv ocupat cu alte lucruri", va sfa­tuieste dr. Mattox. "Când lucrati sau faceti alte activitati în deplina liniste, este bine sa creati un zgomot de fond usor, ca susurul unei ape curgatoare sau zumzaitul unui generator de sunet nu prea sofisticat." O solutie si mai simpla ar fi sa deschideti aparatul de radio, pastrând volumul discret. E vor­ba de sunete blânde, care sa nu va solicite atentia sau sa va distraga.

Acufene

generator este suficient de intens pentru a masca acufenele - zgomotul in­terior se poate diminua sau disparea. "Dupa câteva luni veti constata ca vo­lumul sunetului necesar pentru a masca acufenele este din ce în ce mai mic", spune Chasin.

Atentie la dieta. La unele persoane, vinul rosu, ciocolata si alte produse rafinat procesate, care contin produsi chimici numiti sulfiti, pot agrava acu­fenele, spune Chasin.

Mâncati mai putina sare. Uneori, acufenele apar ca urmare a sindromu­lui Meniere, o afectiune provocata de excesul de lichid în ureche, si care da surditate si vertij. Persoanele afectate de aceasta boala trebuie sa-si limite­ze consumul de sare si de alimente gata preparate. Diagnosticul de sindrom Meniere trebuie pus de medicul de familie sau de medicul specialist.

Eliminati cofeina. Daca beti multa cafea, ceai sau cola, s-ar putea sa aveti acufene de intensitate mare, deoarece cofeina contracta vasele de sânge si creste temporar presiunea sangvina, stimulând intensificarea acufenelor. Renuntarea la cofeina nu elimina problema, dar o poate ameliora, spune dr. Mattox.

Nu fumati. Nicotina din tigarete si trabuce are acelasi efect ca si cofeina: contracta vasele de sânge si agraveaza acufenele.

Verificati-va medicatia. Anumite medicamente, printre care aspirina, une­le diuretice si antibioticele de tipul gentamicinei, pot fi sursa de acufene. Nu opriti administrarea lor fara avizul medicului.

Mergeti la stomatolog. Acufenele pot aparea si în urma unor afectiuni ale articulatiei temporomandibulare (ATM). Faceti o vizita la stomatolog sau la medicul de familie daca sunteti convins ca ATM este responsabila si daca ati încercat fara succes remedii naturale pentru aceste probleme.

Reduceti zgomotul cu ulei pentru bebelusi. Ceara din urechi poate di­minua auzul si accentua acufenele. O solutie în acest caz ar fi aplicarea câ­torva picaturi de ulei pentru bebelusi în ureche cu un betisor vatuit 1-2 ori Pe zi, timp de câteva zile.

Odata ceara muiata, introduceti usor apa calda în canalul auditiv cu aju-°rul unei seringi. Repetând aceasta operatie de câteva ori, din canalul au- iv va fi îndepartat excesul de ceara. Picaturile de urechi pe baza de bicar-


Agresivitate    ia volan t

Acufenele sunt arareori semne ale unei boli grave, nsa ar fi oportun sa faceti un control medical daca aveti fie si cea mai mica suspiciune. Puteti avea do­puri de ceara, anemie, hipertensiune, masele de minte cu probleme, sindrom Maniere sau (foarte rar) o tumora tratabila a nervului auditiv. Acufenele per­sistente care succeda o leziune n zona capului sau o leziune provocata de ex­punerea la sunete prea nalte trebuie si ele controlate de medic. Chiar daca nu exista o cauza evidenta a acufenelor, o trimitere la un specialist n aceas­ta problema va nlesneste accesul la o terapie audiologica profesionista, unde puteti gasi sfaturi si sustinere, terapie cognitiv-comportamentala (TCC) pen­tru a nvata sa traiti cu acufenele, sau metode pentru a le masca.

Medicatia poate ajuta uneori un sindrom Meniere, desi n ansamblu me­dicamentele au efecte reduse n tratamentul acufenelor.

bonat de sodiu, disponibile în farmacii, sunt o alternativa buna la metoda prezentata mai sus.

Nota: înainte de a va spala canalul auditiv, cereti o consultatie medicului de familie, în spatele dopului de ceara s-ar putea afla o ruptura de timpan.

Practicati controlul stresului. "Oamenii simt stresul în zona cea mai vul­nerabila a corpului", spune dr. Cassie. "Daca aveti deja acufene, nivelurile mari de stres le vor face, probabil, sa para si mai intense."

Exista câteva moduri de a controla stresul. Unele persoane fac sport, al­tele mediteaza, fac yoga sau îsi petrec dupa-amiezele la cinematograf.



Document Info


Accesari: 4221
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )