Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cat de periculos este mobilul tau?

medicina
Cât de periculos este mobilul tău?


Nimeni nu stie cu siguranță. Ceea ce stim azi poate deveni cosmarul zilei de mâine - este de părere omul de stiintă Olle Johansson. Este posibil ca peste 30 de ani să ne întrebăm cum a 111f58b u fost în stare oamenii să pună asa o sursă de radiatie lângă cap.

De ce pot fi mobilele periculoase?

Antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelasi tip de radiatie ca la cuptoarele cu microunde, doar că într-o cantitate mult mai mică. Asa cum cuptorul încălzete mâncarea, undele mobilului încălzesc celulele umane, afectându-le.


Pot face cancer de la mobil?

Experimentele pe sobolani au demonstrat că genele ADN pot fi deteriorate de radiatia telefonului mobil, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicatie plauzibilă pentru aparitia tumorilor.


Ce alte efecte dăunătoare au undele electromagnetice?

Un studiu american mentionează următoarele efecte: tulburări de comportament, afectarea nervilor si a fătului, cataractă, modificări ale compozitiei sângelui si scăderea imunitătii. Dacă acestea sunt valabile si pentru dozele mici de radiatii pe care mobilele le emit, la o concluzie clară nu s-a ajuns

încă


Sunt copiii mai sensibili la unde electromagnetice?

În general, copiii sunt mai sensibili la orice afectează corpul uman. Un raport australian arată că undele electromagnetice sunt absorbite de către copii la o rată de 3,3 ori mai mare decât un adult.


Telefonul mobil digital este mai periculos decât cel analogic?

Cercetările efectuate până acum arată că, în mare măsură, acest lucru este real. Telefonul digital emite un semnal pulsat, iar frecventa afectează oamenii mai mult decât în cazul unui semnal analogic.


Este periculos să locuim în apropierea statiilor de transmisie celulară?

Nu e benefic pentru sănătatea noastră să stăm continuu într-un mediu cu unde electromagnetice.


Misterele telecomunicatiei

Industria telecomunicatiilor a cunoscut o crestere rapidă la nivel global, ca o consecintă directă a dezvoltărilor tehnologice. În acest domeniu, una dintre cele mai spectaculoase cresteri au avut-o telecomunicatiile mobile. În prezent, există în jur de 600 milioane de utilizatori ai telefoanelor mobile. Desi a devenit o prezentă obisnuită în peisajul noilor tehnologii, telefonia mobilă generează încă nesigurantă utilizatorilor.


Căldura din mobil

În timp ce telefonezi, temperatura corpului în straturile superioare ale pielii se poate mări cu

maxim 0,5°C. Cresterea temperaturii are loc însă doar la convorbiri cu o durată foarte lungă de timp,efectele fiind vizibile cel mai devreme după o jumătate de oră de convorbire neîntreruptă. Efectele

termice afectează corpul uman în mod serios abia după o încălzire locală constantă de 1°C. Exceptie face ochiul: pentru că este străbătut de o cantitate mică de sânge nu poate redirectiona foarte bine efectele negative ale expunerii la temperatură si radiatii.

Poti evita sau micsora efectele dacă păstrezi antena departe de ochi sau dacă schimbi din când în când urechea în timpul convorbirilor mai lungi.


Inamicul din dormitor

Efectele non-termice sunt date de influenta razelor electromagnetice asupra tesutului celulelor si asupra sistemului nervos. Aceste raze pulsate la o frecventă joasă influentează nivelul hormonal al omului. Printre altele, este afectat hormonul melatonină produs în epifiză, care reglează somnul si joacă un rol important în cadrul sistemului imunitar. Nivelul de melatonină creste de obicei în timpul noptii. Printr-un efect de lungă durată al radiatiilor electromagnetice, poate fi micsorată productia de melatonină de peste noapte. Ca urmare, se observă schimbări ale stării de spirit, depresii, tulburări de somn si oboseală. De asemenea, poate apărea o sensibilitate imunitară crescută si predispoziție la cancer. Efectele non-termice sunt valabile pentru telefonul mobil la fel de bine cum sunt si pentru piesele mobile digitale ale retelei de telefonie fixă de acasă. Statia de bază DECT transmite, în comparatie cu mobilul, tot timpul, adică si când nu vorbesti la telefon. Supraîncărcarea prin unde electromagnetice pulsate prin intermediul DECT este, se pare, cu mult mai mare decât printr-un stâlp de transmisie mobilă aflat în imediata vecinătate.


Mobilul, nu antena

Telefoanele mobile si statiile lor transmit si primesc semnale folosind unde electromagnetice. Acestea sunt date de câmpurile electrice si magnetice care oscilează între valorile lor maxime (pozitive si negative) si zero. Expunerea la radiatiile undelor electromagnetice depinde în mare măsură de intensitatea razelor emise si de distanta fată de sursa de radiatie. Majoritatea studiilor arată că radiatiile care afectează corpul uman nu provin în mod normal de la stâlpii de transmisie, ci chiar de la telefonul mobil. Acesta emite radiatiile cu o intensitate mult mai mică decât un stâlp de transmisie, dar prin apropierea de corpul uman efectul se intensifică. Undele emise de antenele GSM nu reprezintă o inovatie recentă. Este vorba de o gamă de frecvente bine definită (900 MHz în cazul Dialog si Connex si 1800 MHz la Cosmorom) care si-a găsit o nouă aplicație. Alte tipuri de frecvente sunt deja utilizate de mai multe decenii, cu puteri mult mai ridicate decât cele ale antenelor acestor retele. În mod normal, un emitător radio FM are o putere de radiatie de până la o mie de ori mai mare, iar în cazul unui emitător TV, radiatia se poate multiplica de până la o sută de mii de ori.


La ce trebuie să fim atenti

* Evită spitalele: În mod special, se recomanda închiderea mobilelor atunci când ne aflăm în incinta spitalelor. Undele emise de telefoane pot interfera cu aparatele medicale suficient de sensibile. De asemenea, nici pentru pacienti nu este sănătos un mediu "poluat" electromagnetic.

* DECT: Plasează statia de bază DECT cât mai departe de dormitorul tău si de locurile în care petreci mult timp.

* Închide mobilul : Închide-ti telefonul mobil în timpul noptii sau cel putin păstrează-l în afara dormitorului.

* Conectarea: La realizarea conectării, aparatul emite la capacitate maximă. Du aparatul la ureche doar când a fost stabilit contactul cu persoana apelată.

* Localizarea : Intensitatea radiatiilor creste si atunci când conexiunea este de slabă calitate. Dacă situatia o permite, încearcă să schimbi locul în care te afli, ca să poti astfel îmbunătăti calitatea

semnalului* Distanta: Odată cu cresterea distantei între ureche si antenă, intensitatea radiatiilor în zona capului scade în mod substanțial. Un handsfree este o solutie: cablul dispozitivului transmite o parte din radiatii, ca si cum ar fi o antenă. Radiatiile la capătul cablului sunt mult mai reduse ca la antenă, dar casca este mai aproape de corp în comparație cu telefonul mobil.

* Antenă auto exterioară: Un loc nepotrivit pentru a telefona este automobilul. Undele magnetice pătrund greu prin caroseria masinii. La un telefon mobil care transmite în interiorul masinii poate fi reflectată o mare parte a radiatiilor. Mobilul emite la putere maximă pentru a compensa receptia defectuoasă, care se îmbunătăteste nesemnificativ, mărindu-se în schimb expunerea la radiatii. O antenă exterioară diminuează efectul. Aceasta, în general, nu e scumpă si este usor de instalat. Receptia în masină se îmbunătăteste considerabil si radiatiile electromagnetice rămân afară. Pe lângă aspectul legat de sănătate, previi influentarea negativă a aparatelor electronice de bord, devenite în ultimul timp tot mai performante.


5 metode pentru reducerea efectelor utilizări mobilului

* Fii scurt : Evită să vorbesti perioade lungi la telefonul mobil. Încearcă să îti planifici apelurile în asa fel încât să folosesti telefonul fix pentru convorbiri lungi.

* Nu vorbi din masină : Vorbeste cât mai putin posibil în masină, pentru că aici radiatiile sunt amplificate. Dacă totusi nu poti evita acest lucru, montează-ti o antenă exterioară.

* Protejează-ti copilul : Nu pune un mobil pornit în căruciorul copilului, întrucât emite unde

electromagnetice chiar dacă nu vorbesti cu el.

* Evită curelele: Nu purta mobilul la curea. E inutil să expui undelor electromagnetice oasele soldurilor si organele din zonă. Cel mai bun loc în care să porti mobilul este buzunarul de la picior al unor pantaloni militari.

* Directionează antena: Scoate întotdeauna antena (dacă este rabatabilă) când vorbesti si directioneaz-o departe de cap, nu în sus, paralel cu capul. Pare o diferentă nesemnificativă, dar reduce într-o anumită măsură radiatiile.


Ce spun oamenii de stiintă

Maria Feychting, Institutul Karolinska din Stockholm: "Chiar si în urmă cu zece ani, când telefoanele mobile erau încă o raritate, 10% din populația Suediei folosea minunea fără fir. Astăzi, tările nordice sunt printre lideri. Peste 70% dintre danezi, norvegieni si suedezi si aproape 80% dintre finlandezi folosesc mobilul. Multi din acestia vorbesc despre efectele secundare ale folosirii mobilului. În urma unui studiu efectuat pe 5000 de norvegieni si 12000 de suedezi, am constatat că un sfert dintre norvegieni simt căldură în spatele urechii când vorbesc la telefon. 20% din acestia spun că suferă de dureri de cap din cauza mobilului. 47% din întregul esantion investigat au prezentat simptome de oboseală, dificultăti de concentrare, pierderi temporare de memorie si senzatii de căldură." W. Ross Adey, Universitatea din California:"Expunerea unei femele de sobolan gestante la un tip de radiatie asemănătoare cu cea a telefonului mobil a dus la alterarea activitătii unei enzime, ornithine decarboxylase, în creierul fetusului. Această enzimă conduce la generarea poliaminei, care e o dovadă chimică a stresului. Surprinzător este faptul că expunerea cea mai slabă cu unde RF, de 0.16 W/kg corp, a produs cea mai mare schimbare în concentrarea de poliamină." Cercetătorul a speculat apoi că sporirea activitătii acestei enzime ar putea sta la baza tumorilor descoperite la sobolanii supusi radiatiilor tip RF.


Concluzie

În timp ce îngrijorarea privind riscul de cancer a dominat disputele publice legate de folosirea telefonului mobil, până acum au existat prea putini utilizatori pe termen lung ai noii tehnologii comunicationale pentru a se putea face studii obiective. În această vară însă, sub egida Agentiei Internationale de Cercetare asupra Cancerului din Lyon, Franta, în 13 tări europene va începe simultan un studiu de proportii. Acesta îsi propune să identifice eventualele efecte ale utilizării telefonului mobil la pacientii cu cancer la creier sau gât care folosesc tehnologia mobilă de comunicatie


Document Info


Accesari: 2276
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )