Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Consultatia medicala

medicina


Consultatia medicala




    616e420g ; Vizita la cabinet nu necesita pregatiri speciale din partea ta, ci doar multa atentie la discutia cu doctorul. Poti face de acasa o lista cu subiectele ce trebuie abordate:
Ce ai descoperit - un nodul, o scurgere sau o     616e420g ;  modificare a formei sanului.
Cand ai observat - cu cat timp in urma, in ce     616e420g ;  faza a ciclului menstrual si daca s-a     616e420g ;  schimbat de atunci.
Cum ai realizat ca este ceva in neregula -     616e420g ;  intamplator, a descoperit altcineva sau in     616e420g ;  timpul unui control de rutina pe care ti l-ai     616e420g ;  facut singura.
Daca sunt si alte simptome sau incidente     616e420g ;  care insotesc respectivul nodul (durere,     616e420g ;  mancarime, usturime).
Daca ai mai avut probleme cu sanii: ai mai     616e420g ;  avut noduli? De ce natura erau ei? Ai suferit     616e420g ;  operatii la sani (inclusiv implanturi mamare)?
Istoricul sau CV-ul tau medical: ce     616e420g ;  medicamente iei (inclusiv hormonale,     616e420g ;  homeopate, contraceptive etc; daca ai avut     616e420g ;  sarcini; daca ai fost suferinda sau suspecta     616e420g ;  de alte forme de cancer si ce alte boli ai avut     616e420g ;  (chiar daca aparent n-au nici o legatura,     616e420g ;  trebuie mentionate - diabetul juvenil, de     616e420g ;  exemplu, creeaza o anumita vulnerabilitate la     616e420g ;  nivelul sanilor, fara a fi vorba despre cancer).
Daca exista cazuri de cancer in familie (sub     616e420g ;  orice forma).

  La ce trebuie sa te astepti

  Doctorul iti va examina sanii vizual, apoi iti va palpa axilele si tesutul sanilor. Daca nu reuseste sa descopere ceea ce ai simtit tu acolo, nu te sfii sa ii arati exact locul. Spune-i: "Lasati-ma sa va arat" sau ,,Asa eram asezata cand am simtit" si pune-i mana pe nodul. In urma consultatiei doctorul iti spune un prim diagnostic: fie ca ceea ce ai descoperit e normal, fie te indruma sa-ti faci teste mai concludente sau sa mentii locul sub observatie foarte atenta.

Alte modificari ce trebuie
semnalate medicului


    616e420g ;N-ai descoperit un nodul, dar tumoarea canceroasa se poate manifesta si altfel. Priveste-te in oglinda: nu e greu de remarcat, daca stai dreapta, cu bratele ridicate deasupra capului, apoi cu mainile in sold, in timp ce incordezi muschii pieptului.

Mergi la medic daca sesizezi: Pe o parte sau pe tot sanul,     616e420g ;  venele sunt mai mari sau     616e420g ;  mai numeroase.
Un sfarc care se "indreapta"     616e420g ;  in alta directie decat pana     616e420g ;  acum, sau a devenit retractat,     616e420g ;  desi fusese normal.
O zona incretita sau cu     616e420g ;  gropite, unde pielea pare ca     616e420g ;  s-a stramtat.
Schimbari in aspectul pielii     616e420g ;  sanului: roseata sau pori     616e420g ;  deschisi, cu aspect de coaja de     616e420g ;  portocala.
Orice modificare de forma     616e420g ;  (umflatura sau adancitura)     616e420g ;  sau de marime (un san care     616e420g ;  s-a marit sau micsorat).
O iritatie sau eczema pe     616e420g ;  piele sau rana pe mamelon.
    616e420g ;  Scurgere de lichid din san.
Semnaleaza doctorului     616e420g ;  orice scurgere aparuta     616e420g ;  spontan pe sutien sau pe     616e420g ;  camasa de noapte.

(Expertii nu mai recomanda mulgerea sfacurilor in timpul autoexaminarii).



 Cand medicul iti recomanda sa faci punctie

  Daca ceea ce iti descopera doctorul pare a fi un chist - o formatiune necanceroasa asemenea unui sac plin cu lichid - s-ar putea sa-ti sugereze o punctie (se introduce un ac si se extrage o proba de lichid de acolo pentru a-i afla compozitia).
Procedura este urmatoarea: iti dezinfecteaza zona, imobilizeaza nodulul cu o mana, iar cu cealalta introduce acul in el. In cazul ideal, rezultatul punctiei poate descoperi diagnosticul si tratamentul. Daca nodulul se dovedeste a fi un chist, se retrage pe masura ce este scos lichidul (de obicei limpede pana la coloratie maronie) si astfel necazul a luat sfarsit. Dar exista riscul aparitiei unui alt chist dupa o perioada, ceea ce impune un nou consult.
  Daca lichidul scos este sange si contine si parti de tesut, s-ar putea sa ai altceva si atunci va fi trimis la laborator pentru analiza patologica. Uneori, in asemenea cazuri este recomandata si o biopsie sau o noua punctie pentru a colecta mai multe celule.

  Ce sa-l intrebi pe doctor inainte de control Ce teste trebuie sa-mi fac daca lichidul din san nu este "limpede"?
Pot obtine o copie a rezultatelor analizelor?
Exista efecte secundare ale punctiei?
Aspiratia poate face ca marginile nodulului sa para neregulate - asemenea unei     616e420g ;  tumori.
Ce alte optiuni am?

  Ecografia poate, de asemenea, detecta un eventual chist. De multe ori doctorii nu recomanda o punctie pana cand nu au rezultatul ecografiei.  Aceasta pentru a fi siguri unde "inteapa". Se poate intampla ca, atunci cand nu se descopera lichid, doctorul sa creada ca este vorba de o formatiune solida - pe cand, de fapt, el n-a nimerit chistul.   Sau, in alt caz, poate face punctie unui vas de sange si extragand lichidul sa-si imagineze ca are de-a face cu o tumoare.

    616e420g ;Daca doctorul iti spune:
  "Nu-ti face griji, nu-i nimic. Te tinem sub observatie"

  Poate fi o decizie inteleapta - insa asigura-te ca detii doza de rabdare necesara; s-ar putea sa ai mult de asteptat pana te vei linisti si te vei convinge ca nu este nimic grav.

Ce sa intrebi doctorul dupa consultatie
Ce ati simtit la palpare?
Ce credeti ca a cauzat aparitia nodulului?
Ce-mi recomandati sa fac in continuare?

  Medicul iti poate sugera sa repeti controlul, sa-ti faci o mamografie sau o ecografie peste cateva luni.

  Cand imi recomandati sa mai vin la control?

  Nu pregeta sa-ti contactezi medicul ori de cate ori apar modificari sau orice alte probleme la nivelul sanilor, fara teama ca te va crede ipohondra.

    616e420g ;Cand este cazul sa consulti un alt medic
    616e420g ;(pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului)

  Daca simti ca examinarea nu a fost temeinica sau concludenta, esti inca nelinistita si ai nevoie de parerea unui alt specialist, fa-ti o programare.
Increderea in medic si in tratamentul pe care-l urmezi este esentiala. Daca banuiesti ca nu te afli in directia potrivita, nu ezita si consulta un alt doctor.





Document Info


Accesari: 237496
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )