Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Dermatita si eczema

medicina
Dermatita si eczema23 de remedii pentru curatarea pielii

Eczema este denumita uneori "mâncarimea care ustura". si aceasta deoare­ce mai curând decât sa fie o eruptie care provoaca mâncarime, este adeva­rata situatia inversa, scarpinatul fiind cel care produce eruptia. Chiar daca eczema poate arata diferit de la o persoana la alta, de obicei ia aspectul unor pete pruriginoase, uscate si rosii.

Se apreciaza ca în Marea Britanie l adult din 12 si l copil din 8 contrac­teaza o eczema într-un anumit moment al vietii.

Desi oamenii de stiinta înca nu cunosc pe deplin ce anume cauzeaza ec­zema, ea pare sa fie o reactie inflamatorie anormala a sistemului imunitar, ca raspuns la un factor iritant - oricare ar fi acesta, începând cu praful cu acarieni, continuând cu tesaturile aspre si terminând cu detergentii.

Aceasta asa-numita eczema atopica, dermatita ori dermita are un ca­racter familial si este asociata adesea cu alte stari atopice precum astmul si febra fânului. La copiii mici, eruptia poate aparea oriunde, inclusiv pe rata si în spatele urechilor, dar la copiii mai mari cele mai afectate sunt pliurile cutanate. Doua treimi dintre copii vor scapa de eczeme în adoles­centa si se întâmpla rar ca o eczema atopica sa apara pentru prima oara la un adult.

Daca evitarea factorilor declansatori se poate învata, cea mai buna stra­tegie ramâne aceea de a tine în frâu mâncarimea si uscaciunea pielii, mani-

f

testari ce însotesc de obicei eczema. Specialistii spun ca, în general, cel mai bun procedeu de a scapa de mâncarime este de a mentine umede si bine unse unele zone de piele uscata. Din aceasta cauza, multe remedii (v. Piele usca-a pentru piele uscata se pot aplica cu succes si în acest caz.

IM

Dermat ta si eczema

Compresele umede reci pot contribui la calmarea si oprirea m ncarimii aso­ciate cu eczema care evolueaza at t de neplacut nc t ncepe sa zemuiasca Le recomand pacientilor sa foloseasca lapte rece n loc de apa", spune der­matologul John Romano. Se pare ca este mult mai calmant."

Turnati lapte ntr-un pahar cu cuburi de gheata si lasati-l c teva minute. Apoi muiati o compresa de tifon n lapte si aplicati-o pe pielea iritata 2-3 mi­nute. Umeziti din nou compresa si repetati procedeul aproximativ l O minute.

Feriti-va de aerul uscat. Eczema este agravata de aerul uscat, îndeosebi iarna în locuintele si birourile cu încalzire centrala. Cum aerul uscat tinde sa accentueze mâncarimea eczemei sau a dermatitei, mentinerea în încaperi a aerului umed ar trebui sa constituie o prioritate pentru suferinzi si famili­ile lor, spune dermatologul Howard Donsky.

Problema aerului uscat ar putea fi rezolvata prin achizitionarea unui umi-dificator. De fapt ati avea nevoie de un aparat mare pentru a beneficia de aer umed în întreaga casa, dar, în lipsa acestuia, încercati sa dormiti în apropie­rea unui umidificator.

j C nd eczema este grava sau ntinsa pe o suprafata mare, iar remediile din i casa si medicatia care se vinde fara reteta nu potolesc m ncarimea, apelati f la medic. Exista multe medicamente pe care doar medicul le poate reco­manda. Totodata, un medic este singurul n masura sa excluda alte cauze medicale ale eczemei. Lupusul, o dereglare autoimuna, este o astfel de boa­la. Lupusul provoaca pe obraji sau la radacina nasului o eruptie rosie, cu as­pectul denumit masca n forma de fluture". C nd o zona se vindeca, se for­meaza alta. Aceste rani dau m ncarime si se descuameaza. O persoana cu lupus poate acuza dureri articulare intense, febra si plam nii inflamati. Expu­nerea la soare, anumite medicamente si o criza emotionala sunt factori care n mod tipic declanseaza accesele de lupus.De asemenea, daca o eczema care zemuieste excesiv, cunoscuta sub de­numirea de eczema umeda (sau pl ngatoare"), nu reactioneaza rapid la compresele umede aplicate de c teva ori pe zi sau daca pare a se fi infectat, atunci prezentati-va la medic.

Dermatita si eczema

Faceti bai cu apa calduta. O baie calduta ajuta la curatarea si hidratarea pielii, fara a duce ulterior la uscare. Baile de aburi, dusurile ori baile cu o durata mai mare de 10 minute va vor agrava starea.

Când va stergeti apa de pe corp, mai curând tamponati pielea cu proso­pul decât sa o frecati. si amintiti-va sa folositi întotdeauna un hidratant al pielii în urmatoarele 3 minute dupa ce ati iesit din cada sau de sub dus.

Hidratati pielea. Hidratarea ce urmeaza spalarii este mai importanta decât tipul de sapun pe care îl folositi, dar majoritatea dermatologilor sunt împo­triva folosirii sapunului obisnuit si îndeosebi a sapunului parfumat; chiar si produsele de baie pentru bebelusi pot irita pielea.

Exista numerosi substituenti ai sapunului care va pot fi recomandati de farmacist sau medic. E posibil sa fie nevoie sa încercati diferite tipuri. si pu­teti face baie ori de câte ori doriti daca aveti grija sa va hidratati pielea, spu­ne dermatologul Hillard Pearlstein. "Pielea se usuca din pricina pierderii apei, nu a grasimii, iar grasimea din hidratant mentine apa în interiorul pie­lii." încercati un unguent cu emulsie de ulei în apa.

Faceti baie cu faina de ovaz. Pentru un tratament calmant suplimentar, dr. Donsky recomanda adaugarea în apa de baie a unor produse continând faina coloidala de ovaz sau chiar folosirea fainii de ovaz ca înlocuitor al sa­punului. Termenul "coloidal" înseamna ca faina de ovaz a fost macinata atât de fin încât, amestecata cu apa, ramâne în suspensie. Turnati 2 cani de fai­na coloidala de ovaz (se gaseste la farmacie) în cada cu apa calduta. Pentru a o folosi ca înlocuitor al sapunului, puneti-o într-o batista de pânza, legati capetele cu un elastic, muiati-o în apa si folositi-o ca pe un burete.

Evitati antiperspirantele. Sarurile metalice precum clorura de aluminiu, sulfatul de aluminiu si clorhidratul de zirconiu sunt ingredientele active din multe antiperspirante, dar persoanelor cu pielea sensibila le pot provoca iri­tatii. "De obicei antiperspirantul, spre deosebire de deodorant, este cel care irita", spune dr. Donsky. Cautati produse care contin aluminiu - zirconiu si hidratante pe baza de silicon, va sfatuieste farmacista Sue Livingston.

Folositi lotiunile racoritoare cu calamina. Lotiunea cu calamina se re­comanda în diverse eruptii care zemuiesc si trebuie uscate, spune dermato-logul John Romano.

Purtati îmbracaminte din bumbac. Dr. Romano va sfatuieste sa purtati direct pe piele îmbrcamintea de bumbac, care este mult mai buna decât cea

D e r m â t i t a s i e c z e m a ; :

din poliester si chiar decât cea de lâna. Evitati tesaturile din fibrele sinteti­ce care dau mâncarimi, precum si îmbracamintea strâmta si incomoda.

Testati-va dieta. Conform opiniei dr. Pearlstein, alergiile alimentare pot juca un rol important în declansarea dermatitei atopice în copilarie, mai ales pâna la împlinirea vârstei de 6 ani. Totul depinde de alcatuirea unei diete corecte.

S-a ajuns la concluzia ca ouale, sucul de portocale si laptele sunt factori declansatori ai eczemei la copii. Dar, spune dr. Pearlstein, nu trebuie sa se renunte total la aceste alimente. Discutati cu un medic generalist posibilita­tea testarii unei diete de eliminare. Acestea par sa dea rezultate la copiii sub vârsta de 2 ani, spune el. "Dupa vârsta de 6 ani, vom constata ca hrana joa­ca un rol nesemnificativ în aparitia eczemei."

în cazul adultilor, dr. Pearlstein lasa în mare masura adaptarea dietei la latitudinea fiecarui pacient în parte. Daca suspectati ca vreun aliment dintre cele pe care le consumati în mod obisnuit are un efect nefavorabil asupra pielii, evitati-1 si observati efectul, va sugereaza el. Daca problema se rezol­va, înseamna ca e posibil sa aveti o alergie la alimente.

ncercati cresterea rezistentei prin consumul de acizi grasi omega-3.

Somonul, macroul si alti pesti grasi contin acizi grasi omega-3, precum si alti acizi grasi esentiali care pot contribui la prevenirea alergiei si a inflama-tiei, ambele asociate cu eczema.

Evitati schimbarile bruste de temperatura. "Daca aveti o eczema", avertizeaza dr. Donsky, "schimbarile bruste de temperatura pot fi o proble­ma". Iesirea dintr-o camera calda în aerul rece al iernii poate declansa mân­carimi. Va puteti proteja cel mai bine purtând mai multe straturi de îmbra­caminte din bumbac si evitând baile si dusurile fierbinti.

Cautati emoliente care contin uree. "Emolientele care contin uree sunt destul de bune pentru calmarea mâncarimii provocate de eczema sau der-matita", sustine dr. Pearlstein. "Ureea este un agent decapant. Noi îl folo­sim când pielea este îngrosata din pricina frecarii si scarpinatului." Produ­sele continând uree merita a fi încercate, spune Sue Livingston. Ele se gasesc în farmacii.

Feriti-va de lotiunile pentru copii. Lotiunea pentru copii nu este întot­deauna cea mai indicata pentru eczemele copilariei, spune dr. Romano. "Ea are un mare continut de apa care poate mentine uscaciunea si iritarea pielii


, S    C t î

E VORBA DE O ERUP IE PROVOCAT DE NICHEL?

Eczema sau dermatita atopica este un fel de eruptie pe piele, dar medicii nu stiu exact ce anume o produce. Un alt tip de iritatie, numit dermita sau der­matita de contact, este cauzata evident de contactul cu un factor iritant. Un tip de iritatie din ce n ce mai frecvent este provocata de nichel.

Dermatita de nichel apare cu o frecventa de l O ori mai mare la femei de­c t la barbati si este declansata adesea de practica gauritului urechilor pen­tru a purta cercei, n mod straniu, o persoana cu gauri n urechi ajunge sa faca iritatii n alte zone ale corpului de c te ori vine n contact cu un obiect metalic contin nd nichel. Dintr-o data, bratari, coliere si ceasuri pe care le-ati purtat ani de zile pot provoca o dermatita de contact.Daca vi se nt mpla asa ceva, urmatoarele sugestii v-ar putea ajuta.

Cumparati cercei din otel inoxidabil. Imediat dupa ce vi s-au facut gaurile n urechi ar fi bine sa purtati doar cercei din otel inoxidabil p na c nd lobii urechilor se vindeca (dureaza aproximativ 3 saptam ni).

Stati ntr-un loc racoros. Dat fiind ca sudoarea joaca un roi mare n dermatita de nichel ea extrage nichelul din bijuteriile placate cu nichel evitati soarele daca purtati bijuterii de acest tip. si scoateti-le daca mergeti ntr-un loc unde este foarte cald.

Goana dupa aur. Cumparati doar bijuterii din aur de buna calitate, spu­ne dermatologul Howard Donsky. Daca are mai putin de 24 de carate, atunci exista si o cantitate de nichel n compozitie; cu c t sunt mai putine ca­rate, cu at t este mai mult nichel.

Examinati-va dieta. Unii dermatologi îsi avertizeaza pacientii sensibili la nichel sa fie atenti la ce man nca. Deoarece s-a observat ca dermatita de nichel poate aparea fara un contact evident cu metalul, medicii recomanda evitarea caiselor, a ciocolatei, cafelei, berii, ceaiului, nucilor si a altor alimen­te bogate n nichel.

când apa se evapora." Pe de alta parte, unele parfumuri si ingrediente acti­ve din lotiunile pentru copii (lanolina si vaselina) constituie cauze obisnui­te ale alergiilor cutanate.

In schimb, recomanda Sue Livingston, folositi emolientele simple, pre­cum crema apoasa si emulsiile.

i ceai de Mahonia aquifolium. Radacina de Mahonia aquifolium este uimitor de eficienta în majoritatea cazurilor, afirma fitoterapeutul Douglas Schar. Puneti l lingura de radacina uscata în 250 ml de apa care fierbe si


Derrnatita si eczema

clocotiti la foc mic 10 minute. Strecurati si beti în fiecare dimineata. Nu fiti dezamagit daca ceaiurile nu au un efect imediat. Trebuie sa utilizati acest remediu cel putin 3 luni pentru a-si dovedi eficienta.

Dermatita cronica, eczema sau psoriazisul se vor ameliora daca folositi aceasta planta medicinala perioade mari de timp, spune dr. Schar. De obi­cei este suficient ceaiul. Totusi, în cazuri grave sau daca doriti grabirea vin­decarii, ajuta si aplicarea unei creme cu Mahonia aquifolium.

Atentie la plantele medicinale chinezesti. Câteva experimente de mica amploare realizate în Occident au evidentiat efectul întrucâtva benefic al plantelor medicinale folosite în medicina chineza traditionala pentru dimi­nuarea inflamatiei si tratarea eczemei. Plantele se consuma sub forma de ceai sau sunt amestecate în creme pentru piele. Totusi, exista comunicari sti­intifice referitoare la afectarea hepatica provocata de folosirea unor prepa­rate din plante medicinale si s-au vehiculat suspiciuni ca, în secret, în cre­mele "din plante" au fost introdusi steroizi puternici. Cel mai bine este sa evitati astfel de preparate în caz ca nu le obtineti de la un practician sau un dermatolog autorizat.

încercati cu antihistaminice. Antihistaminicele diminueaza simptomele alergiei clasice cum ar fi durerile de cap, scurgerile nazale si mâncarimea. Antihistaminicele vândute fara reteta pot fi bune si în caz de eczema, spu­ne dr. Romano. Ele diminueaza mâncarimea, deoarece împiedica histamina sa ajunga la celulele sensibile ale pielii si sa provoace inflamarea lor. Ur­mati recomandarile de pe eticheta si nu uitati ca unele antihistaminice pro­duc somnolenta.

PREVENIREA NCEPE IN COPIL RIE

Este norma! ca femeile care au dermatite atopice sa-si protejeze copiii abia nascuti de aceasta neplacere.

Dupa ce au efectuat 18 studii stiintifice, cercetatorii din Israel au gasit dovada concludenta: în familiile cu antecedente de dermatita atopica, doar hranitul la sân al bebelusului în primele 3 luni de viata poate proteja copiii sa nu faca dermatite în copilarie. Rolul preventiv al alaptarii a fost mai pu­tin evident în cazul copiilor proveniti din familii fara antecedente si neglija­bil la copiii care nu aveau rude foarte apropiate care sa fi suferit de derma­tita atopica.


Diabet

Spalati o data, clatiti de doua ori. Când spalati ceva, îndepartati bine toate urmele de detergent printr-o clatire minutioasa, recomanda dr. Roma­no. "Nu folositi prea mult detergent si recurgeti întotdeauna si la al doilea ciclu de clatire pentru a îndeparta toate urmele."

Daca aveti pielea sensibila, este recomandabil sa evitati detergentii bio­logici pe baza de enzime. Daca utilizati balsam de rufe pentru catifelarea lor, cumparati unul recomandat pentru o astfel de piele.

Supravegheati-va ochii, într-un studiu întins pe 20 de ani si cuprinzând 492 de subiecti, 13 la suta dintre persoanele cu dermatita atopica au facut cu timpul cataracta. Este incontestabil faptul ca exista o incidenta mai mare a cataractei la persoanele cu dermatita atopica, spune dr. Pearlstein. De aceea este bine sa mergeti cu regularitate la oftalmolog.
Document Info


Accesari: 11317
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )