Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Disfunctia endoteliala in insuficienta cardiaca

medicina


Disfunctia endoteliala in insuficienta cardiaca

In insuficienta cardiaca apare vasoconstrictia periferica la care participa    si disfunctia endoteliala. Disfunctia endoteliala reprezinta scaderea productiei endoteliului 13113v2118n de factor vasodialtator si cresterea productiei de factor vasoconstrictor.Mecanismele disfunctiei endoteliale.

Scaderea productiei bazata pe NO. Productia bazala e asigurata de NO sintetaza tip III. Normal, cel mai important factor care regleaza productia bazala de NO este forta mecanica a fluxului sanguin prin mecanoreceptorii de pe celulele endoteliale. Cand forta fluxuklui sanguin e stimulata, mecanoreceptorii determina cresterea sintezei de NO sintetaza si creste activarea ei. Cresterea sintezei : de la mecanoreceptori prin mesageri secundari are loc activarea unor factori de transcriptie care cresc transcrierea informatiei genetice de pe gena de pe NO sintetaza pe ARN mesager. Cresterea activa: de la mecanoreceptori, printr-o proteina reglatoare se activeaza PL-C si are loc activarea unei TYR-kinaza care fosforileaza NO-sintetaza si o activeaza. In insuficienta cardiaca stg datorita scaderii debitului cardiac si afortei mecanice a fluzului sanguin nu mai sunt stimulati mecanoreceptorii si scade formarea de NO-sintetaza, scade activarea ei, si scade productia bazala de NO.

Cresterea degradarii NO formate. Chiar daca producerea stimulata de NO creste, nivelul NO scade pentru ca in acelasi timp se mareste degradarea NO. Degradarea NO se realizeaza sub actiunea unor radicali liberi ai oxigenului, din cauza excesului de angiotensina II. Aceasta stimuleaza o    NADPH oxidaza din activitatea careia rezulta o cantitate mai mare de anioni superoxid. Anionul superoxid impreuna cu NO formeaza un radical peroxinitrit

Creste productia endoteliala de factori vasoconstrictori: endotelina, Tx-A2, PG-H2.Document Info


Accesari: 7889
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )