Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Durere de cap si migrena

medicina


Durere de cap si migrena38 de recomandari pentru a scapa de durere

Nu se poate aprecia câte persoane din întreaga lume sufera cu regularitate du­reri de cap. Dar statisticile medicale arata ca aproape 90 la suta dintre durerile de cap sunt clasificate drept o contractie musculara sau, cum se spune de obi­cei, "dureri de cap din cauza încordarii". Aceste dureri de cap lovesc cel mai pu­ternic prin atacul violent al facturilor, al stresului de la serviciu si al disputelor de tot felul. Durerea este resimtita pretutindeni în cap. Puteti avea o durere moc­nita, o senzatie de apasare ori pur si simplu impresia ca nu aveti capul limpede, spune specialistul în dureri de cap Fred Sheftell. Adeseori suferinzii descriu du­rerea ca pe senzatia data de o banda sau de un cerc strâns în jurul capului.

Cu greu se poate gasi o persoana care sa nu fi avut din când în când o durere de cap. Pentru majoritatea dintre noi ea este o neplacere ocazionala rezolvata rapid cu câteva analgezice. Dar pentru altii, durerea de cap consti­tuie o problema cronica de natura sa le distruga cariera si relatiile sociale. «Unele persoane se nasc cu o predispozitie biologica pentru durerea de cap", explica specialistul în dureri de cap Joel Saper. Exista persoane care sufera de o forma deosebit de extenuanta a durerii de cap - migrena.

«Migrenele pot fi invalidante", spune cercetatoarea în neurologie Patri-cia Solbach. Majoritatea suferinzilor o reprezinta femeile, iar jumatate din-tre ele fac legatura între crizele de migrena si ciclul menstrual. Simptomele variaza, dar migrena poate fi descrisa în general ca o durere moderata pâna 'a puternica, cu caracter pulsatil, care se manifesta pe o parte a capului. Ea

/ l

Durere de cap s migrena

se agraveaza considerabil daca persoana îsi continua activitatea. Mai exista si alte simptome, între care greata si varsaturile, diareea si o sensibi 24324y246y litate crescuta la zgomot, lumina sau mirosuri. Unele persoane au impresia ca vad , mici fulgere în fata ochilor înainte de instalarea durerii de cap.

Indiferent ca este vorba de o banala durere de cap sau de o migrena, sun­teti cel mai în masura sa descoperiti factorii declansatori ai propriilor dureri de cap. Sunteti cel care puteti face orice pentru a stapâni durerile de cap, în sensul de a le preveni sau a le trata. Daca aveti dureri frecvente de cap, în­cepeti prin a tine un jurnal. Veti putea în felul acesta sa detectati factorii de­clansatori si, de asemenea, sa va monitorizati raspunsul la tratament.

PREVENIREA DURERILOR DE CAP CU MIJLOACE SIMPLE

Persoanele care au dureri de cap stiu bine ca un dram de prevenire face mai mult decât un car de tratament. Deoarece multe dintre durerile de cap sunt cauzate de încordare, o multime de mijloace profilactice pun accentul prin­cipal pe diminuarea stresului.

Respirati profund. Respiratia profunda este un extraordinar calmant al în­cordarii. "Daca stomacul vi se misca mai mult decât pieptul, atunci respirati cum trebuie", spune dr. Sheftell.

Explorati-va trupul. Dr. Sheftell sugereaza sa va autoexaminati mintal pentru a descoperi semnele încordarii, ale apropierii unei dureri de cap. Dati atentie dintilor înclestati, pumnilor strânsi si încordarii umerilor.

DURERI DE CAP IN CLUSTERE"

Durerile de cap grupate sau n clustere" care aproape ntotdeauna i afecteaza pe barbati sunt foarte puternice si se manifesta adesea n jurul sau n spatele unui ochi. Din nefericire, durerile grupate tind sa revina chiar dupa perioade lungi de remisiune. Atacurile grupate pot aparea n fiecare zi timp de saptam ni sau chiar luni. Cauza este necunoscuta, dar probabil este fie hormonala, fie genetica, spune neurologul Seymour Solomon. Hormonul masculin testosteron este studiat n prezent sub aspectul relatiei lui cu du­rerile de cap grupate. Dar medicii au remarcat un factor comun: barbatii care au dureri de cap grupate se recruteaza adesea dintre fumatorii nraiti. Asa ca renuntati la fumat sau macar fumati mai putin. si nu trageti c te un pui de somn n timpul zilei, va sfatuieste neurologul Joel Saper.


Durere de cap si migrena

plergeti în sensul curentului. Poate ca persoanele vârstnice stau mai bine la acest capitol - durerea de cap se întâlnesc mai des la persoanele tinere, constata Seymour Diamond, specialist în dureri de cap. "Desigur ca persoa­nele tinere sunt supuse unui stres mai mare, deoarece trebuie sa-si întretina familia. Dar este important sa nu exagerati muncind." Coborârea cotei as­teptarilor nu poate face rau.

Relaxati-va prin forta gândului, "închipuiti-va ca fibrele musculare ale gâtului si capului scârtâie", spune dr. Sheftell. "Apoi începeti sa le neteziti în minte."

Aveti simtul umorului. Persoanele care iau viata prea în serios tind sa um­ble de colo-colo cu fetele încruntate, spune dr. Sheftell. si probabil se în­treaba de ce nu sufera si altii de dureri de cap.

Dormiti confortabil. Dormitul într-o pozitie incomoda ori chiar pe burta poate face ca muschii gâtului sa se contracte si sa declanseze o durere de cap. Dr. Diamond va sfatuieste sa dormiti pe spate.

Nu dormiti prea mult. Dormitul poate sa va aduca relaxare, dar nu este o idee buna. Asa ca, cum-necum, evitati sa leneviti în pat la sfârsitul saptamâ­nii, va recomanda Ninan Mathew, care conduce o clinica pentru tratamentul durerilor de cap. Este mult mai probabil sa va treziti cu o durere de cap. Ace­lasi lucru se întâmpla si când recurgeti la un pui de somn în timpul zilei.

Faceti exercitii fizice. Exercitiul fizic este o masura preventiva benefica, va asigura specialistul în dureri de cap Seymour Solomon. Punerea în mis­care a corpului este un procedeu minunat de a va elibera de stres.

Evitati parfumurile. "Un parfum prea puternic poate declansa migrena", avertizeaza dr. Solbach.

In picioare sau asezat, tineti spatele drept. Postura gârbovita face ca muschii cefei sa se contracte si sa declanseze o durere de cap. Evitati sa va aplecati sau sa întindeti gâtul numai într-o singura directie, spune dr. Diamond.

F|ti tandru. Credeti sau nu, chiar daca nu aveti o durere de cap si va aflati într-o dispozitie buna, ati putea capata o durere de cap în timpul actului se-xual. "Aceasta intra în categoria durerilor de efort", spune neurologul

Durere de cap sl migrena

Robert Kunkel, "si se întâlneste mai mult la persoanele cu migrene decât la acelea care fac dureri de cap datorate încordarii".

Cautati linistea. Zgomotul excesiv este un declansator frecvent al dureri­lor de cap provocate de încordare.

Protejati-va ochii. Lumina stralucitoare - fie ca vine de la soare, de la iluminatul fluorescent, de la ecranul televizorului sau al computerului - poate duce la obosirea ochilor, la încordarea lor si, în cele din urma, la du­rere de cap. Ochelarii de soare constituie o idee buna daca iesiti din casa. Daca lucrati la computer, faceti pauze cu regularitate, dar plecând din fata ecranului, si încercati sa purtati ochelari cu factor mic de absorbtie care sa va protejeze ochii, va sfatuieste dr. Diamond.

Atentie la consumul de cofeina. Daca beti cafea cu regularitate si nu v-ati
luat doza zilnica de cofeina, vasele de sânge vi se vor dilata, ceea ce poate
sa va provoace o durere de cap, spune dr. Solbach. Dar si prea multa cofei­
na reprezinta un factor declansator al durerii de cap, asa ca încercati sa va
limitati la 2 cesti (aproximativ 500 ml) de cafea pe zi.
,

Nu mestecati guma. Miscarile repetitive pe care le presupune mestecatul pot tine muschii încordati si pot provoca o durere de cap din cauza încorda­rii, spune dr. Sheftell.

Mai usurel cu sarea. Consumul crescut de sare poate declansa migrene la unele persoane.

încercati prevenirea cu spilcute. Nimeni nu întelege de ce apar migre­nele si durerile de cap grupate ("în clustere") si nimeni nu stie exact de ce spilcutele le îndeparteaza. Dar, conform opiniei fitoterapeutului Douglas Schar, folosind spilcute pe termen lung, multi suferinzi pot fi ajutati.

Mâncati la timp. Saritul sau întârziatul meselor poate declansa dureri de cap. Pe de o parte, o masa lipsa poate cauza încordare musculara, iar pe de alta parte, când nivelul zaharului în sânge scade din lipsa de mâncare, vase­le sangvine din creier se contracta. Când mâncati din nou, ele se dilata, pro­vocând durerea de cap. Asadar, este recomandabil sa mâncati putin si des.

Descoperiti alimentele care va pun în pericol. Pentru unii suferinzi de du­reri de cap, laptele este un factor declansator. Dar exista si alte alimente care


Durere de cap si migrena

produc dureri de cap. Renuntati la cârnaciori, la carnea de porc presata, la me­zeluri, la pepperoni si la salamuri, deoarece contin nitrati. Iar nitratii dilata va­sele de sânge, ceea ce poate duce la o durere mare de cap, spune dr. Mathew.

Cititi etichetele. Unele dureri de cap sunt declansate de glutamatul mono-sodic. Multe alimente contin acest aditiv, de aceea cititi etichetele încercând sa aflati daca alimentele contin proteina hidrolizata, glutamat sau cazeinat

toate reprezentând deghizari ale glutamatului monosodic.

Reactiile la glutamatul monosodic au fost remarcate dupa utilizarea prac­tic a oricarui tip de produs, începând cu sosul de soia si terminând cu sapu­nurile si sampoanele.

FACE I EXERCI II PENTRU FA

Nu aveti nevoie dec t de fata proprie si de o oglinda si sunteti gata sa faceti c teva exercitii imaginate de dr. Harry Ehrmantraut, autorul lucrarii Heada-ches The Drug/ess Way to Lasting Relief. Exercitiile sunt destinate relaxarii muschilor fetei si scalpului si deprinderii unui control constient asupra aces­tor muschi, astfel nc t sa puteti actiona la primul semn al unei dureri de cap.

Spr ncenele sus si napoi: ridicati repede ambele spr ncene, apoi rela-
xati-le si lasati-le sa coboare.

Spr nceana dreapta sus si napoi: e dificil de realizat, asa ca tineti cea­
lalt
a spr nceana pe loc si apoi miscati spr nceana dreapta n sus, rela-
xati-o si lasati-o sa coboare.

Spr nceana st nga sus si napoi.

nchideti ochii str ns si relaxati: str ngeti repede din ochi, tineti asa un
moment si relaxati.

nchideti ochiul drept si relaxati: nchideti ochiul drept str mb nd des­
tul de mult partea dreapt
a a fetei astfel nc t coltul gurii sa se ridice.

Faceti acelasi lucru cu ochiul st ng.

Incruntati-va si relaxati-va ndreptati spr ncenele n jos spre radacina
nasului
si reveniti.

Cascati gura larg si nchideti-o: deschideti treptat gura prin cobor rea
lent
a a maxilarului p na n pozitia deschis si nchidett-o ncet.

Deschideti gura si miscati maxilarul de la st nga la dreapta si invers.

Incretiti-va nasul: apasati v rful nasului n sus, de parca ati mirosi ceva
neplacut.

Faceti grimase, str ngeti sau ntindeti gura n toate felurile, asa cum fac
copiii.


Durere de cap si migrena

Cautati alimente naturale. Unele vinuri, unele sortimente de bere si de sampanie contin drept conservând substantele chimice numite metabisulfiti. în cazul persoanelor sensibile la acestia, apar manifestari precum stranutul, scurgeri nazale, respiratie suieratoare si durere de cap. Cautati vinuri si bere cu continut mic de metabisulfiti - sortimentele produse în mod natural sunt cele relativ lipsite de riscuri.

Spuneti "nu" ciocolatei, brânzeturilor si nucilor. Acestea sunt alimen­te care contin tiramina, un analog al histaminei, care este principalul vino­vat al durerilor de cap. Vestea buna este ca multe persoane tinere depasesc destul de repede faza de reactie la aceasta substanta chimica. Se pare ca or­ganismul dezvolta un fel de toleranta fata de ea, spune dr. Diamond.

Nu fumati la volan. La fumat ar trebui oricum sa renuntati. Dar fumatul cu ferestrele automobilului deschise în timp ce va aflati într-un trafic aglo-

Cele mai multe dureri de cap sunt simple dureri provenite din încordare. Dar uneori durerile de cap sunt simptome de avertizare cu privire la stari grave. Urmatoarele semne arata ca este necesar sa mergeti la medic.

Este prima durere de cap cu care va confruntati sau este cea mai pu­
ternica dintre toate care le-ati avut, îndeosebi daca s-a instalat brusc.

Aveti peste 40 de ani si nu ati mai avut dureri de cap repetate.

Durerile se înrautatesc dimineata sau va trezesc din somn.

Durerea este constanta si dupa un numar de zile începe sa se înrauta­
teasca treptat.

Durerile se accentueaza când va aplecati în fata.

Durerea urmeaza unei leziuni recente la cap.

Durerea este asociata cu urticarie, fotofobie, varsaturi inexplicabile sau
febra.

Durerea si-a modificat localizarea.

Durerile devin mai frecvente.

Durerile nu urmeaza un tipar usor de recunoscut, adica nu pare sa
existe un factor declansator.

Durerile au început sa va macine viata; ati lipsit de la serviciu în mod
repetat.

Durerile sunt însotite de tulburari neurologice precum amortirea,
ameteala, vederea încetosata sau pierderea memoriei.

Durerile coincid cu alte probleme medicale sau dureri.


Durere de cap si migrena

merat reprezinta un atac dublu din partea monoxidului de carbon. Acest gaz pare sa afecteze mecanismele creierului, ceea ce poate duce la o durere de cap cumplita, va avertizeaza dr. Saper.

Scurtati cocteilurile. O bautura alcoolica probabil nu va face rau, dar nu exagerati. De asemenea, unele bauturi - îndeosebi vinul rosu - provoaca durere de cap, deoarece contin tiramina.

Degistati înghetata. Este posibil ca o înghititura mai mare de înghetata sa fie urmata de un atac intens si rapid de durere de cap. Mâncati tacticos înghe­tata, va sfatuieste dr. Saper. Procedând astfel, bolta palatina se raceste treptat în loc sa primeasca un soc termic, care se finalizeaza cu o durere de cap.

Aveti în vedere riboflavina. Cincizeci si doi de litri de sirop de ciocolata si noua sute de castroane cu fulgi de porumb ar putea preveni o durere de cap, daca s-ar garanta ca nu va dau mai întâi o durere de stomac. Ele aduc o supradoza de riboflavina (vitamina B2), pe care cercetatorii o socotesc ne­cesara pentru a contracara o durere de cap. "N-as folosi riboflavina drept prima linie de atac", spune dr. Solomon. "Dar s-ar putea sa merite experi­mentarea la pacientii care nu au raspuns bine la alte tratamente."

i..-''"

NDEP RTAREA DURERILOR DE CAP CU MIJLOACE SIMPLE

">( ;"

Daca în pofida celor mai sustinute eforturi destinate prevenirii durerii de cap va simtiti totusi capul pulsând, iata aici câteva modalitati recomandate de specialisti pentru a îndeparta durerea.

Nu va bazati prea mult pe analgezice. Pentru 1-2 dureri de cap pe luna, survenite din cauza încordarii, ibuprofenul - un antiinflamator vândut fara reteta - poate actiona foarte bine.

Analgezicele continând codeina pot fi utile în îndepartarea unei dureri puternice, dar cu cât le folositi mai frecvent, cu atât creste riscul de a face dureri de cap mai grave. Codeina da dependenta. De aceea, atunci când re­nuntati la codeina, puteti trece prin simptome usoare de abstinenta - în principal, o durere de cap! Daca luati mai multe tablete pentru durerea de cap, spirala continua. Un ciclu similar, abuz de analgezice/durere de cap s-a observat ocazional la folosirea paracetamolului si a ibuprofenului.

Cofeina intra în compozitia multor analgezice vândute fara reteta. Cofei­na va sustine imediat si poate sa va induca repede senzatia de mai bine, dar abuzul de cofeina în sine poate cauza o durere de cap.


Durere de cap sî migrena .

Nu amânati. Daca ati hotarât sa luati un analgezic pentru durerea de cap, atunci luati-1 imediat - la începutul durerii, va sfatuieste dr. Solbach. Alt­minteri, se poate sa nu mai aiba nici un efect.

Plante medicinale si izolare. E greu sa fiti o persoana agreabila sau sa va opriti din drum si sa mirositi trandafirii daca va simtiti capul gata sa explo­deze, spune Douglas Schar. Durerile de cap cauzate de încordare raspund cel mai bine la terapia izolarii - stati o vreme singur - si la o doza de ca­lin. Calinul relaxeaza vasele de sânge care alimenteaza creierul, ceea ce ate­nueaza durerea de cap. De obicei, 5 ml de tinctura de calin diluata cu 25 ml de apa si un timp petrecut într-o camera linistita, pe întuneric, vor avea si­gur efect.

Cum e bine? Sa faceti sau sa nu faceti exercitii fizice? O durere usoa­ra de cap provenita din încordare e ameliorata sigur cu exercitiu fizic, sus­tine dr. Solbach.

Dar nu alegeti aceasta cale daca durerea este puternica, deoarece nu veti obtine decât intensificarea durerii. Exercitiul fizic este exclus daca treceti printr-o migrena.

Puneti fierbinte sau rece. Unora le face bine senzatia de rece pe frun­te sau pe ceafa si constata ca o compresa rece le atenueaza durerea, spu­ne dr. Solbach. Altii prefera dusurile fierbinti sau aplicarea de caldura pe ceafa.

Folositi mâinile proprii. Atât masajul, cât si presopunctura pot ajuta, con­form opiniei dr. Sheftell. Exista doua puncte-cheie pentru diminuarea dure­rii de cap prin presopunctura. Ele se afla în spatiul dintre degetul mare si aratator (apasati aici pâna când simtiti durere) si sub crestele osoase din spa­tele gâtului (folositi ambele degete mari pentru a aplica presiune în aceste puncte simetrice).

Sau pe ale altcuiva. Un masaj al partii superioare a corpului, insistând asu­pra cefei si umerilor, fetei si pielii capului, poate face minuni în cazul unei dureri de cap având drept cauza încordarea.

Unii specialisti sustin ca amplificarea fluxului sangvin spre muschii în­cordati împrastie mai repede acidul lactic, calmând durerea musculara, dar dovezile privind acest mecanism sunt insuficiente. Altii cred ca masajul creste nivelurile serotoninei si endorfinelor, facându-va sa va simtiti mai bine, si atenueaza reactia la durere.


Durere de dinti

Pretindeti ca este o floare. "Ţineti un creion între dinti, dar nu-1 mus­cati", va sfatuieste dr. Sheftell. "Trebuie sa fiti destins pentru a face acest gest." Relaxarea si amuzamentul pot ajuta la potolirea durerii.

O    '

Purtati o bandeleta pe cap. Obiceiul sotiilor vârstnice de a-si lega strâns o bucata de pânza în jurul capului are efect în usurarea durerii, constata dr. Solomon. Acest truc reduce fluxul sangvin spre pielea capului si dimi­nueaza senzatiile de pulsatie si de bubuituri în urechi, tipice migrenei.

Plante medicinale pentru durerile de cap de origine hormonala. O

durere de cap de origine hormonala începe la pubertate si poate afecta via­ta unei femei pâna la menopauza, explica Douglas Schar. în acest caz, mie-lareaua reprezinta solutia. "Daca durerile de cap au legatura cu ciclul men­strual", spune dr. Schar, "va recomand o doza zilnica din aceasta planta. Ea trebuie luata în fiecare dimineata, exact ca si o pilula contraceptiva, iar tra­tamentul ar trebui facut câteva luni pentru a putea constata daca exista sau nu o diferenta." Cumparati capsule de la un magazin specializat si folositi-le conform instructiunilor.

Somnul. Foarte multe persoane pur si simplu alunga prin somn o durere de cap, remarca dr. Mathew.Document Info


Accesari: 4279
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )