Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Durere de dinti

medicina
Durere de dinti

13 sfaturi pentru combaterea durerii
Durerea de dinti poate fi extrem de chinuitoare, asa ca nu este de mirare ca dentistica a fost una dintre cele mai vechi discipline medicale practicate, în Antichitate, egiptenii foloseau metode bizare pentru a îndeparta durerea de dinti, cum ar fi asezarea unui soarece viu pe gingiile persoanei suferinde. Ei credeau ca soarecii având dinti puternici, ceva din aceasta însusire a lor ar Putea sa se transmita si celui suferin 10510p1518k d. Nici în Roma antica lucrurile nu sta-eau cu mult mai bine. Un istoric observa ca o broasca legata de maxilar fa­cea dintii mai puternici si ca durerea de dinti raspundea la tratamentul cu pi­caturi în ureche, obtinute prin fierberea unor râme în ulei de masline. Am e*clus din sfaturile prezentate mai jos mentionarea vreunor rozatoare, am-

Durere de dinti

fibieni sau nevertebrate; în schimb, am urmat sfaturile bune date de stoma­tologii moderni în privinta durerii de dinti.

Clatiti. Luati o înghititura de apa calduta si clatiti cu putere, recomanda sto­matologul Jerry Taintor. Daca durerea de dinti este cauzata de alimente cap­tive, o clatire puternica poate disloca resturile-problema.

Folositi ata dentara cu atentie. Daca nu obtineti nici un efect prin clati­re, încercati sa fortati dislocarea resturilor alimentare ramase între dinti - ca, de exemplu, un sâmbure de mura sau coaja unui bob de porumb - cu ajutorul atei dentare, sugereaza dr. Taintor. Faceti-o cu atentie, deoarece gingiile sunt, probabil, iritate.

Amortiti durerea cu alcool. Ţineti o gura de whisky pe partea cu dintele dureros, va sfatuieste stomatologul Philip Corn. Gingiile vor absorbi o par­te din alcool, ceea ce va amorti durerea.

Clatiti cu apa sarata. Dupa fiecare masa si mai ales seara, la culcare, di­zolvati l lingurita de sare într-un pahar de 250 ml de apa calduta, recoman­da dr. Corn. Clatiti bine gura cu ea si scuipati.

încercati un masaj cu gheata, înfasurati un cub de gheata într-un prosop sau batista si masati cu el zona în forma de V în care se întâlnesc oasele de­getului mare si ale aratatorului. Mentineti cu grija cubul de gheata pe zona

PURTA I-V CU GRIJ CU DIN II SENSIBILI

Daca nici macar nu puteti sa atingeti dintele, atunci cu siguranta aveti o du­rere de dinti. Dar daca dintele nu face dec t sa reactioneze Ia cald sau la rece, atunci aveti o problema de sensibilitate.

De sensibilitatea dintilor sufera o mare parte din oameni maturi si adolescenti , iar ea se datoreaza expunerii dentinei aflate la suprafata rdacinii dintelui, sub linia gingiei. V rsta, retragerea gingiilor si periajul prea zelos pot expune dentina. Uneori, placa ataca emailul dentar si expune dentina.

Alegeti o pasta de dinti proiectata pentru persoane cu dinti sensibili si fo-lositi-o cu o periuta de dinti moale.

Daca ati constatat o sensibilitate a dintilor, ar fi bine sa va programati la stomatolog pentru a va asigura ca nu e vorba de vreo problema conexa
Durere    de dinti

C ND SA AP E LA i LA M i Dl

Durerea de dinti poate fi simptomul unei largi game de probleme. Pulpa cen­trala a dintelui sau gingia din jurul lui pot fi infectate. Poate ca l dinte s-a crpat sau s-a cariat.

O leziune, un rest alimentar prins ntre dinti si chiar o problema a sinu­surilor pot fi sursa durerii dvs. Oricare ar fi cauza, daca aveti o durere de dinti este important sa o descoperiti. Apelati la stomatolog ori de c te ori va încearca o durere de dinti, chiar daca durerea dispare asa cum a venit.

respectiva între 5 si 7 minute, în mod uimitor, aceasta metoda poate calma o durere de dinti.

Folositi ulei de cuisoare. Acest remediu este folosit de multe secole, spu­ne stomatologul Richard Shepard. Picurati putin ulei de cuisoare direct pe dinte sau apasati pe dintele dureros un tampon de vata umezit cu acest ulei.

Nu muscati. Daca durerea este cauzata de o vatamare a dintelui, când mân­cati încercati sa evitati zona respectiva, spune dr. Corn. Chiar daca nu exis­ta nici o vatamare, putina odihna a dintelui poate calma durerea.

Puneti-l la gheata. Tratati-va dintele ca si cum ati trata o contuzie, cu gheata adica, recomanda dr. Corn. Puneti niste gheata într-o punga mica de plastic, împachetati-o într-o pânza subtire si tineti-o pe obraz în partea cu dintele bolnav 15 minute, de 3-4 ori pe zi.

Calmati si vindecati cu echinacea. Când un dinte pulseaza de durere, e greu sa va concentrati asupra vreunei activitati, observa fitoterapeutul Douglas Senar. Insa ajutorul se afla la îndemâna: echinacea este unul dintre cele mai eficace remedii pentru durerea de dinti. Ea stimuleaza sistemul imunitar sa eli­mine infectia aflata la baza durerii de dinti, dar are si un efect de amortire a ei. Procurati-va tinctura de radacina de echinacea (1:5) de la un magazin specializat. Luati l lingurita si clatiti, insistând în jurul dintelui bolnav. Apoi lnghititi. Repetati procedeul de 4 ori pe zi. Efectul este deseori descris drept miraculos, desi va trece l zi pâna ca el sa înceapa sa functioneze.

Ţineti gura închisa. Daca dintele doare la contactul cu aerul rece, pur si simplu nu-1 mai lasati sa intre, recomanda stomatologul Roger Levin. însa


Purere de maxilar

nu strângeti din dinti. Unele dureri de dinti apar când muscatura nu este per­fecta. Asadar, evitati pe cât posibil sa strângeti din dinti pâna când veti ajun­ge la un consult stomatologic.

Luati analgezice. Nu dati crezare remediului batrânesc care spune sa pu­neti o aspirina direct pe gingia dureroasa. Aspirina poate avea ca urmare o arsura, atrage atentia dr. Taintor. Pentru calmarea durerii luati paracetamol sau ibuprofen l data la 4 ore.

Nota: Nu dati aspirina copiilor sub 16 ani.

Evitati caldura. Nu puneti caldura pe obrazul dureros, chiar daca aceasta va face durerea mai suportabila, avertizeaza dr. Corn. "Daca este o infectie, caldura va atrage infectia catre exteriorul maxilarului si o va agrava."Document Info


Accesari: 6731
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )