Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Dureri de spate

medicina
Dureri de spate

20 de idei pentru a usura suferinta
Pretutindeni în lume un numar neasteptat de mare de zile de lucru se pierd ca urmare a durerilor de spate. Se apreciaza ca 4 persoane din 5 sufera la un moment dat de dureri de spate. Durerea de spate se întâlneste cel mai des la

. Dureri   de spate

persoanele de vârsta mijlocie, desi pot fi afectate si persoanele mai tinere de ambele sexe.

Exista 2 forme de durere de spate: acuta si cronica.

DUREREA ACUT DE SPATE

Durerea acuta se instaleaza subit si intens. Apare de obicei dupa efectuarea unei activitati care nu ar fi trebuit facuta sau din efectuarea ei într-un mod gresit. Durerea provine de la întinderi, rasuciri sau smulgeri ale muschilor spatelui. Ea poate fi extrem de puternica timp de câteva zile, dar medicii spun ca puteti scapa de durere fara a suferi efecte de durata, urmând urma­toarele sugestii de autoajutorare.

Ramâneti activ. Dati uitarii vechea recomandare de a va dedica odihnei to­tale la pat. Exista studii clinice care atesta ca persoanele care au facut exer­citii fizice s-au întors la lucru mai repede decât cele inactive.

Daca trebuie 15215q1611p sa stati la pat, reduceti cât mai mult perioada. "Cei mai multi dintre oameni cred ca l saptamâna de odihna la pat le va lua durerea", spune specialistul în probleme ale spatelui David Lehrman. "Dar nu e asa. Pentru fiecare saptamâna de odihna la pat este nevoie de 2 saptamâni pen­tru reabilitare."

Un studiu clinic întreprins pe bolnavi spitalizati din cauza durerilor acu­te de spate arata ca cei care au stat în repaus la pat numai 2 zile s-au întors la activitatea lor mai devreme si s-au refacut mult mai repede decât cei care au petrecut la pat l saptamâna întreaga.

Puneti-va durerea la gheata. Cea mai buna modalitate de a calma o du­rere acuta este folosirea ghetei, spune specialistul în controlul durerii, Ro-nald Melzack. Gheata favorizeaza diminuarea umflaturii si a rasucirii mus­chilor spatelui. Pentru cele mai bune rezultate, spune el, faceti pe locul dureros un masaj cu un pachet de gheata - sau o punga cu legume conge­late - cam 7-8 minute, o data la câteva ore pe parcursul a 24-48 de ore.

Dupa gheata, treceti pe caldura. Dupa 24-48 de ore în care ati recurs la gheata, medicii recomanda sa se treaca pe caldura, spune chiropractorul si fizioterapeutul Milton Fried. Luati un prosop moale si muiati-1 în apa foar­te calda. Stoarceti-1 si neteziti-1 bine, ca sa nu ramâna nici o cuta. întin-deti-va pe burta, cu perne asezate sub solduri si glezne si înfasurati proso-Pul transversal peste partea dureroasa a spatelui. Puneti o folie izolatoare

Dureri de spate

PIP

Simpla durere mecanica de spate necesita rareori interventia medicului, iar examinarea cu raze X este categoric descurajata. Totusi, exista o serie de simptome, indicii de avertizare sau factori tip "semnal rosu", spune Stephen Amiel, medic de familie. Daca aveti o durere de spate si daca recunoasteti cel putin una dintre urmatoarele manifestari, atunci categoric trebuie sa va adresati cât mai curând medicului:

durerea este constanta si se înrautateste sau nu se atenueaza dupa 4-6
saptamâni;

aveti o dificultate accentuata la aplecatul în fata;

ati avut prima durere de spate în urma cu 20 de ani sau dupa vârsta de
55 de ani;

durerea este consecinta unei traumatism suferit într-un accident ru­
tier;

durerea se manifesta în partea de sus a coloanei vertebrale;

ati suferit sau suferiti de cancer;

urmati un tratament cu steroizi;

aveti anorexie sau simptome de osteoporoza;

faceti abuz de droguri sau aveti HIV/SIDA;

aveti o stare generala proasta sau recent ati pierdut mult în greutate;

aveti probleme cu sistemul nervos (de exemplu: amorteli, pierderea
puterii, dificultati la evacuarea scaunelor sau urinei etc.);

coloana vertebrala a suferit o deformare evidenta.

deasupra prosopului si apoi o perna electrica - fixata pe încalzire medie - pe deasupra plasticului. Daca este posibil, mai adaugati ceva pentru a crea o apasare, de exemplu o carte de telefon. "Aceasta caldura umeda va ajuta la diminuarea spasmelor musculare", explica el.

Folositi si cald si rece. Daca nu puteti sa va dati seama cu care dintre solu­tii va simtiti mai bine, folositi-le pe ambele, spune ortopedul Edward Abra-ham. Chiar se poate ca astfel sa obtineti ameliorarea: "Un regim intermitent de caldura si gheata într-adevar va va face sa va simtiti mai bine", spune el. "Ţineti 30 de minute gheata, apoi 30 de minute caldura si reluati ciclul."

Pentru a calma un spasm, întindeti-va. întinderea unui spate dureros va grabi procesul de vindecare, spune dr. Lehrman, deoarece ajuta efectiv mus­chii sa se linisteasca mai repede decât asteptând ca timpul sa le rezolve pe

Dureri  de spate

toate. El recomanda urmatorul fel de întindere pentru a diminua durerea de sale: stând în pat, aduceti usor genunchii spre piept; apoi apasati putin pe genunchi; întindeti picioarele, relaxati-va; repetati.

Coborâti din pat prin rostogolire, în fiecare dimineata când parasiti pa­rul, medicii va sfatuiesc sa va rostogoliti atent si încet. "Puteti reduce la mi­nimum durerea coborând din pat prin alunecare spre marginea patului", spu­ne dr. Lehrman. "Odata ajuns aici, tineti-va spatele teapan si coborâti mai întâi picioarele. Aceasta miscare va avea un efect de trambulina, ridicând din pat, drept în sus, partea superioara a corpului."

DUREREA CRONIC DE SPATE

Unele persoane sufera de durere cronica de spate, ea facând parte din viata lor cotidiana. Din diferite motive, durerea tine o perioada care pare o eter­nitate. Alte persoane au de-a face cu o durere recurenta: cea mai mica mis­care o poate stârni. Urmatoarele sugestii sunt deosebit de folositoare acelo­ra care au dureri cronice, desi de ele pot sa beneficieze si cei cu dureri acute.

Sustineti-va salteaua. Obiectivul este de a va asigura ca patul nu se curbeaza în partea de mijloc atunci când dormiti, spune dr. Fried. O tablie rezistenta si suficient de mare - ca tablia unei mese vechi sau o foaie de placaj de 18 mm grosime - plasata sub saltea va împiedica încovoierea saltelei.

Veti prelungi viata saltelei întorcând-o cu regularitate de pe o parte pe alta (atentie la spinare!) si schimbati-o definitiv dupa maximum 10 ani de folosinta.

înecati-va durerea într-un pat cu apa. Un pat cu apa, reglabil, care nu face prea multe valuri, este excelent pentru cele mai multe tipuri de proble­me ale spatelui, spune dr. Fried. Dr. Abraham e de aceeasi parere: "în patu­rile cu apa modificarea presiunii din diferite segmente ale corpului este adu­sa la acelasi nivel. Datorita acestui fapt puteti ramâne în aceeasi pozitie toata noaptea."

Deveniti un somnoros în forma de "S lenes". Un spate suferind nu-ti Permite sa dormi cu fata în jos. "Cea mai buna pozitie pentru cineva care se odihneste în pat este cea denumita pozitia unui «S lenes»", spune dr. Abra­ham. "Puneti-va o perna sub cap si sub partea superioara a gâtului, menti-neti-va spatele relativ drept în pat, apoi asezati o perna si sub genunchi."

Durerldespate

FACE I EXERCI II FIZICE PENTRU A SC PA DE DURERE

Exercitiile fizice sunt ultima solutie pentru dureri de spate, dar specialistii spun ca reprezinta terapia optima pentru situatiile cronice.

Exercitiile fizice pot fi benefice n mod special pentru persoanele care su­fera zilnic de dureri de spate, ndeosebi c nd durerea variaza pe parcursul zilei, spune specialistul n probleme ale spatelui, Roger Minkow. Daca pen­tru durerea de spate va aflati sub ngrijirea unui medic, cereti-i opinia nain­te de a ncepe un program de exercitii fizice.

Aveti aici c teva exercitii recomandate de medici.

Semi mpingerea. ntindeti-va pe podea cu fata n jos; tineti pelvisul bine lipit de podea, ridicati bratele n fata, arcuind spatele si nalnd umerii. Fa­ceti acest exercitiu dimineata si seara pentru a va ntari muschii partii de jos a spatelui (salele).

Ridicarea n capul oaselor, n timp ce va aflati pe podea, ntoarceti-va pe spate; ram neti ntins cu ambele picioare pe podea si cu genunchii ndoiti; ncrucisati bratele si asezati palmele pe umeri; ridicati capul si umerii de la podea c t de sus puteti, mentin nd zona inferioara a spatelui pe podea; tneti capul si umerii ridicati l secunda; reveniti si repetati.

notul pe uscat. Intindeti-va pe burta si ridicati bratul st ng si piciorul drept; tineti-le asa l secunda, apoi schimbati, ridic nd bratul drept si picio­rul st ng, ca si cum ati nota. Acest exercitiu ntinde si ntareste muschii zo­nei inferioare a spatelui, spune dr. Minkow.

notul n piscina notul ntr-o piscina cu apa calda este considerat de majoritatea medicilor drept cel mai bun exercitiu pentru spate si este reco­mandat chiar si n cazul durerilor acute de sale. Stilul bras poate sa va puna totusi probleme, daca ncercati sa va mentineti tot timpul capul afara din apa arcuindu-va spatele.Exercitiile de pedalare. ncalecati o bicicleta stationara dotata cu

oglinda, astfel nc t sa va puteti vedea", spune dr. Minkow. Asigurati-va ca stati cu spatele drept, si sa nu va coc rjati. Daca trebuie, ridicati ghidonul n­c t sa nu trebuiasca sa va aplecati n fata."

Cunoasteti-va limitele. Daca exercitiile pe care le faceti va provoaca durere sau va agraveaza starea, spune dr. Minkow, opriti-va Nu veti reusi sa obtineti ameliorari scrâsnind din dinti si continu nd. Daca a doua zi sau la 2 zile dupa exercitii va simtiti bine, atunci nu exista nici un risc sa le reluati."

Când întindeti picioarele, muschii poplitei exercita o tractiune si o pre­
siune asupra salelor, explica el. Ţinând genunchii îndoiti, curbura lor face
ca acesti muschi sa se destinda, eliminând presiunea din spinare.
j

l

Dureri  de spate

Dormiti ca un bebelus. Pentru o buna odihna peste noapte, dormiti în po­zitia fatului. "O idee buna este sa tineti o perna între genunchi când dormiti pe o parte", spune dr. Fried. "Perna nu permite piciorului liber sa alunece în fata si sa imprime o miscare de rotatie soldurilor, ceea ce ar adauga o pre­siune asupra spatelui."

Luati zilnic aspirina sau ibuprofen. Medicii spun ca acestea pot fi folo­site pentru tinerea în frâu a durerii de spate. Durerea de spate este însotita adesea de inflamatie în jurul locului dureros, spune dr. Fried, iar elementa­rele medicamente antiinflamatoare care se vând fara reteta, aspirina si ibu-profenul, pot ajuta la îndepartarea ei. Ele pot ajuta chiar si atunci când in-flamatia este mai accentuata. Paracetamolul nu este la fel de eficient, deoarece el nu face parte din categoria antiinflamatoare.

Nota: Medicamentele antiinflamatoare pot irita mucoasa stomacala si pot cauza sângerari interne, spune medicul de familie Stephen Amiel. Daca suferiti frecvent de indigestie, aveti arsuri gastroesofagiene (pirozis) ori ul­cere stomacale sau ati trecut de 75 de ani, nu recurgeti la astfel de medica­mente fara avizul medicului.

Luati antiinflamatoare din natura. Daca sunteti în cautarea unui antiin-flamator natural, alegeti scoarta de salcie, care poate fi cumparata din ma­gazinele specializate sub forma de tinctura sau tablete. "Salcia este un sa-licilat natural, ingredientul activ care îi confera aspirinei puterea antiinflamatoare", spune dr. Fried. "Luata dupa masa ar trebui sa nu faca rau stomacului si sa actioneze eficient în durerea de spate usoara pâna la mode­rata." Dar, ca si în cazul medicamentelor antiinflamatoare, evitati-o daca su­feriti de ulcer stomacal sau de pirozis.

Aplicati metoda vizualizarii. Miezul noptii poate fi cel mai rau moment pentru durere: va trezeste si va alunga somnul. Anestezistul Dennis Turk re­comanda folosirea în astfel de momente a unei tehnici cunoscute sub denu­mirea de vizualizare: "închideti ochii si închipuiti-va o lamâie pe o farfurie de portelan. Alaturi este un cutit. Va vedeti ridicând cutitul si taind lamâia. Ascultati sunetul ce însoteste taierea lamâii. Mirositi-o. Apropiati lamâia de *ata si închipuiti-va gustul ei." Ideea de baza este de a aduce în imaginatie cat mai multe detalii. Cu cât este mai complicata imaginea, cu atât veti fi mai Prins de ea si cu atât mai repede gândurile va vor fi deturnate de la durere.

învatati

i cum sa va îngrijiti spatele. Se spune adesea: "Esti tot atât de ba-ca si spinarea ta." Cu toate acestea, atât de multi dintre noi îsi maltra-

Dureri de spate

CONFORTUL SCAUNULUI DE AUTOMOBIL

Va doare spatele de c te ori mergeti cu automobilul? Scaunul s-ar putea sa fie problema. Cu toate ca exista multe cauze ale durerii de spate, cele mai multe persoane sufera de ceea ce se numeste durere mecanica de spate", adica o durere legata de pozitiile asezat, n picioare, ridicat sau aplecat, spu­ne dr. Roger Minkow, care proiecteaza scaune pentru fabricile de avioane si de automobile.

Testul sederii" ntr-un automobil nou. Data viitoare c nd va schim­bati automobilul, testati confortul scaunului, precum si manevrabilitatea lui, sugereaza specialistul n probleme ale spatelui Roger Minkow. Reglati scau­nul astfel nc t picioarele sa fie usor ndoite c nd apasati pedalele. Spatarul scaunului ar trebui sa fie presat de sale n zona taliei. Ideal ar fi sa nchiriati c teva zile un automobil din seria respectiva si sa faceti cu el un drum mai lung pentru a vedea c t de confortabil este scaunul.

Umflati o perna Daca nu achizitionati un nou automobil la magazin, re­tineti ca o perna gonflabila este un articol ieftin pentru o durere mecanica de spate, spune dr. Minkow. Pernele acestea exista n magazinele cu piese auto si n supermarketuri.

Nu umflati exagerat perna; ea trebuie sa ram na flasca si doar sa umple spatiul creat de curbura salelor, pun nd coloana vertebrala ntr-o pozitie ne­utra si prevenind coc rjarea.

teaza în mod oribil spinarile, spune dr. Amiel. Durerea cronica de spinare este adesea rezultatul unei posturi defectuoase, a unor manevre gresite la ri­dicarea greutatilor si a unei pozitii sezând necorespunzatoare, care, toate, duc la tensiuni în muschii spatelui.

învatati cum sa ridicati obiecte grele folosindu-va în mod adecvat de pi­cioare, brate si spinare, spune dr. Amiel. Verificati daca masa computerului si scaunul sunt reglate la dimensiunile proprii si luati o pauza de 10 minute la fiecare ora când lucrati la computer.

Spuneti-i patronului daca aveti nevoie de instructiuni privind ridicarea obiectelor sau de echipament special. si mai ales nu stati gârbovit ore în­tregi într-un fotoliu, urmarind emisiunile de la televizor.

încercati tehnica Alexander. Dr. Amiel recomanda sa va însusiti tehni­ca Alexander pentru a învata cum sa evitati si sa va eliberati de tensiunile inutile si cum sa va folositi corpul - îndeosebi spinarea - pentru a efec­tua corect activitatile cotidiene.


l

Dureri n  g t

Pesfaceti nodurile musculare cu toi chi. Tai chi este o disciplina chine­za straveche, care implica miscari lente si continue. "Este o metoda minuna­ta de relaxare, care ajuta muschii spatelui", spune dr. Abraham, practicant el însusi de tai chi. "Exista o multime de exercitii de respiratie si miscari de în­tindere care cultiva armonia interioara a trupului." Pentru a învata tai chi este nevoie de timp si de autodisciplina, dar dr. Abraham va asigura ca merita.Document Info


Accesari: 3945
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )