Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Efectele fumatului

medicina











In afara de SIDA, folosirea tutunului, sub diverse forme, constituie singura cauza majora de deces. care creste cu rapiditate si care, in 2030, va produce cel putin 25 de milioane de decese, spune o statistica a cercetatorilor americani.

Efectele fumatului sunt atat de numeroase si de daunatoare, incat nu strica sa enumeram cele mai importante riscuri pe care le implica acest viciu:
Ritmul cardiac este mult mai crescut la cei care fumeaza.
Fumatorii isi expun corpul actiunii a 4.000 de substante chimice ce se gasesc in tigari, 40 dintre acestea cauzand aparitia cancerului.
Riscul aparitiei cancerului la plamani este de 22 de ori mai ridicat la barbatii fumatori si de 12 ori mai mare la femeile fumatoare decat la nefumatori.
Posibilitatea unui infarct este de doua ori mai mare la persoanele fumatoare.
Primul pas in incercarea de a ne lasa de fumat: sa ne dorim cu adevarat acest lucru si sa ne alegem o zi in care renuntam la tigari. O zi care sa nu fie intr-o perioada foarte aglomerata si stresanta pentru noi, acasa sau la serviciu.
Al doilea pas: hotararea de a suporta neplacerile abstinentei. Dorinta dupa tigari, persista chiar si dupa mai multe saptamani sau luni de la renuntare. Uneori, fostul fumator gandeste chiar si dupa ani ca fumatul a fost ceva placut, ceea ce nu mai este dependenta chimica.
Al treilea pas: ma opun, de bunavoie, dorintei nejustificate de a fuma. Si putem folosi mici trucuri care ne pot ajuta:
Putem inlocui fumatul cu o alta activitate (mancam fructe sau guma de mestecat, si nu dulciuri!), putem inlocui tigara cu o scobitoare, de exemplu, sau tinem in mana, in loc de tigara, un pix sau un stilou.
Trebuie sa dormim atunci cand ne simtim obositi. Momentul in care suntem obositi este unul propice pentru a aprinde o tigara, deci trebuie evitata o astfel de situatie.
Este bine sa reducem stresul, sa incercam sa scapam de tensiunea pe care o simtim in corp, sa ne relaxam facand o plimbare, respirand adanc.
Putem cere sprijinul si ajutorul prietenilor, vorbim cu ei in momentele critice prin care trecem, avem nevoie de suportul lor moral.
Nu uitati ca este bine sa discutam si cu un doctor, exista si produse medicamentoase care ne pot ajuta.
Evitam activitatile care sporesc dorinta de a fuma, evitam locurile unde se fumeaza.
Renuntarea la fumat este mult mai usoara daca uitam si de rutina cafelei.
Si alcoolul trebuie exclus! Alcoolul scade performanta creierului de a lua hotarari, alcoolul anihileaza capacitatea de a pastra decizia de a deveni nefumator.
Se vor evita mesele abundente si condimentate, mai ales seara. Nu uitati totusi ca si starea de foame creste dorinta de a fuma.

POFTA DE TIGARA
In momentele in care simtim ca ne este "pofta" de o tigara, este bine sa ne gandim ca la cel mai mare dusman, care ne distruge sanatatea si ne cheltuie inutil banii. Sa nu uitam ca fumatul reduce speranta de viata, dar si calitatea vietii, fumatul este devastator si pentru sanatatea sexuala (impotenta si infertilitate).

INSULA DEPENDENTEI DE NICOTINA
O zona din creier numita insula ar putea fi responsabila de instalarea dependentei de nicotina, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani. Cercetatorii au remarcat ca, daca aceasta zona din creier sufera leziuni, fumatorii nu mai simt nevoia irezistibila de a fuma.
La studiu au participat 69 de persoane, foste fumatoare, care suferisera leziuni cerebrale. 19 dintre participantii la studiu suferisera leziuni chiar in aceasta zona din creier, insula sau cortexul insular, care are un rol-cheie in manifestarea emotiilor.
In acest grup, 13 (68,4%) renuntasera la acest viciu, in timp ce 12 dintre acestia au reusit sa se lase de fumat foarte repede, indicand ca nu au simtit nevoia sa fumeze.
"Una dintre cele mai dificile probleme in cazul unei dependente este blocarea poftei irezistibile de a fuma, manca sau a lua un drog", au indicat autorii studiului.
Insula primeste informatii provenind de la alte parti ale creierului si pare a juca un rol important in exprimarea diferitelor senzatii, precum foamea, durerea, pofta de a fuma sau de a lua droguri.




Document Info


Accesari: 1347
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )