Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
FURUNCULUL (the boil)

medicina
FURUNCULUL (the boil)


Definitie: infectie stafilococica necrozanta a complexului pilo-sebaceu, întâlnita mai ales la vârsta tânara.
Etiopatogenie:

- cauza determinanta = stafilococ auriu cu virulenta crescuta si adesea penicilinazo-secretor; actiunile sale se datoresc secretiei de 20420o1420u exotoxina necrozanta, coagulaza si enzime fibrinolitice;

- cauze favorizante: igiena precara tegumentara, iritatii mecanice ale pielii (guler tare, grataj, etc.), ten seboreic, teren slab (diabet, avitaminoze, alcoolism, surmenare).


Morfopatologie: necroza tisulara extensiva pornita de la nivelul firului de par si al glandei sebacee care cuprinde apoi dermul si epidermul adiacent, cu edem inflamator dur perilezional (aspect de pustula subepidermica); leziunea, cu diametru pâna la 1-2 cm, consta dintr-un conglomerat necroticopurulent în centrul caruia se gaseste un sfacel necrotic alb numit bourbillon, initial aderent de patul bazal al leziunii de care ulterior se detaseaza.


Clinic → evolutie în etape întinse pe 10-12 zile:


semne locale:

- urmatoarele 2-3 zile: tumefactie conica dura, rosie-

violacee, dureroasa, prezentând în vârf o flictena

galbuie;

- urmatoarele 2 - 3 zile: pe fondul intensificarii

durerii si tumefactiei se produce fistulizarea pus-

tulei subepidermice, cu eliminare de serozitate si

puroi; craterul ramas contine în centru bourbillon-

ul, care poate fi extras chirurgical sau se poate detasa spontan dupa înca 2 zile;

- vindecare prin constituirea unei cicatrici cheloide inestetice.

semne regionale (inconstante): limfangita reticulara, limfadenita;

semne generale: cele întâlnite în cazul infectiilor mai severe.


Diagnostic diferential → se face cu: sancrul sifilitic dur (lipsa durerii, reactii seropozitive pentru lues), pustula maligna din antrax (zona necrotica circulara neagra

înconjurata de microvezicule aflate pe un placard dur, identificarea Bacillus anthracis în lichidul recoltat).


Forme anatomoclinice:


a) Furunculul fetei (obraz, buza superioara, aripa nazala, pleoape): simptomatologie severa, dominata de rasunetul gneral toxico-septic si edemul difuz important; se contraindica manevrele intempestive (stoarcere, etc.) care pot produce extensie limfatica si vasculara a infectiei cu complicatii foarte severe (vena faciala dreneaza prin vena angulara a nasului în vena oftalmica si de aici în sinusul cavernos → risc de tromboflebita si chiar encefalita, cu potential letal).b) Furunculoza: aparitie concomitenta (sincrona) sau succesiva (metacrona) a mai multor furuncule, în aceeasi zona sau cu localizari diferite; se întâlneste la bolnavi imunocompromisi (diabetici, cachectici, neoplazici, etc.), prin actiunea unui germen selectionat cu virulenta crescuta în conditiile unei igiene precare si ale unui tratament insuficient; tendinta mare la recidiva si cronicizare (starea de septicitate prelungita poate duce la amiloidoza renala).

c) Furunculul antracoid (carbuncul, "antrax"): aglomerare de furuncule aflate în dife-rite stadii evolutive într-o zona delimitata

cu mare densitate de foliculi pilo-sebacei

(ceafa, spate, regiune pubiana, fata dorsala

a degetelor, etc.). Leziunea consta dintr-o

zona de necroza dermo-hipodermica masiva

cu constituirea unei cavitati purulente ce

contine mai multe "burbioane" confluente,

la suprafata pielea prezentându-se ca un

placard rosu-violaceu (Ř = 5-6 cm) ciuruit

de numeroase orificii fistuloase, foarte dureros, ânconjurat de tesuturi inflamate, indurate. Apare de obicei la vârstnici cu tare organice, imunocompromisi. Se înso-teste de stare toxico-septica pronuntata. Diagnostic diferential cu hidrosadenita si pustula maligna (antrax, dalac, carbune). Impune tratament agresiv general si lo-cal. Vindecare cu defect (cicatrici cheloide voluminoase, deformante, mutilante).


Complicatii: limfangita tronculara, limfadenita pâna la adenoflegmon, flegmon, erizipel (posibila asociere si cu streptococ), tromboze venoase septice generatoare de embolii, osteomielite de vecinatate, abcese viscerale, septicemie.


Tratament:


a) profilactic: igiena regiunilor piloase, evitarea traumatismelor;

b) curativ:

general: antibioticoterapie antistafilococica, imunostimulare nespecifica (vaccin polimicrobian, Polidin, gamma-globuline) sau specifica (anatoxina stafilococica, vaccin antistafilococic, autovaccin), corectarea tarelor asociatice (diabet, ane­mie, etc.), analgezice, antipiretice;

local: izolare a regiunii dupa aplicare de antiseptice, revulsive, punga cu gheata; fizioterapie; în faza de abcedare se face incizie (preferabil cu bisturiul electric pentru hemostaza) "în cruce" sau radiara, cu evacuarea bourbillon-ului si debri-dare atenta, decolarea lambourilor tegumentare pâna în zona sanatoasa, pan­sa­mente antiseptice; în cazuri severe se prefera anestezia generala.
Document Info


Accesari: 7322
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )