Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Hemoroizi

medicina
Hemoroizi

16 sfaturi pentru a diminua disconfortul   Este posibil ca hemoroizii sa fi schimbat cursul istoriei. Se spune ca Napo­leon era asa de abatut din pricina durerii si a disconfortului creat de hemo­roizi încât aceasta a contribuit la înfrângerea lui la Waterloo. Dar hemoroi­zii reprezinta o 20520b11u boala obisnuita pe toate meridianele lumii, afectând îndeosebi populatia în jurul vârstei de 50 de ani.

Hemoroizii sunt zone de tesut congestionat, bogat vascularizat, la nive­lul canalului anal si al rectului inferior. Presiunea crescuta pe perioade lungi face ca aceste zone sa fie mai umflate. Hemoroizii devin durerosi atunci când, sub presiunea sfortarii, se proiecteaza în afara anusului si apro­vizionarea lor cu sânge este întrerupta de închiderea sfincterului anal. He­moroizii devin din ce în ce mai congestionati si mai mari, în aceasta situa­tie fiind mult mai probabil sa iasa în afara la sfortarea urmatoare. Daca aprovizionarea cu sânge este întrerupta o vreme, hemoroidul devine stran­gulat - el se trombozeaza, moare si se usuca, dar procesul poate fi cum­plit de dureros.

si mai frecventa este sângerarea prin anus pe care o provoaca hemoroi­zii în timpul sau ulterior unei sfortari, sângele rosu-aprins fiind observat pe hârtia igienica, acoperind fecalele sau picurând în cada. Cu timpul, sânge­rarea hemoroizilor poate fi persistenta sau destul de grava pentru a se ajun­ge la anemie. De obicei sângerarea nu este dureroasa; durerea este o carac­teristica doar a hemoroizilor foarte avansati si poate indica o alta stare patologica. Hemoroizii mai pot provoca o scurgere de mucus si mâncarime (v. Fisuri si mâncarimi anale). Un hemoroid iesit în afara (prolaps hemo-roidal) se vede si se percepe la nivelul anusului ca o umflatura neteda, de ttiarimea boabei de strugure, vinetiu si sensibil, iar uneori în rect da o sen­zatie de plenitudine sau de disconfort. k?. « ut. .îK:iw.?;»r..w..'t;! t, &.? iv

«<


Hemoroizi

Ereditatea si vârsta fac ca unele persoane sa fie foarte vulnerabile la he­moroizi, dar ei pot fi cauzati de - sau remediati prin - dieta, precum si prin obiceiurile de defecare. Aveti câteva sugestii facute de specialisti pentru a calma durerea si disconfortul care însotesc o problema de altfel banala.

Cautati sa aveti miscari line si usoare ale colonului. Sfortarea din tim­pul defecarii ofera exact felul de presiune necesara pentru a congestiona si a umfla venele din jurul rectului. Scaunele tari fac ca lucrurile sa se înrau­tateasca prin lezarea unei zone deja afectate. Solutia este sa beti multe lichi­de, sa mâncati fibre si sa aveti în vedere urmatoarele remedii.

Usurati evacuarea scaunelor. Odata ce ati crescut cantitatea de fibre si de lichide din dieta, scaunul ar trebui sa devina mai moale si sa fie evacuat cu mai putin efort. Puteti sa va ajutati colonul sa se miste chiar mai usor un­gând anusul cu putina vaselina, spune proctologul Edmund Leff. Folositi un tampon de vata sau degetul pentru a aplica vaselina pâna la o adâncime de aproximativ l cm în interiorul rectului.

Spalati-va cu delicatete. Dupa defecare este extrem de important sa va spalati bine si cu delicatete, spune medicul de familie John Lawder. Hârtia igienica poate zgâria, iar unele sorturi de hârtie contin chimicale iritante. Cumparati doar hârtie igienica alba, neparfumata si umeziti-o la robinet îna­inte de a o folosi.

Folositi servetele umede. Majoritatea farmaciilor si a supermarketurilor vând servetele pentru toaleta umezite. Ele sunt moi si sigure pentru sters.

Nu va scarpinati. Hemoroizii pot provoca mâncarimi, iar scarpinatul poa­te ajuta sa va simtiti mai bine pe moment. Dar nu cedati nevoii imperioase de a va scarpina. Puteti leza peretii venelor sensibile si puteti înrautati lu­crurile, va avertizeaza dr. Lawder.Nu ridicati obiecte grele. Ridicatul unor obiecte grele si exercitiile fizi­ce în forta pot actiona asemanator cu sfortarea din timpul defecarii, spune dr. Leff. Daca sunteti predispus la hemoroizi, gasiti un prieten sa va ajute ori platiti pe cineva sa mute pianul sau bufetul.

Faceti o baie. Statul cu genunchii ridicati la o înaltime de 8-10 cm într-o cada plina cu apa calda este remediul care înca se afla în fruntea listei spe­cialistilor ca o modalitate de a face fata hemoroizilor, spune proctologul


i; Hemoroizi

Byron Gathright. Apa calda calmeaza durerea si totodata creste afluxul de sânge în zona, ceea ce ajuta la contractarea venelor umflate.

Faceti rost de gheata. Daca prolapsul hemoroidal este deosebit de dure­ros, folositi o punga cu gheata pentru a anestezia hemoroizii si a-i face sa se retraga, sugereaza medicul de familie Stephen Amiel. Puneti într-o punga de plastic gheata pisata si înfasurati-o într-o bucata de pânza moale. Luati câte­va analgezice - evitându-le pe cele cu codeina care constipa -, apoi întin-deti-va cu spatele usor înclinat pentru a primi ajutorul gravitatiei. Aplicati punga cu gheata dar nu mai mult de 20 de minute si nu mai des de 3 ori pe zi. si pruritul anal provocat de hemoroizi reactioneaza bine la acest remediu.

Aplicati o crema antihemoroidala. Exista pe piata multe creme si supo­zitoare antihemoroidale care în majoritate, chiar daca nu fac mare lucru pen-

Daca nu ati avut niciodata hemoroizi si dintr-o data simtiti un oarecare dis­confort, acesta poate avea si alta cauza. Daca disconfortul este însotit de mâncarime si v-ati întors de curând dintr-o calatorie, de exemplu, ati putea avea viermi intestinali. Veti avea nevoie de tratament pentru a scapa de ei. O umflatura pe anus poate fi un abces, o bucata de piele sau negi anali.

"Sa nu trageti niciodata concluzia ca sângerarea rectala este neaparat ca­uzata de hemoroizi", avertizeaza medicul de familie Stephen Amiel. "Tre­buie excluse si alte cauze, între care colita, boala diverticulara, polipii, fisu­rile anale si cancerul." Chiar daca anterior au fost diagnosticati hemoroizii, medicul ar trebui sa aiba prilejul sa evalueze simptomele si diagnosticul, în caz ca suferiti de altceva decât de hemoroizi sau pe lânga hemoroizi.

In alte momente, o vena dilatata din anus poate provoca un cheag de sân­ge, facând si mai umflata si mai tare o zona foarte dureroasa, spune medicul de familie John Lawder. în majoritatea cazurilor cheagul poate fi îndepartat printr-o interventie chirurgicala minora.

Hemoroizii care nu se vindeca pot necesita interventia medicala pentru a opri circulatia sângelui spre tesut si pentru a-i îndeparta. Optiunile includ laserul, chirurgia traditionala si scleroterapia (în care o substanta chimica este injectata pentru a scleroza vasele).

Din ce în ce mai frecvent, specialistii si unii medici generalisti recurg la li-gaturarea hemoroizilor cu benzi de cauciuc; apoi acestia se sclerozeaza pe masura ce sângele nu mai are acces în interiorul lor. Aceasta procedura du­reaza câteva minute, explica dr. Amiel.


Hemoroizi .

tru ca problema sa dispara (contrar celor sustinute în reclame), actioneaza ca analgezice locale si usureaza întrucâtva disconfortul, constata dr. Gathright.

Cremele sunt cele mai bune. între o crema si un supozitor, ambele cu actiune antihemoroidala, alegeti crema, va sfatuieste dr. Leff. Supozitoare! le sunt inutile pentru hemoroizii externi. Nici macar în cazul hemoroiziloi interni nu rezolva mare lucru deoarece au tendinta sa avanseze prea deparl te în rect.Cremele continând anestezice pot crea o sensibilitate locala daca sunt fol losite perioade prea îndelungate, iar cele continând steroizi ar trebui sa nu fie evitate daca exista o infectie locala. Unele persoane considera folositoaj re cremele cu heparina si cu enzima numita hialuronidaza. Hialuronidaz permeabilizeaza tesuturile, iar heparina dizolva sângele coagulat, ducând: diminuarea umflaturii.

încercati taninurile vegetale. Taninurile din plante erau folosite odinioa-j ra la tabacitul pieilor de animale. Ele actioneaza ca astringente, ceea ce în-j seamna ca dau înapoi si întaresc tesuturile. Actiunea astringenta apare si îr cazul unui hemoroid, nu numai pentru o piele pusa la tabacit, remarca fitc terapeutul Douglas Schar.

Cele mai eficiente plante bogate în tanin - utilizate de multa vreme pen-j tru diminuarea umflaturii si a disconfortului creat de hemoroizi - sunt hama-j melisul, scoarta de stejar si radacina de geranium. Cumparati-le sub forma de tincturi si aplicati-le cu un tampon de vata de 3 ori pe zi. Avantajul taninuri-lor, precizeaza dr. Schar, este ca ele îndeparteaza imediat simptomele si, daca sunt folosite cu regularitate, pot împiedica o eventuala revenire a lor.

Supravegheati-va greutatea. Deoarece sunt supuse unei presiuni mai mari în partea de jos a corpului, persoanele supraponderale sunt mai predis­puse la hemoroizi, ca si la venele varicoase, explica dr. Lawder.

Ţineti sub control consumul de sare. Excesul de sare de bucatarie poa­te duce la agravarea hemoroizilor. Sarea retine lichidele, nepermitându-le accesul în sistemul circulator, ceea ce face ca venele din anus si din oricare alta parte a corpului sa se umfle, observa dr. Lawder.

Evitati anumite alimente si bauturi. Chiar daca anumite alimente nu agraveaza hemoroizii, ele contribuie la disconfortul anal prin crearea unui prurit ulterior, deoarece trec prin colon. Fiti atent la consumul excesiv de cafea, condimente puternice, bere si cola, va sfatuieste dr. Leff.


" . . Herpesgenital

Femeile gravide trebuie sa stea culcate pe partea stânga. Femeile gravide sunt predispuse în mod deosebit la hemoroizi, în parte deoarece ute­rul sta chiar pe vasele de sânge care dreneaza venele hemoroidale, explica obstetricianul Lewis Townsend. în caz de sarcina, un bun remediu antihe-moroidal este sa stati culcata pe partea stânga câte 20 de minute la fiecare 6 ore, spune el. Aceasta pozitie ajuta la diminuarea temporara a presiunii asupra venei principale care dreneaza jumatatea inferioara a corpului.

Constipatia, o manifestare obisnuita în timpul sarcinii, favorizeaza apa­ritia hemoroizilor (v. Constipatie). Sfortarea din timpul travaliului poate duce temporar la agravarea hemoroizilor, dar vestea buna este ca, de obicei, acestia dispar dupa nastere.

Dati-le un mic brânci. Uneori cuvântul "hemoroid" se refera nu la o vena umflata, ci la o iesire în afara a mucoasei canalului anal. Daca aveti un he­moroid care se proiecteaza în afara, încercati sa-1 împingeti usor cu degetul înapoi în canalul anal, spune dr. Towsend. Hemoroizii lasati sa atârne pot forma cheaguri dureroase.Document Info


Accesari: 5234
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )