Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Hipoaldosteronismul primar si secundar

medicina
Hipoaldosteronismul primar si secundar.

Hipoaldosteronismul primar are cauza interna - scaderea masei de tesut secretor, si defecte enzimatice congenitale.Scaderea masei de tesut secretor a 16316i815q corticosuprarenalei da hiposecretia tuturor celor 3 linii hormonale, ceea ce duce la insuficienta corticosuprarenaliana primara. Aceasta poate fi acuta sau cronica. Cea cronica se numeste boala Addison.

Boala Addison se datoreaza distrugerii tesutului ganglionar prin TBC corticosuprarenalian, mecanisme autoimune, depuneri de Fe (hemocromatoze) si amiloid, tumori maligne bilaterale.

Insuficienta corticosuprarenaliana acuta se datoreaza unei septicemii cu meningococ la persoane cu predispozitie pentru dezvoltarea leziunilor vasculare inferioare. Cantitatea mare de germeni din sange determina leziuni endoteliale in vasele corticosuprarenalei in principal, ceea ce duce la hemoragii intraglandulare mari si CID - trombii stopeaza circulatia si conduc la necroza glandei. Acest ansamblu se numeste Sindromul Waterhouse-Friedericksen.

Deficitul de 21-OH da hiposecretie de deoxicortizol si cortizol, rezultand hipersecretie ACTH si hiperplazia corticosuprarenalei cu hiposecretie mineralo- si glucocorticoida.]

Hipoaldosteronismul secundar este determinat de hiposecretia de renina, Exemple: - hipervolemie (presiune crescuta in a. aferenta) datorata hipersevretiei de mineralocorticoide diferita de cea a aldosteronului;INSUFICIENTA RENALA cronic prin afectarea aparatului juxtaglomerular;

Disfunctia receptorilor de volum si presiune din peetele a. aferente;

Abuz de beta-blocante;


Document Info


Accesari: 2249
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )