Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Infectii ale tractuiui urinar (cistite)

medicina
Infectii ale tractuiui urinar (cistite)«Sf&i&^K-SSS^j^^mS^^

2 / de strategii de lupta cu microorganismele

Infectiile tractuiui urinar sunt usor de tratat, însa aceasta este o slaba mân­
ii gâiere când esti obligat sa alergi la toaleta din sfert în sfert de ora si sa în­
duri usturimi de nedescris.

f,

Cele mai multe infectii ale tractuiui urinar, numite generic cistite, apar
atunci când bacteriile prezente în intestinul gros ajung prin anus în uretra si

mai sus, în vezica. Sexul este o cauza des întâlnita a infectiei, deoarece ac-
tul sexual poate împinge bacteriile aflate în exterior catre uretra. Cistita este

l mai frecventa dupa instalarea menopauzei, atunci când nivelul redus de es-

l trogen face ca mucoasa vaginului si a uretrei sa fie mai uscata si prin urma-

J re mai vulnerabila la bacterii. 232b12c

Sarcina este o alta perioada cu risc crescut pentru cistita - uterul marit
J poate obstructiona partial eliminarea urinei, iar hormonii de sarcina relaxea-

I    za muschiul neted al tractuiui urinar, facând posibila scurgerea inversa si

stagnarea urinei.

O femeie din 5 va contracta o infectie de tract urinar - în uretra, vezi­ca sau rinichi - într-un moment sau altul din viata sa, iar unele chiar în mod


L

Infectii ale tractului    urinar (cistite)

repetat. Barbatii sunt mult mai putin supusi acestui risc datorita centimetri­lor în plus ai anatomiei lor, care fac mai dificila patrunderea bacteriilor în interior. Infectiile de tract urinar la barbati indica deseori un blocaj al trac­tului urinar, ca, de exemplu, o prostata marita sau un calcul, care permite urinei sa stagneze în vezica si sa se infecteze. Copiii pot si ei contracta in­fectii urinare, uneori ca efect al unor probleme anatomice ale tractului uri­nar, care, atunci când vezica se contracta, permit refluxul urinei spre rinichi.

Simptomele cistitei clasice sunt: dureri în abdomenul inferior, care se in­tensifica la urinat; nevoie frecventa de a urina; usturimi sau întepaturi la uri­nare (uneori senzatia este comparata cu cea de sticla pisata în urina); difi­cultate la debutul urinarii; urgenta sau incontinenta urinara; urina tulbure, cu miros puternic sau cu sânge. Daca infectia afecteaza mai mult rinichii, pot aparea dureri în sale (zona lombara, aflata de ambele parti ale coloanei vertebrale, începând chiar sub coaste); febra ridicata; frisoane; greata si vo-mismente. Uneori, în special în cazul persoanelor mai în vârsta si al sugari­lor, este posibil sa nu fie vorba de simptome specifice. Sugarii este posibil sa refuze hrana, sa vomite si sa aiba diaree sau sa nu mai ia în greutate. Per­soanele mai în vârsta se pot simti mai vlaguite sau buimacite.

Pentru tratarea infectiilor tractului urinar de obicei se recomanda antibio­ticele, ele înlaturând suferinta în 24-48 de ore. Pâna când acestea îsi fac efectul, mai jos sunt prezentati câtiva pasi de natura sa atenueze durerea si sa previna revenirea infectiei.

Beti foarte multa apa. Acesta este sfatul traditional dat de majoritatea medicilor, desi trebuie subliniat ca nu exista dovezi ca ar avea un efect evi­dent. Teoretic, cu cât beti mai mult, cu atât urinati mai mult, iar urinarea frecventa contribuie la eliminarea bacteriilor daunatoare din vezica. "Daca va umpleti repetat vezica si eliminati lichidul, reduceti numarul de bacterii", spune medicul specialist în planificare familiala Diana Koster. De aseme­nea, apa dilueaza sarurile concentrate prezente în urina, contribuind la di­minuarea disconfortului.

A bea foarte multe lichide înseamna, poate, mai multe drumuri neplacu­te la toaleta, însa nu poate face nici un rau, si pâna când se va dovedi con­trariul, procedeul merita încercat. Straduiti-va sa beti cel putin 8-12 pahare de 250 ml pe zi.

Nu va abtineti. Daca veti bea multe lichide nu veti avea de ales, însa per­soanele suferinde de cistita evita uneori sa mearga la toaleta cât de mult pot, Pentru a amâna durerea. Aceasta nu face decât sa înrautateasca situatia atunci când în cele din urma trebuie sa o faceti si poate chiar sa va împiedi-


infectii ale t ractului urinar (c i s t i t e)ce cu totul sa urinati. Trebuie sa beti foarte mult si sa urinati des si pentru a preveni cistita. Tinerele fete trebuie cu precadere încurajate sa-si depaseas- j ca ezitarea de a folosi toaleta scolii - unul din factorii care contribuie la | declansarea infectiilor urinare în rândul fetelor de vârsta scolara.

Combateti bacteriile cu bicarbonat de sodiu. La primul semn de cisti­ta, beti l data pe zi % lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat în 250 ml apa, pâna când puteti merge la medic pentru consultatie si tratament cu an­tibiotice. Bicarbonatul de sodiu face ca mediul din vezica urinara sa devina mai alcalin si sa inhibe capacitatea bacteriilor de a se multiplica, explica urologul Larrian Gillespie.

Beti apa minerala Evian. Aceasta contine bicarbonat natural la fel ca bi­carbonatul de sodiu, însa fara sodiu, spune dr. Gillespie. El neutralizeaza acidul din vezica si contribuie la diminuarea iritatiei dureroase a nervilor.

Diluati arsura, în cazul unei cistite, sarurile concentrate din urina pot pro­voca o durere ascutita. Reduceti disconfortul turnând apa calda pe dvs. în timp ce urinati, va sfatuieste dr. Koster. Sau va puteti scufunda într-o baie calda si urina în apa.

Relaxati-va cu o perna electrica. Pentru a diminua crampele sau presiunea dureroasa care uneori întovaraseste infectiile tractului urinar, o sugestie buna este sa aplicati caldura pe abdomen, arata dr. Gillespie. în lipsa unei perne elec­trice, o sticla cu apa calda sau o compresa fierbinte au acelasi efect benefic.

Evitati sucul de portocale. La fel ca si capsunele, grepul si ananasul, su­cul de portocale are un nivel ridicat de aciditate. Când suferiti de cistita, un pahar cu suc de portocale va intensifica arsura la urinare, spune dr. Gillespie.

Abtineti-va de la cafea si alcool. Când suferiti de cistita, cafeaua si alco­olul pot accentua durerea la urinare, observa dr. Gillespie. în plus, cofeina si alcoolul stimuleaza peretii musculari ai vezicii, intensificând senzatia de urinare si determinând o durere suplimentara.

Luati preventiv vitamina C. Daca aveti deja o infectie a tractului urinar, nu va grabiti sa luati vitamina C. Ar fi ca si cum ati încerca sa stingeti un foc turnând benzina, arata dr. Gillespie. însa pentru a preveni infectia, tre­buie sa încercati ca urina sa fie mai acida, pentru a împiedica bacteriile sa adere la peretele vezicii. Ca masura preventiva, dr. Gillespie sugereaza sa


l

Infectii ale tractului urinar (cistite)

luati l 000 pâna la 2 000 mg de vitamina C zilnic. "Daca totusi dezvoltati o infectie urinara, încetati administrarea vitaminei."

Beti suc de merisor. Daca ati suferit o data de cistita, cu siguranta nu do­riti sa mai contractati una. Beverly Kloeppel, directoarea unui centru de sa­natate pentru studenti, recomanda un remediu traditional pentru prevenirea infectiilor urinare - sucul de merisor -, iar cercetarea stiintifica atesta ca acesta este eficace. Sucul de merisor se pare ca împiedica bacteria declan­satoare Escherichia coli sa ramâna pe peretele tractului urinar. Daca faceti frecvent infectii ale tractului urinar, beti zilnic l pahar cu suc de merisor timp de câteva luni si observati efectul.

Nota: Evitati sucul de merisor daca aveti o vezica hiperactiva, deoarece este usor iritant si o poate face si mai sensibila.

Consumati coacaze negre. Sucul de merisor este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a controla bacteriile care genereaza infectiile tractului uri­nar. Mai putin cunoscut este ca ruda gustoasa a merisorului, coacaza nea­gra, are acelasi efect, sustine fitoterapeutul Douglas Schar. Fructele coaca­zului au fost în mod traditional folosite de amerindieni ca tratament pentru infectiile urinare, iar cercetari recente au dovedit eficacitatea coacazelor ne­gre în limitarea lor. Acordati-va o tratatie constând într-o ceasca de coaca­ze negre pe zi daca aveti cistita sau daca doriti sa o preveniti.

Luati plante imunostimulente. "Din cele constatate de mine, femeile care lucreaza par a fi cu deosebire predispuse la cistita", spune Douglas Schar, "probabil fiindca ele se îngrijesc mai putin de sanatatea lor si au o stare mai avansata de epuizare. Pe acest fond se instaleaza o infectie urina­ra, ceea ce le accentueaza oboseala, iar înainte chiar de a se vindeca de o in­fectie, apare alta." Solutia, arata Schar, este folosirea unor plante stimulen­te imunitar precum echinacea, iasca galbena a foioaselor sau unghia gaii, pentru a mari rezistenta la infectii. Luati oricare dintre acestea la primul [ semn de cistita, pentru a o anihila înainte sa va anihileze ea pe dvs.

Consumati mai mult iaurt. Exista dovezi ca organismele prezente în ia­urtul continând culturi active, Lactobacyllus acidophilus, pot împiedica în­multirea bacteriilor nedorite în tractul urinar si preveni infectiile, sugereaza ginecologul Mary Jane Minkin.Iaurtul este cu deosebire util în tratamentul cu antibiotice. Chiar daca aceste medicamente sunt extrem de eficace în distrugerea bacteriilor dauna­toare, ele distrug si microorganismele "bune", ceea ce poate duce la infec-


Infectii sie tractului urinar (cistite)

Infectiile tractului urinar raspund rapid la antibiotice, prin urmare, mergeti la medic la primul semn de boala. Pentru majoritatea femeilor adulte, un ciclu de tratament de 3 zile sau chiar o singura doza este suficienta, desi persoanelor mai în vârsta, barbatilor si copiilor li se prescriu cicluri mai lungi. Este foarte im­portant sa obtineti o reteta daca pe lânga obisnuitele senzatii de arsura si ur­genta la urinat aveti febra, dureri lombare, frisoane sau greata. Aceste simpto-me ar putea indica o pielonefrita, maladie în care rinichii sunt afectati mai serios.

Daca aveti pusee frecvente de cistita, daca sunteti barbat sau daca aveti un sugar sau un copil mic care face infectii urinare, vor fi necesare investigatii su­plimentare din partea unui specialist. In unele cazuri se poate prescrie o doza mica de antibiotic, administrabilaîn mod continuu sau dupa fiecare act sexual.

Daca aveti sânge în urina, în special când durerile la urinat sunt absente, apelati de urgenta la medic: hematuria neînsotita de dureri poate fi semnul unei tumori dezvoltate la nivelul tractului urinar.

tii urinare. Un pahar de iaurt cu acidophilus în fiecare zi ajuta la refacerea bacteriilor benefice, tinându-le la distanta pe cele "rele".

Spalati-va înainte de a face sex. Este imposibil ca toate bacteriile cauza­toare de infectii din jurul anusului sa fie îndepartate, însa ele pot fi împiedi­cate sa ajunga în tractul urinar daca ambii parteneri îsi spala zona genitala înainte de a face sex, sugereaza dr. Minkin. Respectând aceasta precautie, bacteriile nu mai sunt deplasate catre zona vaginala si uretra.

Urinati înainte si dupa sex. Urinarea în aceste momente spala eventuale­le bacterii care au patruns în uretra, arata dr. Kloeppel. în mod ideal, urinati cât de repede posibil dupa sex, apoi înca o data dupa aproximativ 10 minu­te; în acest fel se va elimina orice urina reziduala din vezica.

Folositi un lubrifiant. Daca suferiti de uscaciune vaginala, este important ca în timpul actului sexual sa folositi un lubrifiant pe baza de apa. Scazând frictiunea, lubrifierea suplimentara scade posibilitatea inflamarii zonei ure-trale externe, ceea ce la rândul sau scade sansa microorganismelor de a ca­uza infectii. Femeilor aflate la menopauza, care fac frecvent cistita, li se poate recomanda în schimb o crema cu estrogen pentru a-si reface tesuturi­le din peretele vaginal învecinat cu uretra. Crema nu trebuie folosita decât de 2-3 ori pe saptamâna.


lnfectii„aginaiesicandidoze

Schimbati-va metoda de contraceptie. Studiile au aratat ca femeile care pentru controlul natalitatii apeleaza la diafragme si spermicide au un risc mai înalt de a contracta infectii urinare, probabil pentru ca folosirea acesto­ra poate irita mucoasa uretrala. Daca suferiti frecvent de infectii, sugestia noastra este sa cereti sfatul medicului curant în privinta altor forme de con­trol al natalitatii.

Folositi tampoane obisnuite. Femeile contracteaza infectii cel mai frec­vent în timpul ciclului. Acest lucru se datoreaza, în parte, faptului ca ume­zeala si caldura sângelui constituie un mediu propice pentru bacterii. De asemenea, tampoanele de format mare pot sa obstructioneze vezica si sa îm­piedice golirea ei completa. Când urina ramâne în vezica mai mult timp, ex­plica dr. Gillespie, bacteriile se multiplica mai usor.

Folositi tampoane externe sau interne de dimensiuni normale si schim-bati-le dupa fiecare urinare.

stergeti întotdeauna catre înapoi. Dupa ce ati folosit toaleta, stergeti-va din fata catre spate pentru a fi sigura ca bacteriile anale nu sunt împinse ca­tre uretra, recomanda dr. Kloeppel. Este important sa învatam si fetitele sa utilizeze aceasta manevra, imediat ce încep sa foloseasca singure toaleta.

Nu folositi produse "de uz feminin". Substantele chimice din sprayuri-le deodorante vaginale pot irita tesuturile delicate dintre uretra si vagin, fa­vorizând înmultirea bacteriilor, sustine dr. Koster.

De asemenea, evitati sa spalati lenjeria intima cu detergenti biologici, iar când zona vaginala este mai sensibila, nu folositi spumant, saruri de baie sau sapunuri parfumate.
Document Info


Accesari: 7019
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )