Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Mecanismul de actiune al emulgatorilor
MECANISMUL DE ACTIUNE AL EMULGATORILOR

Teoria afinitati fata de faza interna sau cea externa

-filmului monomolecular

EX.emulgator de tip U/A:stearatul de Na:C17H35-COO NA


O molecula de tip amfifila (o parte din ea are proprietati lipofile,EX. lantul hidromocarbonat si o alta propriet. Hidrofile-gruparea carboxil de tip anionic de unde si denumirea).

Datorita faptului ca partea lipofila adica restul hidrocarbonat se orienteaza spre ulei iar partea hidrofila se orienteaza spre mediul apos.In felul acesta particola de ulei devine stabila fiind protejata de acest film nemaifiind posibila coalescenta .Un mare rol in impiedicarea coalescentei il reprezinta sarcina electrica ce duce la respingerea reciproca a picaturilor.
Conform teoriei stearatul de Na este un emulgator de tip U/A intrucat sustine ca faza externa a unei emulsii este faza ptr. care emulgatorul are afinitatea cea mai mare sau astfel spus un emulgator emulsioneaza o faza ptr. care prezinta o mai mica afinitate.

Daca aducem o sare de Ca(clorura de Ca)peste stearatul de Na obtinem stearatul de Ca.

In cazul acesta stearatul de Ca avand doua resturi hidrocarbonate,balanta acesteia se modifica spre mai mult lipofil decat hidrofil si conform luiGrifith determina curbarea suprafetei apoase determinand in urma echilibrari tensiuni interfaciale ,o emulsie de tip A/U.EXEMPLE DE EMULGATORII

1.Anioniactivi:din cadrul sapunurilor stearatul de Na si Ca ,sapunurile organice;ex.stearatul de etanol amina,trietanolamina,cetilstearatul de amoniu;esteri ai alcoolilor grasi superiori cu acidul silfuric(cetil sulfatul de Na,lauril sulftatul de Na,stearil sulfat de Na);ex. ai alcoolilor grasi cu acidul sulfuros:lauril sulfonatul de Na,cetil lauril sulfonatul de Na;-ex.emulgatori cationi activi:saruri cuaternare de amoniu care la fel ca si precedenti emulgatori sunt de tip U/A,ex. trimetilcetil amoniu sau cetrizin,clorura de benzalconiu.

Acestea pe langa efectul emulgator mai prezinta si un efect antiseptic datorita distrugeri membranei celulare,datarita scaderi interfaciale.
Document Info


Accesari: 439
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )