Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Mijloace mecanice de indepartare a placii bacteriene

medicina
MIJLOACE MECANICE DE INDEPARTARE A PLACII BACTERIENE


Periajul dentar

Controlul placii bacteriene reprezinta baza profilaxiei afectiunilor dento-parodontale. Fara o combatere eficienta a placii bacteriene nu se obtin succese terapeutice de durata. O buna igiena poate fi mentinuta prin 2-3 periaje z 525g61f ilnice, manuale sau electrice.
Periajul trebuie sa indeparteze:

n     Resturile alimentare

n     Placa bacteriana aderenta pe dinti

n     Placa bacteriana flotanta de pe mucoase si limba.

Colorarea placii bacteriene cu o solutie revelatoare obiectiveaza depozitele de placa peridentare si ofera o motivatie pentru periaj. Pot fi folosite: fuxina bazica, iodul, albastrul de metil, pastilele de eritrozina


Tehnici de periaj

n     Periajul orizontal se realizeaza cu periuta in pozitie orizontala, prin miscari de du-te vino si are dezavantajul ca repartizeaza resturile alimentare sub punctele de contact, produce recesiune si miloliza pe canini.


n     Periajul vertical se realizeaza cu periuta in perpendiculara pe suprafetele libere ale dintilor, prin executarea de miscari in axul longitudinal al dintelui, in directie cervico-incizala, dar are dezavantajul ca nu curata zonele cervicale si aproximale

n     Periajul circular se realizeaza cu dintii in ocluzie, periuta executand miscari circulare simultan la maxilar si la mandibula. Are avantajul ca este usor de realizat si de invatat, dar este ineficienta cervical si aproximal. Este recomandata copiilor.

n     Periajul Charters se realizeaza cu o perie medie cu peri rotunjiti, care se aseaza intr-un unghi de 450 spre ocluzal si executa miscari vibratorii. Are avantajul ca permite masajul gingival.

n     Periajul Stillman se realizeaza cu o periuta semidura, cu peri rari, care se aplica oblic la 450 spre gingival, astfel incat jumatate din peri sa fie repartizati pe gingie, iar restul pe dinti. Se executa o presiune pana la albirea gingiei si miscari scurte gingivo-ocluzale. Este recomandat pentru pacientii cu recesiuni si abrazii cervicale.

n     Periajul Bass se realizeaza cu o perie medie cu peri rotunjiti, care se aseaza intr-un unghi de 450 spre ocluzal si executa miscari de scoatere activa si insinuare in spatiile interdentare. asigura protectie canina si se realizeaza pe grupe de 2-3 dinti care sunt periati pe fetele vestibulare, orale si in final pe fetele ocluzale, prin miscari de translatie.MIJLOACE DE INDEPARTARE A PLACII BACTERIENE


Periute de dinti

n     Capul activ are o lungime de 2-3,2 cm, care contine 2-4 randuri de peri, formate din 5-12 smocuri, cu o inaltime medie de 8-9,5 mm.

n     Gatul periutei este ingust, cu o lungime de 4-7 cm, in linie dreapta sau in unghi de 10-170, care creste eficienta igienizarii. Poate fi simplu sau articulat.n     Manerul periutei este rigid, lung de 10-12 cm, cu profile care permit priza digitala.

n     In functie de duritate exista periute moi cu diametrul perilor de 0,2 mm, putin eficiente in indepartarea placii bacteriene, dar recomandate pacientilor cu hiperestezie. Exista periute medii, cu diametrul perilor de 0,3 mm, eficiente avand o agresivitate medie pentru colete si gingie. Periutele dure, au diametrul perilor de 0,4 mm, sunt agresive pentru marginea gingivala si dentara si recomandate pacientilor sanatosiPerii sunt repartizati in numar de 20-40 pe smoc si pot fi:

Naturali proveniti de la porc, contin un canal medular si au terminatii neuniforme. Sunt friabili, receptivi la umectare, inmuiere si contaminare bacteriana.

Artificiali omogeni ca forma si dimensiune, sunt elastici, rezistenti la rupere si inmuiere, subtiri si scurti sau duri si lungi, cu capete drepte sau rotunjite. Se schimba de 2-3 ori pe an, atunci cand capetele perilor s-au uzat

2
Periute electrice de dinti

n     Au capul mai scurt, executa un numar mare de miscari (4200 min), liniare, circulare sau combinate din care rezulta o curatire eficienta. Sunt indicate pentru copii cu handicap fizic sau mental, bolnavi spitalizati, indivizi cu manualitate deficitara si pacienti de ortodontie. Sunt agresive pentru tesuturile dento-parodontale si restaurari.


Paste de dinti contin

n     Apa deionizata.

n     Componenta abraziva este reprezentata de carbonat si fosfat de calciu, bicarbonat de sodiu, clorura de sodiu, silicat de aluminiu.

n     Substante tensio-active cu actiune detergenta.

n     Umectanti glicerina, sorbitol.

n     Agenti de legare celuloza alginat.

n     Aromatizante eugenol, mentol.

n     Coloranti, conservanti.

n     Agenti antiplaca clorhexidina, fosfat de amoniu, triclosan, fluoruri.

Adausuri vitamina K, parasimpatico-mimetice

9

Document Info


Accesari: 7710
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )