Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Mecanismul emiterii pseudopodelor celulelor profesionale proinflamatorii si fenomenele asociate

medicina
Mecanismul emiterii pseudopodelor celulelor profesionale proinflamatorii si fenomenele asociate


Deplasarea directionata a celulelor fagocitare spre centrul focarului imflamator include doua procese simultane: emiterea de pseudopode si activarea contractilitatii actino-miozinice 16516y2424q a citoscheletului celulei fagocitare.
Emiterea de pseudopode - are la baza polimerizarea moleculelor de actina solubila (globulara, sub forma unui gel de actina) sub forma filamentoasa. Formarea gelului de actina are loc la nivelul unei zone submembranare unde concentratia de proteine creste foarte mult ( datorita polimerizarii ) si deci cresterea presiunii coloid-osmotice, gelul de actina imbinandu-se cu apa, isi creste volumul si exercita o fprta pe suprafata membranei, rezultand un pseudopod. Formarea gelului de actina este controlata de inhibitori si stimulatori ca:

Profilina - proteina bazica (20.000 kd), localizata pe fata interna a membranei; poate lega, transporta si ceda monomerii de actina din citoplasma pina la nivelul situsurilor membranei de polimeri; are activitate ciclica ( este activa cand celulele fagocitare se activeaza ); activarea profilinei se face tot pe calea PL-C.

Gelsolina - proteina bazica (20.000 kd), localizata citoplasmatic; are activitate opusa fata de profilina (se opune formarii filamentelor de actina, dar favorizeaza si depolimerizarea filamentelor de activa deja formate); are activitate ciclica inversa fata de profilina (cand celulela fagocitara e activata, gelsolina este inhibata; cand celula fagocitara este in repaus, lipsa de activare a PL-C permite activarea gelsolinei).

Actin-binding-protein (ABP) - este localizata submembranar; se comporta ca punte nodala unde se insera toate directiile filamentelor de actina formate (gelul ia aspectul unei retele tridimensionale).Emiterea de pseudopode se asociaza cu:

repozitionarea receptorilor membranari ai fagocitelor pentru substantele chemoatractante. Cand celula fagocitara vine in contact cu substantele chemoatractante si incepe sa se activeze, receptorii se concentreaza in zona membranei care vine in contact direct cu substantele chemoatractante. Concentratia receptorilor sub forma unei calote se numeste capping. Prin capping, celula fagocitara poate sesiza concentratii foarte mici de substante chemoatractante. Prin stimularea receptorilor concentrati intr-o anumita arie membranara se transmit prin segmentul transmembranar al acestor receptori o modificare conformationala pina la PL-C aflata sub aceasta arie membranara, gelul de actina formandu-se in zona submembranara adiacenta calotei de receptori (celula fagocitara emite pseudopode in directia focarului inflamator).

Fixarea pseudopodelor de diferite tri/tetrapeptide continute in substanta fundamentala a tesutului respectiv.Document Info


Accesari: 1665
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )