Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ochi uscat

medicina


Och 20420w2220u i uscat

18 idei pentru umezirea lor

f



Och 20420w2220u ii devin uscati atunci când nu mai produc destule lacrimi care sa-i men­tina umezi. "Uscaciunea ochilor este o problema obisnuita", constata Anne Sumers, specialista în oftalmologie. Jumatate dintre persoanele trecute de 40 de ani au de-a face cu uscaciunea ochilor într-o forma sau alta, indiferent daca este o problema intermitenta sau una persistenta. Och 20420w2220u ii uscati reprezin­ta o componenta a procesului de îmbatrânire, spune ea.

Clipitul din ochi creeaza o tripla pelicula formata din apa, grasime si mu-
cus. înjurai vârstei de 40 de ani, glandele lacrimale încep sa se leneveasca,
producând mai putin lichid cu efect calmant pentru ochi. Problema este
chiar si mai grava în cazul femeilor în perioada postmenopauza, deoarece
modificarile hormonale usuca secretiile organismului, inclusiv lacrimile,
explica dr. Sumers. i ,t


Och 20420w2220u i uscati

S A A P E LA TI LA M E

Prezentati-va la medic daca deja ati folosit c teva zile lacrimile artificiale si daca ati facut si schimbari de mediu necesare, cu toate acestea nu re­marcati nici o modificare n bine n ceea ce priveste uscaciunea ochilor, spune oftalmologul Phillip Calenda. Medicul va va examina pentru a ve­dea daca nu este vorba de o stare alergica locala sau de o infectie a ochiu­lui si va poate revizui medicatia. Boala Parkinson, problemele cu tiroida, colita si diabetul, precum si unele forme de artrita pot fi asociate si ele cu ochii uscati.

Medicul de familie va poate trimite la un oftalmolog care sa va teste­ze calitatea si cantitatea productiei de lacrimi si sa va examineze ochii mai n detaliu. Daca rezulta ca uscaciunea ochilor este cauzata n primul r nd de insuficienta productie de lacrimi si nu de evaporarea excesiva, specialistul va poate implanta n canalul lacrimal un mic dop de colagen, spune Anne Sumers. Acest dop ajuta la pastrarea lacrimilor pe care le produceti si, de asemenea, mentine n ochi un timp mai ndelungat lacri­mile artificiale. Daca aceasta ncercare cu dopul de colagen va ameliorea­za simptomele, se poate face un pas mai departe, implant ndu-va un dop de silicon n canalul lacrimal. Acest dop este permanent, dar poate fi scos. De asemenea, se mai poate recurge la obturarea ireversibila a ca­nalului lacrimal.

"Och 20420w2220u i uscat" este doar o denumire pentru o stare complexa si enervanta, caracterizata prin roseata, arsura, mâncarime, sensibilitate la lumina si do­rinta de a scarpina ochii. Desi este în mod obisnuit doar un alt simptom al îmbatrânirii, aceasta stare mai poate fi cauzata si de expunerea la conditiile de mediu, de lezari ale ochiului sau de probleme generale de sanatate. Soa­rele, vântul, frigul, încalzirea centrala si aerul conditionat din locuinte si bi­rouri, statul prea mult în fata ecranului computerului sau al televizorului si chiar altitudinile mari va pot cauza ulterior neplaceri daca aveti o uscaciu­ne a ochilor.

Cu exceptia femeilor aflate dupa menopauza, persoanele cele mai pre­dispuse sa treaca prin aceasta stare sunt purtatorii de lentile de contact, cele care au suferit pe ochi o interventie chirurgicala cu laser si acelea cu artrita si diabet.

O gama larga de medicamente precum decongestionantele, antihistami-nicele, diureticele, anestezicele, antidepresivele, medicamentele pentru ini­ma, remediile pentru ulcer, chimioterapia si medicamentele continând be-

Och 20420w2220u i uscati

ta-blocante pot diminua productia de lacrimi si pot cauza uscaciunea ochi­lor, spune oftalmologul Stephen Pflugfelder.

Dar, indiferent daca ochii va sunt doar uscati sau daca simtiti mereu nevoia sa îi scarpinati, situatia este remediabila fiind posibil sa faceti ca prin canalele lor lacrimale sa curga din nou lichidul calmant. Iata ce va su­geram.

Aplicati o compresa calda. Daca din când în când va simtiti ochii uscati, puneti o compresa calda pe pleoape 5-10 minute, de 2 sau de 3 ori pe zi, su­gereaza dr. Pflugfelder. Aceasta stimuleaza curgerea lacrimilor.

Optati pentru un unguent. Pentru a combate cazurile în care uscaciunea ochilor va face somnul insuportabil si pentru a alina durerea, când mergeti la culcare aplicati un amestec de colir ("lacrimi artificiale") cu unguent, care blocheaza umezeala în tesuturi, recomanda dr. Sumers. Aceste unguente su-pervâscoase, vândute fara reteta, contin vaselina si ulei mineral si au calita­tea ca adera la tesut si nu se scurg.

Pentru a aplica acest unguent, trageti în jos pleoapa inferioara, ridicati privirea si stoarceti putin unguent în spatiul dintre pleoapa si ochi. Clipiti pentru a raspândi unguentul în jur. Aceste unguente pot încetosa vederea scurt timp, asa ca este bine sa le aplicati atunci când va aflati deja în pat, va sfatuieste dr. Sumers.

ncercati lacrimile artificile. V ndute fara reteta, lacrimile artificiale ajuta la calmarea ochilor sensibili si iritati, spune specialista n oftalmologie Anne Su­mers. Lacrimile artificiale pot fi folosite pe tot parcursul zilei si exista prepa­rate de diferite v scozitati pe baza de polimeri. Este mai putin probabil ca varietatile cu v scozitate mica sa va ncetoseze vederea sau sa va lase rezi­duuri pe gene, dar ele necesita sa fie aplicate mult mai frecvent dec t cele cu v scozitate mare. ncercati p na gasiti o concentratie care vi se potrivete. si alegeti un preparat fara conservanti, deoarece unii pot fi toxici si pot leza suprafata ochiului.

Indiferent ce tip alegeti, iata cum puneti picaturile. Trageti usor n jos de pleoapa inferioara si picurati preparatul n coltul ochiului dinspre radacina nasului. ineti ochii nchisi un minut, pentru a va asigura ca picaturile nu se preling afara din ochi. Folositi-le macar o data pe zi, dar nu mai multe de 10 ori pe zi, n functie de c t de grava este uscaciunea ochilor.

Och 20420w2220u i    uscati

Evitati lentilele de contact. Daca va simtiti ochii uscati si iritati, ultimul lucru de care aveti nevoie este lentila de contact. In esenta, aceasta actionea­za ca un burete care absoarbe lacrimile naturale sau artificiale. Când în ochi exista deja mai putine lacrimi, lentilele de contact pot usca si mai mult ochii, îi pot irita, înrosi si îi fac sensibili la lumina.

Asa ca renuntati la lentilele de contact, puneti-va ochelarii pentru res­tul zilei si aplicati lacrimi artificiale ori de câte ori simtiti nevoia, spune dr. Pflugfelder.

Purtati ochelari cu protectie laterala. Deoarece vântul si soarele pot sa va usuce si mai mult ochii, purtati ochelari de soare cu extraprotectie, pre­ferabil laterala, sugereaza dr. Sumers.

Stati departe de bataia focului. Un jet de caldura sau de aer conditionat poate fi exact ceea ce are nevoie restul corpului pentru a face mai suporta­bila o calatorie cu automobilul, dar o curgere directa si continua de aer cald sau rece pe ochi poate sa îi irite si mai mult. Daca aveti ochii uscati, îndrep­tati în jos ventilatoarele automobilului, atrage atentia dr. Sumers. în acest fel va veti satisface dorinta de a simti elementele naturii fara a cauza vreo neplacere ochilor dvs.

Acelasi principiu se aplica si în timpul zborului cu avionul. Asigurati-va ca ventilatoarele de deasupra capului nu sunt îndreptate direct spre ochi. "Oricum în avion predomina aerul uscat", remarca dr. Sumers, "asa ca nu înrautatiti situatia directionând aerul rece sa va sufle direct în ochi."

Bucurati-va de aerul proaspat. Deschideti fereastra si lasati sa intre aer curat, sugereaza dr. Sumers. în felul acesta va patrunde si umezeala atât de necesara, care poate face mult bine ochilor.

Aduceti vegetatie în camera. Cumparati o planta de apartament sau chiar doua si puneti-le în camerele în care va petreceti cel mai mult timp. Aces­tea pot creste umiditatea camerei.

Evitati o greseala des întâlnita. Multe persoane care îsi simt ochii uscati si pruriginosi iau un antihistaminic. Nu fac altceva decât sa usuce si mai mult ochii deja uscati, spune dr. Sumers.

Clipiti des. Daca activitatea profesionala implica petrecerea multor ore în fata computerului, faceti din când în când câte o pauza pentru clipit, va sfa­tuieste oftalmologul Phillip Calenda. Aceeasi metoda aplicati-o în caz ca


<:0chi uscatii

Mâncati nuci. Unii specialisti cred ca lipsa din dieta a anumitor acizi grasi esentiali, îndeosebi a acizilor grasi omega-3 si omega-6, poate contribui la uscaciunea ochilor. Pentru a va asigura sursa de acizi grasi esentiali omega-6, mâncati zilnic fie 12 migdale, fie 12 nuci, plus o multime de cereale integra­le si legume. Acizii grasi omega-3 se gasesc si în somon, macrou, sardine si heringi.

timpul liber vi-1 petreceti privind la televizor. Privirea atintita pe ecran, fara clipitul binefacator, face ca umezeala din ochi sa se evapore mai repede. Lu­ând o pauza de clipit, veti ajuta ochii prin refacerea atât de necesarei peli­cule de lacrimi. Daca la fiecare ora luati o pauza de 5 minute pentru a privi la distanta în loc sa cititi sau sa faceti altceva care necesita vederea de aproa­pe, atunci veti da ragaz ochilor sa clipeasca mai mult.

Atentie la pozitionarea computerului! Dr. Pflugfelder are si o alta su­gestie practica pentru persoanele cu ochi uscati care îsi petrec majoritatea zilei de lucru în fata unui computer. "Pozitionati-va astfel computerul încât sa fie exact la nivelul ochilor sau sa priviti usor în jos spre ecran", spune el. "Daca priviti în sus spre ecranul computerului, ochii vor sta mult mai larg deschisi si se vor usca mult mai repede." Specialistii în problemele ochilor recomanda efectuarea urmatoarelor modificari ale pozitiei de lucru pentru a reduce la minimum uscarea ochilor si încordarea lor atunci când lucrati la computer toata ziua.

Distanta fata de monitor: stati la aproximativ 50 cm departare de moni­
torul computerului, ceva mai departe decât distanta pentru citire, cu par­
tea de sus a ecranului la nivelul ochilor sau chiar putin mai jos.

Echipamentul: alegeti un monitor care poate fi basculat si pivotat si are
comenzi pentru contrast si iluminare.

Mobilierul: asigurati-va un scaun ajustabil.

Materialul documentar: puneti hârtiile pe un suport pentru documente
astfel încât sa nu fie nevoie sa priviti încoace si încolo, întorcând capul
si refocalizând privirea.

Iluminarea: modificati iluminarea astfel încât sa eliminati reflexiile sau
lumina orbitoare.

Pauzele de odihna: luati pauze de odihna din când în când si clipiti des
pentru a va feri ochii de uscaciune.




Document Info


Accesari: 3110
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )