Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


PARTICULARITĂŢI ANATOMO-FIZIOLOGICEALE ANALIZATORULUI VIZUAL

medicinaPARTICULARITĂŢI ANATOMO-FIZIOLOGICEALE ANALIZATORULUI VIZUAL


2..1. Structura si functiile ochiului ca aparat optic

2.1.1. Structuri protectoare si cu rol optic

eea

b. Umoarea apoasa

c. Cristalinul

d. Corpul vitros

2.1.3.Muschii extrinseci ai ochiului, cu rol in centrare asupra imaginii urmarite

2.2. Structura fotosensibila - structura retinei

2.3. Structura celulelor fotoreceptoare

2.4. Vicii de refractie


Pleoape: Sunt doua structuri musculo cutanate care au rol important inprotectia atat mecanica prin miscari) cat si asupra retinei prin fragmentarea imaginii care ajunge la retina


Conjunctivita: Conjunctiva este o membrana subtire, lucioasa, transparenta, care se delimiteaza de la marginea libera palpebrala si care adera pe fata posterioara a pleoapelor In unghiul medial al ochiului, conjunctiva da nastere unui pliu vertical, falciform, numit plica semilunara conjunctivala , care acopera caruncula lacrimala


Glande lacrimare: Glandele lacrimale sunt :

-       glanda principala, situata in unghiul lateral si superior al orbitei in foseta lacrimala a osului frontal fiind formata dintr-o parte orbitara si una palpebrala.

-       glandele accesorii , conjunctivale, reprezentate de :

a) glande cu secretie seroasa

b) glande cu secretie de mucina

c) glande cu secretie lipidica

Lacrimile se raspandesc pe conjunctiva si cornee,

constituind filmul lacrimal, apoi, sunt aspirate spre lacul lacrimal, iar de aici, inaintea fiecarui clipit, la deschiderea fantei palpebrale, in caile lacrimale. Caile lacrimale incep cu punctele lacrimale, superior si inferior, se continua cu canaliculii lacrimali, superior si

inferior care se unesc si se deschid in sacul lacrimal; sacul lacrimal se continua cu canalul lacrimonazal,care se deschide in meatul mijlociu al foselor nazale.


Sclera: Sclera este o membrana    conjunctiva externa, fibroasa, rezistenta, groasa, inextensibila si

reprezinta 5/6 posterioare al sferei oculare. Alba la exterior, bruna in interior datorita unui strat pigmentar, este considerata omoloaga durei mater.


Cornea: Corneea este portiunea transparenta incadrata de sclera, ce ocupa 1/6 anterioara a globului ocular, reprezentand 7% din suprafata acestuia.


Are forma eliptica atunci cand este privita din anterior si aproximativ circulara, cind o privim din posterior, cu un diametru orizontal de 12mm, vertical de 11mm, si mediu de11,5mm.Coroida Coroida ocupa 2/3 posterioare ale globului ocular fiind omoloaga piei mater, avand structura esential vasculara, extrem de pigmentata, interpusa intre sclera si retina, de la papila pana la ora serrata.Din punct de vedere anatomic se descriu 3 straturi :

-      stratul extern format din vase mari

-      un strat intermediar format din arteriole si vene-       un strat intern format din capilare


Functiile principale ale coroidei constau in :

transportul substantelor nutritive spre epiteliul pigmentar si spre fotoreceptorii

retinieni,ca si eliminarea produsilor de metabolism ;

status termic printr-un pat vascular bogat si debit abundent asigurand o ambianta

izoterma    necesara desfasurarii proceselor fotochimice retiniene ;

-  -mentinerea tonusului ocular prin intrarea si iesirea unei cantitati de sange din

patul vascular coroidian in conditiile in care contine 8/10 din masa sanguina a

globului ocular ; cu toate acestea, rolul este minor in comparatie cu cel al umorii

apoase ;

-formarea    camerei obscure necesara obtinerii unei imagini clare pe retina.


Irisul Irisul, prima parte a uveei, este o membrana situata īn plan frontal, īn forma de disc perforat ce prezinta īn centru un orificiu circular, pupila.

Rolul fundamental al irisului este optic, realizānd un diafragm cu deschidere variabila, controlānd intensitatea luminii ce patrunde īn interiorul ochiului;

Irisul īmpiedica lumina sa treaca prin periferia cristalinului, reducānd astfel aberatia sferica si cromatica, iar prin contractia pupilei adānceste focarul ocular cu reducerea cercurilor de difuziune de la nivelul retinei.Corpul ciliar: Corpul ciliar este segmentul intermediar al uveei constituit din procesele ciliare cu rol īn secretia umorii apoase si muschiul ciliar cu rol īn acomodatia cristalinului. Boga vascularizat, corpul ciliar asigura troficitatea segmentului anterior.


Cornea: Transparenta corneei, indispensabila patrunderii razelor luminoase, este asigurata prin mediul intern care o hraneste. Corneea este protejata īmpotriva agresiunilor externe prin motilitatea pleoapelor care lasa īntre ele o fanta palpebrala a carei deschidere si īnchidere este instantanee.


Corneea este protejata si prin sensibilitatea sa proprie fiind umectata īn mod constant de filmul lacrimal ce contine un strat profund mucos, intim legat de microvilozitatile hidrofobe ale epiteliului cornean, un strat intermediar apos si un strat superficial lipidic format din esteri de colesterol, lecitina, acizi grasi, fosfolipide.Umoarea apoasa: Este un lichid incolor, limpede si ocupa spatiul dintre cornee si cristalin.

Este produsa de catre procesele ciliare in camera posterioara si ajunge in camera anterioara prin pupila ; paraseste globul ocular prin filtrul trabecular, respectiv canalul Schlemm.

Indicele de refractie este 1,336, contribuind la valoarea totala a dioptrului ocular.

Ca orice lichid interstitial ,umoarea apoasa este compusa din 98,75 % apa si numeroase substante : proteine, substante cu rol imunologic, enzime, acid hialuronic, substante lipidice, glucoza, uree, acizi aminati, electroliti ( Na, K, Ca, Mg, Cloruri, acid ascorbic), gaze ( bioxid de carbon, oxigen).


Are urmatoarele roluri :

-         participa la metabolismul ochiului, hranind mediile avasculare, in conditii diferite pentru camera anterioara si posterioara ;

-         regleaza presiunea oculara la nivel constant


Cristalinul: Are forma unei lentile biconvexe, fiind mentinut in pozitie, inapoia irisului si inaintea corpului vitros prin ligamentul suspensor Zinn Anatomic de la periferie spre centru se descriu 3

elemente esentiale:

capsula anterioara, transparenta si elastica,

situata pe un strat de celule epiteliale, care la

ecuator prezinta capacitati germinative, astfel ca

fibrele noi sunt dispuse la periferie iar cele vechi

spre centrul cristalinului ;

nucleul, dur , bine incapsulat prin capsula cristaliniana ;

capsula posterioara, transparenta si mai

bombata decat capsula anterioara


Corpul Vitros:Este un tesut conjunctiv transparent ce ocupa spatiul dintre cristalin si retina, fiind inconjurat de hialoida. Prezinta un indice de refractie de 1,3345. Din punct de vedere morfologic, vitrosul prezinta un schelet din fibre colagene, substanta fundamentala, bogata in acid hialuronic, si

celule conjunctive particulare, cu rol in reinnoirea colagenului si acidului hialuronic. Substanta fundamentala contine aproximativ apa 99%, saruri, substante organice.

Rolul vitrosului :

este suport semisolid pentru retina ;

permite luminii sa ajunga la retina :

contribuie la difuzia substantelor nutritive de la

corpul ciliar la retina.Document Info


Accesari: 3599
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )